Şimdi Ara

Ev yapımı NAS (Veri depolama) Projesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
2
Favori
4.136
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Artan internet hızı ve 1080p mkv filmlerin boyutu sebebiyle uzun süredir aklımda NAS türü bir alet alıp yüksek kapasiteli depolama ünitesi yapmayı düşünüyordum, ancak hali hazırda yüzlerce dvd yazdığım ve hepsinden bir anda vazgeçemeyeceğim için (hepsini harddiske yazdıktan sonra medyaları çöpemi atalım?) hep erteledim durdum. Ancak benim durumumda bir çok kişi olduğunu düşündüğüm için böyle bir girişimde bulunayım dedim.

Öncelikle şunu belirteyim 2 harddisk destekli NAS (Network Attached Storage) kasaları boş hali bile pahalıyken, 4 harddisk ve raid destekli olanlar aşırı pahalı. Çok daha uygun fiyata kendi NAS'ınızı yapabilir, üstelik 4 yerine 6 veya 8 harddisk bağlayabilirsiniz.

Bu kadar çok sayıda harddiski gerek raid, gerek JBOD gereksiz RAIDsiz olarak kullanmak için 300-400 mhz lik arm işlemcilerden daha iyisine ihtiyacınız var. Bu nedenle hem bulunabilirlik, hemde fiyat açısından benim tercihim 4-6-8 harddisk alabilen bir pc kasası (Aklımda sunbeam akrilik var 8 hdd destekli ve şeffaf kasa, 90-95$), 300-350w lık düzgün bir PSU (30-40$), 40$ lık tek çekirdekli bir işlemci AMD veya Intel, 4-6-8 sata2 portu olan, raid destekli veya desteksiz bir AMD/INTEL anakart. Anakartın Gigabit ethernet desteği mutlaka olmalı.

Öncelikle, 4 harddiskin bile muazzam bir uğultu çıkardığını düşünürsek, 8 harddiskin çıkaracağı uğultuyu engellemek hayli zor olacaktır. WesternDigitalin 5400 rpm lik greenpower serisi harddisklerden kullanırsak bu sesi bir miktar düşürebiliriz. Ayrıca 8 harddisk büyük ölçüde ısınacaktır, yine 5400 rpm lik greenpower diskler burda imdadımıza yetişebilir. Harddiskleri aktif olarak soğutmamız gerekecek o yüzden kasanın harddiske bakan yerlerine fan yuvası mevcutsa fan takmak şart.

İşletim sistemini depo amaçlı kullanacağınız harddisklerden birine kurabileceğiniz gibi, usb bellek veya kenarda köşede duran 40-80 gb lik bir ide (sata yuvaları dolunca...) diskede kurabilirsiniz. Hatta sırf bu amaçla hazırlanan linux dağıtımları var, ancak dosya sistemi ext3 olduğu için kullanımda sıkıntı yaşayabilirsiniz (herkes samba/nfs uzmanı değil).

Peki bu depolama sunucusunu nasıl kullanacağız?
    Gigabit ethernet ile ister gigabit switchinize bağlar ağa dahil edersiniz, ister iki pc yi cross ethernet kablosu ile bağlar öyle kullanırsınız, ister adsl modeminizin 100Mbit lik switchine bağlar biraz düşük hızda (10-11 mb/sn) kullanırsınız. Ancak kasadan çıkacak sesler sebebiyle bu kasayı çok yakın olmayan bir yere kurmak isteyeceğinize eminim.

300$ + KDV gibi bir rakama işlemci + anakart + psu + kasa + ucuz bir harddisk (OS kurmak için) almanız mümkün.

