Şimdi Ara

Enver Paşa'yı Türkçü-Turancı sanmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
2.793
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sanırım bizim eğitim sistemimizin en büyük eksikliklerinden biri tarih dersini yanlı ve kin dolu bir şekilde anlatmak...

Okullarda Enver Paşa'nın maceraperest, Osmanlı'yı dünya savaşına zorla sürükleyen, Alman hayranı, Türkçü-Turancı, bütün kötülüklerin müsebbibi olarak gösterilmesi sanırım Türklerin müslümanlığı bizim Gök Tanrı inancına benziyor diye kabul etmesi fiyaskosundan sonraki en büyük fiyasko.

Tabi bütün bu yalanlar anlatılırken amaç Türkçülüğü ve Turancılığı kötülemek ve yeni nesilin milli şuurunu zedelemek.

Öncelikle Enver Paşa Türkçü-Turancı değildir. Hiçbir kaynakta geçmez ve Enver Paşa'nın hiç bir uygulaması Türkçülükle veya Turancılıkla doğrudan alakalı değildir.

Turan sözü o dönemde en azından Enver Paşa nazarında Orta Asya'daki müslümanları belirten bir coğrafi terim olarak kullanılmıştır.

Enver Paşa Osmanlıcı-İslamcı dır. Oldukça da dinine bağlı biridir. Namazında niyazındadır, alkol ve sigara kullanmaz. Bütün bunların dışında 1. Dünya Savaşı'ndan en büyük bekletisi, İngiliz, Fransız ve Rusya coğrafyalarındaki Hristiyan emperyalizmi altındaki müslümanların esaretten kurtulmasıdır ve zaten bu amaç uğruna Rusya'da şehadet mertebesine erişiyor.

Ümmetçi-Osmanlıcı dedik ama bildiğimiz bağnaz ve cahil ümmetçilerden değil... Almanca, Bulgarca, Rusça ve Fransızca biliyor... Ayrıca düşünceleri sadece düşünce olarak kalmamış Makedonya'da Bulgar ve Rum çetelerine karşı büyük savaşlar yapmıştır.

1908 meşrutiyetinin Resneli Niyazi ile birlikte en büyük isimlerindendir. Meşrutiyet kahramanı olmasına rağmen Abdülhamit'i hemen tahtından indirmemiştir. Abdülhamit, meşrutiyetten bir sene sonra 31 mart olayından sonra inmişti.

1908 den itibaren kurulan Türk derneği ve Türk ocaklarına bazen para yardımı yapmışlığı var fakat o zaman da zaten Türklük İslam'dan ayrı düşünülemiyordu. Dolayısı ile bu kurumlara bağış yaparken bile ümmetçidir.

Alman hayranlığı doğrudur fakat Almanları aslında kendi çıkarına kullandı demek daha doğrudur. Büyük harpten önce kazanlar kaynamaya ve yeni umumi bir savaşın patlak vermesinden hemen öncelerde Osmanlı'nın eski günlerine kavuşmasının tek başına mümkün olamayacağı, bu yüzden Almanların yanında savaşa girilmesini istiyordu.

Ayrıca !. Dünya Savaşı sıralarında Almanların en büyük hedefi Bakü petrolleri idi. Fakat Osmanlı'nın da amacı Bakü'deki müslümanları Rus esaretinden kurtarmak idi. Savaşın sonraların doğru Ruslar savaştan fiilen çekilince Almanlar, Osmanlı'yı Bakü'ye girmemeleri konusundan uyarmıştı fakat Enver Paşa bunu dinlemedi ve kardeşi Nuri Paşa önderliğindeki Kafkas İslam ordusu Baküye girdi. Hatta Almanlarla bir dizi çatışma oldu. Evet! Yanlış duymadınız! Almanlarla 1.Dünya Savaşı'nda sözde müttefik olmamıza rağmen Kafkaslarda bir dizi çatışma yaptık.

Hatta Almanlar o sıralarda kanlı bıçaklı olduğu Ruslarla Bakü konusunda anlaşma yapmıştı. Bu anlaşmaya göre Bakü Rus toprağı olacak, Almanlar bunu destekleyecek ve petrol gelirinin dörtte biri Almanlara verilecek. Tabi bu plan Enver Paşa'nın Almanlara rest çekmesi ve Nuri Paşa'nın Bakü'ye girmesi ile hayal oldu.

Ayrıca günümüz ümmetçileri 1916 da'ki Kut-ül Amare zaferini sahipleniyorlar. Bu zaferin kahramanı o günümüz ümmetçilerinin kan ve kin kustuğu Enver Paşa'nın amcası Halil Paşa'dır. Hem İttihat ve Terakki'ye kan kusarlar hem de bu cemiyetin zaferini sahiplenirler.

