Şimdi Ara

Evde Basit Alıcı Nasıl Yapılır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
11.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, uzun zamandır radyo sinyalleri konusuna sardım ama milim ilerleyebilmiş değilim.

Yapmak istediğim şey evde bir alıcı yapmak.

İlla çok basit malzemelerle yapılması gerekmiyor ama ulaşılabilir olsun yeter.

Radyo alıcısı olur telsiz alıcısı olur fark etmez. Bir şekilde kendi yaptığım bir cihazla bir şeyler duymak istiyorum. Ne duyduğumun çokta önemi yok. Frekans ayarı cartı curtu falan araştırdığıma göre onlarda ayrı bir derya. Ben onun peşinde de değilim.

Bu konuyla ilgili bazı araştırmalar yaptım nasıl yapılır nasıl edilir diye. Hatta bu forumda da pek çok bilgi vardı. Ama çok karmaşık ve anlamsız. Adamlar bir tarif vermiş sanırsınız 3. dünya savaşına telsiz ağı kuruyor. Bir devre çizmiş labirent gibi.

Açık konuşmak gerekirse bir film izledim bu film "gerçek hayattan alıntı" idi. Filmde bir asker düşmana esir düşmüştü ve savaşın gidişhatı hakkında bilgi alabilmek için radyo yapıyordu. Kullandığı malzemeler o kadar basitti ki çalı çırpının içinden bulduğu taşları, çubukları ve ağaçlardan yolduğu otları kullandı. Tek bir konuda destek aldı düşmanın elektronik aletlerinden birinin pilini çaldı yanılmıyorsam. Ve adam bir süre sonra radyo dalgalarını çekmeyi ve dinlemeyi başardı. Bu kurgu diyebiliriz ama gerçek hayattan alıntı olduğu için böyle bir ihtimal ortadan kalkıyor.

Bir alıcı yapımı dünyaca ünlü bir filmde böylesine basit bir şekilde gösterilirken, ben nerde buna benzer bir şey sorsam cevap veren kişi ağzını devreyle açıyor.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Ben demiyorum taşla çalı çırpıyla nasıl yapılır diye. Yalnızca evde ses duyabileceğim bir alıcı yapmak istiyorum. Yani bu alıcıyı hoparlore bağladığımda etraftaki radyo sinyallerini çekerek (artık bu fm olur telsiz olur her ne olursa olsun ses olsunda) sesini bana iletmesini istiyorum.

Son teknoloji aletlerle harikulade kusursuz devrelerle değil, anlaşılabilir ilkel ve basit bir şekilde yapmak amacındayım. Alacağım sesin cızırtılı, parazitli hatta anlaşılamaz olması da önemli değil.

Bunu en basit ve en ilkel şekilde nasıl yaparım?

Teşekkürler

• Malzemeler

Pil
    Hoperlör
    Aliminyum folyo
    Kablo

Evde Basit Alıcı Nasıl Yapılır
  • Hocam folyoyu anten pili güç kaynağı olarak kullanıyoruz anladığım kadarıyla buna dayanarak kabloyu doğrudan hoparlöre bağlamak yerine önce radyo kartına bağlarsak frekans kontrolü de yapabilir miyiz ?
  • Rerhuf R kullanıcısına yanıt
    Radyo kartının görevi o zaten. Burada folyo anten görevi görüyor. Radyo dalgalarındaki iniş çıkışları hoperlör aracılığı ile sese dönüştürüyor. Ama devre ses yakalama konusunda fazla kullanışlı değil. Yüksek elektromanyatik alanların bulunduğu yerlerde (trafo, baz istasyonu, kablosuz modem vs..) parazit olarak dışarı yansır. Emin değilim ama telsizin antenini folyonun yakınına getirirsen hoperlörden konuşan kişinin sesi duyulabilir. Burada frekansın önemi devreye giriyor. Bu konuda bildiklerim sınırlı. Başka birisi daha fazla yardımcı olabilir

Edit: Aslında her elektronik alet potansiyel bir radyo alıcısı ve vericisidir. Hatırla, cep telefon çaldığı zaman yanında bir hoperlöre sahip bir cihaz varsa nasıl ötmeye başlıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdeminofff -- 15 Aralık 2014; 5:38:00 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: erdeminofff

