Şimdi Ara

Eşcinsellik, Ensest ve Ahlak üzerine (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
256
Cevap
4
Favori
6.385
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Lokomatif Portakal

quote:

Orijinalden alıntı: Dar-ül Harb

quote:

İlk olarak ahlak sürekli değişen bir şeydir. Bundan 100 yıl önceki ahlak anlayışıyla şu anki bile bir değil. Ahlak, eğer dinden gelseydi 1500 yıldır aynı ahlak kurallarıyla yaşardık. Ahlağın temelini dinler oluşturmuş olsaydı, dinlerden önce bir tane bile ahlaki düzenleme göremezdik. Bu yuzden dinler ahlağı oluşturmamıştır. Bu çok açık ve net bir doğrudur.
    Ahlak birikimli ilerler, bazen koklu değişikliğe uğrar yani sürekli değişir. Bu değişime neden olan sürüyle etken vardır. Siyaset, kültür, din, toplum, savaşlar, barışlar vs vs bir suru. Din bir etmendir. Ahlak algısını değiştirebilir. Ama asla ahlağı başlatan neden değildir.
    Bugun eşcinsellik neden ahlaksızlık sayılmıyor. Çünkü biz dinleri ahlak belirleyicisi olarak görmeyeli çok uzun zaman geçti. Bu da dinlerin sunduğu ahlakın artık insan kapasitesinin yarattığı ahlaktan daha düşük kalması nedeniyledir. Dinin sunduğu ahlaki düzenlemelerin bir kısmını bugun geldiğimiz noktada ahlaksızlık olarak niteleyebiliriz. Yine din uzun zamandır değişimlerin getirdiği yeni durumlara ahlaki çözümleme üretemediği için biz insanlar kendi ahlak algımızı kendimiz oluşturuyoruz. İşte bu nedenle dünya değiştikçe ahlak algısıda değişiyor. Eşcinsellerin sapkınlıktan değil, tamamen tercihlerinden bağımsız olarak eşcinsel olduklarını biliyoruz artık. Bizim oluşturduğumuz ahlak duzenindeyse bir insanı tercihi olmayan bir şeyden dolayı yargılamak yanlıştır. İşte eşcinsellik bu yuzden ahlaksızlık değil. Tabiki bu toplumdan topluma değişir. Kişisel ahlağa göre değişir.
    Ensest çok farklı bir durum. Ensest bir tercihtir. Yonelim değildir. Ve çok eskilerden bugüne gelmiş bir ahlaki düzenleme ensestin ahlaksızlık olduğudur. Yanlıştır. Neresinden tutarsan tut elinde kalır. Hiçbir mantıklı açıklaması yoktur. Sevgi, aşk vs boyle bir şey de açıklama değildir. Ben çocuğuna aşık olabilen bir insanın normal bir insan gibi düşünebildiğini sanmıyorum.
    Ayrıca ensest bir suru karışıklılığa neden olur. Bir suru yeni hukuki düzenlemelere neden olur. Eğer ki kabul edilirse.
    İşte olay budur.

Ensesti "ahlaksızlık" olarak niteleyip,eşcinselliği "iki özgür bireyin birbirinlerine olan ilgisi" olarak göstermeye çalışmakta anca tipik Türk ateisti tutarsızlığıdır herhalde.Yetiştiğiniz toplumun dini yasaları ile benimsediğiniz sekülerizmi birbirine harmanlamaya çalışıyorsunuz ama maya tutmuyor. Gerçi yorumunu da tam anlamadım:
    quote:

"Eşcinsellerin sapkınlıktan değil, tamamen tercihlerinden bağımsız olarak eşcinsel olduklarını biliyoruz artık. Bizim oluşturduğumuz ahlak duzenindeyse bir insanı tercihi olmayan bir şeyden dolayı yargılamak yanlıştır."

Eşcinsellik hastalık falan değildir. Basbaya yönelimdir,kişisel tercihtir.
    Bunu bilmiyorsun diyelim.Eğer eşcinselliğin de bireysel tercih olduğunu bilseydin,yukarıda da ifade ettiğin gibi eşcinselliği "sapkınlık" olarak mı tanımlayacaktın?Neden sapkınlık olarak değerlendirmektesin?

Şimdi başka bir tutarsızlığını göstereceğim:

quote:

"Çünkü biz dinleri ahlak belirleyicisi olarak görmeyeli çok uzun zaman geçti"

"Ve çok eskilerden bugüne gelmiş bir ahlaki düzenleme ensestin ahlaksızlık olduğudur."

Dinlerin de ahlaki düzenlemeleri "eskilerden" gelmekte.
    "Eskilerden" bugünlere gelen ahlaki düzenleme sakın dinlerin oluşturmuş olduğu ahlakî düzenleme olmasın?Demekki sen de dinleri ahlak belirleyicisi olarak görmektesin ama farkına bile varamamışsın bu durumu. Ya da farkına varmak işine gelmemekte,çünkü ensesti "neden" ahlaksızlık olarak gördüğünü de kendine açıklayamıyorsun.
    Bir yığın kelime dökmüşsün "yanlıştır, elinde kalır" vs. ama neden elde kaldığını da bir türlü açıklayamamışsın.

-"Sevgi-aşk olamaz"
    Nereden biliyorsun? Anne çocuk evleniyor yahu. Hadi sevgiyi geç.Zevk için takılıyorlar belki.Sonuçta iki özgür bireyin cinsel tercihi.

-"Taciz"
    Çürütmek,iki foto atmaya bakar.Birbirleriyle sarmaş dolaş, kucak kucağa pozlar veren, hiç de taciz görüntüsü vermeyen iki aile bireyinin resmini yollayarak..

-"yeni doğacak bebeğin sağlıksız olma riski"
    Genetik testlerini yaparsın.Sıkıntı çıkarsa zevk için takılır,üremek için çiftleşmezsin.Çocuk istiyorsan da evlat edinirsin.

-"hukuki düzenleme"
    Ensestin yasal olduğu ülkeler var.Yanı hukuki örnekleri var.

Şurada eşcinselliği kabullenip ensesti gömerek kendinizle çelişmeyin.Ya ikisini de reddesersiniz; çünkü din yasaklamıştır.Ya da ikisini de kabul ederseniz; çünkü seküler ahlak sistemi özgür bireylerin rızai ensest ilişkisini yasal kılar.Seninkisi yukarıda da belirttiğim gibi azıcık dini ahlak kurallarından,azıcık da seküler anlayıştan alayım; kendime karışık bir ahlak bütünlüğü çizeyimden başka bir şey değil.

Yönelimmiş, kişisel tercihmiş. Hayatında herhangi bir eşcinselin uzağından bile geçmemişsindir eminim. Ben bir ton eşcinselle muhattap oldum bugüne kadar. Eşcinsellik yönelim falan değildir. İnsanın tercihi falan değildir. Birisi hadi bakalım ben eşcinsel olayım erkekler daha güzel diyip eşcinsel olmuyor. Olanı vardır belki ama çoğunluk olmuyor. Yani bu nasıl bir mantıksızlık, adamın gerçekten abi sıkıldım kızdan erkeğe geçeyim diye eşcinsel olduğunu falan mı düşünüyosun? Hastalıkta demiyorum. Tercihte demiyorum. Bir insanın tercihine bağlı olmayan bir şeyi ahlaksızlık olarak nitelendiremiyorum ne yazık ki. Bu gün bir şizofren birini öldürdüğünde hapse atmama sebebimizde budur mesela.
    Bilmiyormuşmuşum. Sen nerden biliyosun anlatta biz de bilelim. Ne gibi bir araştırma yaptın bu konuyla ilgilide bu kadar eminsin gerçekten merak ediyorum.

Ha eğer eşcinsellik bireysel tercih olsaydı, sapkınlık derdim, saçmalık derdim, gereksizlik derdim, ulan bu ne biçim iş derdim. Benim anlayışıma göre öyledir. Ayrıca çirkindir. Neden sapkınlık, çünkü ben öyle düşünüyorum. Ahlak gibi bir kavramdan bahsederken bu şekilde konuşmamın da sorun olmayacağını sanıyorum. Benim fikrim budur arkadaş. Bence öyledir. Çünkü doğal bir şey olduğunu düşünmüyorum. Düşünebildiğime ve her insan da düşünebildiğine göre her insanın bunun ayırdına varabileceğini düşünüyorum. Eğer ki tercih olsaydı tabiki. Şimdi doğadada var, hayvanlarda da var deme lütfen. Biliyoruz biz de olduğunu. Ama hayvanlardaki bizim kullandığımız anlamda eşcinsellik mi acaba? Yani hemcinsi haricinde çiftleşmiyor mu? Ben bilmiyorum. Benim bildiğim eşcinsellik var dedikleri iki erkek maymunu iş görürken yakalamaktan ibaret. Yada iki erkek başka bir hayvanı. Yani bu hayvanların dişilerle çiftleşmediğine emin miyiz? Acaba lezbiyen hayvanlar da var mı mesela? İkisi arasında çok büyük fark var. Ha yok sen biliyorsan, evet öyle sadece hemcinsiyle çiftleşiyor diyosan buyur kanıtınla beraber cevapla.

Düz mantığını yiyeyim. Eskiden gelen ahlaki düzenleme böyle diyor. Din eskiden gelir. O zaman bunu din demiştir. Ne güzel mantık bu böyle. Eskiden gelen her ahlaki düzenlemenin dinlerle alakası olmadığını yazdım zaten o yazımda. Bunun üstüne bu sözü söylemem de fazla abes kaçmamalıydı. Dinlerden önce de ahlak vardı. Dinlerden sonra da olacak. Üstelik benim için dinlerden gelen ahlak düzenlemeleride insan elinden çıkmadır. Yani yazımda bir tutarsızlık yok.
    Burda sorulacak soru dinlerden önce enseste nasıl bakılıyordu? Soru bu. Bu soruyu cevaplarsak biraz olsun bi fikir verebilir bize. O zaman dediğin şey az biraz mantıklı olabilir.

Çünkü ben hayatımda hiç ensest bir arzu duymadım. Bu kadar basit. Mantığı yok, çünkü sağlık açısından yok. Evlat edinir cart curt. Yok öyle bir şey, doğal değil. Mantıksız. Mesela eşcinsellik benim dediğim gibi bir şey olsa da, yani tercihe bağlı olmasada ve ahlaksızlık olarak görmesem de eşcinsellerin evlat edinmesine tamamen karşıyım ve bence büyük ahlaksızlıktır. Bu da aynı mantık. Ahlaksızlık.
    neden ahlaksız çünkü bu benim bugüne kadar gördüğüme düşündüğüme bana öğretilene ters. Ulan sanki biz robotuz. Yetiştiğim kültür ve çevre dolayısıyla aldığım ve ancak bu kadar değiştirebildiğim ahlak bakış açıma göre ahlaksızdır. Boyle gelmiş boyle gider. Ben ensest için hiçbir mantıklı sebep göremiyorum. Hiçbir insanın iyiliğine olacak bir şey de değil. Sağlıksız. Sakıncalı. Ve hayatım boyunca ensest bir arzumda olmadığına\ olamadığına göre normal de değil. Bu da sapıkça olması için yeterli neden benim açımdan. Sence değilse değildir banane.
    İnsana Allah tarafından işlenmiş bir ahlak olmadığı da bir insanın yetiştiği çevreye göre ahlak düşüncesinin tamamen farklılık göstermesiyle çok rahat çürütülür. İstersem çocuğumu katil, hırsız tecavüzcü yetiştiririm istersem ensest istersem örnek oğrenci.

Kusura bakma ama mantıksızca ve duygusal olarak yaklaştığın için burada tartışma filan söz konusu olamaz. Eşcinsellik diyelim ki doğuştan değil, tercih meselesi olsa. Sapkınlıkmış, ahlaksızlıkmış... Yahu sana ne kime ne? Sen kim oluyorsun da başkalarını tercihini yargılama hakkını görüyorsun kendinde? Asıl ahlaksızlık, başkalarını yargılamak, tercihlerine müdahale etmektir.

Yok düzen bozulur yok bürokrasi dağılır yok efendim bilmem ne bilmem ne... Hiç de mantıklı ve akla uygun bir neden de söyleyemiyorsunuz. Resmen köşeye sıkışmanıza rağmen hâlen boşu boşuna karşı çıkıyorsunuz ama içten içe şüpheye düştüğünüze eminim. Çünkü hiçbir mantık bunu engelleyemez.

Arkadaş bütün cevabı vermiş zaten, buna rağmen duygusal cevaplar verip "ben mantıksız buluyorum, ben şöyle buluyorum, hasta buluyorum " gibi cevaplar absürt komediden başka bir şekilde karşılanmaz, ciddiye alınmaz.

