Şimdi Ara

Evren de hiçbir yer 0 Kelvin Olamaz mı? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
0
Favori
5.298
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Isı sonuçta enerjinin bir formudur.

Evrende enerjinin olmayacağı bir yer bulunamayacağına göre 0 kelvin olan bir yer de bulunamaz.
    Zira enerjinin olmadığı yer demek hiçlik demektir.
  • Bir grup bilimadami mutlak sifirin altina inmeyi basarmisti.

Bu sicakliklara Dark temperature diyorlar.

Dark energy gibi.

Dogal olarak evrende olur mu??

Buna cevap vermek zor.

Tabi bana gore onemli olan manyetik monopol bulmak.

Sicaklik cok onemli degil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

Ben olaya 2 farklı açıdan bakmak istiyorum. Öncelikle, bir belgeselde uzayda karanlık madde de dahil olarak hiçbir şeyin olmadığı geniş bir boşluk bulunduğu söylenmişti. Fakat benim bildiğim biz halen karanlık maddeyi ölçüp biçemiyoruz ve ne olduğunu bilmiyoruz Çeviri hatası olamaz çünkü orjinalini de izledim. Fakat bu adamlar nasıl bu kadar kesin konuşup karanlık madde bile yok diyor ? Diyelimki karanlık madde de dahil olmak üzere o bölgede hiçbir nesne-cisim-madde herneyse işte yok. Yani ortamda 0 kütle olduğu için sürtünme olamaz. Yani söylenen doğruysa ortamda titreşecek hiçbirşey yoktur dolayısıyla ısı üretecek birşey yoktur.
    Bu durumda bu hiç madde içermeyen yerin sıcaklığına 1 mi deriz yoksa 0.0001 mi ? Eğer o bölge için de 0 kelvin olamaz kuramı geçerliyse.

İkinci olarak ise şunu merak ediyorum. Sıcaklığı ölçmek için bir alet kullanıyoruz. Bu aletler bir madde sonuçta ve bu madde atomlar,kuarklar vs. vs. gibi şeylerden oluşuyor. Diyelimki yukarıdaki 0 madde içeren bölgeye bu aleti getirdik sıcaklığı ölçmek için. Bu alet bize nasıl doğru değeri verebilir ? Atom ve atom altı seviyelerde titreşim olduğundan ister istemez sıcaklık konusunda bir yanılsama olmayacak mı ? Çünkü aleti götürdüğümüz nokta 0 madde içeren bölge(doğru kabul edelim) ve 0 madde yani atomik seviyede bile hiçbirşey yok tamamen bir boşluk. Bu demek oluyorki 0 sürtünme dolayısıyla sıcaklık olmamalı orada. Ama o hassas bölgeye titreşimlerden meydana gelen bir madde soktuğumuzda orayı tam olarak ölçemeyiz. Işınlasak bile bunun bir etkisi olur. Sonuçta gerçekten 0 kelvin olsa bile bunu asla öğrenemeyiz diye düşünüyorum.

Buna ek olarak şöyle birşey geldi aklıma. Sicim teorisini doğru olarak kabul edelim. 0 kelvin için maddenin ve alt parçacıklarının tamamen hareketsiz olması veya hiç olmaması gerekli değil mi ? Peki sicim teorisine göre herşey bu küçük sicimlerin titreşmesinden meydana geliyorsa hatta uzay bile sicimlerin farklı bir dalga boyunda titreşmesi sonucu oluşuyorsa, 0 kelvin olayı mümkün olamaz.
    Eğer 0 kelvin tamamen hareketsiz bir ortam istiyorsa ve sicim 0 kelvine ulaşmak için tamamen hareketsiz kalırsa başta uzay ve bununla birlikte bütün evren çökmeyecek mi ?
    Yani sicim teorisi doğruysa 0 kelvin olamaz kuramı desteklenmiş oluyor.

Peki şimdi bunları yazarken aklıma birşey geldi.
    Gene diyelimki sicim teorisi doğru. Ve 0 kelvin kuramı da doğru. Fakat en başta yazdığım olaya farklı bir bakış açısıyla baksak.
    Örneğin o tamamen boşluk dediğimiz bölgede sicim dahil hiçbir parçacık kımıldamıyor en ufak titreşim yok. Yani o bölge 0 kelvin olacak. Fakat bu olay sadece belirli bir bölge için mümkün olabilir mi ? Yoksa sicim dediğimiz şeyi bir zincire benzetebilir miyiz ?
    Yani zincirin bir ucunu sallarsak diğer ucunun da sallanacağı gibi bir sicim grubu titreşirken diğer sicimlerin de titreşmesine neden olur mu ? Dolaysıyla 0 kelvin kuramı birkez daha doğru çıkıyor.

4 sene geçmiş üzerinden ve hala cevaplarını bulamıyoruz, ne soru sormuşum be öehh

• melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Çok basit ve anlaşılır olarak doğru cevabı vermişsiniz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.