Şimdi Ara

Evrim Yoktur ! (50. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1.988
Cevap
2
Favori
76.192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4849505152
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Luas açıklarım ama bir şartım var. nietzsche nin 100bin lira ödüllü ara fosil yarışmasına Archæopteryx ile katılmıştı. Bunun ara fosil olmadığını sen onaylıyor musun?

Archæopteryx'i ara form olarak göstermeye çalışan evrimcilerin iddiası, kuşların dinozorlardan evrimleştiği şeklindedir. Oysa dünyanın en önde gelen kuşbilimcilerinden biri olan Kuzey Carolina Üniversitesi profesörü Alan Feduccia, bir evrimci olmasına karşılık, kuşların dinozorlarla akraba olduğu teorisine kesinlikle karşı çıkmaktadır. Feduccia şöyle der:

25 sene boyunca kuşların kafataslarını inceledim ve dinozorlarla aralarında hiçbir benzerlik görmüyorum. Kuşların dört ayaklılardan evrimleştiği teorisi paleontoloji alanında 20. yüzyılın en büyük utancı olacaktır.

Pat Shipman, "Birds Do It... Did Dinosaurs?", s.28
  • quote:

Orijinalden alıntı: Carmanja

Luas açıklarım ama bir şartım var. nietzsche nin 100bin lira ödüllü ara fosil yarışmasına Archæopteryx ile katılmıştı. Bunun ara fosil olmadığını sen onaylıyor musun?

Archæopteryx'i ara form olarak göstermeye çalışan evrimcilerin iddiası, kuşların dinozorlardan evrimleştiği şeklindedir. Oysa dünyanın en önde gelen kuşbilimcilerinden biri olan Kuzey Carolina Üniversitesi profesörü Alan Feduccia, bir evrimci olmasına karşılık, kuşların dinozorlarla akraba olduğu teorisine kesinlikle karşı çıkmaktadır. Feduccia şöyle der:

25 sene boyunca kuşların kafataslarını inceledim ve dinozorlarla aralarında hiçbir benzerlik görmüyorum. Kuşların dört ayaklılardan evrimleştiği teorisi paleontoloji alanında 20. yüzyılın en büyük utancı olacaktır.

Ara fosil yok demek evrimi saymamak demektir,ara fosilden kasıt nedir o önemli böyle insanlar maymun ile ortak atadan geliyo diye gövde insan kafa maymun tarzında bir şey bulunamaz diğer manada ise ara fosil vardır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Luas

quote:

Luas açıklarım ama bir şartım var. nietzsche nin 100bin lira ödüllü ara fosil yarışmasına Archæopteryx ile katılmıştı. Bunun ara fosil olmadığını sen onaylıyor musun?

Ara fosil yok demek evrimi saymamak demektir,ara fosilden kasıt nedir o önemli böyle insanlar maymun ile ortak atadan geliyo diye gövde insan kafa maymun tarzında bir şey bulunamaz diğer manada ise ara fosil vardır.

Beni yine anlamadın. Archæopteryx evrime kanıt olarak getirildi önümüze. Öyle olduğuna sen de inanıyor musun?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: nietzsche

quote:

Luas,

Lokomotifi kim çekiyor? Kuzeyin kutbunun daha kuzeyi neresi? Sorularıyla senin sorun farklı mı?

Hem bunu söylüyorsun hemde evreni kim yarattı diyorsun.Evren lokomotif ozaman.Bir yaratıcıya bir çekiciye gerek yok.

Evren Lokomotif olamaz. Çünkü Lokomotifin tüm vagonlardan farklı bir sistemi var. Tüm vagonlar bir yere gelse lokomotifi anlayamazlar. Çünkü diğer vagonlar gibi amaçsız ve şuursuz değil. Güneş bu yükü çekemez. Ay bu yükü çekemez. Yıldızlar, Uzay hiçbir varlık bu yükü çekemez. Bunların hepsi kendisine verilen görevi en kusursuz şekilde yapan belirli bir düzen içinde yaratılmış varlıklarlardır. Ayrıca neden çekemeyeceğini yukarda belirttim.