Bakın eğer dine inandığınız için enseste karşıysanız hiçbir şey demem, otururum yerime. Çünkü ben de öyleyim, benim en azından bir nedenim var, Tanrı emretmişse konu kapanmıştır inanan için... Ancak hiçbir ilahi güç tanımayıp da bunu karşı çıkıyor, eşcinselliği savunuyorsan orada bir çelişki, iki yüzlülük vardır. Ya ikisine de yok de, ya da ikisine de evet.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: KontDantes

quote:

quote:

quote:

İlk olarak ahlak sürekli değişen bir şeydir. Bundan 100 yıl önceki ahlak anlayışıyla şu anki bile bir değil. Ahlak, eğer dinden gelseydi 1500 yıldır aynı ahlak kurallarıyla yaşardık. Ahlağın temelini dinler oluşturmuş olsaydı, dinlerden önce bir tane bile ahlaki düzenleme göremezdik. Bu yuzden dinler ahlağı oluşturmamıştır. Bu çok açık ve net bir doğrudur.
    Ahlak birikimli ilerler, bazen koklu değişikliğe uğrar yani sürekli değişir. Bu değişime neden olan sürüyle etken vardır. Siyaset, kültür, din, toplum, savaşlar, barışlar vs vs bir suru. Din bir etmendir. Ahlak algısını değiştirebilir. Ama asla ahlağı başlatan neden değildir.
    Bugun eşcinsellik neden ahlaksızlık sayılmıyor. Çünkü biz dinleri ahlak belirleyicisi olarak görmeyeli çok uzun zaman geçti. Bu da dinlerin sunduğu ahlakın artık insan kapasitesinin yarattığı ahlaktan daha düşük kalması nedeniyledir. Dinin sunduğu ahlaki düzenlemelerin bir kısmını bugun geldiğimiz noktada ahlaksızlık olarak niteleyebiliriz. Yine din uzun zamandır değişimlerin getirdiği yeni durumlara ahlaki çözümleme üretemediği için biz insanlar kendi ahlak algımızı kendimiz oluşturuyoruz. İşte bu nedenle dünya değiştikçe ahlak algısıda değişiyor. Eşcinsellerin sapkınlıktan değil, tamamen tercihlerinden bağımsız olarak eşcinsel olduklarını biliyoruz artık. Bizim oluşturduğumuz ahlak duzenindeyse bir insanı tercihi olmayan bir şeyden dolayı yargılamak yanlıştır. İşte eşcinsellik bu yuzden ahlaksızlık değil. Tabiki bu toplumdan topluma değişir. Kişisel ahlağa göre değişir.
    Ensest çok farklı bir durum. Ensest bir tercihtir. Yonelim değildir. Ve çok eskilerden bugüne gelmiş bir ahlaki düzenleme ensestin ahlaksızlık olduğudur. Yanlıştır. Neresinden tutarsan tut elinde kalır. Hiçbir mantıklı açıklaması yoktur. Sevgi, aşk vs boyle bir şey de açıklama değildir. Ben çocuğuna aşık olabilen bir insanın normal bir insan gibi düşünebildiğini sanmıyorum.
    Ayrıca ensest bir suru karışıklılığa neden olur. Bir suru yeni hukuki düzenlemelere neden olur. Eğer ki kabul edilirse.
    İşte olay budur.

Ensesti "ahlaksızlık" olarak niteleyip,eşcinselliği "iki özgür bireyin birbirinlerine olan ilgisi" olarak göstermeye çalışmakta anca tipik Türk ateisti tutarsızlığıdır herhalde.Yetiştiğiniz toplumun dini yasaları ile benimsediğiniz sekülerizmi birbirine harmanlamaya çalışıyorsunuz ama maya tutmuyor. Gerçi yorumunu da tam anlamadım:
    quote:

"Eşcinsellerin sapkınlıktan değil, tamamen tercihlerinden bağımsız olarak eşcinsel olduklarını biliyoruz artık. Bizim oluşturduğumuz ahlak duzenindeyse bir insanı tercihi olmayan bir şeyden dolayı yargılamak yanlıştır."

Bunu bilmiyorsun diyelim.Eğer eşcinselliğin de bireysel tercih olduğunu bilseydin,yukarıda da ifade ettiğin gibi eşcinselliği "sapkınlık" olarak mı tanımlayacaktın?Neden sapkınlık olarak değerlendirmektesin?

quote:

"Ve çok eskilerden bugüne gelmiş bir ahlaki düzenleme ensestin ahlaksızlık olduğudur."

"Eskilerden" bugünlere gelen ahlaki düzenleme sakın dinlerin oluşturmuş olduğu ahlakî düzenleme olmasın?Demekki sen de dinleri ahlak belirleyicisi olarak görmektesin ama farkına bile varamamışsın bu durumu. Ya da farkına varmak işine gelmemekte,çünkü ensesti "neden" ahlaksızlık olarak gördüğünü de kendine açıklayamıyorsun.
    Bir yığın kelime dökmüşsün "yanlıştır, elinde kalır" vs. ama neden elde kaldığını da bir türlü açıklayamamışsın.

-"Sevgi-aşk olamaz"
    Nereden biliyorsun? Anne çocuk evleniyor yahu. Hadi sevgiyi geç.Zevk için takılıyorlar belki.Sonuçta iki özgür bireyin cinsel tercihi.

-"Taciz"
    Çürütmek,iki foto atmaya bakar.Birbirleriyle sarmaş dolaş, kucak kucağa pozlar veren, hiç de taciz görüntüsü vermeyen iki aile bireyinin resmini yollayarak..

Genetik testlerini yaparsın.Sıkıntı çıkarsa zevk için takılır,üremek için çiftleşmezsin.Çocuk istiyorsan da evlat edinirsin.

-"hukuki düzenleme"

Şurada eşcinselliği kabullenip ensesti gömerek kendinizle çelişmeyin.Ya ikisini de reddesersiniz; çünkü din yasaklamıştır.Ya da ikisini de kabul ederseniz; çünkü seküler ahlak sistemi özgür bireylerin rızai ensest ilişkisini yasal kılar.Seninkisi yukarıda da belirttiğim gibi azıcık dini ahlak kurallarından,azıcık da seküler anlayıştan alayım; kendime karışık bir ahlak bütünlüğü çizeyimden başka bir şey değil.

Yönelimmiş, kişisel tercihmiş. Hayatında herhangi bir eşcinselin uzağından bile geçmemişsindir eminim. Ben bir ton eşcinselle muhattap oldum bugüne kadar. Eşcinsellik yönelim falan değildir. İnsanın tercihi falan değildir. Birisi hadi bakalım ben eşcinsel olayım erkekler daha güzel diyip eşcinsel olmuyor. Olanı vardır belki ama çoğunluk olmuyor. Yani bu nasıl bir mantıksızlık, adamın gerçekten abi sıkıldım kızdan erkeğe geçeyim diye eşcinsel olduğunu falan mı düşünüyosun? Hastalıkta demiyorum. Tercihte demiyorum. Bir insanın tercihine bağlı olmayan bir şeyi ahlaksızlık olarak nitelendiremiyorum ne yazık ki. Bu gün bir şizofren birini öldürdüğünde hapse atmama sebebimizde budur mesela.
    Bilmiyormuşmuşum. Sen nerden biliyosun anlatta biz de bilelim. Ne gibi bir araştırma yaptın bu konuyla ilgilide bu kadar eminsin gerçekten merak ediyorum.

Ha eğer eşcinsellik bireysel tercih olsaydı, sapkınlık derdim, saçmalık derdim, gereksizlik derdim, ulan bu ne biçim iş derdim. Benim anlayışıma göre öyledir. Ayrıca çirkindir. Neden sapkınlık, çünkü ben öyle düşünüyorum. Ahlak gibi bir kavramdan bahsederken bu şekilde konuşmamın da sorun olmayacağını sanıyorum. Benim fikrim budur arkadaş. Bence öyledir. Çünkü doğal bir şey olduğunu düşünmüyorum. Düşünebildiğime ve her insan da düşünebildiğine göre her insanın bunun ayırdına varabileceğini düşünüyorum. Eğer ki tercih olsaydı tabiki. Şimdi doğadada var, hayvanlarda da var deme lütfen. Biliyoruz biz de olduğunu. Ama hayvanlardaki bizim kullandığımız anlamda eşcinsellik mi acaba? Yani hemcinsi haricinde çiftleşmiyor mu? Ben bilmiyorum. Benim bildiğim eşcinsellik var dedikleri iki erkek maymunu iş görürken yakalamaktan ibaret. Yada iki erkek başka bir hayvanı. Yani bu hayvanların dişilerle çiftleşmediğine emin miyiz? Acaba lezbiyen hayvanlar da var mı mesela? İkisi arasında çok büyük fark var. Ha yok sen biliyorsan, evet öyle sadece hemcinsiyle çiftleşiyor diyosan buyur kanıtınla beraber cevapla.

Düz mantığını yiyeyim. Eskiden gelen ahlaki düzenleme böyle diyor. Din eskiden gelir. O zaman bunu din demiştir. Ne güzel mantık bu böyle. Eskiden gelen her ahlaki düzenlemenin dinlerle alakası olmadığını yazdım zaten o yazımda. Bunun üstüne bu sözü söylemem de fazla abes kaçmamalıydı. Dinlerden önce de ahlak vardı. Dinlerden sonra da olacak. Üstelik benim için dinlerden gelen ahlak düzenlemeleride insan elinden çıkmadır. Yani yazımda bir tutarsızlık yok.
    Burda sorulacak soru dinlerden önce enseste nasıl bakılıyordu? Soru bu. Bu soruyu cevaplarsak biraz olsun bi fikir verebilir bize. O zaman dediğin şey az biraz mantıklı olabilir.

Çünkü ben hayatımda hiç ensest bir arzu duymadım. Bu kadar basit. Mantığı yok, çünkü sağlık açısından yok. Evlat edinir cart curt. Yok öyle bir şey, doğal değil. Mantıksız. Mesela eşcinsellik benim dediğim gibi bir şey olsa da, yani tercihe bağlı olmasada ve ahlaksızlık olarak görmesem de eşcinsellerin evlat edinmesine tamamen karşıyım ve bence büyük ahlaksızlıktır. Bu da aynı mantık. Ahlaksızlık.
    neden ahlaksız çünkü bu benim bugüne kadar gördüğüme düşündüğüme bana öğretilene ters. Ulan sanki biz robotuz. Yetiştiğim kültür ve çevre dolayısıyla aldığım ve ancak bu kadar değiştirebildiğim ahlak bakış açıma göre ahlaksızdır. Boyle gelmiş boyle gider. Ben ensest için hiçbir mantıklı sebep göremiyorum. Hiçbir insanın iyiliğine olacak bir şey de değil. Sağlıksız. Sakıncalı. Ve hayatım boyunca ensest bir arzumda olmadığına\ olamadığına göre normal de değil. Bu da sapıkça olması için yeterli neden benim açımdan. Sence değilse değildir banane.
    İnsana Allah tarafından işlenmiş bir ahlak olmadığı da bir insanın yetiştiği çevreye göre ahlak düşüncesinin tamamen farklılık göstermesiyle çok rahat çürütülür. İstersem çocuğumu katil, hırsız tecavüzcü yetiştiririm istersem ensest istersem örnek oğrenci.

Kusura bakma ama mantıksızca ve duygusal olarak yaklaştığın için burada tartışma filan söz konusu olamaz. Eşcinsellik diyelim ki doğuştan değil, tercih meselesi olsa. Sapkınlıkmış, ahlaksızlıkmış... Yahu sana ne kime ne? Sen kim oluyorsun da başkalarını tercihini yargılama hakkını görüyorsun kendinde? Asıl ahlaksızlık, başkalarını yargılamak, tercihlerine müdahale etmektir.

Yok düzen bozulur yok bürokrasi dağılır yok efendim bilmem ne bilmem ne... Hiç de mantıklı ve akla uygun bir neden de söyleyemiyorsunuz. Resmen köşeye sıkışmanıza rağmen hâlen boşu boşuna karşı çıkıyorsunuz ama içten içe şüpheye düştüğünüze eminim. Çünkü hiçbir mantık bunu engelleyemez.

Arkadaş bütün cevabı vermiş zaten, buna rağmen duygusal cevaplar verip "ben mantıksız buluyorum, ben şöyle buluyorum, hasta buluyorum " gibi cevaplar absürt komediden başka bir şekilde karşılanmaz, ciddiye alınmaz.

Bakın eğer dine inandığınız için enseste karşıysanız hiçbir şey demem, otururum yerime. Çünkü ben de öyleyim, benim en azından bir nedenim var, Tanrı emretmişse konu kapanmıştır inanan için... Ancak hiçbir ilahi güç tanımayıp da bunu karşı çıkıyor, eşcinselliği savunuyorsan orada bir çelişki, iki yüzlülük vardır. Ya ikisine de yok de, ya da ikisine de evet.

