Şimdi Ara

eylemsizlik momenti ?????

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
3.830
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bir kaç kaynağa baktım bazılarında vektörel bazılarında skaler olarak almış 2017 de galiba skaler olarak almıştı ders kitabına baktım ama yazmamışlar ya da ben bulamadım kafam karıştı gerçekten bilen birisi net bir cevap verebilir mi lütfen?

• Eylemsizlik momenti, kütle ile ilişkilendirilebilir. Skaler bir büyüklüktür. Vektörel olan, açısal hız ve açısal momentum gibi büyüklüklerdir.

Eylemsizlik momenti, bir cismin dönmeye karşı direnci, ataleti olarak düşünülebilir. Tıpkı kütlenin, ötelenmeye karşı direnci (eylemsizliği) temsi etmesi gibi.
    Yapay Zekanın Yanıtı

Eylemsizlik Momenti: Kapsamlı Bir Anlatım

Eylemsizlik momenti, bir cismin dönme hareketine direnme ölçüsüdür. Bir cismin eylemsizlik momenti, kütlesi ve dönme ekseniyle arasındaki uzaklık ile belirlenir.

Eylemsizlik momentini hesaplamak için I = mr² formülü kullanılır, burada:

• I: Eylemsizlik momenti
    • m: Cismin kütlesi
    • r: Dönme eksenine olan uzaklık

Eylemsizlik momenti, bir cismin dönme hareketini başlatmak veya durdurmak için gereken torku belirler. Eylemsizlik momenti büyük olan cisimler, daha fazla tork gerektirir. Bu nedenle, eylemsizlik momenti yüksek olan cisimler, dönme hareketine karşı daha dirençlidir.

Eylemsizlik momenti, mekanik sistemlerin tasarımı ve analizinde önemli bir rol oynar. Örneğin, bir volanın yüksek bir eylemsizlik momenti, makinenin dengesini sağlamaya ve hızdaki dalgalanmaları azaltmaya yardımcı olur.

Günlük hayatta, eylemsizlik momentini şu nesnelerde gözlemleyebilirsiniz:

• Döndüren bir buz patencisi: Buz patencinin kollarını ve bacaklarını vücuduna çekmesi, eylemsizlik momentini azaltarak dönme hızını artırmasına yardımcı olur.
    • Salıncak yapan bir çocuk: Çocuk salıncağın en üst noktasındayken eylemsizlik momenti en yüksektir ve bu da salıncağın yön değiştirmesine direnmesine neden olur.

Eylemsizlik momenti, dönen nesnelerin davranışını anlamak için temel bir kavramdır. Bu kavramı uygulamak, mekanik sistemlerin verimliliğini ve güvenilirliğini artırmana yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Vektoreldir bence. Cunku cismin hareket yonune her zaman ters olarak etki eder. Sadece buyukluk deil kuvvettir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eylemsizlik momenti, kütle ile ilişkilendirilebilir. Skaler bir büyüklüktür. Vektörel olan, açısal hız ve açısal momentum gibi büyüklüklerdir.

Eylemsizlik momenti, bir cismin dönmeye karşı direnci, ataleti olarak düşünülebilir. Tıpkı kütlenin, ötelenmeye karşı direnci (eylemsizliği) temsi etmesi gibi.
  • ertansinansahin kullanıcısına yanıt
    çok teşekkür ederim hocam
  • Eylemsizlik momentini ( eylemsizlik torkunu ) normal torkla karıştırmamalı. Tork vektörelken eylemsizlik momenti skaler demek Teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Açısal Momentum Karmaşası
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.