Şimdi Ara

f/p oranı düşük oyun-çizim sistemi tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
658
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • yaklaşık 5 yıldır dizüstü bilgisayar kullandığım için bilgisayar bileşenlerini teknolojisinden biraz uzak kaldım. Şimdi masaüstü bilgisayar ihtiyacı doğdu ve monitör, klavye vs. herşey dahil maksimum 2000 TL'ye bir bilgisayar toplamak istiyorum. Dünden beri yaptığım araştırmalar sonucu ortaya şu sistemi çıkardım ama öncelikle bilgisayardan beklentimi belirtmek isterim:

Sistem öyle olsun ki 1.5-2 sene sonra sistemi upgrade etmek istediğimde sadece ekran kartının ya da maksimum 1 parçanın daha değişmesi yeterli olsun.

Şimdi düşündüğüm sistemi yazayım:

Kasa:
    Cooler Master HAF RC-912 Plus Performans Kasası
    - Açıkçası en az fazla araştırma yapmam gereken parçalardan biri olmasına rağmen en az araştırmayı bu parçada yaptım diyebilirim çünkü bundan memnun olmayan kimseyi görmedim.

Güç Kaynağı:
    SilverStone Strider Essential 600W 80+ Plus Single Rail 42A Güç Kaynağı
    - 600W yeterli olur diye düşündüm ama sizin de bu konuda yorumunuzu almam lazım tabi ki.

İşlemci:
    INTEL Core i5-2500K LGA 1155 6MB 3.3GHz Dört Çekirdekli İşlemci
    - Bu işlemcinin orta-üst seviyede en iyi seçim olacağı sonucuna vardım. Sanırım bu uzun zaman kullanabileceğim bir işlemci.

İşlemci Soğutucusu:
    Sunbeam Core-Contact Freezer İntel/Amd İşlemci Soğutucu (LGA1156/1155)
    - Bu konuda kimsenin farklı düşündüğünü sanmıyorum.

Anakart:
    MSI P67A-C43 Intel P67 (B3 Revizyon) LGA 1155 DDR3 USB 3.0 SATA 3 ATX Anakart
    - Crossfire yapmak gibi düşüncem yok. Bunun çok gerekli olduğunu düşünen varsa lütfen söylesin. Bu yüzden GD55 gibi çift pci portlu anakartlardan vazgeçtim. Kamera filan kullanmadığım için fireware çıkışına da çok ihtiyacım olacağını düşünmüyorum. Bu nedenle de C45 yerine C43 seçip 20 lira tasarruf yapmak mantıklı geldi. İleride pişman olursun diyorsanız önerilerinizi dinlemeye açığım.

Ekran Kartı:
    MSI ATI HD6850 Cyclone Power Edition 1GB DDR5 256 Bit PCI Ekspres Ekran Kartı
    - 2GB HD6950 almak isterdim ama bu kartla arasında 250 lira fark var. HD6850 kart hakkında güzel şeyler duydum. Sizce bu kartla ne kaar süre yüksek detaylarda oynarım oyunları?

Bellek:
    Geil Plus 6GB DDR3 1600MHz CL9 Soğutuculu Low Voltage Triple Kit Bellek (3x2GB)
    - VM gibi bilgisayarı yoran uygulamalar kullanıyorum. Bu yüzden 4GB yetmeyebilir ama 8'e de gerek yok diye düşündüm o yüzden 6 seçtim. Sanırım en fazla tepkiyi bu seçimimde alacağım :)

Hardisk:
    SAMSUNG 500 GB 7200 RPM 16 MB Ön Bellek 3,5" SATA II DISK (HD502HJ)
    - 500GB bana yeter. Zaten bunun en fazla 250-300GB'ını kullanırım. marka ve model konusunda başka önerisi olan varsa lütfen belirtsin.

Monitör:
    Acer S232HLAbid 23" 2ms (Analog+DVI+HDMI) Full HD Wide Screen LED Monitör
    - Açıkçası bu fiyatla LCD yerine LED almak bana oldukça mantıklı geldi.

Yaklaşık 2000 TL yapıyor hepsi. 150 de klavye, fare, ses sistemi, dvd yazıcı filan desek 2200'ü buluyor masraf. Sizce bunu 2000'in altına nasıl çekerim? Monitörü LCD ve daha düşük boyutta almak dışında çarem yok gibi geldi bana.