Bak şimdi tane tane anlatıcam.

1.si burda ahlak üzerine bir konu açmış görüş alıyorsun. Ben de bu yuzden kendimce dusunduklerimi yazıyorum. İlk mesajlarımda yine tamamen mantıksal çıkarımlarla elimden geldiğince kendi "duygu" larımdan uzak yazmaya çalıştım. Ama ahlak konuşuyosan bu imkansız zaten. İlle bir yerde o duygular işin içine girer. Çünkü ahlak genel geçer bir şey değildir.
    2.si ben kimseyi yargılamadım boş boğazlık yapma. Burda görüş ortaya koyuyoruz ben de kendi goruşlerimi o adama cevaben söyledim. Ben hiçbir eşcinsele ne müdahale ettim hayatımda ne de ederim. Ne de ahlaksızlıkla suçlarım. Şu an benim goruşumu soyluyorum. Ahlak, görüşün ne olursa olsun insanlara fiilen saygı duymamı gerektiriyor, benim ahlak anlayışım budur. Bu yuzden ben onlar hakkında sapık diye düşünsem bile ki öyle değil, gidipte sen sapıksın sen şöylesin git burdan demem. Hele ki bazılarının yaptığı gibi bu dine aykırı dinde sapkınlık yazıyo o yuzden siz sapıksınız diye her bulduğum platforma bunu yazmam. O yuzden beni kendinizle karıştırmayın. Boş konuşmayın. Bu konu altında, konu buna yönelik olduğundan yazıyorum bunları. Ensest bile bence tamamen ahlaksızca olmasına rağmen gidip hiçbir enseste sen ahlaksızsın yürü git burdan pislik falan demem. Boş yapma. Sen kimsin ki insanları yargılıyosun ne demek arkadaş. Soruyonuz soyluyoruz. Ulan gören de eşcinsel oldurdum sanacak. Sorma lan o zaman. Siz kimsiniz yargılıyonuz. Siz kimsiniz bizim dinimizce bu yanlış diyonuz. Sizin dininiz kimi ilgilendirir. Bize ne lan. Böylemi olsun istiyosun yani?

şu sondaki yazdığın ayrı beyin felci yaşattı bana. Hadi biz dinimiz emrettiğinden yanlış diyoz sana noluyo diyo adam. Sana ne? Sana ne yani, istediğim gibi düşünürüm. Ben kendi mantıklı açıklamamı yaptım. Bence neden eşcinsellik tercih olsaydı sapkınlık olacağını ve bence neden ensestin sapkınca olduğunu kendi mantığımla açıkladım. Beğenmiyosan sen istediğini dusun. Bana ne. Sence de din emrediyo. Bu kadar basit. Sanki bilimsel bir gerçek üzerine tartışma yapıyoruz adam benim ahlak anlayışımı sorguluyo.
    Ama bunun nedeni şu, sanki ben gelişigüzel bir konuya eşcinseller ensestler sapıktır yazdım gibi bir algıya kapılmışsınız. Ne alaka yahu.Konu bununla ilgili zaten. O sordu ben söyledim. Bunu algılamak çok mu zor?
    Koşeye sıkışmışım. Neyin köşesine sıkıştım? Aa ben çok ahlaksızmışım siz çok ahlaklıymışsınız en iyisi Müslüman olayım mı diyecem ne diyecem? Ne konuştuğumuzun farkında mısın? Her bireyden diğerine değişkenlik gösteren bir olguyu tartışıyoruz. Neyin köşesine sıkışacam?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 12 Eylül 2015; 1:10:01 >

• quote:

quote:

quote:

İşte olay budur.

quote:

quote:

-"Sevgi-aşk olamaz"

-"Taciz"

-"hukuki düzenleme"

Senin "hayatından" getirdiğin kesitlerden yola çıkarak eşcinsellik-ensest hakkında hüküm vereceksek kapatalım dükkanı. Fazla saçmalıyorsun.

Bilim dünyası eşcinselliği hastalık ya da psikolojik rahatsızlık olarak kabul etmiyor,bilime de mi karşı geliyorsun? Bir kadının başka bir kadının vajinasını yalamaktan hoşnut olması neden hastalık oluyor? Zihninde 3-5 genel yargı belirlemişsin.Ve bu yargılar,öznel fikirler olduğu için kesinlikle subjektif görüşlerdir.Senin subjektif görüşlerini maalesef bir olguymuş gibi sunamayız.

Senin kendini konumlamış olduğun pozisyonun örneklemesi şudur:

"esmer kadınları sevmiyorum, hoş bulmuyorum; o sebeple esmer kadınlarla girilen ilişkileri ahlaksız veya kötü buluyorum" = "ensesti, eşcinselliği hoş bulmuyorum, sevmiyorum; o sebeple ikisini de ahlaksız veya kötü buluyorum".
    Bu iki cümlenin net şekilde senin yorumlamana göre hiçbir farkı yoktur.

-Bak,bir kadın eğer bir kadına ya da bir erkek başka bir erkeğe ilgi duyuyorsa seviyordur,ilgisini çekiyordur.LGBT'ciler böyle söylüyor, eşcinseller kendilerini böyle savunuyor.Kendileri belirtiyor kardeşim: "Biz hemcinsimizden hoşlanıyoruz" diye.Daha ne demek düşer ki bize?

Demekki sevgi, aşk gibi mefhumlar hemcinsler arasında da yaşanabilmekteymiş,bu gayet olabilirmiş ve tarih boyunca da pekçok toplumda sıkça rastlanmaktaymış.

Hastalık değil,tercih değil.Şizofren midir ya eşcinseller? Sen bunu diyorsun /:
    Neden eşcinsel olduklarının cevabı da cinsel yönelimleridir.Benim eşcinsel çevrem yok.Ama internetten araştırma yapabiliyoruz:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.socialworkers.org/pressroom/media/justthefacts.pdf&ved=0CCQQFjADahUKEwi8ic2Y-u_HAhUBWRoKHdtlCNQ&usg=AFQjCNFcWIKqZUHhpPkhwFcY2H49mMgJZg&sig2=SAbAmiHaQ3nVDJfXftsufQnVDJfXftsufQ

quote:

"The American Academy of Pediatrics, the American Counseling Association, the American Psychiatric Association, the American Psychological Association, the American School Counselor Association, the National Association of School Psychologists, and the National Association of Social Workers, together representing more than 480,000 mental health professionals, have all taken the
    position that homosexuality is not a mental disorder and thus is not something that needs to or can be “cured.”

Bir mental rahatsızlık değil ve tedaviye ihtiyaç yoksa cinsel yönelim dışında nasıl açıklamayı düşünüyorsun acaba?

Neden saçmalık,sapkınlık olduğunu yine yanıtlandıramamışsın.
    Ben cevaplandırayım:
    Senin anlayışın yetiştiğin ortamın ahlaki normlarını kendine yansıtman kardeşim.Sen çoğunluğun ahlaki bakışını kendine kopyalamışsın.Çünkü zaten o değişkendir dediğin ahlaki normlar,'yani normal olan',çoğunluğun düşüncesidir aslında.Çoğunluğun fikri ne zaman değişirse, ahlâkî normlar da o zaman değişir.

Bak mesela bir örnek vereyim:
    Antik Yunan'da eşcinsellik inanılmaz yaygındır. Hatta o kadar yaygındır ki; kadın-erkek çiftleşmesi yalnızca üremek için gerçekleşmiştir.Şimdi biz bunlara ne diyeceğiz? Şizofren, deli, rahatsız falan mı?o zaman eşcinsellik çoğunluk tarafından son derece normal karşılanıyordu da ondan insanlar eşcinselliğe yönelebiliyordu. Tarih boyunca yazılı kaynaklardan bildiğimiz üzere erkekler hem cinslerine ilgi duyuyorlar, ilişki yaşıyorlar, aşık oluyorlar. O yüzden saçmalamayı bırak.

-Konumuz hayvanlar değil.Tek tek gidelim.Hayvanların cinsel yaşantılarını hiç araştırmadım.ilgim de yoktu açıkçası.Madem yazdın, yarın biraz bakacağım bu konuya da.

Eskiden gelen ahlaki sistemin ensesti reddettiğini nereden biliyorsun?Ben herhal dinlerin ortaya çıkması ile bilikte ensestin reddedildiğine değindiğini sandım. "Eski" dediğin hangi eski birader? Bak mesela yukarıda bir arkadaş da yazmış: Antik Mısır'da ensest soyu hususunda..geçmişten geleni kabullenebildiğine göre,geçmişten gelen başka şeyleri de kabullenebilmen gerekir. Pedofili de geçmişte normaldir.Binlerce yıl normal olarak görülen durumun,21. Yüzyılda anormal olarak görülmesi seni etkilememesi gerekir. Ne de olsa eskiden beri geleni kabul ediyorsun.

-sana mantıksız geliyorsa ne yapalım?ensest çiftler varki onlar için mantıksız değil demek bu.Ensest ilişkiden hoşlanmıyor olabilirsin, fakat bu senin ensest ilişkiyi "kötü","ahlaksız" olarak tanımlaman için yeterli değildir. Zira ne ahlak, ne de kötülük kişisel isteklere dayandırılabilecek şeylerdir.Başka bir deyişle dünyadaki ahlak ilkeleri senin keyfine göre oluşturulacak değildir.

Gel,bana neden mantıksızdır anlat. İki aile bireyi birbirlerinden hoşlanıyor ve ilişki yaşıyor. Neresi yanlış, mantıksız?Bunu ahlaksal olarak mantıksız görüyorsan,eşcinselliği de mantıksız, ahlaksız göreceksin ki tutarlı olabilesin.Kaldı ki bu iki durumu da yanlış olarak görmek seküler adetlerine yakışmaz.Avrupa'da böyle bir yaklaşım göremeyiz çünkü Türk ateisti ile Avrupa ateisti farklıdır. En azından Türk ateistlerin bir kısmı için geçerli. Çünkü Türk ateisti,din ile sekülerizm arasında orta yol bulmaya çalışan, fakat ikisini de sindirememiş,anlamsız ve kaprisli istek ihtiyacına göre şekillenmiş ahlak anlayışına sahiptir.(her türk ateist üzerine alınmasın bu sözlerden)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 12 Eylül 2015; 3:00:41 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

İşte olay budur.

quote:

quote:

-"Sevgi-aşk olamaz"

-"Taciz"

-"hukuki düzenleme"

Bak şimdi tane tane anlatıcam.

1.si burda ahlak üzerine bir konu açmış görüş alıyorsun. Ben de bu yuzden kendimce dusunduklerimi yazıyorum. İlk mesajlarımda yine tamamen mantıksal çıkarımlarla elimden geldiğince kendi "duygu" larımdan uzak yazmaya çalıştım. Ama ahlak konuşuyosan bu imkansız zaten. İlle bir yerde o duygular işin içine girer. Çünkü ahlak genel geçer bir şey değildir.
    2.si ben kimseyi yargılamadım boş boğazlık yapma. Burda görüş ortaya koyuyoruz ben de kendi goruşlerimi o adama cevaben söyledim. Ben hiçbir eşcinsele ne müdahale ettim hayatımda ne de ederim. Ne de ahlaksızlıkla suçlarım. Şu an benim goruşumu soyluyorum. Ahlak, görüşün ne olursa olsun insanlara fiilen saygı duymamı gerektiriyor, benim ahlak anlayışım budur. Bu yuzden ben onlar hakkında sapık diye düşünsem bile ki öyle değil, gidipte sen sapıksın sen şöylesin git burdan demem. Hele ki bazılarının yaptığı gibi bu dine aykırı dinde sapkınlık yazıyo o yuzden siz sapıksınız diye her bulduğum platforma bunu yazmam. O yuzden beni kendinizle karıştırmayın. Boş konuşmayın. Bu konu altında, konu buna yönelik olduğundan yazıyorum bunları. Ensest bile bence tamamen ahlaksızca olmasına rağmen gidip hiçbir enseste sen ahlaksızsın yürü git burdan pislik falan demem. Boş yapma. Sen kimsin ki insanları yargılıyosun ne demek arkadaş. Soruyonuz soyluyoruz. Ulan gören de eşcinsel oldurdum sanacak. Sorma lan o zaman. Siz kimsiniz yargılıyonuz. Siz kimsiniz bizim dinimizce bu yanlış diyonuz. Sizin dininiz kimi ilgilendirir. Bize ne lan. Böylemi olsun istiyosun yani?

