Şimdi Ara

ENVER PAŞAYA ÖZÜR BORCU (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
140
Cevap
0
Favori
4.801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: 17_Ocak

sarıkamış olayı arkadaşın dediği gibi bir iftiradır

Osmanlı devletinde ileri görüşlülüğü , teknolojiye yatırımı ve istihbarat teşkilatlanmasını sağlıyan , dolayısıyla ileride sadrazam bile olabilecek hatta kurulacak yeni bir devletin başına geçebilecek kapasitede bir insanın rakipleri tarafından hain olarak ilan edilmesi ve saf dışı bırakılması olayı vardır

bunun rekabetin başlaması , bir kadın yüzünden olmuştur

ama tarihine küfrettirilmeye alıştırılmış , resmi ideolojinin kitaplarından beslenmiş gençlerimize bunu anlatamayız

onlara göre çanakkale savaşının yöneticisi enver paşa değildir , batı trakya Türk cumhuriyetinin ve doğu Türkistan cumhuriyetinin kurulmasına öncülük eden enver paşa değildir ,

hatta onlara göre dünyanın en büyük istihbarat örgütü olan teşkilat ı mahsusayı bile enver paşa kurmamıştır

hatta enver paşa zamanında osmanlı ordusunda 400 e yakın uçak yoktur o uçaklar sayesinde kurtuluş savaşını kazandığımızı bilmezler

hatta dünyanın 3 büyük donanmasına sahip değildik , o denizaltılar da bizim değildi o gemiler ve denizaltılar ve uçaklar uzaydan gelmişti

bırakın artık tarihinize küfretmeyi , tarihi tarafsız kaynaklardan öğrenin

Tarihin yazımı konusun da taraflı davranılmış olabilir.Ama unutmayınız ki okutulan tarih kitaplarında Osmanlı ile ilgili birçok olumlu yazıda vardır.Fatih hakkında,Kanuni sultan Süleyman hakkında vs buna örnek birçok yazı bulabilrisiniz..Bu demek değildir ki sizin yazdıklarınız doğru.Başarının kıstası nedir?o zaman için, savaş kaybetmek mi?Osmanlı çok başarılı olmuş vezirlerini dahi bir savaştaki başarısızlığından dolayı azletmiştir.Enver paşa nın vatanseverliği konusunda bir şüphe olduğu düşüncesinde değilim.Ama aldığı kararların doğruluğu tartışılır.

Saygılarımla,

• 17_Ocak

ne 400 uçağı ne donanması
    şimdi bana havacılık tarihimizin buraya ivicilini civilini yazdıracaksın. yazmış olmak için yazmayın şuraya
    adamlar bu facialar unutulsun prim olsun diye 3 kıytırık uçağı kuduse gönderelim dedi hepsi düştü çakıldılar

tarihten, bu gibi kişilerin yanlışlarından ders çıkartmak yerine hala turan kafasıyla bu adamları övüyorsunuzya, brawo derim başkada birşey demem
    bunca tarih bunca döküman bunca şahit içerisinde adam hala sarıkamış olayı iftiradır diyor. senide Allah'a havale ediyorum arkadaşım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 24 Aralık 2005 17:41:15 >

Orjinalden alıntı: Steinberger

quote:

Orjinalden alıntı: 17_Ocak

sarıkamış olayı arkadaşın dediği gibi bir iftiradır

Osmanlı devletinde ileri görüşlülüğü , teknolojiye yatırımı ve istihbarat teşkilatlanmasını sağlıyan , dolayısıyla ileride sadrazam bile olabilecek hatta kurulacak yeni bir devletin başına geçebilecek kapasitede bir insanın rakipleri tarafından hain olarak ilan edilmesi ve saf dışı bırakılması olayı vardır

bunun rekabetin başlaması , bir kadın yüzünden olmuştur

ama tarihine küfrettirilmeye alıştırılmış , resmi ideolojinin kitaplarından beslenmiş gençlerimize bunu anlatamayız

