Şimdi Ara

EPOS EPIC-2 BOOKSHELF HOPARLÖRLER - DEMO İZLENİMLERİM..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
4.639
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Haftasonu sigmases Asım beyle uzun süredir demo yapmak istediğim EPOS'un yeni EPIC-2 lerini denedik...

Boyut olarak 100 cm lik bir floorstanderın hemen hemen yarısı kadarlar yani biraz iriceler...İşçilik neredeyse birinci sınıf hemen kendini belli ediyor...Bu arada Asım bey çok ilgili davrandı bize kendisine teşekkür ediyorum bir kez daha...

Kullandığımız kaynak creek ampli, kablolar black rhodium bi-wire, player'a ise hiç dikkat etmedim fakat galiba yine aynı markanın evolution-2 playerı olması lazım...Birinci sıradaki önceliğim EPOS EPIC2 ler olduğu için bu detayları atlamışım aslında bu saydıklarımızın her biri sese ciddi oranda etki ediyorlar bildiğiniz gibi..

Dinletimiz başladı ilk önce bir jazz trio su ile işe başladık her şey yerli yerinde olması gerektiği gibi çalıyordu bütün frekanslar teker teker ve olması gerektiği gibiydi (bu ölçüdeki bir hoparlör için)..Bir kaç parça biraz detaylara dikkat ederek biraz da atlaya atlaya gittim çünkü hem zaman yoktu hem de ne kadar çok demo o kadar çok izlenim sağlayacaktı bu albümü çıkartıp benim için çok önemli olan vokallerin nasıl olduğunu anlamak için "PATRICIA BARBER - NIGHT CLUB" albümünü koyduk....Ve ciddi anlamda hoparlörler ışıldadılar,kulaklarımı okşamaya başladılar her bir parçada apayrı keyif aldım..Hani hep diyorum ya sert çalmayacak kulak yormayacak dinletinin ilk dakikasındaki keyifi son dakikasında da verecek hoparlörler diye işte tam bu şekilde açık,çok ama çok belirgin orta tonlar önde çalıyor ve güç verdikçe de öne fırlıyorlardı...Bu arada mekan yaklaşık 18-20 m2 civarındaydı..Uzun lafın kısası bütün frekansların yapısını ben beğendim mid ağırlıklı çok zevkli dinletiler yapılabilecek hoparlörler..Sadece çok az daha alt frekans ihtiyacı olabilir ama bu hoparlörleri dinleyen insanların da o tarz müzikleri çok fazla tercih edebileceklerini zannetmiyorum keza film seyrederken de zaten bu tarz bir hoparlörden tam anlamıyla bir front performansı alamazsınız..Bu tarz bir kullanım için EPOS EPIC-5 floorstanderlar mevcut onlara yönelmek gerekebilir..

Türkiye için bu fiyat aralığında alınabilecek en mantıklı bookshelf hoparlörler arasında yerlerini çok rahat alabilirler...Bir çifti yaklaşık 1100 tl civarında ve özellikle siyah rengini ben çok beğendim kendimi tutmalı mıyım yoksa aradığım ufaklıklar bunlar mı henüz tam karar verebilmiş değilim..

saygılar,
    atalayalper

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atalayalper -- 12 Eylül 2011; 1:57:52 >