şu sondaki yazdığın ayrı beyin felci yaşattı bana. Hadi biz dinimiz emrettiğinden yanlış diyoz sana noluyo diyo adam. Sana ne? Sana ne yani, istediğim gibi düşünürüm. Ben kendi mantıklı açıklamamı yaptım. Bence neden eşcinsellik tercih olsaydı sapkınlık olacağını ve bence neden ensestin sapkınca olduğunu kendi mantığımla açıkladım. Beğenmiyosan sen istediğini dusun. Bana ne. Sence de din emrediyo. Bu kadar basit. Sanki bilimsel bir gerçek üzerine tartışma yapıyoruz adam benim ahlak anlayışımı sorguluyo.
    Ama bunun nedeni şu, sanki ben gelişigüzel bir konuya eşcinseller ensestler sapıktır yazdım gibi bir algıya kapılmışsınız. Ne alaka yahu.Konu bununla ilgili zaten. O sordu ben söyledim. Bunu algılamak çok mu zor?
    Koşeye sıkışmışım. Neyin köşesine sıkıştım? Aa ben çok ahlaksızmışım siz çok ahlaklıymışsınız en iyisi Müslüman olayım mı diyecem ne diyecem? Ne konuştuğumuzun farkında mısın? Her bireyden diğerine değişkenlik gösteren bir olguyu tartışıyoruz. Neyin köşesine sıkışacam?

Üslubum için özür diliyorum, arada böyle hadsizler yapıyorum maleseef, bence de biraz ağır kaçmışım, orada bir anlık sinire gelmiş heralde.

Biraz kabaca söylemiş olsam bile o din konusundaki görüşüm halen aynı. Orada demek istediğim, dini olan biri bir amaç için ahlakı kuralları benimser. Neden sonuca gerek yoktur? Ama dini olmayan biri için evrensel ahlak kuralları olması akla mantığa aykırı değil midir? Hadi vicdanın sana yaratılıştan vermiş olduğu duyguları kullan, mesela fakire, hastaya, bebeğe acımak, iyilik yapmak vb gibi ahlaki davranışlar insanın doğasında bulunur. Bunun nedeni üzerine düşünürsek, bize göre Tanrı'dan gelir. Size göre niye merhamet, vicdan gibi duygular vardır ve niye onu kullanmak zorundasınız, onu pek bilmiyorum.

Ancak merhamet, vicdan, acıma gibi insanın içinde varolan ahlaki değerler dışında bir de görüş anlamında ahlaki değerler var. Burada söylendiği gibi enseste, eşcinsellliğe, çok eşliliğe veya cinsel ilişki fantezilerine bakış açısı ve onları değerlendirip ahlaklı ya da ahlaksız bulması olayı var.

İşte, dini olan biri için bunları ahlaksızca olarak görmesi açıklanabilir bir şey.

Ama dini olmayan birinin hangi mantığa ve kurala dayanarak, enseste, eşcinselliğe, çok eşliliğe, cinsel ilişki fantezilerine, aldatmaya vb.vb gibi kötü ve ahlaksızca olarak bilinen şeylere onların da AHLAKA AYKIRI demesindeki temel amaç nedir?

Başkalarının eşcinsel veya ensest ilişkisi kimsenin vicdanına,merhametine filan etki etmez.

O halde neye dayanarak ahlaksız olarak nitelendiriyorsunuz? Bilmiyorum belki de sadece Türkiye deki ateistlere mahsus bir olaydır bu. Mesela Jean Paul Sartre gibi adamların ensest ahlaksızlıktır diyeceğini hiç sanmam :)

Çünkü bunu iddia etmesi demek kendi görüşüyle çekilmek demek.

Benim fikrimce bu mevzunun nedeni, dini ahlak kurallarının hakim olduğu topraklarda büyüyen bireylerin, her ne kadar dini reddetmiş olsalar bile onun ahlaki değerlerinden tamamen kopamamış olmalarıdır, belki de bilinçaltısal bir olaydır. Aksi taktirde dini Tanrısı olmayan birinin, kendi vicdanını ilgilendirmeyen kişisel durumlar hakkında "Ahlak" kelimesini kullanması bile mantıksız.

Tekrardan özür diliyorum deminki hadsizliğim için.

• İnsanlar Ahlakı o toplumda huzur içinde yaşamak için benimser. Ahlak içinde yaşadığın toplumun kurallarıdır. Ahlak "din" değildir. Ahlak toplumdan topluma değişir geçen sayfada örnekte verdim.
    İnsanlara robot gibi bakıyorsun. İnançsızsa bir insan iyi olması neden mantıksız olsun ? İnançsızlar bu dünya için yaşar öbür dünya için değil. İnançsız insan saf kötü değildir. İyilik yaptığı zaman sevinebilir ve iyiliği yapmak istediği için yapar. Zorunda değildir.
    Ayrıca "Lokomatif Portakal" şunu demek istemiyor mu ben bu toplumun ahlakı ile yetiştim ve onu benimsedim ve esnetebildiğim kadar esnettim ancak bana yinede iğrenç geliyor. Bunun için inançlı olmaya ne gerek var ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Koşulsuz_Uyarıcı

İnsanlar Ahlakı o toplumda huzur içinde yaşamak için benimser. Ahlak içinde yaşadığın toplumun kurallarıdır. Ahlak "din" değildir. Ahlak toplumdan topluma değişir geçen sayfada örnekte verdim.
    İnsanlara robot gibi bakıyorsun. İnançsızsa bir insan iyi olması neden mantıksız olsun ? İnançsızlar bu dünya için yaşar öbür dünya için değil. İnançsız insan saf kötü değildir. İyilik yaptığı zaman sevinebilir ve iyiliği yapmak istediği için yapar. Zorunda değildir.
    Ayrıca "Lokomatif Portakal" şunu demek istemiyor mu ben bu toplumun ahlakı ile yetiştim ve onu benimsedim ve esnetebildiğim kadar esnettim ancak bana yinede iğrenç geliyor. Bunun için inançlı olmaya ne gerek var ?

Ahlak kuralları toplumun ahlak kurallarından gelir ancak toplumun ahlak kurallarının Büyük bölümü nereden gelir? Dini kurallardan. Tamam, ahlak sadece din değil ama ahlak pastasından en büyük dilimi alan dindir. Gerisi gelenek, görenek, töre vb.'dir, ki gelenek görenek dediğimiz şeylerin bile dinden nasibini aldığı ve etkilendiğini inkar edemeyiz?

İyilik yapma mevzusuna yukarıda da belirttim, bu gibi vicdani duygular doğuştan gelir. Yetişme tarzına göre körelir ya da gelişir. Bu gibi vicdani davranışlar genelde çıkar ilişkisi hesaba katılmaksızın yapılır, bu inanan için de öyle inanmayan için de. Mesela yere düşmüş bir bebeği kaldırmak gibi. Aç susuz birinin karnını doyurmak gibi. Bu vicdani davranışlar her insanın vicdanını tatmin eder, mutlu olur vb. Bir tatmin söz konusudur, buna bilinçdışı çıkar ilişkisi diyebiliriz ama konumuz bu değil. Ayrıca bu tatmin duygusunun, mutlu olma duygusunun temeli nedir? İnsan niye birine yardım edince mutlu olur? Bu duyguyun kaynağı nedir? Ruhun ve Tanrı'nın etkisi midir? Gibi gibi sorular da ortaya çıkar, ama dediğim gibi bunlar şuanki konunun dışında dursun.

Asıl mesele şu, bu inkar etmediğim vicdana dayanan ahlaki değerler dışında, hiçbir türlü vicdana etki etmeyen olayların (ensest, eşcinsellik, aldatma gibi) bir insanca Ahlaksız olarak tanımlanmasının sebebi nedir? Burada iyilik kötülük gibi bir yargıya gerek görmüyorum? Elalemin kendi hür iradesi ile yapmış olduğu ve kimseye zararı dokunmayan bir eylem niye benim umrumda olsun, niye kötülük, ahlaksızlık olarak anılsın? İşte sormak istediğim bu aslında, dini değeri olmayan kişilere tabi.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Koşulsuz_Uyarıcı

İnsanlar Ahlakı o toplumda huzur içinde yaşamak için benimser. Ahlak içinde yaşadığın toplumun kurallarıdır. Ahlak "din" değildir. Ahlak toplumdan topluma değişir geçen sayfada örnekte verdim.

Ahlak kuralları toplumun ahlak kurallarından gelir ancak toplumun ahlak kurallarının Büyük bölümü nereden gelir? Dini kurallardan. Tamam, ahlak sadece din değil ama ahlak pastasından en büyük dilimi alan dindir. Gerisi gelenek, görenek, töre vb.'dir, ki gelenek görenek dediğimiz şeylerin bile dinden nasibini aldığı ve etkilendiğini inkar edemeyiz?

İyilik yapma mevzusuna yukarıda da belirttim, bu gibi vicdani duygular doğuştan gelir. Yetişme tarzına göre körelir ya da gelişir. Bu gibi vicdani davranışlar genelde çıkar ilişkisi hesaba katılmaksızın yapılır, bu inanan için de öyle inanmayan için de. Mesela yere düşmüş bir bebeği kaldırmak gibi. Aç susuz birinin karnını doyurmak gibi. Bu vicdani davranışlar her insanın vicdanını tatmin eder, mutlu olur vb. Bir tatmin söz konusudur, buna bilinçdışı çıkar ilişkisi diyebiliriz ama konumuz bu değil. Ayrıca bu tatmin duygusunun, mutlu olma duygusunun temeli nedir? İnsan niye birine yardım edince mutlu olur? Bu duyguyun kaynağı nedir? Ruhun ve Tanrı'nın etkisi midir? Gibi gibi sorular da ortaya çıkar, ama dediğim gibi bunlar şuanki konunun dışında dursun.

Asıl mesele şu, bu inkar etmediğim vicdana dayanan ahlaki değerler dışında, hiçbir türlü vicdana etki etmeyen olayların (ensest, eşcinsellik, aldatma gibi) bir insanca Ahlaksız olarak tanımlanmasının sebebi nedir? Burada iyilik kötülük gibi bir yargıya gerek görmüyorum? Elalemin kendi hür iradesi ile yapmış olduğu ve kimseye zararı dokunmayan bir eylem niye benim umrumda olsun, niye kötülük, ahlaksızlık olarak anılsın? İşte sormak istediğim bu aslında, dini değeri olmayan kişilere tabi.

Ahlak kurallarının bir kısmı dinden gelebilir. Ancak ahlak değişkendir. Bu zamanda bir çok müslüman ülkesinden farklıdır ahlak bu ülkede. Bildiğim kadarı ile kuranda içki yasak değil mi ? Bu bile bir dönem ahlağı bu yönde düzenlemiştir ancak günümüzde bunların geçerliliği yok.
    Eşcinsellik dünya üzerinde yüz yıllardır yasaktı yapan idam edilirdi. Bu geçmişten gelen bir şey. Ensest ise daha çok sosyal bir yasak bence veya gerçekten özürlü çocuk doğuyorsa bunun da etkisi vardır. Bu da dünya çapında ahlağa yansımıştır.
    Yine hata yapıyorsun bunun inançsızlar ile bir ilgisi yok. İnsanlar eşcinsellikten iğrenebilir ahlaksızlık olur veya günümüzde doğuştan geldiği düşünülüyorsa saydı da duyabilir ahlak kurallarını esnetir ama bu iğrenmesini değiştirmez. Bu ahlak kuralı dinden gelmiş olsa bile bir şeyi değiştirmez. İnsançsız insan bu ahlak kuralını mantıklı buluyorsa destekleyebilir.
    Ben senin mantığını şuna benzetiyorum. Yanlışım varsa söylersin. "Atesit insan inanmıyor. O zaman dinden gelen her şeyi reddeder. Eşcinsellikten artık iğrenmez. Çünkü bu da dinden geldiğine göre ve o şahısta inanmadığına göre bunu ahlaksızlık olarak görmemeli. Kuranda ilk emir oku diye geldi ama inanmıyor o zaman hiç bir şeyi okumamalı!"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C36D8071F -- 12 Eylül 2015; 2:50:38 >

• @Darul arb

Lgbt isterse eşcinseller arabadır desin banane. Eşcinsellik hastalık değildir. Eşcinsellik bir tercihte değildir. Tercih dediğin alternatifi olan bir şeydir. Eşcinsel bir erkek için kadın bir alternatif değildir. Sen nasıl erkeklere karşı arzu hissetmiyorsan onlar da kadınlara karşı hissetmiyor. Sen nasıl çıkıp lan bugun de Bi erkekle yatayım diyemiyosan onlar da kadına diyemiyo. Sen nasıl erkek bacağı görüp oha taş gibi diyip erekte olmuyosan onlar da kadın bacağına erekte olmuyo. Sen nasıl guzel bir kadınla yan yana yatarsan ateş barut oluyosanız, ama yakışıklı erkekle yatınca tık olmuyosa, onlar da da tam tersi oluyo. Bu kadar örnek yetti mi yoksa anlamadıysan devam edeyim mi? Biseksuel ile eşcinseli mi karıştırıyorsun yoksa? Hastalık değil tercih değil ne o zaman diyorsun. Hormonal bozukluktur belki. Ne bileyim. Doktor değilim. Bir şeyin tedavi edilebilcek bir şey olmaması onu tercih yapmıyor. Ondan eminim. Bütün bu müthiş araştırmalar da eşcinsellik bir tercihtir kanısına varılmış mı peki? Uzmanlar da senin gibi e hastalık değilse demek ki tercihtir mi demiş?