Evren lokomotif olamazsa tanrı hiç olamaz.Her şeyi yaratan biri var tanrıyı yaratan biri yok.Niye kem küm lokomotif vapur filan.
    Birde şu yaratılışı kanıtlayın artık ya.Bir bilimsel makale gösterin lütfen sözünüzün eri değil misiniz yoksa?

• quote:

Orijinalden alıntı: neommy

" valla ne kimin ne bilip bilmediği ilgilendiriyor ne de senin ne düşündüğün.cıvıtmadan hitap et yeterli... "
    @ilkerinanç;

Burası futbol bölümü veya başka bir bölüm değil, birşeyler yazarsanız bilimsel olmak ve uygun cevaplar vermek durumundasınız. Ve başkalarının da söylediği, düşündüğüyle ilgilenmek, umursamak durumundasınız! Çünkü burası Kültür Bilim bölümü! Uyduramazsınız, yalan söyleyemezsiniz, ben dedim oldu diyemezsiniz derseniz sizden bilgili olandan saygı bekleyemezsiniz!

bilimsel olmak?sağdan soldan duyduğun daha doğruluğu kanıtlanmamış bi sürü mambo jamboya sen bilimsellik mi diyorsun.hadi ordan diyorum bende sana... uydurazamazsınız diyenlerin alayı uydurup duruyor zaten...

• @ilkerinanç
    Bilim nedir peki o zaman açıklayın da bilgilenelim
  • bilim nedir_kanser araştırması bilimdir.füze yapmak bir bilimdir bir uçağın uçması için gerekli hesaplamaları yapmak bilimdir bu saydıklarımın hepsinde elinde veri var işliyorsun hesaplıyorsun sonuca ulaşıyorsun.ama yok efendişm bak şu şuna benziyor bir milyar yıl öncede bu böyleydi demek sallamasyon bilimi olur ancak olursa... kim daha iyi sallyor diye sorsan açık ara evrimciler derim... yerdeki çamurun kendi kendine testiye dönüştüğübnü düşünemktense işin ehli bir ustanın elinden geçip o şekli aldı demeyi tercih ederim...herkesin kendi görüşü neye inanmak istersen inanırsın ama karşındakine azıcık saygı göstereceksin.burada ben hayatımda görmediğim orta oyununu görüyorum.hatta gördüğüm en iğrenç forum bölümü diyebilirim futboldan bile beter.al seninle aynı görüşteki modu admini yanına istediğini yaz karşındakinin en ufak ters fikrini git şikayet et ceza aldır.buna söyleyecek cümle bulamıyorum düşündükçe de acaip sinirleniyorum...

• Evet sayın ilkerinanç zaten şuanki tıp çalışmalarıda güm diye gökten indi evrimle alakası yok.Ama nerede bir ilahiyat profesörü var hepsi tıpa bilime faydası dokunmuş insanlardır.Örneğin birçok ilçemizde yüzlerce cami yapılır ve bu yüzden eğitim sırasında birinci sıralardayız.Dine harcanan paralar bu yüzden helali hoş olsun nasılsa evrim mitoloji,fantazi değil mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

bilim nedir_kanser araştırması bilimdir.füze yapmak bir bilimdir bir uçağın uçması için gerekli hesaplamaları yapmak bilimdir bu saydıklarımın hepsinde elinde veri var işliyorsun hesaplıyorsun sonuca ulaşıyorsun.ama yok efendişm bak şu şuna benziyor bir milyar yıl öncede bu böyleydi demek sallamasyon bilimi olur ancak olursa... kim daha iyi sallyor diye sorsan açık ara evrimciler derim... yerdeki çamurun kendi kendine testiye dönüştüğübnü düşünemktense işin ehli bir ustanın elinden geçip o şekli aldı demeyi tercih ederim...herkesin kendi görüşü neye inanmak istersen inanırsın ama karşındakine azıcık saygı göstereceksin.burada ben hayatımda görmediğim orta oyununu görüyorum.hatta gördüğüm en iğrenç forum bölümü diyebilirim futboldan bile beter.al seninle aynı görüşteki modu admini yanına istediğini yaz karşındakinin en ufak ters fikrini git şikayet et ceza aldır.buna söyleyecek cümle bulamıyorum düşündükçe de acaip sinirleniyorum...