• bir kaç aydır epos Els8 hoparlör çiftini marantz pm5400 amfi ile kullanıyorum çok memnunum araya bir de lambalı hissi versin diye hifiman lambalı kulaklık amfisi koydum çok memnunum. epos gerçekten etkileyici eski hoparlörlerimi senin yazından sonra almıştım wharfedale crsytal 2 şimdilik kutuda ilerideki sinema sistemimin arka hoparlörleri olmayı bekliyorlar.
  • Prud gerçekten etkileyici hoparlörler EPOS'lar...İngilizler bu işi çok iyi biliyorlar cidden..Bu arada sende Wharfedale Crystal-2 (cr2-10 mu?) kullanmışsın az çok EPOS ELS-8 ler ile kıyaslama imkanı bulmuşsundur? Biraz bahseder misin iki marka arasında öne çıkan farklılıkları ELS-8 için güzel şeyler duyuyorum ama bir taraftan da bazı olumsuz şeyler de duyuyorum..Bu arada benim yazımdan sonra wharfedale'leri almış olmana ekstra sevindim çünkü buraya gerçekten başka insanlara bir miktar da olsa yardımcı olsun diye yazıyorum bu yazıları keza yine yardım almak için buradayım...Epos els-8 için detaylı izlenimlerini bekliyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atalayalper -- 13 Eylül 2011; 18:39:50 >
  • evet CR2-10 var ben de şu anda kutularında yatıyorlar :)
    epos els8'e geçtiğimde neler farketti dersen öncellikle sahnesi mükemmel ve vokaller tam olması gerektiği gibi ama bass ne yazık ki tatmin etmiyor. Tizler farklı sürücüler kullanıldığından bambaşka cr2-10 daki uzayan sssss'ler bunda yok çok net bu sebeple bence gerçeğe daha sadık bir ses üretiyor epos'lar işçilik konusunda bence çok iyiler.. Bence eksi yönlerinden biri dinamik bir hoparlör değil els8 ve bunu özellikle birden hızlanan bir çok enstrümanın aynı anda olduğu durumlarda anlıyorsun bu durumda ses sanki biraz çamurlaşıyor. Ben bu fiyata alabileceğim en iyi sesi bu hoparlörden alabileceğimi düşünüyorum almadan önce wharfedale 9 ve 10 denedim els8'deki sahne asla bu hoparlörlerde mevcut değil gözünü kapattığında karşında sadece sahne kalıyor hoparlölerin yerleri kayboluyor bence bu müthiş bir özellik.

genelde kullanım şeklim PC (FLAC 16bit yüksek tanımlı dosyalar tercihen LP rip) + Hifiman DAC/lambalı kulaklık amfisi (üzerinde 2 adet lorenz lamba mevcut USB'den direk pc'ye bağlı ) + Marantz PM5400 olarak kullanıyorum hoparlörler sonorous'un çivili bookshelf hoparlör ayakları üzerinde duruyor.

• Wharflardan sonra iyi bir geçiş yapmışsın aslında...els-8 fiyat performans olarak iyidir...Peki alt frekans eksikliğini kullandığın kaynaktan bir miktar arttırdığında ne gibi bir sonuç veriyor...Tolere edemiyor mu hop.ler? Yani cr2-10 bile o küçük sayılabilecek boyutlarına göre fena değildi?Bu arada sana tavsiyem epic2'yi bir dinlemen bu yeni seri baya tutacak gibi görünüyor..
  • atalay kardeşim senin deneyimlerinden yaklaşık 6ay önce kolonların fotolarını gördüğümde bu kolon iş yapar demiştim
    sonrasında hifi choiceden epos epic 5 giriş seviyesi kolonu seçildi
    geçenlerde de stereophile dergisinde epos epic 2 yi gördüm orda senin dediğine benzer yazılar vardı şöyle diyordu herşeyi olması gerektiği gibi veriyor ve bunu yaparken hiç bir şekilde bozulma olmuyor ( tabi bu bozulma 2 sayfalık bir yazı ben kısaltarak yazdım ) almak istediğim kolonlar arasında merak ettiğim konu, epic 5 ile 2 arasında ki farklar neler ben tek sürücülü kolonları daha çok seviyorum. eposların eski serilerine farkla epiclerin mıknatısı farklı buda sesteki çamurlaşmayı bi hayli olumlu yönde etkiliyecek düşüncesindeyim.

diğer bir tercih paraya kıyarsak w.dale jade 2 yada 3 olabilir biraz daha elektronik çaldığı söyleniyor ama çok iyi olduğu duyumunu alıyorum tabi burada bileşenler çok önemli...
    başlangıç seviyesi için epos epic 2 ve 5 benim düşüncem üzerinde çokça durulması gereken kolonlar arasında çok pahalı olan çoğu kolonunda istenileni tam karşılmadığı düşünülürse mutlaka dinlenmeli ve listenin başına alınmalı.