EKLEME: İki cümle de Sarıkamış harekatı hakkında söyleyeyim. Bu cephede öyle havuz medyasının dediği gibi 90 bin 80 bin kişi falan ölmemiştir. Şunu görmek lazım ki bu bir savaşın bir cephesi ve mağlup olunmuştur. tek kurşun atmadan 90 bin şehit olduğu yalandır. Evet soğuktan ölenler olduğu doğrudur ama burda nispeten savaşılmış ve kaybedilmiştir. 30 bin rus öldürülmüştür. Bizim kaybımız en fazla 60 bindir ve bu 60 binin yarısı şehit diğer yarısı ordu geri çekilirken firar eden veya kaybolan kişilerden oluşur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sesegayi batiran adam -- 20 Eylül 2016; 13:29:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: T U R A N

Düşüncelerimiz sizinle uyuşmasada, ben bu 3 paşanın bu yönünü iyi biliyorum. Onlar İslamcı-Türkçü düşünceye sahiplerdi. Dinsiz Türkçülük yapmadılar. Sarıkamış harekatında ise birsürü abartı mevcut. 90.000 kişinin donarak ölmesi yalandan ibarettir. Ayrıca o dönemde Türkçülük ancak İslamla beraber yapılabilirdi ki bu günümüz içinde geçerlidir. Türklerin çoğu Müslümandır. Nihal Atsızın katı Türkçülüğü ne bu topraklarda nede diğer Türk yurtlarında tutmaz.

O üç paşanın hiçbiri Türkçü değil... İttihat ve Terakki'nin üyelerinin tek ortak noktası meşrutiyeti getirmekti. Onun haricinde ortak bir ülkü veya parti doktrini olmadığı için hep cemiyet ve komite ayarında kaldılar. Talat Paşa posta memuru fakat diplomatik zekası çok yüksek bir insan. Cemal Paşa'nın savaşa gireceğimizden sonra haberi oluyor zaten. Fransızlarla girme taraftarı. Enver Paşa da yine yukarıda söylediğim gibi Türkçü veya Turancı değil.

Son olarak Nihal Atsız'ın İslam olmayan Türkçülüğü taraftar bulmaz demişsin...

1944 olaylarını bilmiyorsun galiba? Nihal Atsız'ın tutuklandığını öğrenen 10 binden fazla kişi mahkemeyi basıyorlardı neredeyse hatta polisle bile çatıştılar...10 bin o tarih için büyük rakam. Bugün Türkçü sayısı az, doğrudur. Ama nitelik olarak kalabalıklar.

• T U R A N T kullanıcısına yanıt
    anadolu insanının Atsız'ı anlamayacağı konusunda hemfikiriz
  • Verdiğin bilgiler Osmanlının son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar verdiğin olaylardır.

Enver Paşa Orta Asya'da şehit olmuştur. Cumhuriyet ilanından sonra orta asya Türk siyasi birliğini sağlamak için gitmiştir. Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı ve Yusuf Akçura ile defalarca görüşme yapmış. Orta asyada Türkçülük hareketleri yapmış/başlatmış ve orta asyada ülküsü uğruna ölmüştür.

Sende bilgisayar başında adama işkembeden sallıyorsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: soyken

Verdiğin bilgiler Osmanlının son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar verdiğin olaylardır.

Enver Paşa Orta Asya'da şehit olmuştur. Cumhuriyet ilanından sonra orta asya Türk siyasi birliğini sağlamak için gitmiştir. Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı ve Yusuf Akçura ile defalarca görüşme yapmış. Orta asyada Türkçülük hareketleri yapmış/başlatmış ve orta asyada ülküsü uğruna ölmüştür.

Bana işkembeden sallıyor diyorsan cumhuriyet tarihinin en önemli tarihçilerinden biri olan ve Enver Paşa ile bizzat görüşmüş olan Şevket Süreyya Aydemir'e de sallıyor diyorsun. Ben yukarıda söyledim o zamanlar Türklük islamdan ayrı düşünülemiyordu, şüphesiz Enver Paşa'da yüksek bir Türklük şuuru ve Türklerin birleşmesi ülküsü vardı ama onun ağır basan yönü Osmanlıcılık idi. Bu yüzden saraya damat oldu.

• quote:

Orijinalden alıntı: temür

quote:

Verdiğin bilgiler Osmanlının son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar verdiğin olaylardır.

Bana işkembeden sallıyor diyorsan cumhuriyet tarihinin en önemli tarihçilerinden biri olan ve Enver Paşa ile bizzat görüşmüş olan Şevket Süreyya Aydemir'e de sallıyor diyorsun. Ben yukarıda söyledim o zamanlar Türklük islamdan ayrı düşünülemiyordu, şüphesiz Enver Paşa'da yüksek bir Türklük şuuru ve Türklerin birleşmesi ülküsü vardı ama onun ağır basan yönü Osmanlıcılık idi. Bu yüzden saraya damat oldu.