1 hafta içinde netleştirmek istiyorum kuracağım sistemi. Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar. Şimdiden teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi air_jersey15 -- 20 Nisan 2011; 0:20:09 >

• Bu arada bir arkadaş pm atmış "f/p oranı yüksek yerine düşük sistem demişin, yanlış yazmışın düzelt istersen" diye ama bir yanlışlık bulamadım ben. f/p oranı iyi = f/p oranı düşük olması lazım. Google'da aradım hakikaten f/p oranı düşük diye kullanan bulamadım desem yanlış olmaz. Çok garip hissettim kendimi şimdi :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi air_jersey15 -- 17 Nisan 2011; 1:10:23 >
  • bir kac ufak değişiklikle sistem daha iyi olabilir.
    oncelikle anakartı MSI P67A-G45 yapmanız daha iyi olacaktır ileride ekran kartının yetersiz olduğunu düşündüğünüz zaman aynısından bir tane daha alıp cf yaparsınız (sizin yazdığınız anakartın cf desteği yok)
    p67 chipsetli anakartlar çift kanal ram kullanır 2x2 yada 2x4 şeklinde yapmanız daha performanslı olacaltır(3x2 ram'ler intel x58 chipset içindir)
    monitörüde inca 23'' lcd olarak değiştirebilirsiniz vatanda kampanyalı fiyatı 270 tl.

İntel i5 2500k işlemci ... 420tl (teknobiyotik)
    MSI P67A-G45 Intel P67 (B3 Revizyon) ...260 tl (eksenbilgisayar)
    2x4gb geil plus ddr3 1333Mhz bellek ...170 tl (teknobiyotik)
    500gb samsung f3 disk ...80 tl (teknobiyotik)
    Cooler Master HAF RC-912 Plus Silverstone 600W 80+ Güç Kaynaklı Kasa ...285 tl (teknobiyotik)
    Sunbeam ccf cpu cooler .... 75 tl (teknobiyotik)
    GIGABYTE GV-R685D5-1GD, HD6850, 1 GB, GDDR5, 256 Bit, Ekran Kartı...315 (eksenbilgisayar)
    İnca 23'' LCD Full HD Monitör...270tl(vatanbilgisayar)(kampanyalı fiyat)
    Toplam:1875 tl

isteğe bağlı olarak ekran kartını şununla değiştirebilirsiniz.
    http://www.vatanbilgisayar.com/xfx-hd-695x-znfc-hd6950-gddr5-1gb-gddr5-256bit-amd-radeon-dx11-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=53157
    Edit:Ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Squadd -- 17 Nisan 2011; 1:30:56 >

• quote:

İntel i5 2500k işlemci ... 420tl (teknobiyotik)
    MSI P67A-G45 Intel P67 (B3 Revizyon) ...260 tl (eksenbilgisayar)
    2x4gb geil plus ddr3 1333Mhz bellek ...170 tl (teknobiyotik)
    500gb samsung f3 disk ...80 tl (teknobiyotik)
    Cooler Master HAF RC-912 Plus Silverstone 600W 80+ Güç Kaynaklı Kasa ...285 tl (teknobiyotik)
    Sunbeam ccf cpu cooler .... 75 tl (teknobiyotik)
    GIGABYTE GV-R685D5-1GD, HD6850, 1 GB, GDDR5, 256 Bit, Ekran Kartı...315 (eksenbilgisayar)
    İnca 23'' LCD Full HD Monitör...270tl(vatanbilgisayar)(kampanyalı fiyat)
    Toplam:1875 tl

• @sempatik_yusuf:

- ram konusunda hiç düşünememiştim onu, teşekkür ederim. 4GB ram bana nedense az kalacak gibi geliyor. 8 de gereksiz mi olur bilemiyorum.. Şimdi kararsız kaldım o konuda. 4GB üstü gereksiz midir gerçekten?
    - anakartın crossfire desteklemediğini biliyorum. açıkçası crossfire gereksiz diye düşündüm. Sizce 2 sene sonra aynı seri ekran kartı alıp crossfire yapmak mı yoksa daha üst seviye bir ekran kartı alıp eskisini atmak mı daha mantıklı? Bildiğim kadarıyla (yanlışsa düzeltin lütfen) crossfire en fazla %30 performans artışı sağlıyor ki o da çok zorlarsan. Gerçe yeni kart alsak da performans artışı o civarda olacak gibi.
    Bu arada 6950 ile 6850 arasında çok fark var. Sizce bu farkı ben oyunlarda hissedebilecek miyim önümüzdeki 1-1.5 sene boyunca ?
    - Led yerine Lcd tavsiyenizi düşüneceğim ama world card yok bende. Dolayısıyla vatandaki kampanyalar bana yaramıyor malesef :( Yani kampanyasız fiyata göre hareket etmek zorunda olduğumdan LED daha mantıklı geliyor.