DNA tahlilleri hesaplamaları bilim değil o zaman öyle mi?Kazılarla bulunan fosiller bilim değil o zaman zaten?Onlar "haram" zaten bilime girmez.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Luas,

Lokomotifi kim çekiyor? Kuzeyin kutbunun daha kuzeyi neresi? Sorularıyla senin sorun farklı mı?

Hem bunu söylüyorsun hemde evreni kim yarattı diyorsun.Evren lokomotif ozaman.Bir yaratıcıya bir çekiciye gerek yok.

Evren Lokomotif olamaz. Çünkü Lokomotifin tüm vagonlardan farklı bir sistemi var. Tüm vagonlar bir yere gelse lokomotifi anlayamazlar. Çünkü diğer vagonlar gibi amaçsız ve şuursuz değil. Güneş bu yükü çekemez. Ay bu yükü çekemez. Yıldızlar, Uzay hiçbir varlık bu yükü çekemez. Bunların hepsi kendisine verilen görevi en kusursuz şekilde yapan belirli bir düzen içinde yaratılmış varlıklarlardır. Ayrıca neden çekemeyeceğini yukarda belirttim.

Evren lokomotif olamazsa tanrı hiç olamaz.Her şeyi yaratan biri var tanrıyı yaratan biri yok.Niye kem küm lokomotif vapur filan.
    Birde şu yaratılışı kanıtlayın artık ya.Bir bilimsel makale gösterin lütfen sözünüzün eri değil misiniz yoksa?

Öncelikle size yakışmayan bir üslubun içindesiniz. Sinirlenmenize gerek yok. Sakin olun. Hiç bir şey bu uslubunuzu makul göstermez. Yani ya lı konuşmalar erkek misin sen tarzında sokak ağzıyla çirkin ifadeler bir insana yakışmaz.

Yaratılışı ispat eden 350 milyon fosil yeterli midir?

• quote:

Orijinalden alıntı: Luas

quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

bilim nedir_kanser araştırması bilimdir.füze yapmak bir bilimdir bir uçağın uçması için gerekli hesaplamaları yapmak bilimdir bu saydıklarımın hepsinde elinde veri var işliyorsun hesaplıyorsun sonuca ulaşıyorsun.ama yok efendişm bak şu şuna benziyor bir milyar yıl öncede bu böyleydi demek sallamasyon bilimi olur ancak olursa... kim daha iyi sallyor diye sorsan açık ara evrimciler derim... yerdeki çamurun kendi kendine testiye dönüştüğübnü düşünemktense işin ehli bir ustanın elinden geçip o şekli aldı demeyi tercih ederim...herkesin kendi görüşü neye inanmak istersen inanırsın ama karşındakine azıcık saygı göstereceksin.burada ben hayatımda görmediğim orta oyununu görüyorum.hatta gördüğüm en iğrenç forum bölümü diyebilirim futboldan bile beter.al seninle aynı görüşteki modu admini yanına istediğini yaz karşındakinin en ufak ters fikrini git şikayet et ceza aldır.buna söyleyecek cümle bulamıyorum düşündükçe de acaip sinirleniyorum...

DNA tahlilleri hesaplamaları bilim değil o zaman öyle mi?Kazılarla bulunan fosiller bilim değil o zaman zaten?Onlar "haram" zaten bilime girmez.

dna tahlilleri ile evrimin alakası ne biyoloji bilim değil demedikki size...evrimin bilimselliği yok,uydurma tamamen.bir fikir atıldı materyalist akkım tarafından ve 200 yıl boyunca bahane kanıt aranıp duruyor.çıkış noktası ne canlı nasıl oluştu karşı fikir nediyor yaratıcı tarafından ortaya çıktı.karşı fikrinde elinde kanıtı olmadığı olamadığı için işlerine devam ediyor adamlar...biri yazmış yaratılışı ispat et diye.tanrıyı mı getirelim tanıştıralım nedir istediği bu şahsın bizden?tüh gene tanrı yazdık gitti 3 ceza puanı... bakın o yaratıcıyı ispat et dedi hiçbirşey olmamış gibi devam edecek yazmaya biz tanrı yazdığımız için ceza alacağız.ve bu şahıslar şu kcıkırık forum sayfasında adalet sağlayamazken dünyadan adalet isteyecek utanmadan...