Anlatamıyom herhalde. Adam benim yazdığım her şeyi tekrar etmiş. Sen toplum oyle dedi diye çoğunluk oyle dedi diye onları ahlaksız görüyorsun diyo. Evet ben aksini söylemedim hatta tam olarak bunun aynısını söyledim. Ne mantığı bekliyon arkadaş. Mantık bu işte. Tam olarak bu. Ben oturup hiç düşünmedim lan acaba ensestlik ahlaklımı ahlaksız mı diye. Bi bu konuda az bişi düşündüm bence ahlaksız olma sebebinide söyledim. Ne bekliyorsun hala? Diyorum işte çünkü ben bu toplumda yetiştim bu kültürde yetiştim. Ve ayrıca bence doğal değil. Doğal olmadığı için mantıklı değil. Çünkü sağlıklı değil. Hiçbir manası yok. Yoksa banane isterse erkek erkeğe sokakta sevişsin. İsterse aile içi grup yapsınlar bahçemde. Umrumda olmaz lan geçer izlerim. Banane. Ama burda biz bunu irdeliyoruz değil mi. Neden boyle neden şöyle diyoruz. İşte bu yüzden ben de buraya kendi fikrimi yazıyorum. Neden oyle dusunduğumude soyluyorum. 1.çevre kültür 2. Bana mantıksız gelmesi. Ben algılayamıyorum arkadaşım. Ben ensesti algılayamıyorum. Anlamlandıramıyorum ve hiçbir mantıksal çerçeveye de oturtamıyorum. İşte o zaman diyorum ki ulan bu normal bir şey olsa ben de ensest arzular duyardım. Demek ki bu normal bir şey değil. İşte bu yüzden ben bunu ahlaksız buluyorum. Eşcinsellikten farkı eşcinselliğin bir tercih olmaması. Burada şunu belirtmek gerek. Ahlaksızlığı derecelendirecek olsak bu en dandiği olurdu muhtemelen. Bana veya başkasına zararı yok sonuçta. Bana ne. Ama burda algısal olarak sınıflandırma yapıyoruz. O yuzden bunu belirtiyorum.

İkincisi. Hiç mi okumadın yazdığımı da eskiden pedofili vardı ahlak eskiden geliyorsa neden şimdi yok diyebiliyosun. Antik yunan örnekleri falan veriyorsun. Ulan sabahtan beri 26252711 kere çevre diyorum. Kültür diyorum. Dünya sürekli değişiyor diyorum ve bu yüzden ahlak algısıda sürekli değişiyor diyorum. Sen hala ne anlatıyosun.
    Ensest eskiden beri ahlaksızlık olarak anılabilir diyerek bir varsayımda bulundum. Öyledir demedim. Varsayım bu. Orada fark edersen asıl sorunun bu olduğunu söyledim zaten. Bu soruya ben cevap verebiliyo olsam orada sormam zaten.

@Koşulsuz-Uyarıcı
    Ya varya sonunda biri anlamış ya sevindim resmen. Tam olarak onu diyorum.

@KontDantes
    Çunku ben gideceğim yolu kendim seçtim. Ben ahlaklı biri olmayı kendime bir görev olarak seçtim. Bu yuzden de ahlaklı olmak için elimden geleni yapıyorum. Kendi ahlak anlayışım çerçevesinde tabi. Neden yapıyorum? Çünkü iyi hissettiriyor, çünkü insanlara karşı bahanem olmasını sağlıyor, ben bunları yaptım ama sen yapmadın deme hakkı veriyor yani bana, ayrıca iyilik yap iyilik bul kötülük yap kötülük bul gibi bir batıl inanca sahibim içten içe. Ahlaklı olduğum zaman kimse bana sen şunu yapmadın, sen iyi bir insan değildin, o yuzden bunu hak ettin, sen iyi olmadığın için ben de sana bunu yaptım vs gibi şeyler söyleyemez. Bu ve daha bir suru sebepten ahlaklı olmayı seçtim. Mantıksız hiçbir yanı yok. Kendimi iyi ve ustun hissettiriyor. mutlu ediyor. Niye mantıksız olsun? Bir insanın iyi biri olmak için ille ilahi bir sebebe mi ihtiyacı var?
    Vicdan neden var? Çünkü var. Çünkü bizimle aynı olan, yani insan olan, bizimle aynı dili konuşan, yani insan dili konuşan, bizimle aynı şeyleri hisseden, aynı şekilde düşünebilen başka bir canlıyı zor durumda görmenin bizi üzmesi kadar doğal bir tepki yoktur herhalde. Buna empati diyebiliriz. O insanın içinde bulunduğu durumun ona ne hissettirdiğini, canını ne kadar yaktığını vs anlayabiliyoruz. Ve bu bizi uzuyor. Doğal bir tepki. Önceden içimize konulmuş olmasına gerek yok. Zekamızın bize getirisi. Ki sadece bize değil aynı davranışları hayvanlarda da görebiliyoruz.

Enseste eşcinselliğe vs ye ahlaksız dememde hiçbir amacım yok. Bence ahlaksız olduğu için diyorum ve sadece enseste diyorum. Genel konuşacak olursam evet herhangi biri sadece ona göre ahlaksız olduğu için bunlara ahlaksız diyebilir. Bunun sebebi din olmak zorunda değil. Kültür olur toplum olur çevre olur okuduğu kitaptan izlediği filme kadar 7272527 nedeni vardır. Düşünür düşünür bunlar için mantıklı bir sebepte bulamaz ahlaksız der. Bu kadar basit. Eğer eşcinsel bir çiftin evlatlığı olsaydım veya çevrem en yakın arkadaşlarım vs eşcinsel olsaydı, belki eşcinselliği dünyanın en normal şeyi olarak görecektim. Bu kadar basit.
    Bütün bu ahlaki değerlendirmelerimiz toplum kültür ve çevreyle ortaya çıktığında boyle düşünmenin sadece Türk ateistlere özgü olduğunu söylemek çok mantıksız değil. Bu Türk ateistlerin ezikliğinden veya özentiliğinden dolayı veya kimliksizliğinden dolayı değil. Bu Türk toplumunun kültürü boyle olduğu için. Bu kadar basit. Sartre isterse eşcinseller uzaylıdır desin beni zerre alakadar etmez.

• İsteyen istediğini yapsın , kimseyi zorlamadığı sürece kimse karışamaz.
  • FlameSplasher kullanıcısına yanıt
    Cok basit aslinda, uzun uzadiya anlatmaya gerek yok. Zaten ikide bir farkli kullanicilara ayni konuyu anlatmaktanda sıkıldım.

Peygamberin evlatligi o hanimla, peygamberin tesvigi ve yardimiyla evleniyor. Peygamber bu hanimla evlenmek gibi bir niyetde olsa hic ayet felan beklemez, sizin dediginiz gibi uydurmaz, en basindan evlenirdi.
    Demekki boyle bir niyeti yoktu.
    Evlilik taraflarca bozulunca, en yakin mantikla bu hanim ortada kalmasin diye nikahina almis. Bolgenin ve donemin yasam kosullari malum.
    O donem araplarda boyle bir adet olmadigi icin Kuran da ayet olarak yeni bir duzenleme gelmis. Tipki araplardaki baska pekcok adeti kaldiran veya degistiren adetler gibi.
    Bu ayet hakkinda konusuyor olmamizin nedeni ise sizlerin tamamen kendi vicdanlarinizca hukme varip iddialarda bulunmaniz.
    Evlatligina baska bir es bulur , halasinin kizinada kendisi nikah kiyardi. Bunca duzenlemeye, ugrasa ne gerek vardi? Demekki olay sizin iddia ettiginiz gibi menfaat isi degil.

Not: faizi yasakliyor islam. Menfaat pesinde olsa boyle bir yasak getirmez. Islam devletinin kuruldugu mekke ve medine ticaretle ugrasilan bir yer.

Mekkenin en zengin ailelerinden birisine mensup ve ilk esi hz.hatice en zengin ailelerden. Finalde mekke yide fethediyor. Nasil menfaat duskunu ve hatta menfaat icin ayet uyduruyorsa, iki hurmaya muhtac halde yasiyor. Peygamberler zekat alamaz diye bir ayet bile var...
    Ben anlamadim nasil bir menfaat duskunluguymus..

Ekstra not: 1940 yilinda basilan gazetelere bakalim. Bide gunumuzde basilan. Sanki iki farkli dil var.. Gunumuzde Kuran mealide boyle. Turkce kelimelerimiz daraliyor, anlamlarini yitiriyorlar. 1940 basimi kuran mealine bakabilsek keske... Ne demek istedigimi anlyacaksin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmudhudavendi -- 12 Eylül 2015; 4:43:19 >

• quote:

@Darul arb

Lgbt isterse eşcinseller arabadır desin banane. Eşcinsellik hastalık değildir. Eşcinsellik bir tercihte değildir. Tercih dediğin alternatifi olan bir şeydir. Eşcinsel bir erkek için kadın bir alternatif değildir. Sen nasıl erkeklere karşı arzu hissetmiyorsan onlar da kadınlara karşı hissetmiyor. Sen nasıl çıkıp lan bugun de Bi erkekle yatayım diyemiyosan onlar da kadına diyemiyo. Sen nasıl erkek bacağı görüp oha taş gibi diyip erekte olmuyosan onlar da kadın bacağına erekte olmuyo. Sen nasıl guzel bir kadınla yan yana yatarsan ateş barut oluyosanız, ama yakışıklı erkekle yatınca tık olmuyosa, onlar da da tam tersi oluyo. Bu kadar örnek yetti mi yoksa anlamadıysan devam edeyim mi? Biseksuel ile eşcinseli mi karıştırıyorsun yoksa? Hastalık değil tercih değil ne o zaman diyorsun. Hormonal bozukluktur belki. Ne bileyim. Doktor değilim. Bir şeyin tedavi edilebilcek bir şey olmaması onu tercih yapmıyor. Ondan eminim. Bütün bu müthiş araştırmalar da eşcinsellik bir tercihtir kanısına varılmış mı peki? Uzmanlar da senin gibi e hastalık değilse demek ki tercihtir mi demiş?

Anlatamıyom herhalde. Adam benim yazdığım her şeyi tekrar etmiş. Sen toplum oyle dedi diye çoğunluk oyle dedi diye onları ahlaksız görüyorsun diyo. Evet ben aksini söylemedim hatta tam olarak bunun aynısını söyledim. Ne mantığı bekliyon arkadaş. Mantık bu işte. Tam olarak bu. Ben oturup hiç düşünmedim lan acaba ensestlik ahlaklımı ahlaksız mı diye. Bi bu konuda az bişi düşündüm bence ahlaksız olma sebebinide söyledim. Ne bekliyorsun hala? Diyorum işte çünkü ben bu toplumda yetiştim bu kültürde yetiştim. Ve ayrıca bence doğal değil. Doğal olmadığı için mantıklı değil. Çünkü sağlıklı değil. Hiçbir manası yok. Yoksa banane isterse erkek erkeğe sokakta sevişsin. İsterse aile içi grup yapsınlar bahçemde. Umrumda olmaz lan geçer izlerim. Banane. Ama burda biz bunu irdeliyoruz değil mi. Neden boyle neden şöyle diyoruz. İşte bu yüzden ben de buraya kendi fikrimi yazıyorum. Neden oyle dusunduğumude soyluyorum. 1.çevre kültür 2. Bana mantıksız gelmesi. Ben algılayamıyorum arkadaşım. Ben ensesti algılayamıyorum. Anlamlandıramıyorum ve hiçbir mantıksal çerçeveye de oturtamıyorum. İşte o zaman diyorum ki ulan bu normal bir şey olsa ben de ensest arzular duyardım. Demek ki bu normal bir şey değil. İşte bu yüzden ben bunu ahlaksız buluyorum. Eşcinsellikten farkı eşcinselliğin bir tercih olmaması. Burada şunu belirtmek gerek. Ahlaksızlığı derecelendirecek olsak bu en dandiği olurdu muhtemelen. Bana veya başkasına zararı yok sonuçta. Bana ne. Ama burda algısal olarak sınıflandırma yapıyoruz. O yuzden bunu belirtiyorum.

