Şimdi Ara

esmer anne babadan sarışın çocuk ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
31.394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • çaprazlama bilen yok mu ya sallamış herkes
    esmerlik baskın sarışınlık çekinik gendir. anne babada bi esmer bi sarışın gen varsa esmer olur gene ama çaprazlama sonucu %25 ihtimal sarışın çocuk çıkar
  • evet 4te 1 ihtimal olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: acheron

çaprazlama bilen yok mu ya sallamış herkes
    esmerlik baskın sarışınlık çekinik gendir. anne babada bi esmer bi sarışın gen varsa esmer olur gene ama çaprazlama sonucu %25 ihtimal sarışın çocuk çıkar

doğru söylemiş.
    Şimdi S=esmer geni s=sarışın geni. Bir insanda esmer geni varsa kesinlikle esmer olur. Anne ve baba esmerdir. Sarışın gen ise arka planda kaldığı için kendini göstermes.
    Anne genotipi= Ss Baba genotipi=Ss
    buradan bir çarprazlama yaparsak çocuğa ss genleri gelebilir. Bu durumda şans %25'tir.
    Yani bir ihtimal var.
  • Bir de oran yazıyorlar
  • biyolojik olarak mümkün, fakat hem anne hemde baba tarafında kan bagı olan sarışın birilerinin bulunması gerek. tek bir tarafta olması yetmez. misal anneannen, onun annesi veya babası, veya onların annesi veya babası..... mutlaka ama mutlaka birilerinin olması lazım. aynı şekilde baba tarafında da olması gerekiyor.

Siyah saç geni sarı saç genine baskın(dominant olduğu için bir kişide hem siyah hem sarı saç geni varsa o kişi siyah saçlı olur. sarışın olması için her iki taraftan gelen genin de sarı olması gerekir yoksa olmaz. şimdi her iki gene de sahip anne baba varyasyonu alalım

A=Siyah saç geni
    B=Sarı şaç geni olsun

hem annenin hemde babanın AB(yani sarı saç genine sahip) siyah saçlı yetişkinler olduğunu düşünürsen

bu ikisinnin çocuklarının saç rengini belirleyen genler

AA=1/4
    AB=2/4
    BB=1/4 olasılıkla olur.

şimdi bunlar ne demektir. AA olan Siyah saçlı çocugun sarışın bir kadınla dahiş evlense sarı saçlı cocugu olamaz. çünkü kendinden sürekli, olarak siyah saç geni yani A gelir, karşı taraf ne verirse versin cocuk siyah olur.

AB olanlar da ise durum şöyledir. bunlar siyah saçlıdır lakin genlerinde sarı saç rengi de vardır. kendileri gibi AB olan veya sarışın yani BB olan bir karşı cinsle evlenirse sarı saçlı cocukları olabilir.

BB ler ise sarışındır. eger AA olan birisiyle evlenerlerse hiçbir şekilde sarı saçlı cocugu olamaz. ama AB olan birisiyle evlenirse cocukları sarı saçlı olabilir.

nerden biliyorum...lise biyolojisi

ayrıca buna benzer bir olay bende de var annem-babam Arh+ ben ise 0rh-

hadi bakalım buunun hesabınıda siz yapın

ipucu: A kangrubu geni 0 kangrubu genine baskındır.
    ipucu2: Rh+ geni Rh- genine baskındır.

merak edenler için söyleyeyim

hem anne hemde baba tarafında 0+ A- gibi han grubları mevcut

• quote:

Orjinalden alıntı: snairs

esmer anne babadan sarışın çocuk ?

Olur van hooijdonk'un çoçuğu sarşın Bu arada eşide siyah tenli ama çocukları sarşın mavi gözlü

Olmaz diye bir kural yok....

belki hooijdonk un deil o cocuk şüpheli bir durum

• quote:

Orjinalden alıntı: rosetta

quote:

Orjinalden alıntı: hashus1099

esmer derken, melezlerse olabilir. %25 ihtimal

melez olup olmadıklarını bilmiyorum arkadasım icin sormustum gorunce onuda sorarım

melezlik dış görüntüye(fenotipe) bakarak anlaşılmaz genotipa bakarak anlaşılır

hiç mi biyolojiniz yok ya
  • Fasülye misiniz sanki? Olasılık falan hesaplayanlar var.
  • Evet olabilir, örnek kendim

quote:

Orjinalden alıntı: rosetta

arkadaslar internette aradım ama bulamadım sizlere danısmak istiyorum esmer anne ile babanın sarısın cocukları olabilir mi?
  • olur tabi baskın gen çekinik gen olayları yukarda yazmış arkadaşlar
  • Çekinik gen baskın çıkmıştır.
  • Çekinik geni çocuğa baskın gen olarak aktarılmıştır. Olur tabi.
  • lise biyoloji akar
  • çekinik gen denen bir şey var olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: ender53

Fasülye misiniz sanki? Olasılık falan hesaplayanlar var.

lise biyolojisinin teorik anlatımıdır bu.
    arkadaşlar orada ki basit kurallardan yola çıkarak olasılıkları hesaplıyorlar.

fakat insan genotipinde sarışınlığa etki eden bir çok farklı sarmal var. o 1/4'lük oran giderek düşer.

tabii tüp bebek mevzusuyla cinsiyet bile seçilebiliyor. fakat bu Türkiye'de suç teşkil eder.
  • Anne'nin babanın genotipi bilmeden olasılığı nasıl hesaplıyorsunuz ?
  • annem beyaz tenlı kumral babam esmer ben beyaz tenlı kumral kardesım sarı tenlı sarısın
  • annemle babam beyaz tenli siyah saçlı ben esmerim kardeşim ise sarışın, büyük dayım esmer küçük dayım ise sarışın
  • olur
    S>> esmer
    s>> sarışın

s çekinik gendir. Anne ve baba Ss yani çekinik geni bulunduruyorsa (ikisi de bulundurmalı) çaprazlama yaparsak

SS Ss Ss ss

olur yani %75 ihtimal esmer %25 ihtimal sarışın.
  • quote:

Orjinalden alıntı: snairs

esmer anne babadan sarışın çocuk ?

Olur van hooijdonk'un çoçuğu sarşın Bu arada eşide siyah tenli ama çocukları sarşın mavi gözlü

Olmaz diye bir kural yok....

bunu koymak için girmiştim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reklamı_Geç -- 27 Mayıs 2009; 14:03:08 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.