Şimdi Ara

Fahiş Fiyatlar ve Kilitlenen Piyasa (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
2.154
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Serbest piyasa çok serbest değil mi sizce...


    Yokluk görürsek ticaretin, yaşamsal malzemelerin ne duruma geleceğini gösteren bir zihniyet bu.

  • mr.big kullanıcısına yanıt

    İşte burayı vurgulamaya çalışıyorum. Sonunda görmek istediğim yorum geldi. Sağolun.


    Ve bu duruma karşı ne yapılabiliri konuşmak istiyorum. Bu nedir arkadaş kör tuttuğunu ...ermiş misali kim kime ne çakarsa. Sıfırı 240 bin olan arabaya 330 340 bin lira fiyatlar girilmiş diyorum işte sıfır yokta normal deniyor, serbest piyasa deniyor. Serbest piyasa ile serbest geçirmasyonun arasındaki farkı neyle belirleyeceğiz ? Aynen öyle o zaman piyasada yok diye, savaş mavaş çıkarsa herkes ekmeğin tanesini 100 liradan satsın o zaman ! kimse de bir şey demesin bu duruma ve yadırgamasında.

  • Bu gidişle burada bir küfür edilmediği kalan, bayiden sıfır araç toplayan galeriler bile kıymete biner.

  • parker48 kullanıcısına yanıt
    Nasıl yani anlamadım?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 20 yıldır ülkeyi tek başına idare edenler en ufak bir ekonomik sıkıntıda hemen dış güçler masalını ortaya sürüyorlar ya...Oysa hiç gerek yok...

    Bizim millet olarak, ülke olarak dış güçlere falan ihtiyacımız yok ki...

    Biz itinalı bir şekilde birbirimizi yer, birbirimizi batırır, birbirimizi soyarız, olmadı birbirimize vurur kırarız, hasılı biz bize yeteriz batmak, sürünmek için...

  • çölde 1 bardak soğuk suyun bedeli ile şehir merkezinde aynı ürünün maddi karşılığı aynı olabilir mi?

    arkadaşın anlamadığı nokta bu.

    bayide sıfır araba yok.

    bir mal piyasada yoksa teorik olarak talebe göre fiyatı sonsuza kadar yükselebilir.


    siz şunu mu bekliyorsunuz.

    ben bayiden 6 ay bekleyerek ve kur riski alarak bir araba satın alayım. ertesi gün malımı satmak istediğimde sana aynı fiyattan malı vereyim.

    şuan otomobil çölde su gibi.

  • Bayilere stok gelmedikçe bu sistem böyle devam eder. Ne zaman x markasının herhangi bir bayiine gittiğinde y model araç bulunur, hepsinde liste fiyatının 3 altı- 5 üstü araç mevcut olur, o zaman düzene girer.


    Bir kriter daha var, o da paranın stabil olması. Önceki aracımı 4 yaşında aldım, 18 maaş verdim. Aracı iki sene kullandım, km yükseldi, araba eskidi ve 30 maaşıma sattım. Şu an araç daha da eskidi ve 40 maaşıma bulunsa kaçırmadan alınır.


    Hiç al-sat yapmamış ben ekim merkez bankası kararının çıktığı gün ev alımı için boşta bekleyen paramla 130 bine bir araç aldım, 10 gün sonra evi bulduk ve 140bine bir günde sattım. Benden alan 160tan ilana koydu, şu an hala aynı kişide 185ten ilanda, 175 dese o da bir günde satar. Eskiden al-satçılara, durduk yere fiyat yükseltenlere kızıyordum fakat artık haklı görüyorum.

  • atrix1212 kullanıcısına yanıt

    Bu sorunun tespiti. Çözümü konuşmaya çalışıyorum ben ! İyi o zaman kör tuttuğunu s..ermiş, kim kime dum duma düzenine devam edilsin. Bu mudur ?


    Anlaşılmayan bir nokta yok. Gerizekalı değilim elbette ki insanların keyfine bırakırsak bu da olur fırsattan istifade. Savaş olsa 1 ekmek 100 lirada olur. Bunun bir üst limiti yok. Almanya da yıllarım geçti. Hala bir çok akrabam orada. Orada insanlar yaşamıyor mu ? Birilerinin ailesi yok mu ? Kel aynak sürüsü mü onlar ? Yok mu otomobil ihtiyaçları ? Bir tek bu otomobil üretim sıkıntısı, tedarik sorunları Türkiye de mi var ? Oraa niye kimsenin arabasının fiyatı döviz bazında artmıyor ? Adam 6-7 yaşındaki 140 150 bin km arabasının fiyatını bile dövize göre arttırmış. Adamın arabasını 1 ay evvel 30 bin sterline alabiliyorken, bugün 32 bin sterline alamıyorsunuz diyorum hala millet sistemi savunuyor olur normaldir diyorsunuz. Milletin keyfine kalırsa normaldir evet. Aynen böyle devam etsin herkes. Almanya da satılan arabanın 10 da biri kadar araba satılmaz olmuş ülkede. 20 de birine mi düşmüş olması lazım satışların milletin piyasanın işlemediğini görmesi için ? Piyasada likidite bitmiş herkes kullandığı malı tepeden kitleme peşinde birilerine. Ne hikmetse bir tek bizde otomobil çölde su gibi. Başka yerlerde kimsenin ihtiyacı yok ya da talep yok.