Radyo kartının görevi o zaten. Burada folyo anten görevi görüyor. Radyo dalgalarındaki iniş çıkışları hoperlör aracılığı ile sese dönüştürüyor. Ama devre ses yakalama konusunda fazla kullanışlı değil. Yüksek elektromanyatik alanların bulunduğu yerlerde (trafo, baz istasyonu, kablosuz modem vs..) parazit olarak dışarı yansır. Emin değilim ama telsizin antenini folyonun yakınına getirirsen hoperlörden konuşan kişinin sesi duyulabilir. Burada frekansın önemi devreye giriyor. Bu konuda bildiklerim sınırlı. Başka birisi daha fazla yardımcı olabilir

Edit: Aslında her elektronik alet potansiyel bir radyo alıcısı ve vericisidir. Hatırla, cep telefon çaldığı zaman yanında bir hoperlöre sahip bir cihaz varsa nasıl ötmeye başlıyor.
    Bu tarz alıcılar sadece AM yayınları almaya yarar. Ne yazıkki AM yayınlar da pek fazla yok. Gunumuzde çok yaygın olan FM yayınları almayı hayal edenler kocaman bir hayal kırıklığıyla karşılaşacaklardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 15 Aralık 2014; 8:07:58 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• bende sizin gibi yapmaya çalışıyorum yurtdışında 10 dolara satılan usb tv dongle ile geniş band telsiz alıcı yapmışlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: AdmGdk

Bu tarz alıcılar sadece AM yayınları almaya yarar. Ne yazıkki AM yayınlar da pek fazla yok. Gunumuzde çok yaygın olan FM yayınları almayı hayal edenler kocaman bir hayal kırıklığıyla karşılaşacaklardır.

Peki hocam buna karşılık olarak bir AM verici yapılıp bu verici açılıp kapatılmak suretiyle mors alfabesi ile iletişim sağlanabilir mi? Ne kadar mesafeden sağlanabilir bilginiz var mı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rerhuf -- 15 Aralık 2014; 13:11:45 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şöyle bir video buldum adam çok akıcı ingilizce konuştuğu için pek bir şey anlayamadım. Bobin telini ruloya sardı ve devre elemanlarını kendisi yaptı. Ve videonun sonunda görüleceği gibi fm sinyal çekmeyi başardı sanırım. Bunun nasıl olduğunu izah edebilecek var mı

http://www.youtube.com/watch?v=JyGgAm2ZvS0

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rerhuf -- 15 Aralık 2014; 13:55:20 >

• Rerhuf R kullanıcısına yanıt
    AM sisteminde sinyalin voltaj leveli ile oynanarak bilgiler aktarılır. Fakat sinyalin voltaj seviyesi havadaki yabancı sinyaller tarafından kolayca değiştirilebilir. FM de ise sinyalin frekansı ile oynanarak veriler aktarılır. Sinyalin frekansının dış etkilerle değişmesi genliğin yani voltaj seviyesinin değişmesine göre çok zordur.. Cep telefonu, wifi, Bluetooth, hep frekans modülasyonu ile verileri iletir. Frekans modülasyonunun dezavantajı modülasyon ve demodülasyon işlemlerinin AM'ye göre daha karmaşık olmasıdır. Yaptığınız devrede frekans modülasyonu tekniğini kullanırsanız daha iyi sonuçlar alırsınız.AM'de sinyal gücü zayıf ise veriyi almak zor hatta imkansız olabilir. Mesafe olayı vericinin gücü ile alakalı. Ama kabaca frekans modülasyonuna göre daha fazla güce ihtiyacınız olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 15 Aralık 2014; 16:23:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rerhuf

Merhaba, uzun zamandır radyo sinyalleri konusuna sardım ama milim ilerleyebilmiş değilim.

Yapmak istediğim şey evde bir alıcı yapmak.

İlla çok basit malzemelerle yapılması gerekmiyor ama ulaşılabilir olsun yeter.

Radyo alıcısı olur telsiz alıcısı olur fark etmez. Bir şekilde kendi yaptığım bir cihazla bir şeyler duymak istiyorum. Ne duyduğumun çokta önemi yok. Frekans ayarı cartı curtu falan araştırdığıma göre onlarda ayrı bir derya. Ben onun peşinde de değilim.

Bu konuyla ilgili bazı araştırmalar yaptım nasıl yapılır nasıl edilir diye. Hatta bu forumda da pek çok bilgi vardı. Ama çok karmaşık ve anlamsız. Adamlar bir tarif vermiş sanırsınız 3. dünya savaşına telsiz ağı kuruyor. Bir devre çizmiş labirent gibi.

