Şimdi Ara

Evde PCB üretimi için fırın sistemi kurulumu (Sistem tamamlandı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
5
Favori
3.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • forumun sacma moderasyonu yuzunden konularimi tek tek siliyorum, donanimhaberin artik paylasim yapmaya deger bir platform oldugunu artik dusunmuyorum.
    Konu altindaki yazi ve paylasimlari sildim, merak ettiginiz bir konu varsa ozelden mesajlarinizi cevaplamaya calisirim.

    KONU SILINEBILIR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 12 Temmuz 2023; 15:13:34 >



  • Kum dolu bir tavada bunu yapan birisi videosunu koymuştu. Kumun üstünde pcb vardı ve sonuç harikulade. Tavanın üstüne bir kapak örtmek uygun ölçüde aralamak felan soğuma kontrolü sağlayabilir. Ama profesyonel olarak;

    bir fırın bu işe çok uygun ama teknik hesabı basit değil ve MEKANİK bölümünün konusu. Yalnız pretik sonuç istediğiniz için hesaba kitaba fazla dalmak sizi sıkabilir.

    - ınfrared ısıtıcıların direk ürünü görmesini engelleybilirsiniz. ARaka metalik vb yüzey koyabilirsiniz ve ya pcbyi örtebilirsiniz. Ancak zaten en ucuz ısıtıcı biçimi, fırınlarda kızartma işini yapan ısıtıcııları kullanınız, bunlar ufo gibi parlayıp da gördüğü her şeyi yakmaz.

    - Hızlı ısınma için rezistans değiştirmeniz gerekecektir. Ya da ek rezistans koyarsınız. Nasıl soğuma ihtiyacınız varsa ona göre de sizin de söylediğiniz gibi açık havaya alabilirsiniz ve ya turbo fan ekleyip, kapaklı havalandırma eklersiniz. Hurdacılardaki eski fırınları alıp dileridğiniz gibi kesip biçeblir, rezistans ekleyebilirsiniz.

    - Mikrodalga katı cisimleri ısıtamıyor. Devrenizi mikrodalgada ısıtabilmek için, devre altına istediğiniz sıcaklığa ısınmaya uygun bir malzeme koyabilmelisiniz. Ama mikrodalga bu devreyi bozmaz mı??? Hiç denemeye gerek yok mikrodalgayı....

    - PVC boru kaynak makinesi ve ya rezistansı, üzerine aksesuarları takılı değilken gayet hızlı ısınan küçük bir yüzeye sahiptir. Devrenizin üztüne bir kapak kotarak felan düşünebilirsiniz.

    - Düdüklü tencere de, kapağı açılıp kapatılarak ya da üzerine kapaklı havalandırma eklenerek dönüştürülebilir. Özellikle alüminyum düdüklüler soruna çare olabilir.

    Bu alanda tartışacaksanız sizi Mekanik bölüme konu açmaya davet ederim.




  • orhanyor kullanıcısına yanıt
    ssr arızası kabul edilemeyecek sonuçlar doğurabilir. Mekanik ısıl sigortalar var. Hangi sıcaklıkta olanını alırsanız, o sıcaklıkta atıyor ve değiştirilmesi gerekiyor. Dikkat edin akım felan değil sıcaklık. Mesela 400 derecelik alırsanız, sistem kopup devamlı sıcaklık artarken 400e geldiğinde direk atıp işi kurtarır.

    İlle de üzerine kod yazılacak bir iş değil. Sisteminizi kurduğunuzda karekteristiğini çözersiniz ve uygun algortimayı elektronikte kurup işi bitirebilirsiniz. Elinizde sıcak hava tabancası ile yakma sınırında bu işi yaptıysanız, arduino olmadan da yapabilirsiniz...

    Fırında gayet ucuz ve basit rezistanslardan kullansanız, hiç sorun olmaz. Fırının iç sacına dışarıdan bağlantı kurarsanız, hiçbirşey direk rezistanslarla muhatap olmaz ve işi bitirirsiniz. Levha rezistans felan da var ama hem ucuz olmaz hem de standrt dışı olur, arızaya kolay gidebilir.