• Artık sabır kalmadı ne yapabilirim?
    quote:

Maşallah Tanrı yaratıp yaratıp soyunu kurutuyor.Gerçekten çok becerili bir tanrıymış.
    İşe yaramayan organlar balinalarda ayak kemiği kalıntıları,penguenlerde kanatlar,tiktaalikte yüzgeç-ayak.
    Nasıl oluyor da yaratılışı kanıtlayabiliyor?
    Birde madem Harun Yahya'yı destekliyorsunuz şuna bir açıklık getirebilir misiniz?
    Birkaç sayfa önce sordum görmezden gelindi.Hayır evrimciler fellucanın,futuymanın,dawkinsin,darwinin sözlerinden sorumluda yaratılışçılar niye harundan,cübbeliden sorumlu değil?
    quote:

Ön bilgi:Bilindiği gibi Harun Yahya'yı hristiyan evengelistlerin ayıran en önemli nokta 6000-7000 yıllık dünya yaşını kabül etmeyip bilimin dediği 4-5milyar yılı kabül etmesidir.
    Sitelerine bakarsanız şu kadar milyon yıllık kuş dinozor kertelkele balık diye yazarlar.Bin değil milyon kullanması bu konuda önemli bir bilgi.
    O değilde bir insan nasıl olur da hem yaşlı dünyayı hemde hadisleri kabül eder.Hadisleri kabül etmiyorsa nasıl müslüman bu?Eğer o hadisler yalansa neden kitabı kaynak olarak kullanmış.

quote:

2.25
    Demek ki neymiş 7000 yıllık ömrü varmış dünyanın

Adam cübbeliye laf yetiştirecem diye bütün savunduğu milyonlarca yıl şöyledir big bangtir hepsini yıktı geçti

Bende bunu merak ettim.Harun Yahya'yı bu konuda referans alan birisi cevaplayabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nietzsche -- 8 Mayıs 2010; 0:00:58 >

• Bu sistemin tesadüfler sonucu oluştuğuna inananların olduğuna inanmak istemiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: CasparoF

Bu sistemin tesadüfler sonucu oluştuğuna inananların olduğuna inanmak istemiyorum.

Onlar inanmıyorlar bilimsel verilere göre yorumluyorlar.

İnanlar başkaları, yani inanların bilimsel verileri olmadan inanmışlar, ispat olsaydı zaten buna inanç denmezdi ya neyse.

Tesadüfe inandığını söylediğiniz kişiler de bilimsel veri olmadan inanan insanların olduğunan inanmak istemiyor olabilirler...
  • quote:

Artık sabır kalmadı ne yapabilirim?
    quote:

Maşallah Tanrı yaratıp yaratıp soyunu kurutuyor.Gerçekten çok becerili bir tanrıymış.
    İşe yaramayan organlar balinalarda ayak kemiği kalıntıları,penguenlerde kanatlar,tiktaalikte yüzgeç-ayak.
    Nasıl oluyor da yaratılışı kanıtlayabiliyor?
    Birde madem Harun Yahya'yı destekliyorsunuz şuna bir açıklık getirebilir misiniz?
    Birkaç sayfa önce sordum görmezden gelindi.Hayır evrimciler fellucanın,futuymanın,dawkinsin,darwinin sözlerinden sorumluda yaratılışçılar niye harundan,cübbeliden sorumlu değil?
    quote:

Ön bilgi:Bilindiği gibi Harun Yahya'yı hristiyan evengelistlerin ayıran en önemli nokta 6000-7000 yıllık dünya yaşını kabül etmeyip bilimin dediği 4-5milyar yılı kabül etmesidir.
    Sitelerine bakarsanız şu kadar milyon yıllık kuş dinozor kertelkele balık diye yazarlar.Bin değil milyon kullanması bu konuda önemli bir bilgi.
    O değilde bir insan nasıl olur da hem yaşlı dünyayı hemde hadisleri kabül eder.Hadisleri kabül etmiyorsa nasıl müslüman bu?Eğer o hadisler yalansa neden kitabı kaynak olarak kullanmış.

quote:

2.25

Adam cübbeliye laf yetiştirecem diye bütün savunduğu milyonlarca yıl şöyledir big bangtir hepsini yıktı geçti

Bende bunu merak ettim.Harun Yahya'yı bu konuda referans alan birisi cevaplayabilir mi?

nietzsche,

Artık sabrım kalmadı demeniz çirkinliğinizi örtmüyor. En azından bir özürü hakettiğimi düşünüyorum.