son olarak basların durumu nedir tam değinmemişsin davul çalarken midler durumda oluyor biraz daha ayrıntılı yazını bekliyorum

• @Palakash kardeş;

Epic2 ler için yorum yapabilirim ama Epic5 ler için bir şey diyemeyeceğim sadece okuduğum kadarıyla epic2'lerin biraz daha hacimli halde çalan versiyonları gibi düşünebilirmişiz öyle yazıyor nette ve bu da gayet normal kullanılan ekstra bas sürücü ve epic2'nin iki katı uzunluğundaki gövde bunu kolayca sağlayabilir...Epic2 ler senin de dediğin gibi serinin tek sürücülü ama biraz da alışılagelenden uzunlar..Neyse gelelim epic2'lerin alt frekans yani bass seslerinin durumuna..Ben yaklaşık 20 m2 bir alanda herhangi bir alt frekans eksikliği hissetmedim ayrıca bütün frekanslar da ciddi anlamda olması gerektiği gibiydiler özellikle de muntazam bir orta band hakimiyeti var ve sıcak çalıyorlar çoğu orta band hakimi üründe olduğu gibi keskin,kuru ve detayların kulakları tırmaladığı şekilde değil ama gayet keyifli ve akıcı bir sıcaklık..Stereo'da da gayet iyi iş yaparlar fiyat olarak da çok uygunlar..Kendi ayaklarıyla birlikte dinlediğimden midir yoksa creek anfiden midir yoksa hepsinden mi (ki bence hepsi ayrı ayrı etkenler özellikle ayaklar) bilemiyorum ben çok beğenmiştim Epos Epic2'leri hala da beğenirim...

Wharfedale Jade serisi için ise bir şey söylemek için erken..Evet ilk incelemeler olumlu yönde fakat kulaklarımızla duymadığımız ve gözlerimizle de görmediğimiz sürece biliyoruz ki yazılanlara inanarak,güvenerek ürün almak riskli..Beklemeliyiz :) Saygılar..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: atalayalper

@Palakash kardeş;

Epic2 ler için yorum yapabilirim ama Epic5 ler için bir şey diyemeyeceğim sadece okuduğum kadarıyla epic2'lerin biraz daha hacimli halde çalan versiyonları gibi düşünebilirmişiz öyle yazıyor nette ve bu da gayet normal kullanılan ekstra bas sürücü ve epic2'nin iki katı uzunluğundaki gövde bunu kolayca sağlayabilir...Epic2 ler senin de dediğin gibi serinin tek sürücülü ama biraz da alışılagelenden uzunlar..Neyse gelelim epic2'lerin alt frekans yani bass seslerinin durumuna..Ben yaklaşık 20 m2 bir alanda herhangi bir alt frekans eksikliği hissetmedim ayrıca bütün frekanslar da ciddi anlamda olması gerektiği gibiydiler özellikle de muntazam bir orta band hakimiyeti var ve sıcak çalıyorlar çoğu orta band hakimi üründe olduğu gibi keskin,kuru ve detayların kulakları tırmaladığı şekilde değil ama gayet keyifli ve akıcı bir sıcaklık..Stereo'da da gayet iyi iş yaparlar fiyat olarak da çok uygunlar..Kendi ayaklarıyla birlikte dinlediğimden midir yoksa creek anfiden midir yoksa hepsinden mi (ki bence hepsi ayrı ayrı etkenler özellikle ayaklar) bilemiyorum ben çok beğenmiştim Epos Epic2'leri hala da beğenirim...