    Hatta fırın iç sacına uygun bir sıcaklığa dayanıklı yalıtkan kullanarak direk rezistans telini sararak projeyi hem çok güvenilir hem de en ucuz haliyle bitirebilirsiniz. Rezistans teliyle fırın iç sacı arasında sıcağa dayanıklı ama aynı zamanda da ısı transferine uygun yani ısıyı iyi geçiren bir yalıtkan sorunu dışıdna mükemmel bir proje olurdu.

    Hepsi bi tarafa; direk sıcak hava tabancası rezistans sistemini fırına ya da düdüklü tencere tipi bir basit sisteme kurabilirsiniz. Aynı havayı sirküle edersiniz.




  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 12 Temmuz 2023; 15:13:7 >
  • orhanyor kullanıcısına yanıt
    Tebrikler...

    Yalnız maksimum kaça çıkıyor sıcaklık dediniz ama daha 260'tayken kapattınız? Yani size yeterli sıcağa ulaşabiliyor mu demek istediniz anlaşılan ama eğer fırın termostatını iptal edecekseniz gerçekten full çalıştığında maksimum ne yapıyor tavan bilmenizde fayda var, ama fırını bozmayın deneyecem diye...

    Siz muhtemelen termostatı güvenlik amaçlı tutacaksınızdır. Eğer bu termostat yetersiz kalırsa daha yüksek sıcaklığa ayarlı bir termostat ile değiştirebilirsiniz.

    Reflow kontrolörü pwm uygulayabliyor mu? Bu sistem sıcaklık arttığında aç kapa yapacağına pwm oranını değiştirse çook daha iyi olur.

    Başarılar...
  • orhanyor kullanıcısına yanıt
    Termostatın bağlı olduğu yer rezistans değil havada bir yerdir. Bu yüzden hemen atamaz. Rezistanslar içlerindeki iletken telin ısınıp aradaki kumvb dolgudan beri dışındaki krom boruya ısıyı iletirler. Bu yüzden kapattığınız ana kadar biriken iç ısı dışarı aktarılmaya devam eder.

    pwm için zaten sadece sinyal verecek. Sİz o sinyalle IGBT sürebilirsiniz. Bu sayede ani aç kapa değil direk en uygun sonucu alırdınız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karafetva

    Termostatın bağlı olduğu yer rezistans değil havada bir yerdir. Bu yüzden hemen atamaz. Rezistanslar içlerindeki iletken telin ısınıp aradaki kumvb dolgudan beri dışındaki krom boruya ısıyı iletirler. Bu yüzden kapattığınız ana kadar biriken iç ısı dışarı aktarılmaya devam eder.

    pwm için zaten sadece sinyal verecek. Sİz o sinyalle IGBT sürebilirsiniz. Bu sayede ani aç kapa değil direk en uygun sonucu alırdınız.
    benim ısı ölçerde tam fırının ortasında havada duruyordu yani ölçtüğü ısı içerideki havanın ısısıydı ısıtma elementinin değil, termostatta aşağı yukarı aynı dereceyi alması gerekirdi kitapçığına göre 220C ye kadar çalışıyormuş diyor :)) neyse çok önemli değil zaten termostat hiçbir zaman planlarda yoktu önemli olan fırının hızlı bir şeklide 150 dereceden - 230 civarına gelebilmesiydi zaten 230 a vurunca tüm sistem kapanıyor fırınında kapağını açıyorum ve işlem bitiyor. bakalım ürünler gelsin testten sora memnun olmazsam o IGBTye de bakarım bu öneri için teşekkürler. bu fırın işi muhakkak olmalı :)




  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 12 Temmuz 2023; 15:8:56 >
  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 12 Temmuz 2023; 15:8:17 >
  • ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 12 Temmuz 2023; 15:7:31 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: orhanyor

    ...
    v2 sürümü nereden kaça satın aldın hocam?
  • Diamondx D kullanıcısına yanıt
    ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 12 Temmuz 2023; 15:15:33 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.