Şimdi Ara

Evren Bir Gün Yok Olacaksa Bu Kadar Canlı ve Nesne Neden Var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Soru başlıktadır.




  • Bu senin inancınla doğru orantılı bir soru.


    Bana göre senin sorduğun olay Adem ile şeytan'ın kan davasından kaynaklı,çok kısa ve öz bir özetle geçiyorum çünkü herkesin inancı kendisinedir.

  • Varlıklar bizim değer sistemimizden bağımsız ilahi bir teleolojiye (amaca) hizmet ediyorlarsa evrenin yok oluşu büyük ihtimalle bu varlıkların amaçlarına hizmet edip görevlerini artık tamamladığını gösterir - idi.

    Ancak eğer kainatta böyle bir içkin teleoloji yoksa ve erekselliği tıpkı değer yargıları gibi etrafımızdaki fenomen ve olgulara biz yüklüyorsak reel düzlemde varoluşun ve yokoluşun kıymeti birbirinden tamamen farksız ve değer seviyeleri ile fonksiyonları (yani maksat, işlev yüklememiz) tamamen bize bağlı hale geliyor. Haliyle göreli olmayan ve insan öznelere dayanmayan mutlak ve içkin bir ilahi erek aramak, evreni böylesi bir faraziliğin üstünden anlamlandırmaya çalışmak ve bir gün içindekilerle beraber yok olacağından yakınmak mantıksız bir işe dönüşüyor. Bu durumda zira tek cevap, "varoldukları için varlar ve yok olacakları için yok olacaklar". Bu durumda bile nasıl varolduklarına ve nasıl ya da ne sebeple günün birinde yok olacaklarına bakılabilir. Bu "nasıl" soruları işte bilimin başlangıç adımları. Daha materyalist, özdekçi, atomist, mekanist İyonyan bir perspektif. "Neden" sorusu ise daha çok teleolojiye açılan, İyonyan geleneğe göre daha demode kalmış ve daha çok sosyal bilimler konularıyla kısıtlanmış Aristotelesçi bir anlayışa giden bir kapı (ama Antik ve Ortaçağlarda vaziyet böyle değildi tabii).

    Yukarıdaki arkadaşın da söz ettiği gibi vereceğin cevap esasında inancınla, yani sorduğun sorular ve seçtiğin, benimsediğin bakış açılarıyla ilgili.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İnsanlığın başına gelen en büyük lanet olan bilinci ve gelecek algısı sebebiyle yaptığı hatalardan birisi geleceğin şimdinin değerini azaltabileceğini düşünüp, sırf bu düşünce nedeniyle şimdinin değerini gerçekten azaltması.


    Canlılık veya canlı olmamak hali arasında hiçbir fark yok. Bilinçleri nedeniyle insanların düştüğü en büyük yanılgılardan birisi, evrendeki zamanlarının canlı bölümünün, bu zamanın en önemli kısmı zannetmeleri.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.