@the lost: hocam bu soruları aynı zamanda size ve bu konuda bilgisi olan diğer arkadaşlara da soruyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi air_jersey15 -- 17 Nisan 2011; 2:42:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: air_jersey15
    Bu arada bir arkadaş pm atmış "f/p oranı yüksek yerine düşük sistem demişin, yanlış yazmışın düzelt istersen" diye ama bir yanlışlık bulamadım ben. f/p oranı iyi = f/p oranı düşük olması lazım. Google'da aradım hakikaten f/p oranı düşük diye kullanan bulamadım desem yanlış olmaz. Çok garip hissettim kendimi şimdi :)

Başlığı görünce fark ettim. Biz heryerde max. verim için f/p oranı yüksek diye kullanıyoruz kalıplaşmış birşey artık. Mantık olarak yanlış ama f/p oranı düşük olursa max. Verimi almamız gerekir. Daha önce tartışıldımı bilmiyorum tam konu dışı özel konusu olmuş başlık.
  • quote:

- ram konusunda hiç düşünememiştim onu, teşekkür ederim. 4GB ram bana nedense az kalacak gibi geliyor. 8 de gereksiz mi olur bilemiyorum.. Şimdi kararsız kaldım o konuda. 4GB üstü gereksiz midir gerçekten?
    - anakartın crossfire desteklemediğini biliyorum. açıkçası crossfire gereksiz diye düşündüm. Sizce 2 sene sonra aynı seri ekran kartı alıp crossfire yapmak mı yoksa daha üst seviye bir ekran kartı alıp eskisini atmak mı daha mantıklı? Bildiğim kadarıyla (yanlışsa düzeltin lütfen) crossfire en fazla %30 performans artışı sağlıyor ki o da çok zorlarsan. Gerçe yeni kart alsak da performans artışı o civarda olacak gibi.
    Bu arada 6950 ile 6850 arasında çok fark var. Sizce bu farkı ben oyunlarda hissedebilecek miyim önümüzdeki 1-1.5 sene boyunca ?
    - Led yerine Lcd tavsiyenizi düşüneceğim ama world card yok bende. Dolayısıyla vatandaki kampanyalar bana yaramıyor malesef :( Yani kampanyasız fiyata göre hareket etmek zorunda olduğumdan LED daha mantıklı geliyor.

-4gb günümüzün uygulamaları için gayet yeterli bir miktar fakat ilerisinide düşünerek 2x4gb şeklinde 8gb alabilirsiniz..
    -CF kimine göre gerekli kimine göre gereksiz bir özelliktir fakat ilerde ihtiyacın olacağını düşünüyorum. 6950 ile 6850 arasında bariz bir performanf farkı vardır bunu oyunlarda gayet açık bir şekilde hissedebilirsin, ayrıca performans artışı hakkında yanılıyorsun o değer %30 değil 6xxx serisinde %90-100 lere kadar çıkabilmektedir..
    -Evet renk dağılımı konusunda LED ekran daha avantajlıdır almışken LED almanızda fayda var.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: x_tol

quote:

Bu arada bir arkadaş pm atmış "f/p oranı yüksek yerine düşük sistem demişin, yanlış yazmışın düzelt istersen" diye ama bir yanlışlık bulamadım ben. f/p oranı iyi = f/p oranı düşük olması lazım. Google'da aradım hakikaten f/p oranı düşük diye kullanan bulamadım desem yanlış olmaz. Çok garip hissettim kendimi şimdi :)

Başlığı görünce fark ettim. Biz heryerde max. verim için f/p oranı yüksek diye kullanıyoruz kalıplaşmış birşey artık. Mantık olarak yanlış ama f/p oranı düşük olursa max. Verimi almamız gerekir. Daha önce tartışıldımı bilmiyorum tam konu dışı özel konusu olmuş başlık.