Yaratılan canlıların soyu tükenmesinin nedenini araştırırsak belki sorunuzun bilimsel cevabı bulunabilir. Yoksa bezelye büyüklüğünde yaşadığımız bir yerden yapılacak yorumlar ancak MaşaAllah diye başlayıp Allah ile haşa dalga geçmeye neden olmaktadır.

Şu işe yaramayan organlar konusunda ise uzun zamandır evrimci kaynaklarda canlılardaki bazı organların işlevsiz olduğu ileri sürülmekte ve bunların o canlıların atalarından miras kalmış evrimsel kör noktalar olduğu iddia edilmektedir. Örneğin insan vücudundaki appendiks (apandisit) veya kuyruk sokumu, yıllarca "körelmiş organ" sayılmıştır. Oysaki son yılların bilimsel araştırmaları, tüm bu organların önemli işlevleri olduğunu koymuş durumdadırlar. Evrimcilerin 20. yüzyıl başında çıkardıkları "körelmiş organlar listesi" bugün tamamen çürümüş durumdadır.

Evrim literatüründe uzunca bir süre yer alan, ama geçersizliği anlaşıldıktan sonra sessiz sedasız bir kenara bırakılan iddialardan biri, "körelmiş organlar" kavramıdır. Ancak bir kısım yerli evrimciler, "körelmiş organlar"ı hala evrimin büyük bir delili sanmakta ve öyle göstermeye çalışmaktadırlar.

Körelmiş organlar iddiası bundan bir asır kadar önce ortaya atılmıştı. İddiaya göre, canlıların bedenlerinde atalarından kendilerine miras kalmış, ancak kullanılmadıkları için zamanla körelmiş işlevsiz organlar yer alıyordu.

Bu kesinlikle bilimsel bir iddia değildi, çünkü bilgi eksikliğine dayanıyordu. "İşlevsiz organlar", aslında "işlevi tespit edilememiş" organlardı. Bunun en iyi göstergesi de, evrimciler tarafından sayılan uzun "körelmiş organlar" listesinin giderek küçülmesi oldu. Kendisi de bir evrimci olan S. R. Scadding Evolutionary Theory (Evrimsel Teori) dergisinde yazdığı "Körelmiş Organlar Evrime Delil Oluşturur mu?" başlıklı makalesinde bu gerçeği şöyle kabul eder:

(Biyoloji hakkındaki) bilgimiz arttıkça, körelmiş organlar listesi de giderek küçüldü... Bir organın işlevsiz olduğunu tespit etmek mümkün olmadığına ve zaten körelmiş organlar iddiası bilimsel bir özellik taşımadığına göre, "körelmiş organlar"ın evrim teorisi lehinde herhangi bir kanıt oluşturamayacağı sonucuna varıyorum...

Açıklamama müsade ederseniz neden olmasın? Yani bu soruları ilk defa siz sormuyorsunuz. 7000 yıl bir takvimdir. İncildeki ifade de böyledir. Yani bir dönemin başlangıcı bir dönemin bitişidir. Bunun ne olduğu konusu tam bilinmiyor. Mesela Nuh tufanı da olabilir. Hz. İbrahim'in ortaya çıkışı da olabilir. Yoksa dünyanın fiziksel yaşı elbette 7000 değildir. Şöyle bir örnek verilebilir. Amerikanın tarihi 350 senedir dendiğinde, bu Amerikada daha önceden kimsenin yaşamadığı anlamına gelmez. Yerlilerin oraya sonradan yerleşen kolonistlerin tarihi çok farklıdır. Indianlar İspanyollar İngilizler ve Fransızlar arasında el değiştirmiş sonunda amerika kurulmuştur. Bu da çok daha öncelere gider. Ancak Amerika tarihi 350 senedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: castorpollux

quote:

Bu sistemin tesadüfler sonucu oluştuğuna inananların olduğuna inanmak istemiyorum.