Saraya damat olayı ayrı nüfuz için. Enver Paşa cidden Türkçü biriydi ve bu uğurda öldü.

Kemikleri sızlar adamın. Osmanlının son dönemlerinde de savaştı, TBMM nin ilk yıllarında da, anadolu kurtuldu. Orta asyada savaştı. Adam hep savaştı ve Türçülük uğruna öldü.

Türk Tarihinde önemli bir şahsiyettir. Sadece Türkiye için değil, Türk coğrafyası için savaşmıştır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: temür

quote:

Saraya damat olayı ayrı nüfuz için. Enver Paşa cidden Türkçü biriydi ve bu uğurda öldü.

Kemikleri sızlar adamın. Osmanlının son dönemlerinde de savaştı, TBMM nin ilk yıllarında da, anadolu kurtuldu. Orta asyada savaştı. Adam hep savaştı ve Türçülük uğruna öldü.

Türk Tarihinde önemli bir şahsiyettir. Sadece Türkiye için değil, Türk coğrafyası için savaşmıştır.

Öyle inanmaya devam et. Enver Paşa'yı bizzat tanımış ŞEvket bey ve ondan sonraki en büyük Enver Paşa kitabının yazarı Murat Bardakçı öyle demiyor... Ben Enver Paşa kötüdür demiyorum bana kalırsa yakın tarihin en önemli şahsiyetlerinden biridir özellikle Türkler için... Ama facebook tarihçiliği yapmanın lüzumu yok

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mustafa Kemal ATATÜRK
    17 yıl önce açıldı
    Atatürk ve Ali Rıza Paşa
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Facebook tarihçiliği yapan sensin bizzat Süreyya aydemir görüşmüş diyor nesini görüşmüş?Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinde Atamızın iktidarı sağlamlaştırmak için Enver Paşayı da Vahdettinede kötülerdiğini göremeyecek kadar kör müsün?

Ne gözü kör sağcılar onu İslamdan uzak kafatascı yapabilir nede siz Türk Turan düşmanları onu aksi yönde gösterebilir.

Enver Paşa Din ve Türk dünyası için çalışmış mücadele etmiş biridir Orta ASya da Türk davası için şehit olmuş bir insana Türkçü değil Turancı değil demek kadar akıldan ve sağduyudan uzaklaşmak neyin kafasıdır bilemiyorum.

Almanlarla işbirliği ezelden beri gelen denge politikasının ürünüdür.Dünyada yükselen bir güçtür Almanlar ve yalnızdır Almanlarla anlaşma yapmak en mantıklısıdır.

Almanlarla nerde çatışılmış acaba tarih bilgin bu kadar mı aciz?Haritaların gidşatından bu kadar mı habersizsin?Galicyada Avusturya ile omuz omuza savaştık ruslarla galiçya nerde biliyor musun?.Almanlar birinci dünya savaşında doğuya gidemediler yeterince bizimle çatışacak mevzilere nasıl varmışlar merak ettim doğrusu.

Facebook tarihçisi kimmiş açık net belli oldu masallar anlatıyorsun burda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DBF37AF64 -- 25 Eylül 2016; 11:46:16 >

• Ulan cahil, tepemin tasını atırma. Bana ne Atatürk'ün Enver Paşa hakkındaki düşüncesinden? Şevket Süreyya Aydemir, klasik ittihatçıları kötü gösteren cumhuriyet tarihçisi değil. Türk tarihinde çok önemli üç şahsiyetin biyografisini yazmış bir adam. Enver Paşa, Atatürk ve İsmet İnönü. Enver Paşa adlı üç ciltlik kitabında Enver Paşa'yı öylesine övmüş ki yere göğe sığdıramamış hatta Enver Paşa'ya hürriyet kahramanı diyor. Ayrıca Enver Paşa'nın Almanlarla Osmanlı'nın çıkarları için müttefik olduğunu ben konuda yazmıştım zaten. Almanlarla Kafkasya'da savaşılması Tarihin arka odası programında konuşuldu. Savaşın adı da vorontsovka savaşı. Öyle almanlarla canım cicim oalyları olmadı hiç. Omuz omuza savaş falan da hikaye. Almanların İstanbul büyükelçisi Wangenheim daha savaşın başında 1914 te savaş sonunda ittifak zaferi gerçekleşirse bizim kapitülasyonların kaldırılması konusundaki isteğimize karşılık Osmanlı'yı ülkenin taksimi konusunda Ruslarla ve İngilizlerle anlaşırım diyerek tehdit etti. Git şimdi kafkasyadaki gerçekleşen Türk-Alman savaşını araştır öyle gel.

Ekleme: Almanlar o kadar doğuya gidemedi demişsin ve yine cahilliğini göstermişsin. O sıralar Karadeniz'in kuzey rus sahilleri alman işgali altında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sesegayi batiran adam -- 25 Eylül 2016; 12:15:39 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.