Şimdi Ara

Kontrol Otomasyon Mühendisliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
2
Favori
1.704
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar beni daha çok tıp konularım ile bilirsiniz ama bir arkadaş internette bu konu hakkında pek bilgi bulamıyormuş, itü veya ytüde bu bölümde okuyan var mı, düşünceleri neler? Bitince imkanları nasıldır

• Ben YTÜ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği'nde okuyorum(3.Sınıfa geçtim). Bölümden ben açıkçası memnunum. Ancak bunun sebebi kişisel bence. Çünkü teknolojiye, elektronik cihazlara ve sistemlere ilgili biriyim. Üniversite sınavına girmeden önce de bu ilgime göre tercih yapacağımı düşünüyordum tercih zamanı tabi aklımda hiç kontrol ve otomasyon mühendisliği fikri yoktu daha çok elektrik ve elektronik mühendisliği istiyordum ki elektrik elektronik mühendisliği bölümü çok ama çok geniş bir alan aslında yine oraya girdiğinizde belli bir alanda uzmanlaşmanız beklenecektir. Neyse işte, tercih zamanı araştırma yaparken benim sıralamama ve ilgime en uygun iki bölüm vardı biri YTÜ Kontrol biri de YTÜ Elektrikti. Ben de Kontrolü araştırdım sonra elektronik ve yazılım kısmı bu alanda daha ağırlıklı olduğu için bu bölümü seçtim. Bölümün %100 İngilizce olması(%30 luk da var) , elektronik sistemler, yazılım ve robotik konularına ilgim, bu seçimimi etkiledi.

Gerçekten de okuyunca anlaşılıyor ki Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği çok ama çok geniş sektörlere ve iş alanlarına etki edebiliyor. Örneğin robotik konusuna mı ilgilisiniz bir Kontrol Mühendisi robotun hareket ve işlem görevlerini tasarlayabilir, yine popüler bir örnek insansız hava araçlarının uzaktan kontrolü konusunda çalışabilir. Ya da otomasyon alanına yönelip fabrikalardaki otomatik çalışan makinelerin veya cihazların kontrolünü sağlayan algoritmayı tasarlayabilirsiniz. Ya da aldığınız yazılım dersleri ve tabi kendinize kattıklarınızla direkt bir yazılımcı da olabilirsiniz ki örnekleri var. Özetle bölümümün iş imkanı açısından bir sıkıntısı yok çünkü çok geniş bir yelpazeye sahip. Yurtdışı düşünenler için de bence bu endüstri 4.0 muhabbetiyle özellikle Avrupa'da iş imkanı da yadsınamaz. Benim aklıma şimdilik bunlar geldi bölümle ilgili eğer özel bir soru varsa sorabilirsiniz

• Ben YTÜ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği'nde okuyorum(3.Sınıfa geçtim). Bölümden ben açıkçası memnunum. Ancak bunun sebebi kişisel bence. Çünkü teknolojiye, elektronik cihazlara ve sistemlere ilgili biriyim. Üniversite sınavına girmeden önce de bu ilgime göre tercih yapacağımı düşünüyordum tercih zamanı tabi aklımda hiç kontrol ve otomasyon mühendisliği fikri yoktu daha çok elektrik ve elektronik mühendisliği istiyordum ki elektrik elektronik mühendisliği bölümü çok ama çok geniş bir alan aslında yine oraya girdiğinizde belli bir alanda uzmanlaşmanız beklenecektir. Neyse işte, tercih zamanı araştırma yaparken benim sıralamama ve ilgime en uygun iki bölüm vardı biri YTÜ Kontrol biri de YTÜ Elektrikti. Ben de Kontrolü araştırdım sonra elektronik ve yazılım kısmı bu alanda daha ağırlıklı olduğu için bu bölümü seçtim. Bölümün %100 İngilizce olması(%30 luk da var) , elektronik sistemler, yazılım ve robotik konularına ilgim, bu seçimimi etkiledi.

Gerçekten de okuyunca anlaşılıyor ki Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği çok ama çok geniş sektörlere ve iş alanlarına etki edebiliyor. Örneğin robotik konusuna mı ilgilisiniz bir Kontrol Mühendisi robotun hareket ve işlem görevlerini tasarlayabilir, yine popüler bir örnek insansız hava araçlarının uzaktan kontrolü konusunda çalışabilir. Ya da otomasyon alanına yönelip fabrikalardaki otomatik çalışan makinelerin veya cihazların kontrolünü sağlayan algoritmayı tasarlayabilirsiniz. Ya da aldığınız yazılım dersleri ve tabi kendinize kattıklarınızla direkt bir yazılımcı da olabilirsiniz ki örnekleri var. Özetle bölümümün iş imkanı açısından bir sıkıntısı yok çünkü çok geniş bir yelpazeye sahip. Yurtdışı düşünenler için de bence bu endüstri 4.0 muhabbetiyle özellikle Avrupa'da iş imkanı da yadsınamaz. Benim aklıma şimdilik bunlar geldi bölümle ilgili eğer özel bir soru varsa sorabilirsiniz