onlara göre çanakkale savaşının yöneticisi enver paşa değildir , batı trakya Türk cumhuriyetinin ve doğu Türkistan cumhuriyetinin kurulmasına öncülük eden enver paşa değildir ,

hatta onlara göre dünyanın en büyük istihbarat örgütü olan teşkilat ı mahsusayı bile enver paşa kurmamıştır

hatta enver paşa zamanında osmanlı ordusunda 400 e yakın uçak yoktur o uçaklar sayesinde kurtuluş savaşını kazandığımızı bilmezler

hatta dünyanın 3 büyük donanmasına sahip değildik , o denizaltılar da bizim değildi o gemiler ve denizaltılar ve uçaklar uzaydan gelmişti

bırakın artık tarihinize küfretmeyi , tarihi tarafsız kaynaklardan öğrenin

Tarihin yazımı konusun da taraflı davranılmış olabilir.Ama unutmayınız ki okutulan tarih kitaplarında Osmanlı ile ilgili birçok olumlu yazıda vardır.Fatih hakkında,Kanuni sultan Süleyman hakkında vs buna örnek birçok yazı bulabilrisiniz..Bu demek değildir ki sizin yazdıklarınız doğru.Başarının kıstası nedir?o zaman için, savaş kaybetmek mi?Osmanlı çok başarılı olmuş vezirlerini dahi bir savaştaki başarısızlığından dolayı azletmiştir.Enver paşa nın vatanseverliği konusunda bir şüphe olduğu düşüncesinde değilim.Ama aldığı kararların doğruluğu tartışılır.

Saygılarımla,

İlk defa bir konuda aynı fikrdeyiz.

• Sarıkamış Harekatı’nın perde arkası

Sarıkamış Harekatı’nın sonuçlarını değerlendiren Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Özdemir, Sarıkamış Harekatı’nın, askeri açıdan Türklerin başarısızlığıyla sonuçlandığını, ancak siyasi açıdan birçok kazanımlar elde edildiğini öne sürdü

Erzurum’da, 11. Sultan Sekisi etkinlikleri kapsamında, Dadaş Sineması’nda “Sarıkamış Harekatı” konulu konferans düzenlendi.

“Bir Savaşın Bilinmeyen Yönleri”

Konferansa konuşmacı olarak katılan ve Sarıkamış Harekatı’nın bilinmeyen yönlerinin ele alındığı “Bir Savaşın Bilinmeyen Yönleri” adlı kitabın yazarı Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Özdemir, Sarıkamış Harekatı’nı değerlendirdi. Kendisinin uzun yıllar bu konu üzerinde çalışma yaptığını ve değişik kaynak ve arşivlerden bilgiler topladığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Özdemir, “Sarıkamış Harekatı’nın Türklerin başarısızlığıyla sonuçlandığının” kabullenilmesi gerektiğini söyledi. Sarıkamış Harekatı’nda, Enver Paşa’nın müdahale planının uygulanmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özdemir, şunları söyledi: “Enver Paşa, 25 Aralık günü Ruslara yönelik gece harekatı başlatmıştır. Ancak (Türk Kuvvetleri gece harekatında başarılı olamaz) denilerek bu harekat durdurulmuştur. Oysa tarihi kaynaklar gösteriyor ki, eğer o gece harekat yapılsaydı, Rus ordusu hazırlıksız yakalanacak ve başarısız olacaklardı.”

İrtibat kurulsaydı

Yrd. Doç. Dr. Özdemir, Sarıkamış’ta harekatın yönlendirilebilmesi için bilgi akışının sağlanamadığını ve irtibatın sağlıksız olduğunu belirterek, Enver Paşa’nın çok çaba sarf etmesine rağmen 10. Kolordu ile irtibat sağlayamadığını ifade etti. Rusların, özellikle gece harekatında büyük bir panik yaptıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Özdemir, ancak Sarıkamış önlerindeki Türk birliklerine diğer kolorduların destek verememesi ve 9. Kolordu Kumanda Heyeti’nin isteksizliği sonucunda bu fırsatın kaçırıldığını dile getirdi. Sarıkamış Harekatı’nın başarısızlıkla sonuçlanmasında Ermenilerin rolüne de değinen Yrd. Doç. Dr. Özdemir, Ermenilerin Rus kuvvetlerine istihbarat sağladığını, Türk Ordusu’nun zayıf olduğu yönünde bilgi verdiğini, bu nedenle Rusların şiddetli bir şekilde direndiğini ifade etti.

