Şimdi Ara

ext4 boyutunu genişletme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • linuxta ext4 dosya sistemini nasıl genişletiriz bugün mageia 4 kurdum kendisine 500 gb lik hdd verdim alsın kullansın diye kendine 12 gb almış gerisini home yapmış ayrı bölüm açmış 12gb bana yetmez programcıyım bu bölümü nasıl artırrım boş alan açtım 100 gblik bu alanı 12 gblik sistemin kurulu olduğu bölüme nasıl eklerim lütfen yardım edin artık yeniden sistem kurmak istemiyorum fena sıktı bilenler söyleyin interntte çok araştırdım sonuca varamadım yardımlarınzı esirgemeyin lütfen



  • size partition programı lazım, linux üzerinde , Gparted programı aradığınız çözüm olabilir. GParted Live olarak dağıtımı da mevcut bir araştırın derim.
  • 25FURKAN 2 kullanıcısına yanıt
    Bildiğim kadarı ile eğer HDD kurulum sırasında lvm olarak ayarlandı ise bölümler arasında boyut değişikliği yapılabiliyor. Yoksa yapılamıyor.
    Bu durumda kurulumu baştan yapıp lvm olarak ayarlayabilirsiniz
    veya
    lvm ile hiç uğraşmayıp yine kurulum sırasında "bölümleri elle ayarla" seçeneği ile root "/", "/home", "swap", vs... hepsini tek tek ayarlayabilirsiniz.

    Daha detaylı bilgileri olan arkadaşlar da yardımcı olacaklardır.
  • live cd den başlattım sadece swap alaınını silip ekleyebildim diğer boş alanları eklemedi swapda işimi görmedi tekrar sistem kurdum bütün linux sürümlerini denendim apu da sadece mageia sorunsuz çalıştı diğerlerinde son sürümler apuda sorun çıkartıyor çıkmaması için yükseltme yaparak son versiyona ulaşmak 3 yıldan fazla bir süredir ubuntu kullanıyordum forumdakiler yüzünden yok ubuntu yeni başlayanlar için laflarını gördüm ego patlaması oldu bende programcıyım ben niye ezik yeni başlayan sistemi kullanıyım dedim 1 haftalık uğraş sonucu mageia 4 kurdum şimdi mageia ubuntudan ve mintten daha sağlam daha kullanışlı bir sistem dahada basit bir sistem şimdi o lafı diyenlere söyleyürom dünyada bir siz diyorsununz o lafı neye dayanarak diyorsununz ya adamı delirtirsiniz siz varya



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 25FURKAN -- 28 Mayıs 2014; 14:12:23 >




  • 25FURKAN 2 kullanıcısına yanıt
    Aşağıdaki linkte gösterilen resimde en altta "custom disk partitioning" kısmından bütün bölümleri tek tek silip baştan yapılandırınız. Tabi önemli bilgilerinizi yedeklemeyi unutmayın.

    Eğer ben hepsini ayralamak istemiyorum derseniz.

    100-200GB artık ne kadar isterseniz ext4 root kısmını -> "/"
    ramınız 4GB kadarsa 4608MB (4GB her ihtimale karşı +512MB) veya 6GB kadarını "swap"
    8GB veya daha büyükse bazen gerekli bile olmayabiliyor ama dediğim gibi her ihtimale karşı biraz ayırmak lazım
    2GB ise minimum 3GB ayırmak faydalı olabilir.
    kalanını da ev dizininize ext4 -> "/home"
    olarak bağlayınız.

    Ekleme: Unutmadan, önden 1-2MB boşluk bırakmamak bazen sorun çıkarabiliyor. Eğer kurulum başarısız geçerse önden 1-2 MB boşluk bırakınız.


    http://doc.mageia.org/installer/4/en/content/doPartitionDisks.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oicero -- 28 Mayıs 2014; 15:04:25 >




  • oicero O kullanıcısına yanıt
    bunları yaptım benim hatam otamatik bölümleme seçmemdi ilkinde şimdi yeniden kurdum / 90 verdim homeye 30 verdim swapsa 6 gb verdim ram 6 diye boşluk bırakmadım 1-2 mb boşluğu sildim ekledim şimdi mageia 4 kullanıyorum artık mageia 5 çıkana kadar devam
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.