Wharfedale Jade serisi için ise bir şey söylemek için erken..Evet ilk incelemeler olumlu yönde fakat kulaklarımızla duymadığımız ve gözlerimizle de görmediğimiz sürece biliyoruz ki yazılanlara inanarak,güvenerek ürün almak riskli..Beklemeliyiz :) Saygılar..

teşekkürler kardeşim neodmium mıknatıs işe yaramış yani
    jadelere gelince bence senin ve benim kulak zevkimize biraz aşırı gelebilir onun incelemesini ben yapıcam bursada w.dale bayine arada uğruyorum bu kolonlar içinde uğramayı düşünüyordum lakin fiyat açısından ve asıl konu olan "sesin olması gerektiği gibi çıkması" olayında sanırım epos epic 2 tercih etmemiz gerekenlerin başında geliyor.

önceki deneyimlerinde fiyat ortalamasına göre önerebileceğin benzer hop. varmı
    dynaudio cm2.7 felan gibi
    uzun zamandır nette görüştüğümüz bir arkadaş triangle comete kullanıyor oda seste aşırılığı sevmiyor ve şiddetle dinlememi öneriyor.
    demek istediğim listeye almam gereken leri bilmek istiyorum
    yaptığım çoğu dinletide tüm firmaların bir yönellimi var basım fazla olsun, midim fazla olsun çastırı çastırı çalsın gibi
    10000 liralık kolonlarda bile işte budur demek mümkün olmuyor
    benim düşüncem 2000 liraya kadar en en iyi olanı bulmak aslında fiyatıyla epic lar içime sindi
    neyse tavsiye ve listeyi bekliyorum...
    cümleten iyi günler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi palakash -- 23 Aralık 2011; 22:51:33 >

• Evet kardeş, fiyat aralığı olarak da performans olarak da bunlar hemen hemen birbirine yakın ürünler incelemek istersen bir kaç tane yazıyorum..Triangle Comete EX, Usher S-520, Quad 11L2, ProAc tablette Reference8, Energy Connoisseur RC-10, Rega RS-1, B&W 685, Dynaudio 2/7, Klipsch RB-61, Psb İmage B5, Cabasse MT-30, Dali Concept2 (belki de en zayıf halka ama beklenmeyecek kadar başarılı) vs.. bunlar hem uygun fiyatlı hem de ciddi sahnesi olan hoparlörler..Seçim yapılmak istense zorlanılabilir ama her biri ayrı ayrı başarılı hoparlörler ve birbirlerine karşı bazı artıları ve eksileri de var tabii ki..Saygılar..
  • quote:

Evet kardeş, fiyat aralığı olarak da performans olarak da bunlar hemen hemen birbirine yakın ürünler incelemek istersen bir kaç tane yazıyorum..Triangle Comete EX, Usher S-520, Quad 11L2, ProAc tablette Reference8, Energy Connoisseur RC-10, Rega RS-1, B&W 685, Dynaudio 2/7, Klipsch RB-61, Psb İmage B5, Cabasse MT-30, Dali Concept2 (belki de en zayıf halka ama beklenmeyecek kadar başarılı) vs.. bunlar hem uygun fiyatlı hem de ciddi sahnesi olan hoparlörler..Seçim yapılmak istense zorlanılabilir ama her biri ayrı ayrı başarılı hoparlörler ve birbirlerine karşı bazı artıları ve eksileri de var tabii ki..Saygılar..

evet benim kafamda comete biraz önde nedendir bilmem arkadaşın etkisinde kalmışımdır belki
    usher s520 yi merak etmekteyim 900 lira dolaylarında galiba sence epic 2 ye göre nasıldır + ve eksiler varsa neler
    ama dediğin gibi herşeyiyle artı olan kolon bulmak zor.
    kolay gelsin