• Gayet Mantıklı Düşünmüşsün. Uzak masa üstü ile bağlanıp, hem daha hızlı hemde makul fiyatlı bir nas sürücü elde edilebilinir. Yalnız Kasa büyüklüğü enerji sarfiyatı ve ısınma problemini saymazsak
  • Bencede çok mantıklı. Depolamada kullandığımız işletim sisteminede en iyisinden antivurs programı falanda kurdukmu çok şahane bir sistem olur. Eğer benimde çok fazla verim olsaydı muhtemelen böyle bir yola giderdim.
  • peki arkadaşlar mesela benim vista yüklü laptop xp yüklü masaüstüyle aynı ağda ama birbirlerini bir türlü görmüyorlar...bu tip bişey çıkarsa ne olacak?yani bu sorunumla ilgili bir yardım sorusu yanlış anlamayın...

birde harici disk alıp onları onları port çoklayıcı ile bağlamaktan ne farkı var yada ne getirisi bu yağtığınızın?
  • quote:

Orjinalden alıntı: muratremix

300$ + KDV gibi bir rakama işlemci + anakart + psu + kasa + ucuz bir harddisk (OS kurmak için) almanız mümkün.

390 YTL ye LinkSys Nas200 ve 500GB Seagate SATA Harddisk ile NAS kurdum.
    Daha ekonomik.
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

quote:

Orjinalden alıntı: muratremix

390 YTL ye LinkSys Nas200 ve 500GB Seagate SATA Harddisk ile NAS kurdum.
    Daha ekonomik.

Buda güzel bir çözüm olmuş. Bende düşünüyorum nas200 fiyatıda uygun geldi bana. 2 sata girişi var, internete bağlanma vs gibi özellikleride var.
  • Ama sadece fat32 desteği varmış. 4gb dan büyük dosyaları saklayamadıktan sonra ne anlamı kaldıki?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yapan var mı varsa ne kadar yaptı yazarsa burdaki arkadaşlara ve bana çok yardımcı olur !
  • Bende 24 Adet 3 TB Disk Var Hepside Dolu.Arşiv programıyla bakınıyorum ne arıyorsam lakin çok zor oluyor onu çıkar onu tak kabloların eziyeti biryandan adaptörün eziyeti diğer yandan.Sinirlerim oynuyor.Synology 12 yuvalı+expansion ile 26 diske kadar desteği olan bir nas alayım dedim 7.000 TL maliyet çıkardılar.Yokmu bu işin bir çözümü ? tek bir kasaya 24 disk sığdıramazmıyız?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ssbrutality

Bende 24 Adet 3 TB Disk Var Hepside Dolu.Arşiv programıyla bakınıyorum ne arıyorsam lakin çok zor oluyor onu çıkar onu tak kabloların eziyeti biryandan adaptörün eziyeti diğer yandan.Sinirlerim oynuyor.Synology 12 yuvalı+expansion ile 26 diske kadar desteği olan bir nas alayım dedim 7.000 TL maliyet çıkardılar.Yokmu bu işin bir çözümü ? tek bir kasaya 24 disk sığdıramazmıyız?

wow. sığdırabilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bay Exe

quote:

Bende 24 Adet 3 TB Disk Var Hepside Dolu.Arşiv programıyla bakınıyorum ne arıyorsam lakin çok zor oluyor onu çıkar onu tak kabloların eziyeti biryandan adaptörün eziyeti diğer yandan.Sinirlerim oynuyor.Synology 12 yuvalı+expansion ile 26 diske kadar desteği olan bir nas alayım dedim 7.000 TL maliyet çıkardılar.Yokmu bu işin bir çözümü ? tek bir kasaya 24 disk sığdıramazmıyız?

wow. sığdırabilirsin

Nasıl Hocam?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Bay Exe

quote:

wow. sığdırabilirsin

Nasıl Hocam?

İşletim sistemi kurulacak kasanın kapağını açarsınız.
    Hurdacıdan eski bir kasa alırsınız(eski kasaların metali daha sağlam, sıfır alınan yeni ucuz kasaların iskeleti kağıt gibi)
    Biraz tasarım gücünüzü kullanarak eski kasanın her tarafına hdd'leri monte edersiniz.(En zoru bu)
    İşletim sistemi kasasının açık tarafına eski kasayı dayayıp kabloları bağlarsınız
    Ama 24 tane sata portu nereden bulacaksın onu bilmiyorum :)