Kalıplaştıysa değişmesi zor artık bundan sonra :)

quote:

Orijinalden alıntı: ThE LoSt

quote:

-4gb günümüzün uygulamaları için gayet yeterli bir miktar fakat ilerisinide düşünerek 2x4gb şeklinde 8gb alabilirsiniz..
    -CF kimine göre gerekli kimine göre gereksiz bir özelliktir fakat ilerde ihtiyacın olacağını düşünüyorum. 6950 ile 6850 arasında bariz bir performanf farkı vardır bunu oyunlarda gayet açık bir şekilde hissedebilirsin, ayrıca performans artışı hakkında yanılıyorsun o değer %30 değil 6xxx serisinde %90-100 lere kadar çıkabilmektedir..
    -Evet renk dağılımı konusunda LED ekran daha avantajlıdır almışken LED almanızda fayda var.

O zaman belleği 2x4 yapsam ve anakart için biraz daha koyup çift pci portlu alsam daha iyi olacak. Peki sizce 6950 alsam kaç yıl gider, 6850 alsam kaç yıl gider? Bayağı da fiyat farkı var ama dediğinize göre bu farkı hissettiriyor şu anda performansıyla. Ya da şöyle sorayım, 6850 alıp sonra cf yapmak mı daha mantıklı yoksa 2gb 6950 alıp 3-4 yıl kullanmak mı?

f/p oranı düşük oyun-çizim sistemi tavsiyesi

EDIT: 1200-1400 liralık sistemlere bile 6950 öneriliyor. Benim daha yüksek bütçeyle 6950den aşağısını düşünmem saçma olacak galiba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi air_jersey15 -- 17 Nisan 2011; 16:02:36 >

• bu passmark neye göre yapıyor bu sıralamayı 6850 ile 6950 arasında %10'luk(2822-3108) bir fark mı var. bence değmez o kadarcık fark varsa.
  • @air_jersey15

6950 alıp kullanabildiğin kadar kullanmak yetmediği yerde bir adet daha almak en mantıklısı ama bu kart 2-3 yıl götürür seni... belki daha fazla

@x_tol

fiyat performans olarak değerlendiriyor.. sadece performans olarak değil..
    iki kart arasında fark ortada..http://www.anandtech.com/bench/Product/291?vs=293
    %30-40 fark var
  • bu passmark neye göre yapıyor bilmiyorm ama 6850 5970ten %10 kadar daha iyi olmadığını biliyorum o yüzden saçma birşey bu. ama şöyle birşey olabilir. alınan puan ile fiyatı arasında bir ilişkilendirme sonrasında çıkıyorsa 6950'nin %10 kadar daha iyi olduğunda hem fikir olabilirz yani fiyatına göre %10 daha iyi yani %10luk bir puan farkıyla daha çok tercih edilebilir oluyor yani kart.
  • http://www.anandtech.com/bench/Product/293?vs=302

Bu tabloya bakıp diyorum ki.. Acaba 2GB 6950 alacağıma, 2 tane 6850 alıp cf mi yapsam?

2GB HD6950 560 TL
    2x1GB HD6850 628 TL
  • quote:

http://www.anandtech.com/bench/Product/293?vs=302

Bu tabloya bakıp diyorum ki.. Acaba 2GB 6950 alacağıma, 2 tane 6850 alıp cf mi yapsam?

2GB HD6950 560 TL
    2x1GB HD6850 628 TL

bence hd6950 alıp yeymediği zaman cf yapmak daha mantıklı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Squadd -- 17 Nisan 2011; 18:09:52 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sempatik_yusuf

quote:

http://www.anandtech.com/bench/Product/293?vs=302

2GB HD6950 560 TL
    2x1GB HD6850 628 TL

bence hd6950 alıp yeymediği zaman cf yapmak daha mantıklı

Peki 6950 kaç sene sonra yetmemeye başlar? 3-4 sene boyunca her oyunu en yüksek detaylarda oynayabilir miyim? the lost 6850 için 2-3 sene götürür demişti de o yüzden soruyorum. Bir tarafta 2GB 6950 var 560 lira, diğer tarafta 1GB 6850 var 320 lira. Bu ekran kartı konusu baya kafamı karıştırıyor.