90 bin asker donarak

şehit olmadı mı?

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Özdemir, tarihi belgelere göre, bilinenin aksine Sarıkamış Harekatı’nda toplu donmalar olmadığını savunarak, şöyle devam etti:

“Harekatın başarısız olması, Türk ordusunda firar olaylarının artması nedeniyle, ordu geri çekildi. Sonuçta, şehit asker sayısı 30 bin oldu. Bunların bir kısmı da cephede savaşırken şehit oldu. Kamuoyunda bilindiği gibi 90 bin asker toplu şekilde donarak şehit olmadı.”

Siyasi kazanımlar elde edildi

Özdemir, Sarıkamış Harekatı nedeniyle Rusların Kafkas Cephesi’ne 1.5 milyon asker yığdığını, bunun da Çarlık Rusyası’nın yıkılmasında önemli bir unsur olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Özdemir, Sarıkamış Harekatı’nın, askeri açıdan başarısızlıkla sonuçlandığını, Enver Paşa’nın tüm çabasına rağmen yapılan hatalar ve kaçırılan fırsatlar nedeniyle sonucun olumsuz olduğunu, ancak bunun yanında siyasi açıdan birçok kazanımların elde edildiğini kaydetti. Konferansta, Sarıkamış Harekatıyla ilgili kompozisyon ve şiir yarışmasında derece elde eden öğrencilere para ödülü verilmesinin ardından, katılımcılar otobüslerle, geceyi geçirecekleri Sarıkamış Allahuekber Dağlarına hareket etti.

http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=kultursanat&haberno=1728&tarih=2003-07-07

• Sarıkamış Harekatı

22 Aralık 1914 tarihinde başlayan harekat, sayısı 125 bin'e yaklaşan harekat ordusunun ikiye ayrılmasıyla başladı. Enver Paşa'nın harekat planına göre 9.Kolordu Sarıkamış Dağları’nı, 10.Kolordu ise Allahuekber Dağları’nı aşarak Rus birliklerini Sarıkamış’ta kuşatıp imha edecekti. Fakat, Enver Paşa'nın hayalperestliği buraya kadardı. Giyinimi yetersiz ve tıbbi donanımı eksik olan harekat ordusu, yürüyüşe başladıktan bir gün geçmeden, eksi 40 dereceye kadar ulaşan Sarıkamış'ın acımasız soğuğunda, donmaya başladı. Günler geçmeden, savaş kabiliyetini kaybetmiş kalanlar geri döndü. Sonuçta 90 bin Mehmetçik, bir kere bile Ruslara ateş etmeden, donarak şehit oldu.
  • forum sayfalarında profesyonel askerlik uygulamaya konulsun, yeni yetme askerleri yıllardır dağda olan eşkiyanın önüne atıyorsunuz, bu çocuklar armut gibi vuruluyor, sizinde o eşkiyadan ne farkınız var diyen arkadaşlar, şimdide hem osmanlının hemde orta asyanın tonla insanının öleceklerini bile bile heder edilmesini savunup, üstüne birde yaldızlı nutuklar atıyorlar. şimdi vurulanlar insan evladıda oralarda sorumsuzca ölüme sürüklenenler ördek sürüsümüydü?

Belki düşündüğü birşeyler vardı, belki belli stratejiler kurdu ama tutmadı işte ve kaybetti. Olay bu kadar basit. Risk aldı ve kaybetti, elbette sonuçlarına katlanacaktır.