Açık konuşmak gerekirse bir film izledim bu film "gerçek hayattan alıntı" idi. Filmde bir asker düşmana esir düşmüştü ve savaşın gidişhatı hakkında bilgi alabilmek için radyo yapıyordu. Kullandığı malzemeler o kadar basitti ki çalı çırpının içinden bulduğu taşları, çubukları ve ağaçlardan yolduğu otları kullandı. Tek bir konuda destek aldı düşmanın elektronik aletlerinden birinin pilini çaldı yanılmıyorsam. Ve adam bir süre sonra radyo dalgalarını çekmeyi ve dinlemeyi başardı. Bu kurgu diyebiliriz ama gerçek hayattan alıntı olduğu için böyle bir ihtimal ortadan kalkıyor.

Bir alıcı yapımı dünyaca ünlü bir filmde böylesine basit bir şekilde gösterilirken, ben nerde buna benzer bir şey sorsam cevap veren kişi ağzını devreyle açıyor.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Ben demiyorum taşla çalı çırpıyla nasıl yapılır diye. Yalnızca evde ses duyabileceğim bir alıcı yapmak istiyorum. Yani bu alıcıyı hoparlore bağladığımda etraftaki radyo sinyallerini çekerek (artık bu fm olur telsiz olur her ne olursa olsun ses olsunda) sesini bana iletmesini istiyorum.

Son teknoloji aletlerle harikulade kusursuz devrelerle değil, anlaşılabilir ilkel ve basit bir şekilde yapmak amacındayım. Alacağım sesin cızırtılı, parazitli hatta anlaşılamaz olması da önemli değil.

Bunu en basit ve en ilkel şekilde nasıl yaparım?

Teşekkürler

arkadaşım bu işi kısmende çözmek istiyorsan en az bir pratik elektronik deney kitaplarını alıp incelemen ve az da olsa temel bilgi yi kapman gerekir yoksa buradan soruya verilen cevaplardan konuyu ayıklayamazsın istek varsa gerisi gelir ama yok öyle 1-2 oynar bırakırım diyorsan zaten çözemezsin çözersende elektroniğe elini kolunu kaptırmış olursun..

yada hazır fm verici kitler alıp daha kısa yoldan başla derim ben bıraktım bu işleri meslek değiştik fazla yazamıyorum google dayıya sor bi, hazır fm kitleri yaz satılık kitler mutlaka bulursun kargoyla istersin gelir deneylerini yaparsın

• İlkel yöntemleri kullanarak bir frekans yakalayamazsın,yakalasan bile demodule etmen gerek yoksa sesini duyamazsın. Forumda biri TDA7000 ve TBA820M entegreleri ile FM Radyo Alıcısı şeması vermişti,ben yaptım şuan yaklaşık 5 kanalı tam net çekiyor arada bazı kanalları da hışırtı ile alabiliyor.Forumda arayın bulursunuz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: brkymtl11

İlkel yöntemleri kullanarak bir frekans yakalayamazsın,yakalasan bile demodule etmen gerek yoksa sesini duyamazsın. Forumda biri TDA7000 ve TBA820M entegreleri ile FM Radyo Alıcısı şeması vermişti,ben yaptım şuan yaklaşık 5 kanalı tam net çekiyor arada bazı kanalları da hışırtı ile alabiliyor.Forumda arayın bulursunuz.

Hocam yukarıdaki video fake mi o zaman ? Tuvalet kağıdı rulosuna bobin teli sarmış hiç devre elemanı dahi kullanmamış sadece onların yerini tutacak başka aletler kullanmış. Videonun sonunda adam alman radyosu gibi çatır çutur dinliyordu her yeri
  • quote:

Orijinalden alıntı: AdmGdk

Hocam folyoyu düz değilde çatallı yaptığımız zaman FM çekebilir miyiz?
  • Frekans modülasyonunun değişken genlikli sinyale dönüştürülmesi gerekmesi nedeniyle ilkel alıcı ile fm alamayız, aslında alırız da dinleyemeyiz. Folyonun çatal yapılması ile yayını yine dinleyameyiz. Sorun yayını almakta değil, dinlenebilir hale getirmekte.
    Belki yakaladığımız fm sinyalini opamp ile yükseltip bu sinyal ile MHz düzeylerinde çalışabilen bir trafoyu sürersek trafo çıkışında değişken genlikli bir sinyal elde edebiliriz. Zira trafo çıkışındaki voltaj frekansa göre artar ya da azalır. Bu da basit olmaktan çıkıyor işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 22 Aralık 2014; 9:10:47 >

• < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.