• quote:

6950 alıp kullanabildiğin kadar kullanmak yetmediği yerde bir adet daha almak en mantıklısı ama bu kart 2-3 yıl götürür seni... belki daha fazla

2-3 yıl kelimesi 6950 içindi

İlk olarak single bir 6950 al 2-3 yıl gidersin baktın yetmemeye başladı yanına bir tane daha eklersin.. bir 3 yıl daha götürür..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ThE LoSt

quote:

2-3 yıl kelimesi 6950 içindi

İlk olarak single bir 6950 al 2-3 yıl gidersin baktın yetmemeye başladı yanına bir tane daha eklersin.. bir 3 yıl daha götürür..

6950 içinse herşey değişir. 6850'yi sildim o zaman kafamdan. Peki marka ne kadar fark eder bu kartlarda? HIS, VTX3D, MSI, Sapphire filan.. Küçümsenemeyecek kadar fiyat farkı var aralarında. VTX3D en ucuzu gibi. Güvenebilir miyim bu markaya?
    Bir de 2-3 yıl gider dediğiniz 1GB olanı için mi 2GB olanı için mi? Gerçe bildiğim kadarıyla şu an aradaki 1GB farkın hiçbir etkisi yok ama emin olayım diye soruyorum.

• biri 2 sene goturur digeri 3 diyelim. ve ayni sekilde de 2 ve 3 sene sonrasnda bi cf ile 69 ile alacagn basarm o gunu yakalamasi farkli 68 ile o gunu yakalaman farkli ya da 6950 ile daha gec cf yapacaksin ve o cfli halini daha da uzun idare edecek yani soyle anlatayim cf ile 2 yil idare edeceksn diyelm. 6850 ile 4 yil dayanacaksa cfli hali6950 ile 5 yildan uzun dayanacaktir. bu yorumu da ileriyi bu kadar dusunmenden oturu yazdm

ama onu bunu gecelim benim esas fikrime gelecek olursak su an bence f/p orani olarak 69xx serisi daha onde. ve kurmusken adam akilli sistem kurmak da ayri bir durum:)
  • Vtx gayet kaliteli bir markadır ve 2x fan ile hem sessiz hem performanslı çalışır...
    http://www.teknobiyotik.com/donanim/ekran-karti-vga/vtx3d-ati-hd6950-2gb-ddr5-256-bit-pci-ekspres-ekran-karti.html

Alternatif olarak bu ürünüde alabilirsiniz Ultra bir O.C potansiyeline sahiptir..
    http://www.eksenbilgisayar.com/pinfo.asp?pid=37075 527 lira

• Naçizane fikrimi belirtmem gerekirse cf'nin çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. Çünkü ileride cf yada slı yapıcam deyip sistem kurmak istediğinizde anakarta ve psu'ya şimdiden fazladan para harcamak gerekiyor ki bu da maliyeti yükseltiyor.

6850 2-3 sene boyunca işinizi rahatlıkla görür sonrasında ise onu atıp ( veya satıp ) yeni nesil bir kartla sistemi takviye edebilirsiniz... Aksi takdire hem bugün fazla para harcamış olursunuz hem de gelecekte çıkacak yeni nesil kartlardan kendinizi mahrum etmiş olursunuz. millet 12 nm kart alıp kat kat fazla performansa sahip olurken siz gidip bi 40 nm kart daha almak zorunda kalırsınız ve performans anlamında da yerlerde sürünürsünüz... O yüzden teknoloji konularında 3 sene sonrayı düşünerek hiçbirşey satın almayın bugünü düşünün...

Benim 3 yıllık bir bilgisayarım var ve ekran kartı bugün hiçbir işe yaramıyor ( x1550 ) . Eğer o gün cf olsaydı ve ileride cf yada slı yapıcam deyip sistem kursaydım. Bugün aynı rezil karttan bir tane daha almak zorunda kalırdım. Bugün piyasaya baktığımda ise aynı fiyat aralığındaki kartlar benim şu an sahip olduğum karta göre en az 5 kat daha fazla performans gösteriyor. Gelin siz düşünün...!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi servetportakal -- 17 Nisan 2011; 19:35:43 >

• İlerde 6950 yerine 7950 çıkacaktır aynı fiyata ve performansıda daha üstün olacaktır.Hem Cf yapcaksın daha fazla güç tüketimi,şimdiden anakart ve psu ya daha fazla yatırım yapmak yerine ileride daha iyi kart almak bence daha mantıklı.Ayrıca hergün teknoloji değiştiği için 2-3 sene sonra dx12 çıkar sm6 çıkar 6950nin avantajı kalmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HyperXCrossfire -- 17 Nisan 2011; 19:51:56 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.