    Aracınızı satmayın o zaman. Sizden de önce otomobiller galericilere satılmasın. Sistem baştan bozuk. Kime ne diyeyim ? Millete yok stok denilen arabalar galericilere 3 er 5 er satılıyor. O da hayrına satmıyor elbette. O ondan göre göre, o ondan derken sonuç bu. Aynen böyle devam etsin sistem. S...n memnun, s.....n memnun ! 





  • derhal bugünden tezi yok galericilere sıfır araç satışı yasaklanmalı ve araç alıp 2-3 sene içerisinde satmaya kalkan ötv vs yi ödemeli. İş iyice zıvanadan çıktı hocam.

  • etoiledorient kullanıcısına yanıt

    Yasak ile çözülebilecek hiçbirşey yok. Eşe, dosta satışla aşılıyor bu tip engeller.


    2-3 sene satmama sözüne ötv indirimi gündeme geldi ve mantıklı idi fakat buna da devlet yanaşmadı sanırım.


    Stok sorunu ve kur stabilitesi çözülürse bu iş çözülür, bu iki unsurdan biri çözülürse kısmen çözülür. Başka yolu yok.

  • dünyanın neresinde görülmüş sıfır km aracın galericilere satıldığı ? ya da galerilerde satıldığı ? devlet istedikten sonra bunu da takip eder. Çok zor değil.


    Devletin buna yanaşmamasının sebebi vardır illa ki. Cari açık olmasın, kimse almasın iyice pahalı olsun demeye getiriyorlar sanırım. Ancak piyasa iyice daralıyor. Total rakam olarak yıllık ülkede satılan araç miktarı büyük bir hızla azalıyor.


    Kur stabilitesi konusu çözülmek istenmiyor. Bilakis kasten isteniyor. Dolar euro sterlinin bu kadar şişmesini gerektirecek hiçbir şey yoktu ülkede. Ne zaman düzeliyor, başımızdaki kasten konuşup iyice ortalığı geriyor. Bir ülkenin devletinin başındaki insan nasıl olurda ülkenin parası çakılsın böylesine ister o da ayrı bir konu zaten. Ya akli dengesi bozuk, ya büyük bir vatana ihanet içinde, ya da anketler kötü, madem bana desteğinizi azaltıyorsunuz ve ben önümüzdeki seçim gidiciyim, siz misiniz bana destek vermeyen öyleyse bende gider ayak sizin ananızı ...yim ekonominin içinden geçeyim size bir enkaz bırakayım da görün tersten bakayım diyip kasten yapıyor. Bu konu zaten başlı başına apayrı bir kanayan yara ve bu konuyu düşündükçe kahrolmamak elde değil ! Allah belasını versin inşallah başka diyecek bir şey bulamıyorum !




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etoiledorient -- 27 Kasım 2021; 22:16:42 >




  • etoiledorient kullanıcısına yanıt

    Hani galeriler bayilerden sıfır araçları topluyor, bayi fiyatının üzerine galeride satıyor diye linç ediyorlar ya forumda, ondan bahsettim.

  • parker48 kullanıcısına yanıt
    Vallahi hocam bende anlayamıyorum nedense birileri bu durumdan oldukça memnunlar burada. Sitem edeceklerine gayet memnun, normal karşılayan mesajlar atmışlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Şunu anlayın artık piyasayı bu hale getiren galeriler değil.


    Galerici ticaret canlı olsun ister.


    Araç alınıp satılsın ister.


    Bu piyasayı kitleyen keyfi satıcılardır.


    Piyasadaki stoğun %70 civarı 3 er 5 er vatandaşta.


    Sitelerin otoparklarında yatan sıfır araçlar yüzünden vatandaşlar araçlarını park edecek yer bulamıyor ve bu konu haber bültenlerine konu oluyor.


    Her ay ortalama 50-60 bin sıfır araç satılıyor ve bunun en az 40.000 i stoklanıyor.


    2015 te manav, bakkal, boyacı, yoğurtçu herkes inşaat yapıyordu. 2018 kur krizinde önce bu ''kalkmışa yapışan'' zırzoplar battı. Beraberinde de müteahhitleri batırdı.


    Şimdi de aynı iş otomobil sektöründe olacak. Araç stoğunun %70 i vatandaşta yani tabanda. Galeriler fiyat oynaklığından ticaret yapamaz hale geldi. Yakıt fiyatları daha da artacak. 2022 de ABD nin faiz arttırım sürecine başlamasıyla 2018 deki gibi bir kriz daha yaşanması çok çok muhtemel.


    Bu krizde de aynı inşaat sektöründe olduğu gibi önce bu araç stoklayıp ''kalkmışa yapışan'' tayfa batacak. Beraberinde de galerileri batıracaklar.





  • serbest ekonomi..

    arz-talep dengesi iktisat gerçeği var piyasa kendini her zaman fiyatlandırır

  • işin özü şu: millet baktı reiz soyuyor ha bire, sonra dedi ki: lan biz salak mıyız, biz de soyalım. filmin konusu bu.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.