Savaşı kazanan en başta ordu ve sonrasında komutandır ama savaşı kaybeden ve kaybettiren komutandır.

Not: İyi niyetli olmak yetmez, akıllı olmak ve kendini bilmek gerekir. Neye muktedir olduğunu iyi anlamak, taşıyamayacağı yükün altına girmemek gerekir.
  • sayın arkadaşım , kıytırık uçak dediğin o zamankinin normal uçağı , tabiiyetyle o zamanda jet uçakları yoktu eğer havacılık tarihimize bakacak olursanız 1911 yılından 1923 yılına kadar osmanlı ordusundaki uçak sayısı 350 den fazladır envanterini bir araştır , yazmak için yazmıyoruz

bu yatırımlar sonucu kurtuluş savaşında hava üstünlüğü bizdeydi , o yüzden yunanı denize dökebildik

bu yatırımlar sonucu oluşan bilgi birikimiyle 1924 yılında vecihi hürkuş kendi uçağını yaptı kendi okulunu kurdu kendi hava taşımacılığını yaptı , nuri demirdağ kendi uçak fabrikasını kurdu , bunların hepsi zamanında enver paşanın yatırımları ve ileri görüşlülüğü sayesinde oldu

kısacası bu , enver paşanın ileri görüşlülüğü , vatanseverliği , teknolojiye yatırımı ortadadır , bu kadar ileri görüşlü ve zeki bir paşanın 90 bin askeri -40 dereceye gönderdiğini anlatmayın bana

ortada delil yok ,neymiş rus generalin hatırası yok alman subayının hatıra defteri tarihte böyle bir olay yok , hepsi masal hepsi uydurma

resmi ideoloji , padişahlığı bitirip cumhuriyeti kurmak istediği için , vahdettine de hain , enver paşaya da hain der yani tarih kitaplarımızda 1900 lü yıllardan sonra yazılan hiç bir şeye inanmayın derim
    İşimiz kaldı heman merhamet-i Lem Yezele

• tamam sevgili kardeşim öyle olsun ortada delil yok bunca insan bunca tarihçi martaval atıyoruz. ben gönderdim askeri, ben attım ortaasyada kızılordunun önüne tonla silahsız insanı.
    yarında enver paşanın mezarına gider iftira ettiğim için özür dilerim sen rahat ol

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 24 Aralık 2005 23:12:15 >

Her zaman takdir ettiğim insanı göremedim ilk defa
  • arkadaşlar 17_ocak doğru söylüyor..bende onun söylediği birçok şeyi biliyorum ama öyle uyduruk kaytırık kişilerden değil hakketn sağlam kişilerden dinledim..en azından mantık yürütün terlikle bilmem tamamen yazlık kıyafetlerle -40 dereceye gidilmesi sizcede saçma gelmiyormu..yani bunu yapacak adamın bırakın deliyi beyni olmaması lazım hemde bu kişi koskoca osmanlı imparatorluğunun kumandanlığını yapmış bir kişi..hem o kıyafetlerle orda 24 saat bile dayanamaz ölürler ama söylenen zaman 24 saatten fazla siz düşünün -40 derecede nasıl dayanılır ankara şuan -5 derece yarım saat dışarda kaldım katkat giyinmiş halimle buzlarım daha yeni çözülüyo valla
    neyse bu konuyu uzatmanın manası yok

Orjinalden alıntı: nejdeath

arkadaşlar 17_ocak doğru söylüyor..bende onun söylediği birçok şeyi biliyorum ama öyle uyduruk kaytırık kişilerden değil hakketn sağlam kişilerden dinledim..en azından mantık yürütün terlikle bilmem tamamen yazlık kıyafetlerle -40 dereceye gidilmesi sizcede saçma gelmiyormu..yani bunu yapacak adamın bırakın deliyi beyni olmaması lazım hemde bu kişi koskoca osmanlı imparatorluğunun kumandanlığını yapmış bir kişi..hem o kıyafetlerle orda 24 saat bile dayanamaz ölürler ama söylenen zaman 24 saatten fazla siz düşünün -40 derecede nasıl dayanılır ankara şuan -5 derece yarım saat dışarda kaldım katkat giyinmiş halimle buzlarım daha yeni çözülüyo valla

Zaten adamların kolu bacağı dondu kesilmesi zorunda kaldılar demiyoruz ki, öldüler, öldüler kaç kere tekrar edeceğiz anlamadım ki ben..