İkincisi. Hiç mi okumadın yazdığımı da eskiden pedofili vardı ahlak eskiden geliyorsa neden şimdi yok diyebiliyosun. Antik yunan örnekleri falan veriyorsun. Ulan sabahtan beri 26252711 kere çevre diyorum. Kültür diyorum. Dünya sürekli değişiyor diyorum ve bu yüzden ahlak algısıda sürekli değişiyor diyorum. Sen hala ne anlatıyosun.
    Ensest eskiden beri ahlaksızlık olarak anılabilir diyerek bir varsayımda bulundum. Öyledir demedim. Varsayım bu. Orada fark edersen asıl sorunun bu olduğunu söyledim zaten. Bu soruya ben cevap verebiliyo olsam orada sormam zaten.

@Koşulsuz-Uyarıcı
    Ya varya sonunda biri anlamış ya sevindim resmen. Tam olarak onu diyorum.

@KontDantes
    Çunku ben gideceğim yolu kendim seçtim. Ben ahlaklı biri olmayı kendime bir görev olarak seçtim. Bu yuzden de ahlaklı olmak için elimden geleni yapıyorum. Kendi ahlak anlayışım çerçevesinde tabi. Neden yapıyorum? Çünkü iyi hissettiriyor, çünkü insanlara karşı bahanem olmasını sağlıyor, ben bunları yaptım ama sen yapmadın deme hakkı veriyor yani bana, ayrıca iyilik yap iyilik bul kötülük yap kötülük bul gibi bir batıl inanca sahibim içten içe. Ahlaklı olduğum zaman kimse bana sen şunu yapmadın, sen iyi bir insan değildin, o yuzden bunu hak ettin, sen iyi olmadığın için ben de sana bunu yaptım vs gibi şeyler söyleyemez. Bu ve daha bir suru sebepten ahlaklı olmayı seçtim. Mantıksız hiçbir yanı yok. Kendimi iyi ve ustun hissettiriyor. mutlu ediyor. Niye mantıksız olsun? Bir insanın iyi biri olmak için ille ilahi bir sebebe mi ihtiyacı var?
    Vicdan neden var? Çünkü var. Çünkü bizimle aynı olan, yani insan olan, bizimle aynı dili konuşan, yani insan dili konuşan, bizimle aynı şeyleri hisseden, aynı şekilde düşünebilen başka bir canlıyı zor durumda görmenin bizi üzmesi kadar doğal bir tepki yoktur herhalde. Buna empati diyebiliriz. O insanın içinde bulunduğu durumun ona ne hissettirdiğini, canını ne kadar yaktığını vs anlayabiliyoruz. Ve bu bizi uzuyor. Doğal bir tepki. Önceden içimize konulmuş olmasına gerek yok. Zekamızın bize getirisi. Ki sadece bize değil aynı davranışları hayvanlarda da görebiliyoruz.

Enseste eşcinselliğe vs ye ahlaksız dememde hiçbir amacım yok. Bence ahlaksız olduğu için diyorum ve sadece enseste diyorum. Genel konuşacak olursam evet herhangi biri sadece ona göre ahlaksız olduğu için bunlara ahlaksız diyebilir. Bunun sebebi din olmak zorunda değil. Kültür olur toplum olur çevre olur okuduğu kitaptan izlediği filme kadar 7272527 nedeni vardır. Düşünür düşünür bunlar için mantıklı bir sebepte bulamaz ahlaksız der. Bu kadar basit. Eğer eşcinsel bir çiftin evlatlığı olsaydım veya çevrem en yakın arkadaşlarım vs eşcinsel olsaydı, belki eşcinselliği dünyanın en normal şeyi olarak görecektim. Bu kadar basit.
    Bütün bu ahlaki değerlendirmelerimiz toplum kültür ve çevreyle ortaya çıktığında boyle düşünmenin sadece Türk ateistlere özgü olduğunu söylemek çok mantıksız değil. Bu Türk ateistlerin ezikliğinden veya özentiliğinden dolayı veya kimliksizliğinden dolayı değil. Bu Türk toplumunun kültürü boyle olduğu için. Bu kadar basit. Sartre isterse eşcinseller uzaylıdır desin beni zerre alakadar etmez.

quote:

Eşcinsellik hastalık değildir. Eşcinsellik bir tercihte değildir. Tercih dediğin alternatifi olan bir şeydir. Eşcinsel bir erkek için kadın bir alternatif değildir. Sen nasıl erkeklere karşı arzu hissetmiyorsan onlar da kadınlara karşı hissetmiyor. Sen nasıl çıkıp lan bugun de Bi erkekle yatayım diyemiyosan onlar da kadına diyemiyo. Sen nasıl erkek bacağı görüp oha taş gibi diyip erekte olmuyosan onlar da kadın bacağına erekte olmuyo. Sen nasıl guzel bir kadınla yan yana yatarsan ateş barut oluyosanız, ama yakışıklı erkekle yatınca tık olmuyosa, onlar da da tam tersi oluyo. Bu kadar örnek yetti mi yoksa anlamadıysan devam edeyim mi? Biseksuel ile eşcinseli mi karıştırıyorsun yoksa? Hastalık değil tercih değil ne o zaman diyorsun. Hormonal bozukluktur belki. Ne bileyim. Doktor değilim. Bir şeyin tedavi edilebilcek bir şey olmaması onu tercih yapmıyor. Ondan eminim. Bütün bu müthiş araştırmalar da eşcinsellik bir tercihtir kanısına varılmış mı peki? Uzmanlar da senin gibi e hastalık değilse demek ki tercihtir mi demiş?

Görüşüne saygı duyuyorum ama hem hastalık değil deyip hem de belki hormonal bozukluktur demek....? Down Sendromu bireylerin de doğuştan genetik bozuklukları var, ne yani onlar sırf doğuştan olduğu için hasta değiller mi? Eğer doğuştan gelen bozukluklara hastalık gözüyle bakmıyorsanız saygı duyarım...

quote:

Ben ensesti algılayamıyorum. Anlamlandıramıyorum ve hiçbir mantıksal çerçeveye de oturtamıyorum. İşte o zaman diyorum ki ulan bu normal bir şey olsa ben de ensest arzular duyardım. Demek ki bu normal bir şey değil. İşte bu yüzden ben bunu ahlaksız buluyorum. Eşcinsellikten farkı eşcinselliğin bir tercih olmaması.

Birinci, senin benim duymadığım, hissetmediğim veya bize göre olmayan herhangi bir şey, sırf bize göre olmadığı için ahlaksız, mantıksız, anormal mi oluyor? Ben maç izlemeyi sevmiyorum diyelim, hatta iğreniyorum. Tutup da maçı zevkle izleyenlere, ona ilgi duyanlara ahlaksız deme hakkım var mı? Onlar da tercih yapıyor, ha cinsel ilişki tercihi ha renkler ve zevkler tercihi. Sonuçta TERCİH?

ikincisi, son anda belirtmiş olmana rağmen hem "ben hissetmediğim için anormal ahlaksız bir şey " deyip hem de eşcinselliği savunmak ilginç doğrusu. Eşcinselliğin tercih olmaması diye gerekçe bildirmen de savunduğun düşüncenin temasıyla çelişiyor. Benim hissetmediğime göre bu aykırıdır diyen birinin hissetmediği her şeye karşı olması beklenir.

quote:

ayrıca bence doğal değil. Doğal olmadığı için mantıklı değil. Çünkü sağlıklı değil. Hiçbir manası yok.

(Alıntıları Göster e tıklayınız)

Sizin açınızdan bakalım bir de olaya, size göre evrim sayesinde varolduk vb. Peki tamam,

Evrime göre cinsellik niye var? Sadece çoğalmamız için. Sadece! Cinsel ilişkinin DOĞAL OLAN tek amacı çoğalmaktır. Zevk yani orgazm kısmı ise tamamen yan etkisidir işin.

Evrim çoğalmamız için erkeğe penis, dişiye vajina organlarını vermiş. Rastgele dağıtmamış, istemiş ki erkekle dişi bu araçlar sayesinde çiftşeşsin ve türesin. Bu kadar basit.

E siz şimdi neyin doğallığından bahsediyorsunuz? Diyeceksin ki hayvanlarda da eşcinsellik var;

1-) Ona bakarsanız hayvanlarda da ensest var
    2-) Ona bakarsanız hayvanlarda ahlak diye bir kurallar bütünü yok.
    3-) Biz hayvanlara göre mi yaşıyoruz? Hayvanlar aleminde tecavüz, yavruyu yeme, katletme gibi olaylar var çünkü onlar özgür iradeli şekilde değil, içgüdüsel şekilde olaya yaklaşıyor. İçgüdülerle yaşayan canlılar ile, içgüdüsünü bile kontrol altına almayı başaran AKILLI VE İRADELİ canlı türünün tamamen aynı davranışlarda bulunmasını, hayvanlar yapıypr diye insanların da yapmasını beklemeyin

4-) Ayrıca madem doğallıktan girip çıktınız, çevrendeki şeylerin kaçı doğal? Hadi buyur şarap fıçısının içinde yaşa desem, deli misin diyeceksin? Ama en doğal olarak yaşamış insanlardan biridir Sinoplu Diogones?

Eğer "Doğal olmadığı için mantıklı değil" diye bir görüşü savunuyorsan, yaşamımızda mantıktan başka her şeyin olduğunu hatırlatırım o halde. :)

quote:

ayrıca bence doğal değil. Doğal olmadığı için mantıklı değil. Çünkü sağlıklı değil. Hiçbir manası yok.

Hmmm... Diyorsun ki sağlıklı değil. Aile içindeki bir dişi ile ile erkeğin doğum kontrol kullanarak ilişkiye girmeleri sağlıklı değil (!)

Ancak şu işe bakın ki, erkeğin erkek ile ilişkiye girmesi sağlıklı?!?!

Burada uzun uzun anlatıp mide kaldırmaya gerek yok. Anal ilişki denen şey her açıdan sağlığa ve evrime aykıdır. O ilişkiye girinen bölgenin amacı boşaltım yapmaktan başka bir şey değildir, evrimsel olarak. O halde soruyorum, acaba hangisi daha sağlıklı hangisi daha zararlı hangisi daha doğaya evrime aykırı hangisi daha değişik...?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi J.Valjean -- 12 Eylül 2015; 4:38:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: - Black Widow -

Semitik dinlerde bugün büyük bir ahlaksızlık olarak görülen pedofili vardır. Dolayısıyla buraya gelip sıĞ? bir yaklaşımla seküler ahlak hem eşcinselliĞ?i hem de ensesti kabul etmelidir, din ikisini de yasaklamıştır iyi yapmıştır edebiyatı yapmayın.

yanlış tesbitlerde bulunuyorsun . semitik dinler dediğin Allah ın vahyettikleridir adem idris nuh ibrahim yakup süleyman musa isa muhammed hepsi müslümandır ..

1 tek din vardır incil tevrat kuran veya daha önce vahyedilenlerin hepsi ... pagan dinler dediğin insanların sapması vahiyden veya unutmaları

dielim ki eski arablarda veya bir kısım papaz rahiblerde pedofil eğilim var ... burdan hareketle burdaki pedofil eğilimi SEMİTİK DİNLERE YAMAYAMAZSIN . anladın . cünkü insan hata yapar yanılır yoldan sapar karanlıkta kalır

kuranda dininizi tamamladım buyrulurken ; ademden muhammede vahyin sonlanması anlamındadır .. din kelimesine bir anlam yükleyeceksen kafanda ; din= vahiy

anlamı vermen lazım kendi kafana göre kelimeye anlam yüklemek yok öyle ... samandan bir düşman yapıo sonrada dövüyor

dioki kendimde dahil olmak üzere eşcinsellere ihtiyatlı yaklaşmakta içten içe küçümsemekteyim . ne kadan mantıksızca nieki ? bu düşüncede biri için sığlık bence

ensesti ise tü kaka görüyor

darul harb in tesbite geri döndük

Senin anlayışın yetiştiğin ortamın ahlaki normlarını kendine yansıtman kardeşim.Sen çoğunluğun ahlaki bakışını kendine kopyalamışsın.Çünkü zaten o değişkendir dediğin ahlaki normlar,'yani normal olan',çoğunluğun düşüncesidir aslında.Çoğunluğun fikri ne zaman değişirse, ahlâkî normlar da o zaman değişir.
    din ile sekülerizm arasında orta yol bulmaya çalışan, fakat ikisini de sindirememiş,anlamsız ve kaprisli istek ihtiyacına göre şekillenmiş ahlak anlayışına sahiptir

aile kurumu, sosyal olarak ebeveynlik, sağlıklı üreme kavramlar toplumun cogunlugunun ahlaki bakışı işte

• cadence1 kullanıcısına yanıt
    Tebrik ederim , guzel ozetledin.