İnanlar başkaları, yani inanların bilimsel verileri olmadan inanmışlar, ispat olsaydı zaten buna inanç denmezdi ya neyse.

Tesadüfe inandığını söylediğiniz kişiler de bilimsel veri olmadan inanan insanların olduğunan inanmak istemiyor olabilirler...

Ben farklı düşünüyorum. Çünkü bilim Allah'ı bulur. Bilim Allah'ın koyduğu kanunları keşfetmenin yoludur.

http://www.newsweek.com/id/93188

• quote:

quote:

quote:

Ben farklı düşünüyorum. Çünkü bilim Allah'ı bulur. Bilim Allah'ın koyduğu kanunları keşfetmenin yoludur.

http://www.newsweek.com/id/93188

• quote:

quote:

bırakın boşverin inançları falan,bir kenara bırakın inanç diye birşey yok farzedin.
    hayatın bir anda tesadüfen sağdan soldan pörtleyip kompleks yapılara dönüşmesi fikrini bilimsel olarak adlandırmak son derece komik bence.
    bulabildikleri en iyi bahane bu tesadüfse biraz daha çalışmaları lazım bence...

carmanja hocam dediğimi şimdi anlıyormusun başladılar bile... bak sonunda suçlu gene sen olacaksın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 8 Mayıs 2010; 1:35:16 >

• quote:

Artık sabrım kalmadı demeniz çirkinliğinizi örtmüyor. En azından bir özürü hakettiğimi düşünüyorum.

Altı üstü bir ''ya'' kelimesinden olay çıkarttınız.Peki o kadar önemliyse bu söz özür dilerim.
    Her zamanda motamot tartışılmıyor ki.
    http://www.talkorigins.org/faqs/quotes/scadding.html
    Buyurun dağ gibi bir kaynak.Demek ki bu çarpıtmalar sadece Harun ve çetesine ait değil hristiyan evengelistlerede özgüymüş.Yada Harun direk evengelistlerden araklıyor.
    Daha öncede körelmiş organlar hakkında çok konuştuk
    quote:

quote:

Orijinalden alıntı: iö

evlat günümüz tıbbı ne işe yaradığını bulamadığı şeye bu işe yaramaz diyor tabi buda evrimcilerin suyuna gidiyor
    Günümüzde eskiden ne işe yaradığı bilinmeyen bir çok organımızın ne işe yaradığı biliniyor biraz mantıklı düşünün ya
    http://www.nuveforum.net/40-genel-saglik/24618-apandis-yarar/
    Gör bak apandis işlevsiymiymiş

İnanılmaz güvenilir bir kaynak vermişsin.Bıkmadı şu evrim karşıtları Abdli bir üniversite ve prof adı verip bak bak evrime karşı demekten.
    http://www.dukemedicine.org/http://medschool.duke.edu buyur bak bakalım bill parker diye birisi var mı?En azından atarken biraz aşartırma yapsak fena olmaz

quote:

Orijinalden alıntı: iö

Çok basit çünkü evrim fosillerin sırasına göre uydurulmuş

Darwin kahin herhalde.Daha onun zamanında ara formlar bulunmadan adam teoriyi ortaya koymuştu ne fosillerin evrimi şekillendirmesinden bahsediyorsun?

quote:

Yoksa dünyanın fiziksel yaşı elbette 7000 değildir.

Harun Yahya hadiste ne diyor?
    quote:

2.25

Eee Harun efendi hani dünyanın yaşı olan 4 milyar yıl islama uygundu.Bu işte bir yanlışlık var o zaman.

• ya arkadaşlar kusura bakmayın da bu zaman kavramlarının üzerinde gereksiz yere fazla duruyorsunuz.bir yıl dünyada bir yıl kainatın tümünü ele aldığımızda zaman göreceli değilmi?
  • 
Sayfa: önceki 4849505152
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.