Ayrıca o zamanlar, Osmanlı Devleti'nin savaş stratejilerini Almanlar belirliyordu, kağıt üzerinde yaptıkları plan gerçekten iyiydi, ama coğrafi koşulları ve askerin yetersizliğini göz ardı ediyorlardı, takviye gelir diye Türkler'i kandırıyorlardı.. Adamın vatandaşı değil, kandaşı değil, dindaşı değil önemsemiyor ku, ölmüş, telef olmuş...Sürmüşler o insanların hepsini kara-kışa

• quote:

Şimdi bir yazı yazacağım, İttihatçılık gayretiyle Enver Paşa'yı seven Toktamış Ateş çok kızacak.

Rakı içtiği Turancı arkadaşları da kızacaklar, çünkü merhum paşa kutsaldır. Bunlar aynı zamanda Atatürkçü.

Oysa Kemalistler malum paşayı yerden yere vururlar ama bizim ihvanların kafaları epey karışık olduğu için bu çelişkiyi ya göremezler ya görmek istemezler.

Enver, Türkiye'yi kumarda kaybetti. Atatürk kanla yeniden kazandı. Bunu, en koyu Atatürkçü Falih Rıfkı söylüyor.

Sarıkamış'ın tam doksanıncı yıldönümü 'idrak ediliyor'. Sarıkamış'ın nesinin? Dilerseniz muharebesinin, isterseniz harekatının... Meşrebinize göre felaketinin, skandalının, fiyaskosunun, rezaletinin.

Ordu bir tören düzenlemiş, 26 Aralık günü şehitlikte toplanılacak... Çok güzel bir karar almışlar, 'dedesi Sarıkamış'ta şehit olan herkesi bekliyoruz' diye ilan vermişler. Eksi 28 derecede kaç kişi katılabilir bilmem ama, dedem orada ölmüş olsaydı mutlaka giderdim. Benim babamın amcası Çanakkale'de öldü. Her ailenin bir cephede bir şehidi vardır, biz 'Çanakkaleci'lerdeniz'! Onun için kimse bana 'ulusalcılık' dersi vermeye falan kalkmasın, tepelerim.

Bu anma töreninde elbette saygı duruşu yapılacak, konuşmalar konuşulacak, şiirler okunacak, gözyaşı dökülecek.

Fakat hiçkimse, Enver'in haritayı yanlış okuyup orduyu yanlış yere saldırıya kaldırdığını hatırlatmayacak. Kiepert atlasının kenarındaki 'Sarikamish' yazısını kasabanın mevkii sanmış, oysa sayfayı çevirmesi gerekiyormuş.

Çünkü yakışık almaz. Ne de olsa koskoca Enver, saray damadı, başkumandan vekili.

Bu memlekette Viyana'yı alamayan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'ya bile kızmak yasaktır!

Enver alay komutanlığı bile yapmadan 'fiilen' başkomutan olmuş ama zarar yok.

Zarar var tabii, zarar üç yüz binden fazla ölü.

Bunların yalnız doksan dört bini savaşın daha hemen ilk aylarında Sarıkamış'ta gitti.

Bu doksan dört bin kişi bir gecede öldü.

Bu doksan dört bin kişiyi Ruslar öldürmedi. Dondular. Sabaha çıkmadılar.

Atatürk, anılarında, çarpışmalar kesilip Enver İstanbul'a döndükten sonra Beyazıt'a, Harbiye Nezareti'ne ziyaretine gittiğinde onu biraz sararmış bulduğunu anlatır...