• quote:

Görüşüne saygı duyuyorum ama hem hastalık değil deyip hem de belki hormonal bozukluktur demek....? Down Sendromu bireylerin de doğuştan genetik bozuklukları var, ne yani onlar sırf doğuştan olduğu için hasta değiller mi? Eğer doğuştan gelen bozukluklara hastalık gözüyle bakmıyorsanız saygı duyarım...

O öylesine söylediğim bir şey. Belki öyledir belki böyledir manasında. Bilemem konunun uzmanı değilim. Biyolog değilim tıpçı değilim. Sonuçta eşcinselliğin hastalık olmadığı tercih olduğu anlamına gelmiyor. Basitçe bu. Ayrıca hastalık tanımımıza göre bu söylediklerimiz değişebilir. Hastalık bir çok farklı anlamda kullanılabilen, dar anlamlı da geniş anlamlıda kullanılabilen bir sözcük en nihayetinde. Türkçe'nin yetersizliği olduğunu düşünüyorum.

quote:

Birinci, senin benim duymadığım, hissetmediğim veya bize göre olmayan herhangi bir şey, sırf bize göre olmadığı için ahlaksız, mantıksız, anormal mi oluyor? Ben maç izlemeyi sevmiyorum diyelim, hatta iğreniyorum. Tutup da maçı zevkle izleyenlere, ona ilgi duyanlara ahlaksız deme hakkım var mı? Onlar da tercih yapıyor, ha cinsel ilişki tercihi ha renkler ve zevkler tercihi. Sonuçta TERCİH?

ikincisi, son anda belirtmiş olmana rağmen hem "ben hissetmediğim için anormal ahlaksız bir şey " deyip hem de eşcinselliği savunmak ilginç doğrusu. Eşcinselliğin tercih olmaması diye gerekçe bildirmen de savunduğun düşüncenin temasıyla çelişiyor. Benim hissetmediğime göre bu aykırıdır diyen birinin hissetmediği her şeye karşı olması beklenir.

Tekrar tekrar söylüyorum gene söylemek zorunda bırakıyosun. Sanki ben tek sebep ben hissetmediğim için dedim. Bin tane sebep var ve en önemlisi toplum ve kültür dayatması diyorum. Ayrıca aynı şey değil. Cinsel dürtüler bizim tercihlerimizden bağımsız gerçekleşir genelde. Çirkinlik güzellik falanı geçersek direk bağımsızdır diyebiliriz. Yani tıpkı bir erkeğe ilgi duyamadığım gibi, ve bu ben de cinsel bir arzu uyandırmadığı gibi aile içinden bir bireye de aynı şekilde bir arzu beslemiyorum. Bu benim tercihimden bağımsız bir şey. Cinsel bir his uyandırmıyor. Ama halbuki cinsel dürtü olur olmadık ortaya çıkabilecek bir şeydir. Şimdi diyebilirsin ki e demek ki onun da tercihinden bağımsız olarak o bir istek duyuyor. Tamam işte tıpkı eşcinseldeki gibi bir yanlışlığın göstergesidir bu. Eşcinsellik için yanlışlık diyorum çünkü evet yanlışlıktır. Normal bir şey değildir. Benim görüşüm bu. Ama eşcinselin bir alternatifi yok. Dünyada cinsel arzu besleyebildiği tek cins erkek zaten. Ama ensestte böyle değil. Dünyada binlerce kadın var ve bir insan hayatı boyunca bir kişiye aşık olmaz. Nitekim bazen insan böyle saçma muhabbetler haricinde bile aşık olduğu kişiden belli sebeplerden ötürü uzak durmak zorunda kalabilir. Bu yüzden bütün bir kadın nüfusu içerisinden aile bireyini seçmek bence yanlış bir şeydir. Bence ahlaklı bir davranış değildir. Bu kadar basit. Yani burda devreye tercih giriyor. Tercih etmeyebilme şansın var. Ve bu şansı kullanmıyorsun. Tabi o adam da bunu yanlış bir şey olarak görmüyor. O da onun düşüncesi. O da onun ahlak anlayışı. Bu da benimki. Ahlak böyle bir şeydir işte. Üzerinde mutabakata varabileceğin bir şey değil.

quote:

Sizin açınızdan bakalım bir de olaya, size göre evrim sayesinde varolduk vb. Peki tamam,

Evrime göre cinsellik niye var? Sadece çoğalmamız için. Sadece! Cinsel ilişkinin DOĞAL OLAN tek amacı çoğalmaktır. Zevk yani orgazm kısmı ise tamamen yan etkisidir işin.

Evrim çoğalmamız için erkeğe penis, dişiye vajina organlarını vermiş. Rastgele dağıtmamış, istemiş ki erkekle dişi bu araçlar sayesinde çiftşeşsin ve türesin. Bu kadar basit.

Bundan hiçbir şey anlamadım. Evet öyle nedir yani?

quote:

4-) Ayrıca madem doğallıktan girip çıktınız, çevrendeki şeylerin kaçı doğal? Hadi buyur şarap fıçısının içinde yaşa desem, deli misin diyeceksin? Ama en doğal olarak yaşamış insanlardan biridir Sinoplu Diogones?

Eğer "Doğal olmadığı için mantıklı değil" diye bir görüşü savunuyorsan, yaşamımızda mantıktan başka her şeyin olduğunu hatırlatırım o halde. :)

Şimdi cımbızlamanın lüzumu yok. Yazdığım şeylerin bir kapsamı yok, her ihtimali düşünüp etraflıca bir yorum yapmıyorum. O an onu düşünüp yazıyorum. Evet doğal değil ve mantıklı değil ve bu bir sebep. Ve daha önce de dediğim gibi bu tek sebep değil. Bunun dışında bir sürü sebep var.
    Evet sağlıksız olması bir sebep ama tek sebep değil, dediğim gibi bir sürü sebep var.

quote:

Aile içindeki bir dişi ile ile erkeğin doğum kontrol kullanarak ilişkiye girmeleri sağlıklı değil (!)

Hayır diyorum ki aile içinde bir dişi bir erkeğin doğum kontrol kullanmadan ilişkiye girmesi sağlıklı değil.
    Evet eşcinsel ilişkide sağlıksız. Eşcinsel ilişki zaten doğal değil. Ama eşcinsel ilişki bir tercih değil. İşte bu noktada geri kalan hiçbir şey önemli değil benim için. Adamın alternatifi yok zaten. Adamın ondan başka bir seçeneği yok zaten. Ama ensestte böyle bir durum yok. Ve yine aynı şeyi 10 bininci defa söylüyorum tek sebepler bunlar değil. Kültür, toplum etkisi cart curt ve beni bu konuda etkileyen diğer her şey de etkili. Üstelik birincil olarak bunlar etkili.

• mahmudhudavendi kullanıcısına yanıt
    Aslında çok basit bir soru sordum.

Ayetin içindeki ''Allah'ın açığa vuracağı şeyi, insanlardan çekinerek içinde gizliyordun.'' kısmında ne anlatılıyor? Senin buna verdiğin cevap menfaat olsaydı faiz helal olurdu,peygamber zekat alırdı vs. Ya olayı yakalayamadın ya da hedef şaşırtıyorsun.Ben tane tane anlatayım.

Allah'ın açığa vuracağı şey ne?
    -Muhammed'in Zeyneb ile evlenmesi.
    Muhammed Zeyneb ortada kaldığı için mi evleniyor yoksa Zeyneb, Zeyd ile evliyken Muhammed'in bir niyeti söz konusu mu?
    -Evet söz konusu.''İnsanlardan çekinerek içinde gizlemesi'',yani gerçek niyetini gizlemesi.

Muhammed Zeyd'e eşini yanında tut dediğinde bile Zeyneb ile evlenmek istiyordu.Ayet çok açık.
  • Lisedeyken can sıkıntısında telefonda az mı ensest okuduk be
  • Ayetteki açığa vurulan şey sen ne kadar ayetler ile anılacak bir kimse yetiştirirsen yetiştir rasul olmayan kimsenin evliliği hakkın katında makbul değildir şeklinde anlaşılabilir.

İnsanlardan çekinilmesinin sebebi de bu olabilir ki akla yatkındır. Ancak hak olanın tavrı budur ve insandan değil haktan kork ve doğruyu gizleme denmiş olması ilahi duruşa daha yakın bir duşunuş şeklidir.

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    Hado abi sen ne diyorsun ya??

Dediğini hangi tefsirden aldın?

• Umberto Eco kullanıcısına yanıt
    Kendim tefsir ediyorum. En doğru sonuçları böyle buluyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

Kendim tefsir ediyorum. En doğru sonuçları böyle buluyorum.

Kuranı kafana uyduruyorsun yani?

Peki sana mı inancaz(hoş ne dediğini de anlamadım) yoksa Elmalılıyamı;

Elmalılı tefsirinde ilgili ayetin tefsiri biraz uzunca ama paylaşayım.

37. Hatırla o zamanı ki, diyordun ona, o kendisine Allah'ı nimet verdiği, Allah ona zeka ve kabiliyet vermiş, senin nezdine sevketmiş, İslam nimeti ile nimetlendirmişti. Senin de nimet verdiğin kimseye -Allah'ın yardımı ile kendisine türlü bağışlarda bulunduğun, kısaca azad edip hürriyet nimetine erdirdiğin kimseye- ki şimdi ismi gelecek olan Zeyd'dir. Yani Zeyd b. Hârise b. Şurahbîl, annesi Su'da binti Sa'lebe b. Abdi Âmirî, Benî Ma'n b. Tay'dendir. "El-İsabe fî Marifeti's-Sahabe" isimli eserde hayat hikayesi şöyle yazılıdır: Zeyd b. Harise'nin annesi Su'dâ kendi kavmini ziyarete gitmişti. Zeyd de beraberinde idi. Cahiliye devrinde Benî Kayn b. Cisir süvarileri, Benî Ma'n evlerine baskın yaptılar. Zeydi kapıp aldılar, anlayışlı bir çocuk idi, Ukaz panayırına getirdiler, satılığa çıkardılar. Hakîm b. Huzam, halası Hatice hesabına dört yüz dirheme onu satın aldı. Hz. Hatice de Resulullah kendisi ile evlendiği zaman, onu Resulullah'a hibe etti, onu kaybetmiş olan babası Harise:

"Zeyd'e ağladım, bilmem ne yaptı. Sağ mı, ümid olunur mu? Yoksa ecel önüne mi geçti?" diye başlayan acıklı beytler söylemiş, sonra Harise'nin kabilesi olan Kelb kabilesinden birtakım kimseler hacca gelmişler Zeyd'i görmüşler. Zeyd onlara kendisini tanıtmış, onlar da tanımışlar ve şu beyti aileme götürün demiş:

"Kavmime özlemlerimi bildiririm. Gerçi uzağım, çünkü Meşair'in yanında beytin civarında kalanlardanım."

Gitmişler babasına bildirmişler ve yerini tarif etmişler. Bunun üzrine Harise ve kardeşi Ka'b onu kurtarmak için fidyesini alıp yola çıktılar. Mekke'ye geldiler. Peygamber (s.a.v.)'i sordular, Mescid'de olduğu söylendi. Yanına gittiler "Ey Muttalib'in oğlu, ey kavminin efendisinin oğlu! Siz Allah'ın şerefli Harem'inin civarında kalan kimselersiniz. Siz sıkıntı içinde olanları kurtarır, esirleri doyurursunuz. Biz sana senin yanındaki çocuğumuz için geldik. Bize lutfet ve ihsan et. Takdim edeceğimiz fidyesini kabul eyle. Serbest kalmasına yardım buyur" dediler. Resulullah "O kim" buyurdu. "Zeyd. b. Harise" dediler, bunun üzerine (yahut da başkası), "Haydin çağırın onu da muhayyer bırakın, eğer sizi tercih

ederse, fidyesiz sizin olsun; yok eğer beni tercih ederse, vallahi ben, beni tercih edene karşı fidyeyi tercih etmem" buyurdu.

Bunun üzerine Zeyd b. Harise'yi çağırdılar. Resulullah (s.a.v.) "Bunları tanıyor musun?" buyurdu. Zeyd: "Evet şu babam, şu amcam" dedi. Resulullah: "Ben de bildiğinim, sana olan davranışımı ve arkadaşlığımı gördün. Şimdi ya beni tercih et, ya onları." O zaman Zeyd dedi ki: "Ben sana karşı kimseyi tercih edemem. Sen benim hem babam, hem amcam yerinesin." Buna karşı babası ve amcası: "Yazık sana ey Zeyd, köleliği hürriyete, babana, amcana ve ehli beytine tercih mi ediyorsun?" dediler. Zeyd de: "Ben bu zattan öyle şeyler gördüm ki, ona karşı hiçbir kimseyi tercih edemem." diye cevap verdi. Resulullah bunu görünce, onu Hıcr'e çıkardı. Ve buyurdu ki: "Şahid olun Zeyd benim oğlumdur, bana varis olacak, ben de ona varis olacağım." Bunu görünce babası ile amcasının da gönülleri hoş oldu, memnun olarak dönüp gittiler."