• Tekrar selam, bu konuştuğumuz modellerden şu öne çıkıyor bu ezip geçiyor diyemeyiz hepsi kendini zamanında ispat etmiş başarılı ürünler hepsinin az da olsa birbirlerine karşı artıları ve eksileri var...Usher'ın sahnesi,üst frekansları ve detayları çok iyi derler ama ritmik değilmiş yani çok enstrümanlı ve hepsinin aynı anda kullanıldığı ritmik parçalarda afallıyor diyorlar...Epic2 için çok fazla bir negatif yorum okumadım ve dinlediğimde de çok fazla kusur bulamadım sadece metal dome tweeterlarıyla daha çok tanınan bu markanın bu üründe normal textile dome tweeter kullanılmış olması ve tweeter'ın da yapı itibariyle biraz güçsüz gözükmesi kafa karıştırabilir..Epos Epic2 çok daha rahat bir alt frekans başarımı sunar tabii..Usherların da gerçek ağaçtan üretilmiş mükemmel işçiliğe sahip bir kabine sahip olduğunu da unutmamak gerekir...
  • Usher'ın iç kesiti,crossover ve driverları;

• Devam;

• Bu da Epos Epic-2;

• Usher'da kullanılan componentler kesinlikle daha kaliteli...Crossoverda kullanılan kablolardan tutun da (OFC),kapasitörler,tweeter ve bass ünitesi gerçekten audiophile seviyesinde...S-520'yi detaylı inceleyenler bunu bilirler zaten..Epic-2 bu alanda kötü mü tabii ki değil ama Usher seviyesinde de değil..
  • Yalnızca fotoğraflarla yorumladığınızı düşündüren (yanılıyorsam lütfen bağışlayın) yorumlarınıza üzülerek katılamadığımı söylemeliyim...

( Epic iç kablolamasının OFC olmadığına nasıl karar verdiniz?... Sürücü niteliklerini neye göre derecelendirdiniz?... Epic'in geçiş süzgeci bileşenlerini gördünüz ve inceleyebildiniz mi, hangi ölçütlerle değerlediniz?...)

Bu arada bence iki farklı sınıf ürünü, yalnızca ülkemizdeki fiyatları benzeşiyor diye karşılaştırıyorsunuz, gibime geliyor - buna itirazım yok, doğal tabii bu - ancak gözardı edilmemesi gerekyiğini düşümdüğüm şey şu : Epic 2, İngiltere'de 370 gbp (1105 tl), Amerika'da 800 ABD$ (1520 tl) ve ülkemizde 387 gbp (1154 tl) bedelle son kullanıcıya ulaşıyor ve sınıf olarak, karşılaştırdığınız diğer ürüne göre daha üstte kalıyor sanıyorum... Sınıf olarak o ürünün hakça karşılaştırılması bence, fiyat değerlendirmesi ile birlikte Epos'un ELS 8'i ile yapılmalı, gibime geliyor... Dünyada rastlanan yorum ve izlenimler de sanırım, bu yönde.

Her ne ise, aslında bunlar çok da önemli değil bence...

Sanırım her ne şekil olursa olsun, kişi, ürünleri doğru bileşenlerle eşlenmiş olarak dinlemeli, kişisel tercihlerle ve bütçe ile uyum çerçevesinde karar vermeli...

Kafaları karıştırmak değil niyetim, kimseyi üzmek, kırmak ve yanlış anlaşılmak istemem, ama öyle olduysa bağışlayın, lütfen.

İçten sevgilerimle.

• aksine hocam konuşmamız lazım doğru bildiklerimizi savunmamız lazım
    madem ki sigmanın sesi burada bize biraz daha detaylı açıklama yaparsanız sevinirim çünkü bu epos epic 2 lere feci sardım ve fiyat olarak yurt dışı ile aynı olmasıda ayrı bir güzellik oldu benim için maksat takıntı haline getirmeden objektif değerlendirmeler yapmak
    objektif açıklamalarınızı bekliyorum hocam
    bu arada atalay kardeşim fotolar için teşekkürler ben çok aradım ama detaylı foto bulamadım en azından sürücülerini gördüm.
    usher da alü. enjeksiyon gövde var epic 2 de alaşım gövde olması bir eksi lakin diğer bileşenler nedir iki kolonun fakı nedir bunu teknik verilerle ve sesleriyle değerlendirmek lazım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi palakash -- 28 Aralık 2011; 21:43:39 >

