Şimdi Ara

FAN ve LCD kontrol ünitesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Gece çalışırken fan sesinden durulmuyordu, MSI'ın smart fan'ı da çalışmıyor bir süredir, sırf onun için söküp garantiye göndermek işime gelmedi.
    Bir de LCD ekranım vardı kenarda duran. LCD Smartie ile paralel porttan kullanmıştım bir süre.

E rahat batıyor ya, uzun zamandır 4GB ram'in 3.25GB'ını kullanıyorum diye hayıflanıyordum. daha önce vista kurmayı deneyip ilk yarım saatin sonunda dayanamayıp XP Pro'ya dönüş yapmıştım.
    Bu kez yükledim XP Pro 64 bit'i. Önce programlar driverlar sorun olur diye endişelenmiştim ama hepsi gereksizmiş. Eski Genius Scanner (USB) dışında herşey sorunsuz yüklendi.
    4 GB kullanan arkadaşlara tavsiye ederim.

Gelelim fan kontrolcümüzün özelliklerine;

3 adet PWM fan kontrolü
    2 adet sıcaklık ölçümü
    1 adet 4x40 LCD
    1 adet RS232 port

Devreyi eski bir CDROM kutusuna monte ettim.ön panelde sadece durum bilgisi gösteren ledler var. LCD çıkışını arka slota taşıyıp 25pin D type konnektöre bağladım.
    RS232 portu, ana kart üzerindeki sokete bağlı.

Pwm fanlar, CPU, arka çıkış ve ön giriş olmak üzere 3 adet.
    1. sıcaklık sensörü RAMlerden birine bağlı. Raid 0 kullandığım için disk sıcaklıklarını göremiyordum, 2. sensör de diske bağlı.

gerekli olan birçok bilgi lcd'de izlenebiliyor.

Ön Panel

Tabi bu donanımı kontrol etmek ve ayarlamak için de basit bir yazılım gerekti.

ufak tefek geliştirmelerle çok daha kullanışlı yapılabilir belki. şimdilik sağladığı sessizlik bana yetti :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garfie -- 14 Nisan 2008; 11:00:46 >

• Hoca naaptın sen yaa, ben 3310 lcd'den termometre yapayım diyodum, sen coşmuşun walla. Helal olsun, eline sağlık...

Bilgileri güncel olarak mı alıyor?

Bu devreyi yapmak isteyene devre diyagramını verirmisin?

• bilgileri güncel olarak everest'den ve devreden okuyor, ekrana ve lcd'ye yazıyor.
    toplu halde bir şema çizmedim ama elimden gelen yardımı yaparım.
  • hocam lcd süper yaa, emeğine sağlık.
    bende fan kontrol var, bu lcd yi bendekine bağlamam mümkünmü ayrı olarak..
    maliyeti ne kadar oluyor, parçalar neler?
    yardımcı olursan sevinirim...
  • ordaki pic entegresi nedir birda ordaki ldc de ki yazılar yabancı kökenli bunu c koduyla oynayarak yapabilirsin die düşünüyorum güzel olmuş
  • Teşekkürler...

PIC 16F877 kullandım. Başka bir fan kontrol devresi PIC ile kontrol edilebilir ama daha zahmetli ve masraflı olur bence. maliyetini bilmiyorum, eldeki malzemeleri kullandım.

Malzeme listesi:

16F877A I/P
    20Mhz xtal
    4X40 LCD (veya 4X20 ...)
    max232
    2 adet PNP güç transistörü
    2 adet 2n2222 veya BC237
    1 adet BC141
    5 adet 1mf elko
    konnektörler, dirençler, ledler v.s.

Gerisi PIC ve PC tarafı programlamaya kalıyor. ve hayal gücünüze tabi. PWM sayısını arttırmak veya başka ekipmanları da kontrol etmek mümkün.
    (LCD'ye yazıları zaten ben istediğim formatta gönderiyorum, orada bir sıkıntım yok.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garfie -- 14 Nisan 2008; 11:06:35 >
  • 16F877A I/P için program warmı sende hocam, bunu nasıl programlayacaz?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bi değişiğini ben tasarlıyordum aslında ama benimki pcden tamamen bağımsız ve atmel 8051 ile olacak.. kontrolcü kart hazır program hazır sayılır bi fanları sürmek için h köprüleri kaldı.. üzerinde tuşları olacak değerler lcd de mpu tarafından gösterilecek..
    seninki de güzel olmuş ben de bitince gösteririm..
  • bunun bı devre şemasını koyarmsıın ? eger istiyorsan
  • quote:

Orjinalden alıntı: yayluu
    16F877A I/P için program warmı sende hocam, bunu nasıl programlayacaz?

Normalde 877'yi nasıl programlıyorsunuz?. Programlayıcınız var mı?. Bir kez bootloader kodunu yüklemeniz yeterli, daha sonra PC'nin seri portundan hem programlama hem de ayarları yapabilirsiniz.

quote:

Orjinalden alıntı: bmurat07
    bunun bı devre şemasını koyarmsıın ? eger istiyorsan

Aslında devre şeması yok ama çizmek sorun değil. Ancak pc tarafındaki yazılım ve pic için biraz olsun programcılık bilmek gerekiyor.

quote:

Orjinalden alıntı: necoinside
    bi değişiğini ben tasarlıyordum aslında ama benimki pcden tamamen bağımsız ve atmel 8051 ile olacak.. kontrolcü kart hazır program hazır sayılır bi fanları sürmek için h köprüleri kaldı.. üzerinde tuşları olacak değerler lcd de mpu tarafından gösterilecek..
    seninki de güzel olmuş ben de bitince gösteririm..

Aslında bu devre de bağımsız olabilirdi ama yazılımdan yapmak daha kolayıma geldi. Bir de o zaman diğer sıcaklık bilgilerini almak için daha fazla sensör kullanmak ve bunları ölçüm noktalarına bağlamak gerekli. Size de kolay gelsin o zaman, bitince görelim resimleri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garfie -- 14 Nisan 2008; 19:49:54 >

• ısılar için adc ye ihtiyacım olacak belki eklemeyebilirim de onu zaman gösterecek..
    çift lcdli bişi yapabilirim bu durum için.. üstteki lcdde pcden gelen lcdsmartie verileri alttaki lcdde fan kontrolün işlemleri gözükür..
    ya da verileri belki birleştirebilirim..
    önce fan kontrol kısmını halledeyim de orası biras yazılımsal gelişme..
  • gerçekten güzel olmuş keşke benimde elektronik becerilerim olabilse
  • Ayrıntılı sekilde anlatırsanız cok sevinicem cok fazla proglama bilgim olmadığı için sıkıntı cekiyorum simdiden tesekürler.
  • güzel olmuş fan dan çok ses gelenler yapar artık benim pek derdim kalmadı
  • Süper olmuş. Güzel çalışma
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.