• Uzun süredir aradığım tip bir ürün bulunca konuyu hortlatayım dedim... Artık piyasada çok güzel nas ürünleri üreten firmalar (synology, qnap, asustor gibi) var. Yinede yaklaşık aynı maliyetlere çok daha iyi işlemcili ve ramli kendi nas'ını oluşturabilirsiniz. 3 tane 5.25 lik yuvayı 5 tane hot-swap HDD yuvasına çeviren şu ürün müthiş bir şey bence :) Böyle bir şey yapmayı kafasına koyan arkadaşlar bir göz atmalı... Fiyat ise silverstone'da her zaman olduğu gibi yine yüksek :/

Silverstone FS305

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iamlegendfb -- 28 Şubat 2016; 23:07:49 >

• ssbrutality S kullanıcısına yanıt
    Bu kasayı alıp üzerine üstteki mesajımda verdiğim üründen 3 tane takarsanız 15 disk sığar. Alttaki kendi HDD yuvalarına da 6 tane sığar. 21 disklik bir kasa yapabilirsiniz. Tabi 21 sata girişli anakart bulamayacağınız için bunun gibi 16 disk kontrollü bir sas/sata controller almanız lazım. Bu saydıklarımın şu anki maliyeti 3.500 tl falan tutar... Sizin baktığınız storage'ın yarı fiyatı... Belki şu anda dahada açılmıştır aradaki makas...

• iamlegendfb İ kullanıcısına yanıt
    Önerilerin için teşekkür ederim dostum fakat Dolar uçtu gitti,bahsettiğin çözümlerden diğeri expansion olayı çok pahalıya gelecek.ama monte etme ve
    yan yana 2 kasa çözümü on numara fikir.power'ı birşekilde halletsem bile (2 power ve çoklayıcılar) dediğin üzere Sata sıkıntı..bunuda şöyle çözsem diyorum ;
    çok sata portuna sahip bir anakart ile pci tabanlı çoğaltıcıları kullansam maximum 23 port elde edebiliyorum.tabi bunlarda bir maliyet demek yaklaşık 3000 civarı.
    estetik olarak güzel durmasa da bir fikir tabi :D birde işin ameleliği var tabi...Synology+expansion'lar ucuzlasa da alsak keşke qnap'tan hiç memnun değilim (3 farklı qnap nas kullandım) Stabilite sıfır.
    Teşekkürler.

Cidden merak ettim. 24 diskte ne var?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • -BUR@K- kullanıcısına yanıt
    Elinize sağlık bende çok bakmıştım, güzel bir derleme olmuş :) 50$ Civarı olan tek mantıklı seçenek gibi duruyor. Bende bir ara inceledim hem kalite olarak silverstone ayarında değiller hemde kargo masrafı ciddi bir rakam tutuyor. Yurtdışından getirmeye değmez diğerlerini.

http://www.amazon.com/Rosewill-5-25-Inch-3-5-Inch-Hot-swap-SATAIII/dp/B00DGZ42SM/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1456824368&sr=8-2&keywords=hot+swap+disk
    http://www.teknobiyotik.com/silverstone-fs303-2x5-25-3x2-5-sogutuculu-hot-swap-donusturucu.html#!prettyPhoto

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iamlegendfb -- 2 Mart 2016; 8:45:39 >

Şu kasada iş görür. 9 x 5.25 yuvası var. Silverstone FS305 2 tane sata power kablosu ile 5 disk çalıştırıyor. Power sorun olmaz yani. 23 port konusunda yanılıyorsun 2 tane şundan alırsan 32 tane sata girişin olur. Resimdeki girişler SAS girişi her biri 4 tane sata destekliyor bir kart ile 16 sata bağlayabilirsin yani... Şu kabloyu kullanacaksın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iamlegendfb -- 2 Mart 2016; 8:55:17 >

• extra34 E kullanıcısına yanıt
    Full HD ve Blu Ray Disc İçeriği Filmler.ve 1972-2016 Flac Metal Muzik Arşivi, ve 1999-2016 Çıkmış tüm Fps,Fpr ve Simülasyon oyunları (Pc-Play Station ve Xbox)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.