• Asım abi selamlar,Sizi donanımhaberde görmek çok sevindirici ve lütfen bizlerle daha çok bilgi paylaşımında bulunun buralarda doğruların konuşulmasından kimse üzülmez,kırılmaz..Sizleri bağışlamak gibi bir durum da haddimize değil zaten üstadımız abimizsiniz...Fiyat aralıkları aynı olduğu için bu iki ürünü mukayese ettik ve ben Usher, Epos tan iyidir derken biraz nette okuduğum yorumlardan,incelemelerden ve bir miktar da görsellerden yola çıktım..Açıkçası Epos Epic2'yi sizin ofisinizde sizinle beraber dinledikten sonra sesi aklımın bir taraflarında epey yer etti ve kalıcı oldu...Bazı diğer seri üretim ürünler gibi hemen silinip gitmedi...Özel bir marka hiç bir itirazım yok buna...Ve eminim ki Epos'un da xover yapısı Usherdan aşağı kalmaz ve Epostaki xoverda kullanılan kabloların da OFC olmadığını da söylemedim sadece USHER için ekstra detay vermiştim..Sizin gibi bir üstad varken Epos hakkında yorum yapmak anlamsız olur ama haddim olmadan yaptığım bir ön tespit bu..Doğruluğu da tabii ki tartışılır..Epic'lerin Textile dome tweeter'ları bana biraz güçsüz gözüküyor gibi geldiler arkadaki mıknatısın küçüklüğü vs..yüksek volume seviyelerinde sıkıntı yaratacak gibi? Wharfedaleler de bu şekilde benzer tip tweeter kullanıyor üst frekanslarda biraz kötüler...Yoksa tweeter konusunda bu tip çıkarımlar yapmak baştan sona yanlış mıdır? İzah edebilirseniz çok sevinirim...Doğru bildiğimiz yanlışlar varsa düzeltelim..
    Tekrar saygılar...

• quote:

Asım abi selamlar,Sizi donanımhaberde görmek çok sevindirici ve lütfen bizlerle daha çok bilgi paylaşımında bulunun buralarda doğruların konuşulmasından kimse üzülmez,kırılmaz..Sizleri bağışlamak gibi bir durum da haddimize değil zaten üstadımız abimizsiniz...Fiyat aralıkları aynı olduğu için bu iki ürünü mukayese ettik ve ben Usher, Epos tan iyidir derken biraz nette okuduğum yorumlardan,incelemelerden ve bir miktar da görsellerden yola çıktım..Açıkçası Epos Epic2'yi sizin ofisinizde sizinle beraber dinledikten sonra sesi aklımın bir taraflarında epey yer etti ve kalıcı oldu...Bazı diğer seri üretim ürünler gibi hemen silinip gitmedi...Özel bir marka hiç bir itirazım yok buna...Ve eminim ki Epos'un da xover yapısı Usherdan aşağı kalmaz ve Epostaki xoverda kullanılan kabloların da OFC olmadığını da söylemedim sadece USHER için ekstra detay vermiştim..Sizin gibi bir üstad varken Epos hakkında yorum yapmak anlamsız olur ama haddim olmadan yaptığım bir ön tespit bu..Doğruluğu da tabii ki tartışılır..Epic'lerin Textile dome tweeter'ları bana biraz güçsüz gözüküyor gibi geldiler arkadaki mıknatısın küçüklüğü vs..yüksek volume seviyelerinde sıkıntı yaratacak gibi? Wharfedaleler de bu şekilde benzer tip tweeter kullanıyor üst frekanslarda biraz kötüler...Yoksa tweeter konusunda bu tip çıkarımlar yapmak baştan sona yanlış mıdır? İzah edebilirseniz çok sevinirim...Doğru bildiğimiz yanlışlar varsa düzeltelim..
    Tekrar saygılar...

zaten iyi bir kolon olmasa kafanda yer etmezdi ve burada bu konu açılmazdı dimi
    benimde kafamda da benzer soru işaretleri var mesela triangle comete nin tiz sürücüsü küçücük mıknatısa sahiptir ama dynaudio da çift katman mıknatıs mecvut bu farklı uygulamaların amacı nedir epic 2 de küçük mıknatıs var.
    sonuç olarak hifi konusu derin ve bilgi paylaşımı olmadan olmuyor Asım Bey de konuyla ilgili bilgilendirirse bizi çok memnun olumcam nasip olursa da dinlemeye gelicem
    cümleten iyi günler saygılar.....