Bundan böyle ta İslam'a gelene kadar "Zeyd b. Muhammed" diye çağırılırdı. Resulullah onu böyle oğul edindiği zaman halası Ümeyme binti Abdulmuttalib'in kızı Zeyneb binti Cahş'ı de daha sonra ona nikah etmişti. Ondan önce de azadlı cariyesi Ümmü Eymen'i onunla evlendirmiş, ondan oğlu Üsame doğmuştu. Sonra Zeyneb'i boşadığı zaman, onu, Ukbe b. Ebi Muayt'ın kızı Ümmü Gülsüm ile evlendirdi ki, bu da anası tarafından Abdulmuttalib'in torunundan, yani Peygamberin hala çocuklarındandı. Bundan da Zeyd b. Zeyd ve Rukuyye doğmuştu, sonra Ümmü Gülsüm'ü de boşadı. Ebu Leheb'in kızı Dürey ile evlendi. Sonra onu da boşadı. Hz. Zübeyr'in kızkardeşi Hind binti Avvam ile evlendi. Buharî'de yer aldığı üzere İbn Ömer (r.anhüma) "Onları öz babalarına nisbet ederek çağırın" (Ahzab, 33/5) âyeti ininceye kadar Zeyd b. Harise'ye "Zeyd b. Muhammed" derdik diye haber vermiştir.

Zührî, "Biz Zeyd b. Harise'den önce müslüman olan bilmiyoruz" demiştir. Zeyd b. Harise "Bedr" ve ondan sonraki savaşlarda Resulullah (s.a.v.) ile birlikte bulunmuş ve nihayet Mute savaşında emîr, yani kumandan olarak şehit olmuştur. Resulullah (s.a.v.) onu seferlerinin bazısında Medine'de yerine bırakmıştır. Bera b. Azib'den rivayet olunduğuna göre, Zeyd b. Harise: "Ya Resulullah Hamza ile aramızda kadeşlik sözleşmesi yaptık." demiştir. Hz. Aişe'den rivayet olunur ki "Resulullah (s.a.v.) Zeyd b. Harise'yi herhangi bir seriyyede (düşman üzerine gönderilen küçük süvari müfrezesi) gönderdiği zaman mutlaka onu kumandan yapardı. Ve eğer sağ kalmış olsaydı, onu halife bırakırdı." Buharî'de

rivayet olunduğu üzere Seleme b. Ekvâ (r.a.) demiştir ki: "Peygamberle birlikte yedi gazâ ettim. Resulullah, onu bize kumandan yapardı."

Zeyd'in katıldığı seriyyeler: Önce Karede, sonra Hamum, sonra, Iys, sonra Mutrıf, daha sonra sırasıyla, Hısma, Kurza seriyyeleri olmuş, daha sonra Mute savaşında kumandan olmuş ve bu savaşta ellibeş yaşında iken şehid olmuştur. Kur'ân'da ondan başka hiçbir sahabi ismiyle söylenmemiştir. Yine Buharî'de İbn Ömer (r.anhüma)dan rivayet olunduğu üzere, Resulullah (s.a.v) buyurmuştur ki: "O, yani Zeyd, gerçekten kumandanlığa layıktır. Ve gerçekten en çok sevdiklerimdendir."

Tirmizî ve başka muhaddislerin rivayeti ile Hz. Aişe demiştir ki: "Bir sefer Zeyb b. Harise Medine'ye geldi, Resulullah benim odamdaydı, geldi kapıyı çaldı, Resulullah kalktı, ona sarıldı ve öptü."

Bir de İbnü Ömer (r.anhüma) şöyle demiştir: Ömer, Üsâme'ye benden daha çok maaş bağladı. Kendisine sordum. O, Resulullah'a senden daha sevgili idi, babası da Resulullah katında senin babandan daha sevgiliydi dedi.

İşte Zeyd böyle çeşitli yönlerden Allah'ın ve Resulü'nün nimetine ermiş bir zat idi. Burada bunun bu niteliklerle nitelenmesi, nimetin değer ve şükrünü bilecek güzel niteliklere sahip olduğunu tescil ile, gönüldekini kendisine olduğu gibi söylemek için çekinecek bir taraf olmadığına bir dikkat çekmektir. Yani senin, böyle senden nimet görmüş bir kimseye karşı çekinmene hiçbir sebeb yokken diyordun ki Eşini bırakma, kendi yanında tut. Yani Zeyneb'i boşama. Burada tefsirler bu konudaki rivayetlerin arasına şöyle bir paragraf eklemişlerdir: Güya Resulullah (s.a.v.) Zeyneb'i Zeyd'e nikâhladıktan bir zaman sonra, tesadüfen gözü ona ilişmiş, birdenbire güzelliği gönlünde yer etmiş de "Gönülleri çeviren Allah'ı tesbih ederim" demiş. Zeyneb de tesbihi işitmiş Zeyd'e söylemiş, Zeyd intikal etmiş ve bunun üzerine Zeyneb'le beraberliği uygun görmeyerek Resulullah'a gelmiş: "Ben eşimden ayrılmak istiyorum" demiş. Resulullah (s.a.v.)de: "Ne var, ondan seni şüpheye düşürecek bir şey mi oldu?" buyurmuş. Zeyd: "Yok. Vallahi ben ondan hayırdan başka bir şey görmedim. Fakat şerefli bir aileden gelmesi dolayısıyla kendisini benden büyük görüyor." demiş. Ve o zaman Resulullah "Hanımını kendine sıkı tut" buyurmuş. Ansızın görülen bir güzelin güzelliğini son derece temiz ve ince bir biçimde duyup takdir ederek yaratanın yaratıcılık gücünü tesbih

ve tenzih ile ilan etmekte peygamberlerin ismet (günah işlememe) özelliğine aykırı hiçbir durum olmadığından, bu hikayenin gerçekten olmuş olmasını varsaymakta aslında bir sakınca yoktur. Bununla birlikte birtakım hırıstiyan yazarların dedikodu aracı yapmak istedikleri bu hikaye, Hadis ilmi bakımından, gerçekten olmuş bir olay değildir. Bir kere rivayet açısından sahih hadis kitaplarında, sahih bir yol ve sened ile rivayet edilmemiştir. Sonra dirayet, yani hadisin mânâsı açısından, Zeyneb'in güzelliğini Resulullah'ın henüz yeni görüp anlamış olması aklen kabul edilemez. Zira Zeyneb Resulullah'ın yakın akrabasından olmakla, ta çocukluğundan beri görüp bildiği ve özellikle tesettür edilmemiş bulunduğu için vücud güzelliğini yakından tanıyageldiği bir kadın iken, bunu ilk olarak bu defa görülmüş beğenilivermiş diye anlatmak kendi kendini yalanlayan bir hikayedir. Doğrusu Resulullah Zeyneb'i önceden biliyordu ve bildiği için onu evlat gibi sevdiği Zeyd'e nikah etmiş idi. Fakat Zeyneb onurlu bir kadındı. Zeyd'i kölelikten azad edilmiş olduğundan dolayı kendine denk sayamamış, ona varmak istememişti. Sırf Resulullahın emrine itaatla ona varmış, fakat gereği gibi ısınamamıştı. Ara sıra Peygamber'e akrabalığından dolayı şerefli olması ve asaletiyle övünerek Zeyd'e karşı büyüklenmek istiyordu. Gerçekten kumandanlığa layık olarak yaradılmış olan Zeyd buna bir süre sabretti ise de Resulullaha varıp Zeyneb'den ayrılmak istediğini arz eyledi. Resulllah (s.a.v.)da bunu nefsinde uygun gördüğü halde, birdenbire müsade etmeyip dedi ki: "Hanımını kendine sıkı tut." Ve Allah'tan kork. Yani kadını boşamanın, önemsiz bir mesele olmadığını, Allah katında sorumluluk getiren bir iş olduğunu düşün, çünkü "Yani Allah katında helallerin en çirkini boşamadır." Bu nasihatlar güzel, fakat böyle derken İçinde de Allah'ın meydana çıkaracağı bir şey gizliyordun. Boşamasını uygun görüyordun, yahut onu nikahlamayı düşünüyordun da söylemiyordun. Taberî'de Süfyan b. Uyeyne kanalıyla Ali b. Hüseyn'den rivayet edildiğine göre, Allah, peygamberine bildirmişti, Zeyneb ilerde Resulullah'ın hanımlarından birisi olacaktı. Böyle iken Zeyneb'den şikayete geldiği zaman, ona hanımını kendinde tut demişti. Çünkü o halde halkı da sayıyordun. Zeyd'in hatırını sayıyor ve insanlar dedikodu ederler diye çekiniyordun. Oysa Allah'ı sayman daha uygundu. Eğer korkacak bir şey varsa, halkı hiç hesaba almayarak yalnız Allah saygısını duyasın. Yani sırf gizlemek sakıncalı değildir. Allah

için korkacak, Allah'ın emrine aykırı olacak bir şey olsaydı, sade Allah korkusuyla gizlemek de sakıncalı değildi. Fakat Allah için korkacak bir durum yok iken sırf insanlardan korkarak gizlemek veya Allah korkusuyla birlikte bir de halk korkusu gözetmek, işte hatırlatmanın sebebi budur. Halktan hiç korkmayarak yalnız Allah korkusunu gözetmek gerekti. Çünkü Allah'ın ilahi mesajını tebliğ eden peygamberler açıklanacağı üzere Allah'tan başka kimseden korkmazlar. "Allah'tan korkarlar ve O'ndan başka kimseden korkmazlar." (Ahzab, 33/39). Deniliyor ki Peygamber'e karşı en şiddetli âyet bu "İçinde Allah'ın meydana çıkaracağı bir şey gizliyordun" âyetidir. Hz. Aişe der ki: "Resulullah (s.a.v.) Allah'ın kitabından bir şey gizleseydi bu âyeti gizlerdi." "İçinde de Allah'ın meydana çıkaracağı bir şey gizliyordun." "İnsanlardan çekiniyordun, oysa Allah'dan çekinmen daha uygundu." Demek ki bu ayet bu şekilde Resulullah'ın doğruluğuna ve pek yüksek olan huşu ve takvasına da açık bir delil oluyor. Zeyd ondan tamamen ilişiğini kesince, yani senden nimet elde etmiş olan Zeyd, sonunda o hanımı olan Zeyneb'den muradına erince, onu tutmak istemeyip boşadı ve iddeti çıktı. Ona hiçbir şekilde bir ihtiyacı kalmadı ve bu şekilde Zeyneb açıkta mahrum kaldı. O zaman biz onu seninle evlendirdik, yani senin çekinmene rağmen nihayet onunla evlenmeni sana emrettik. Demek ki Peygamber insanlara karşı söylemekten bile kaçındığı bir fiilin açıktan açığa yapılmasına emir almış bulunuyordu. Şüphe yok ki bu onun iman ve kesin inancını ortaya çıkaran büyük bir imtihandır. Fakat bu ne için böyle oluyordu? Ne idi? Bu evlendirmede ümmet için önemli bir hüküm hikmeti vardı. Şöyle ki Oğulluklarının, hanımlarında ilişkilerini kestikleri zaman, müminler üzerine bir darlık olmaması hikmeti için. Zira sûrenin başında geçtiği üzere, siz oğulluk edinmekle yüce Allah onları gerçekten sizin oğullarınız edivermemiştir. Şu halde, Nisa Sûresi'nde "Öz oğullarınızın hanımları ile evlenmeniz haram edildi." (Nisa, 4/23) buyruğuna uygun olarak, öz oğulların hanımları ile nikâhlanmak haram edilmiştir, diye oğullukların hanımlarını da gerçekten onlar gibi saymak gerekmez. Bir kimsenin oğul edindiği evlatlığının hanımını boşayıp iddeti çıktığı zaman, o adamın onunla evlenmesi şer'an caizdir, bunda hiçbir sakınca yoktur. İşte cahiliyet devrinde kökleşmiş olan bu adetin bu darlığın İslam'da kaldırılması için, ilâhî hikmet Peygamber'in bizzat kendisinde tatbikini gerektirmiş ve bu hikmet için o evlenme emredilmiştir. Allah'ın buyruğu yerine getirilmiştir. Onun için bu emir de yerine getirilmiş, Peygamber evlenmiş, Zeynep de Peygamber'in hanımı olmuştur. Bu şekilde bu evlenmenin meşru olduğu tatbikatla gösterilmiştir.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.