Fakat önümüzdeki 26 Aralık günü, Sarıkamış'ın doksanıncı yıldönümü törenlerinde hiçkimse, oraya toplanan çocuklara, Kars ve Erzurum üniversiteleri öğrencilerine, o tarihte ordumuzun genelkurmaybaşkanının bir Alman, evet, General Bronsart von Schellendorff adında bir Alman subayı olduğunu anlatmayacak.

Dünya savaşına girmek için Almanya'yla yaptığımız gizli anlaşmadan hükümette yalnızca dört kişinin haberi olduğunu da!

Ama Enver 'ulusalcı' sayılacak.

Ne de olsa büyük bir Türk büyüğü değil midir?

Ayrıca amcası Halil Paşa, kardeşi Nuri Paşa da Türkçülük davası uğrunda büyük hizmetler vermemişler midir? Öyleyse neyi tartışıyoruz?

Birşeyi tartışmıyoruz, ben yalnızca Alman mutluluk çubuğuyla Turan gerdeğine girmeye kalkanların düştükleri acıklı durumu gözönüne alarak, aynı vuslata Amerikan ya da Avrupa maslahatıyla nasıl kalkışacaklarını merak ediyorum.

Engin Ardıç - Akşam

• ....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1881 -- 24 Aralık 2005 23:50:46 >
    Ben her şeyden önce bir Türk milliyetçisiyim. Böyle doğdum. Böyle öleceğim. Türk birliğinin, bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk birliğine inanıyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk birliğiyle açacaktır. Dünya sükûnunu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'ün varlığı bu köhne âleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek.
    Bu millet istiklalsiz yaşamamıştır. Yaşayamaz ve yaşamayacaktır. (Mustafa Kemal Atatürk)
  • Enver Paşa maceraperest,vizyonsuz bir komutandı.Bu eksikliği pahalıya mal oldu.İnsanlar tek bir hareketiyle başarılı olur,tarihe geçer ve saygıyla anılır.
    Enver Paşa gibi olanlar da tek hareketle yıllar geçse de unutulmaz,belki de lanetle anılır.

17_ocak dostum yazdıklarına inanamıyorum.Ciddi değilsin herhalde.Kurtuluş Savaşı'nda hava üstünlüğü bizdeydi öyle mi?Bunu en basit kitapalr bile yazar yahu.Elimizdeki birkaç uçağın sayısız eksilerini,komik durumlarını.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1881 -- 24 Aralık 2005 23:51:21 >
    Ben her şeyden önce bir Türk milliyetçisiyim. Böyle doğdum. Böyle öleceğim. Türk birliğinin, bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk birliğine inanıyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk birliğiyle açacaktır. Dünya sükûnunu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'ün varlığı bu köhne âleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek.
    Bu millet istiklalsiz yaşamamıştır. Yaşayamaz ve yaşamayacaktır. (Mustafa Kemal Atatürk)
  • quote:

Orjinalden alıntı: spotlightkid

Enver, Türkiye'yi kumarda kaybetti. Atatürk kanla yeniden kazandı.

bu yazıyı alıp afiş yapmak lazım

Orjinalden alıntı: 57.ALAY

Enver Paşa maceraperest,vizyonsuz bir komutandı.Bu eksikliği pahalıya mal oldu.İnsanlar tek bir hareketiyle başarılı olur,tarihe geçer ve saygıyla anılır.
    Enver Paşa gibi olanlar da tek hareketle yıllar geçse de unutulmaz,belki de lanetle anılır.

17_ocak dostum yazdıklarına inanamıyorum.Ciddi değilsin herhalde.Kurtuluş Savaşı'nda hava üstünlüğü bizdeydi öyle mi?Bunu en basit kitapalr bile yazar yahu.Elimizdeki birkaç uçağın sayısız eksilerini,komik durumlarını.

17 ocakta bir gariplik var boşversene..

O dönemde bırak uçak almayı, silahlarımız çağdışı kalmıştı..
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.