Şimdi Ara

Eski Tarihli Depremlerin Büyüklüğü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • https://tr.m.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye&

Mesela yukarıdaki listede 13 Aralık 115 tarihli Antakya depremi 7,5 büyüklüğünde. Bu eski depremlerin büyüklükleri nasıl biliniyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-368EFBB24 -- 3 Şubat 2021; 21:15:3 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• Richter ölçeğinin adının bile olmadığı devirler?
    Konuyu tam olarak bilmiyorum ama aklıma 2 olasılık geliyor. 1) Depremin olduğu yıllardaki Jeolojik değişiklikler incelenip yaklaşık olarak tahmin ediliyor 2) Tarihi kayıtlardan hasar toplanıyor ve bir tahmin yapılıyor. Veya bunların her ikisi bir arada tahmin yapılıyor.
    İlginç soru, bende merak ediyorum, bilen bir arkadaş aydınlatsa.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neommy

Richter ölçeğinin adının bile olmadığı devirler?
    Konuyu tam olarak bilmiyorum ama aklıma 2 olasılık geliyor. 1) Depremin olduğu yıllardaki Jeolojik değişiklikler incelenip yaklaşık olarak tahmin ediliyor 2) Tarihi kayıtlardan hasar toplanıyor ve bir tahmin yapılıyor. Veya bunların her ikisi bir arada tahmin yapılıyor.
    İlginç soru, bende merak ediyorum, bilen bir arkadaş aydınlatsa.

Teşekkürler, söylediğin iki olasılık da mantıklı geldi. Kesin bilen var mı acaba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-368EFBB24 -- 10 Haziran 2014; 12:38:54 >
  • En şiddetli depremler diye aradım. Sonuç:

Çin, Şansi (1556) - 830 bin kişi öldü - Büyüklüğü bilinmiyor
    Çin, Tangşan (1976) - 255 bin kişi öldü - 7.5 büyüklüğünde
    Suriye, Halep (1138) - 230 bin kişi öldü - Büyüklüğü bilinmiyor
    Çin, Şining (1927) - 200 bin kişi öldü - Büyüklüğü bilinmiyor
    İran, Damghan (856) - 200 bin kişi öldü - Büyüklüğü bilinmiyor
    Çin, Gansu (1920) - 200 bin kişi öldü - 8.6 büyüklüğünde
    İran, Erdebil (893) - 150 bin kişi öldü - Büyüklüğü bilinmiyor
    Kwanto, Japonya (1923) - 143 bin kişi öldü- Büyüklüğü bilinmiyor
    Türkmenistan (1948) - 110 bin kişi öldü - 7.3 büyüklüğünde
    İtalya, Messina (1908) - 70-100 bin kişi öldü - 7.2 büyüklüğünde

1900'den öncekilerin büyüklükleri yok. Ancak büyük felaketler olduğu için nasıl bir etkisinin olduğu kayıt edilmiş olabilir. Oradan da yaklaşık tahmin yapmışlardır.

• Wiki böyle işlerde epey işe yarıyor.
    Deprem ölçümleri 1800'lerde başlamışlar, bu yıllardan sonra yapılan ölçümler galiba Richter ölçeğine çevrilmişi eski ölçümlerin. Richter ölçeği 1935'lerden sonra kullanılmaya başlanmış.
    Alttaki listede çok eski depremlerin şiddetleri hakkında " tahmini " notu düşülmüş. Ve şiddeti, malolduğu can ve mal kayıpları açısından da sınıflandırılmış depremler;

http://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_earthquakes
  • Yani özetle tahmin yürütülmüş olabilir. Cevap budur öyleyse, sağolun. :)
  • Büyüklük ve şiddet farklı şeyler . Şiddet insanlara ve hayvanlara , dogaya depremin verdiği zarar . karpuz luteum arkadasin attigi postta şiddetin olum sayisiyla orantili olduğunu görebilirsiniz , o şiddetlerde tahmini siddetlerdir zaten . Büyüklük ise dalgalarin tasidigi enerji. Konu basligiyla içerik biraz yerleşmiş düzeltin lutfen. Edit: yazim hatasi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oguzcan546 -- 11 Haziran 2014; 23:30:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • oguzcan546 kullanıcısına yanıt
    7 yıl sonra düzelttim.

Eski konularıma bakarken gördüm

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Richter ölçeği ile ölçülmüş en büyük deprem 22 Mayıs 1960 tarihli 9,5 büyüklüğünde Şili depremi imiş.

Küçük bir bilgi olarak dursun.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.