• ben de nemalanayım itünün kont otom müh 13.8kya gelme ihtimali yoktur dimi

edit sıralama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GTUCengli -- 31 Temmuz 2021; 19:33:34 >
  • itü komdayim gayet memnunum, is imkani tamamen sana bagli endustriyel otomasyon yapay zeka robotik vs vs pek cok alanda uzmanlasabilir, muhendislikte ne yapacagin tamamen sana bagli biliyorsun.. ben tavsiye ediyorum, baska sorulari varsa da yardimci olurum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

YTÜ bilgisayar okuyorum ben de. Sizin bölümün öğrencileri çok aktif. Bir robotik kulübü vardı. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılıyor. Öğrencilerine bakmıştım. Hep sizin bölümden.  

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • scientia kullanıcısına yanıt

Evet öyle Robotik Otomasyon Kulübü'nün güzel etkinlikleri ve eğitimleri oluyor değerlendirmek isteyen için çok değerli.

Peki iş imkanları nasıldır, staj bulmak kolay oldu mu, ytünün diğer bölümlerine göre daha az akademisyen var kontrol ve otomasyonda

Merhabalar elektrik elektronik ile tam olarak nerede ayrılıyorsunuz?

Birçok alanda çalışabileceğimiz için bence iş imkanı açısından tatmin edici ama bu biraz kişiye bağlı yani kendinizi nereye yönlendireceğine göre değişir. Donanımınız iyiyse, kalifiyeyseniz zaten bilindiği üzere iş bulmazsınız, iş sizi bulur. İş anlamında olumsuz olarak devlette bu bölümle ilgili kadro olmaması söylenebilir belki ama yarı özel-devlet şirketlerde (ASELSAN, TUSAŞ gibi ) birçok Kontrol ve Otomasyon Mühendisi aranabiliyor. Özel sektör adına da Siemens, ABB, Schneider Electric gibi önemli şirketlerde iş imkanı var.

Staj için konuşacak olursam ben bu sene 2. Sınıfı bitirdim birçok yere staj başvurusu yaptım ancak pandemi dolayısıyla ve genelde 3 ve 4. sınıf öğrenciler arandığından reddedildim. Bir yer beni kabul etmişti ama küçük çaplı bir şirket olduğu için pek sıcak bakmadım. Özetle staj konusunda çok bilgili değilim ama başvurabileceğiniz birçok şirket var diyebilirim.

Akademisyen konusu da biraz karışık. Evet gerçekten akademisyen sayımız az ve bu sene bunun zorluğunu bölüm yaşadı ama bunun birçok sebebi var. Öncelikle duyumumdan bahsedeyim, bizim bölümde görev almak için gereken akademisyenlik puanı mı artık öyle bir şey çok yüksekmiş. Bu yüzden kolay kolay akademisyenler görev alamadığı için sayıca az oluyor. Ayrıca bizim bölümde görev alıp yurtdışına ya da daha yüksek konumlara çıkan birçok akademisyen var. Bu onlar için gerçekten güzel bir gelişme ancak biz öğrenciler adına ve hatta burada kalan diğer akademisyenlere yük anlamında olumsuz sonuçlanıyor. Bu açıdan benim çıkardığım sonuç bölümümüzün sıçrama tahtası gibi görülmesi :). Bu biraz rahatsız edici ama söylenene göre anlattığım o puan durumu galiba düşürülecekmiş bu da yeni akademisyenlerin bölümümüze gelmesini sağlayabilir. Ancak az akademisyen olunca az ders görüyoruz anlamına gelmemeli elektrik elektronik fakültesindeki diğer bölümlerin hocaları da ders verebiliyor. Yine de umarım bölümümüzdeki hocaların sayısı artar.

• mefisto34 M kullanıcısına yanıt

Mekatronik hakkında ne düşünüyorsunuz hocam? Orası da akademisyen sorunu çekiyor mu? Sizce KOM'a göre artılar eksileri nelerdir?

Harika bir bölüm şuan ülkemizde ciddi açık var bu alanda.

rmk mekatronik - akıllı çözümler
    Blog - RMK Mekatronik
    https://www.rmkmakina.com/blog/

sitemizi inceleyebilirsin ilgini çekersen kesin yaz.

Hocam buradan havacılık sektörüne geçişte zorluk yaşanmaz anladığım kadarıyla doğru mudur? Uzmanlaşılan alana göre savunma sanayii iha vs. üzerine tai gibi kurumlara geçilebilir mi buradan? Ben bunun aynı yolunu makine ile yapmayı düşündüm ama kom da aklıma yatmıyor değil

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.