İnançlarına göre Yezid bin Muaviye Sultan Ezi olarak değerlendiriliyormuş. Sultan Ezi de Ezidi inancına göre Taus'tan sonra gelen ikinci sıradaki varlık. Bu Yezid bin Muaviye bildiğimiz Muaviye'nin oğlu, Kerbela'nın sorumlusu Yezid değil mi ? Evet.
Kafam burada karıştı zaten Yezid halife ilan etmişti kendini. Ama böyle bir sıfatla anılıyorsa kendini Müslümanlıkla alakalı bir yöneticilik statüsüne koymasına nasıl müsaade edilmiş daha doğrusu kimse nasıl bir acayiplik görmemiş bunda ?
Ben çok şaşırdım açıkçası heralde bi yerlerde bişeyleri atladım ama bilgisi olan varsa aydınlatırsa sevinirim. Ezidilik'in Zerdüştlük ve İslam Sufiliği ile karıştırılıp ortaya çıktığını biliyorum. Azda, Taus, 4 cin, 80 çocuk 1 kadın 1 erkek, Şahid bin Car gibi şeyleri biliyorum. Bunların İslam'la alakası da yok gibi görünüyor. Kafam baya karıştı. İyi forumlar.
Yezidiler Evlerinin duvarında üç uçlu çatal taşırlar Bir yezidi daire içine alınırsa o daireden çıkamaz Marul ve bazı sebzelerden uzak dururlar. Açıkcası inançlarını korumak isteyen ve yahudivari bir şekilde içine kapanan kız alıp vermeyen kürtler olduğunu düşünüyorum yezidilerin
içe dönük dışa kapalı bir toplum genelde yanlış anlaşılmaya müsaittir, aleviler de böyle bir süreç yaşadılar tarihte... islamın yayıldığı bölge içinde kalan yezidiler/ezidiler, efsanelerle-mitolojiyle örülü inançları nedeniyle eski dönemlerde bir nevi "satanist" olarak bilindiler...
doğuşu ile ilgili muhtelif görüşler vardır, şiilerin yezid'e tepkilerine "karşı tepki" olarak yezid'i sahiplendikleri de görüşler arasındadır... eklektik-derleme (zerdüştizm, yahudilik, hristiyanlık, islam, vd.) bir inanç sistemi olduğu açıktır...
kendi kaynaklarındaki efsaneler enteresandır, Adem AS. kıssasındaki emre itaat etmeyen varlığın (yani iblis/şeytanın) aslında Melek Cebrail olduğuna ve onun sonradan Melek Tavus'a dönüştüğüne inanırlar, Melek Tavus inançlarının merkezini oluşturur, sembolü horozdur...
yezidilikte nevruz dünyanın yaratılış günü olarak kabul edilir...horoz, geyik, tavşan, bakla, marul, bamya, lahana, vs. yemezler...evleri dışında bir yerde tuvalete gitmezler, hamama gitmek de yasaktır...
günde 3 vakit güneşe doğru ibadet yaparlar...kast sistemine benzer bir sınıflaşma görülür...nisan ayı kutsal sayılır...
özet olarak böyle...
Teşekkür ederim bilgiler için ilginçmiş.
Sultan Ezi konusunda bilginiz var mı ? Yani nasıl oluyor adam hem halife, hem yezidi mi yani ?