• http://www.stereophile.com/content/epos-epic-2-loudspeaker-robert-j-reina
    http://www.stereophile.com/content/epos-epic-2-loudspeaker

Değerli dostlarım, yukarıda bağlantılarını verdiğim, Stereophile dergisinin iki yorumcusunun Epic 2 hakkında, bu Aralık başında yaptıkları yorumlar, sanırım, bu ürünün hangi çerçevede, hangi sınıfta değerlendirilmesi gerektiğini, biraz olsun "çağrıştırıyor"...

Kişinin canı "malzeme" edinmek istiyorsa, keyfine, tercihlerine göre "malzeme" seçer, edinir. Malzemenin, kullanıldığı üstbirimin işlevlerini, yetkinliğini, başarımını etkilemesi tabii ki çok doğal bir beklenti. Ancak burada "tasarım"ı ve o tasarımı ortaya çıkaran "tasarımcı"yı, tasarımcının o tasarımı oluştururken yaptığı malzeme seçiminin ardındaki kaygıları, yani ürünün sunum başarımı ve hedeflenen sınıfı, kullanım alanı, içine gireceği zincir bileşenleri ile sinerji oluşturması kaygıları, vb., göz ardı edilmemeli, diye düşünüyorum. Yoksa kuru kuruya malzemeler hakkında sahip olabildiğimiz birikim ve önyargılarla, yalnızca, bir ürünü işlevinden, tasarımından, tasarım kaygılarından çok farklı boyutlarda değerlendirmiş oluruz, ve adeta o tasarımı kendimiz, kendi naçizane birikimimizle yeniden tasarlamaya kalkışırız, ama uygulanabilse, sonuç o ürünün beklenen başarımı için ne kadar sağlıklı olur, o ayrıdır...

Benim naçizane tavsiyem, ürünün ulaşabildiğiniz malzeme yapısını tabii ki inceleyin ve değerlendiriniz, ancak, o malzemenin seçimindeki kaygıları da, hedefleri de bulup, değerlendirmeye çalışınız.

Epos, kendi sürücülerini kendi tasarlayıp üreten bir hoparlör firması. Bu ona, kabin ve geçiş süzgeci tasarımlarını, olağandışı bir sadelikle yapabilme artılarını, yani ortaya çıkan nihai hoparlörün, tüm sıklık erimi (frekans) yelpazesi boyunca olağandışı bir sapmasızlık, gürültüsüzlük, pürüzsüzlük, geçiş noktaları ile alt ve üst sınırlarda, rahatsız edici, parlama, çatlama, gümbürdeme gibi etkilerden uzak kalma özelliklerine yaklaşmasını sağlayan önemli bir etkendir.

Hoparlörün dışında vinil kaplama kullanılmış, plastik gövdeli bağlantı kapağı uygulanmış, özetle dış tasarımda olağan beklentiye uygun güzelduyuyu bozmayacak kadar ve kesinlikle o sınıf dış bitirmenin en iyi örneklerini oluşturabilen bir ekonomi yapılmış, bu sayede mdf kabinin içinde, sakinliği, istenmeyen seselimin bastırılabilmesini - yok edilebilmesini sağlayan üst sınıf destek yapıları uygulanabilmiş, özel olarak tasarlanan ve çelik sepetli (alüminyum değil) olmasıyla ekonomi sağlanan bas sürücü, denetimsiz üst ve alt sınırlara, enerji gecikmesine ve kaybına veya işaret bozulmasına yol
    açmayacak üstün nitelikte bitirilebilmiştir. Polipropilen konili ve mermiucu şekilli göbeğe sahiptir.

Kabin, yüksek güç sınırında bile herhangi bir dengesizliğe, "poplamaya", patlamaya yol açmayan, son derece özel incelikle tasarlanıp trompet ağzı şeklinde uygulanmış bir geri hava çıkışına sahiptir.

Son derece sade ve az elemanlı tasarlanabilen geçiş süzgeci sayesinde, enerji gecikmesi ve kaybının önüne geçilebilmekte, son derece dengeli, geçişlerde ancak çok üst düzey hoparlörlerde rastlanabilecek bir düzgünlüğe ulaşılabilmektedir. Az sayıda kullanılan geçiş süzgeç devresi dirençleri ise, bir çok üst düzey "sanılan" hoparlörde kolaylıkla rastlanan, ancak oldukça sıradan ve sorun yaratan uygulamanın tersine, tel sarım değil metaloksit dirençlerdir. Sığalar ise yine, sıradan elektrolitik olanların yerine, üstün nitelikli polipropilen film sığalardan seçilerek uygulanmıştır. Kullanılan sarımlar, kayıpsız olmaları açısından tiz yolunda hava nüveli, bas/orta yolunda ise başarımı hiç bir şekilde zora sokmamak üzere normalden oldukça büyük uygulanmış özel katmanlı demir nüveye sahiptir.

Tiz sürücü herhangi bir zayıflığa sahip değildir. Ses sarımı demirli yağa sıvanmış, neodim demirkapanlı (magnet), üst düzey bir yumuşak kubbe sürücüdür. Hoparlör, sonuçta hedeflenen kullanım amacı doğrultusunda belirtilen özelliklere sahip bir hoparlördür. Başka bir çok üreticinin her nedense pek belirtmediği şekilde, kendine güven ve dürüstlük çerçevesinde, 4 ohm özdirence ve 90 dB hassasiyete sahip bir hoparlör "yükü" olarak, bu yükte, 20 ila 120W RMS çıkış verebilen yükselteçlerle (amplifikatörlerle) kullanılabileceğini belirtmektedir, ve evet, budur, başka bir şey değildir.

Anlattıklarım, Epos'un Epic dizisi içeriğinin tamamı için geçerli olup, ürün büyüklüğüne göre sıklık erimi yelpazesi, hassasiyet ve güç değerleri değişmekte, ancak ses sunum tarzı ve başarımı korunmaktadır.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Yineliyorum, bir marka(lar) temsilcisi olarak, karşılaştırmalı yorumlarda bulunmaktan hoşlanmadığımı ve özellikle tartıştay ortamında bunun doğru olmadığını düşündüğümü belirtmek istiyorum.

Tartıştayları (forumları), konunun gerçekten iflah olmaz bir hastası ve sade müziksever, hifi meraklısı olduğumdan, hem de konu ile ilgili ürünlerin üreticilerinden bazılarının Türkiye temsilcisi olmam dolayısı ile, o ürünler hakkında bilgi edinmek isteyenler olabilir düşüncesi ile, elimden geldiğince izlemeye çalışıyorum. Vermeye çalıştığım bilgileri, yazılarımı, ifadelerimi ne olur, bu çerçevede değerlendiriniz. Herhangi bir şekilde herhangi bir kişiyi, kurumu, işletmeyi, markayı, .. kendime göre derecelendirmek ve bu şekilde kırgınlıklara yol açmak hiç istemem, böyle anlaşılırsa üzülürüm ve öyle olduysa da gerçekten, lütfen bağışlayınız.

Bana buradaki iletişim bilgilerimle veya tartıştay içerisinde özel ileti özelliğini kullanarak her zaman ulaşabilirsiniz. Bazen tartıştaylara girişim ve iletileri, konuları okumam, iş yoğunluğumdan ötürü gecikebiliyor, tartıştay ortamında sorulan sorulara o nedenle hemen yanıt veremeyebiliyorum...

İçten sevgilerimle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asım Uysal -- 29 Aralık 2011; 19:39:11 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.