Osmanlı Devletinin 1.Dünya Savaşına girmesinin nedeni Enver Paşa ve Alman hayranlığı.Ama Osmanlı Devleti savaşa girmeseydi itilaf devletleri büyük waatlerde bulunuyorlardı.(kapitülasyonları kaldırmak falan).Sizce Enver Paşa savaşa girmese İtilaf ver İttifak devletleri güçsüz kalmışken Osmanlı Devleti bi daha gücünü toparlayabilir miydi?
Şimdi duralım biraz. Çok kesin kanılarla süslü bir giriş olmuş. Kaldı ki metinin neredeyse tamamı da aynı telden çalıyor.
Enver Paşa Alman hayranı değildi bir kere. Sadece Osmanlı devleti'nin girdiği son 200 yıllık bunalımdan kurtarmak için bir müttefik arıyordu kendine. Doğal olarak da Avrupa'nın o zaman ki en güçlü devletini seçti kendine. Bilinenin aksine Türk-Alman ortaklığı savaştan çok önce, neredeyse 19.yy'ın üçüncü çeyreğinde başlamıştı. Meraklı arkadaşlar Hereke'deki "Kaiser II.Wilhelm Köşü" çevresinde inceleme yapabilir. Ayrıca Almanya'yı şahlandıran şahıs da Bismarck ile birlikte bu adı geçen şahıstır.
Savaşa girme bahsi de bir hayli ilginçtir. Ne Osmanlı devleti, ne de Enver Paşa isteyerek savaşa girmedi. Biraz Alman oyununa geldiler aslen. Goben ve Breslau gemilerini ilkokulda tarih dersi iyi olan her Türk genci bilir. Bu yüzden pek düşmeyeceğim üzerine. Yani demek istediğim; biraz emrivaki yaptılar Enver Paşa'ya. O da Rusya'nın içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan yararlanmaya karar verdi ve savaşa girdi. Çünkü Enver Paşa'nın işi Rusya ile, Sibirya ile, yani Orta Asya ile idi. Bu dönemde yapılan Doğu Türkistan ayaklanmalarını kimse bilmez maalesef. Bu ayaklanmalar aynı strateji doğrultusunda yapılmıştı.
Sonuç; Osmanlı devleti savaşa girmeseydi veya savaşı kazansaydı değişen pek bir şey olmayacaktı. Batı, tezgahı çok önceden -neredeyse 16.yy'dan- kurmuştu bile zaten. Sadece gecikme olurdu. 200 yıl içinde topraklarının 2/3'sini kaybetmiş bir devlet fazla dayanamazdı bana sorarsan...
Enver Paşayı hep Alman hayranı diye öğrettiler ama benimde son okuduklarım duyduklarım aslında pekde öyle olmadığı. Enver Paşa sonralarıda Ruslarla iyi anlaşmış orda kalmış mesela. Ama bu Enver Paşayı yine kurtarmıyo.Vatanı kurtarmak istemiş.iyi şeyler dilemiş ama hep bnların başında olmak göz önünde olmak istemiş sanırım.Rusyada kurtuluş savaşı sırasında yenilmemizi dilemiş ve ordan 100-150 bin kişilik ordu ile gelip (faailiyletleri ,destekliyiceleri ilişkileri varmış Rusyada)yunanları ingilizleri kendisi temizlemek istemiş.Vatansever,ama bu kadarda egoist olunmaz,gözünü kör etmiş.Neredeyse kütahya sakarya savaşları esnasında ordu savaşırken Rusyada toparladığı ordu ile gelip hem Kemalist orduyu(?)(o gözle bakmışlar sanırım..)hemde düşmanı yenip vatanı kurtarmak istemiş. Bu kadarını pes diyorum ama saygı duyuyorum vatanseverliğinden ötürü...
Osmanlı savaşa girmese ne olurdu Belki daha kötü bile olabilrdi Padişah,sadrazam miskinliğe devam eder halk örümcek kafalı olarak kalırdı.Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil,yabancı milletlerin olurdu(şu an ne kdar milletin tartışılırya neyse)
quote:
Orjinalden alıntı: Algol Perseus
Şimdi duralım biraz. Çok kesin kanılarla süslü bir giriş olmuş. Kaldı ki metinin neredeyse tamamı da aynı telden çalıyor.
Enver Paşa Alman hayranı değildi bir kere. Sadece Osmanlı devleti'nin girdiği son 200 yıllık bunalımdan kurtarmak için bir müttefik arıyordu kendine. Doğal olarak da Avrupa'nın o zaman ki en güçlü devletini seçti kendine. Bilinenin aksine Türk-Alman ortaklığı savaştan çok önce, neredeyse 19.yy'ın üçüncü çeyreğinde başlamıştı. Meraklı arkadaşlar Hereke'deki "Kaiser II.Wilhelm Köşü" çevresinde inceleme yapabilir. Ayrıca Almanya'yı şahlandıran şahıs da Bismarck ile birlikte bu adı geçen şahıstır.
Savaşa girme bahsi de bir hayli ilginçtir. Ne Osmanlı devleti, ne de Enver Paşa isteyerek savaşa girmedi. Biraz Alman oyununa geldiler aslen. Goben ve Breslau gemilerini ilkokulda tarih dersi iyi olan her Türk genci bilir. Bu yüzden pek düşmeyeceğim üzerine. Yani demek istediğim; biraz emrivaki yaptılar Enver Paşa'ya. O da Rusya'nın içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan yararlanmaya karar verdi ve savaşa girdi. Çünkü Enver Paşa'nın işi Rusya ile, Sibirya ile, yani Orta Asya ile idi. Bu dönemde yapılan Doğu Türkistan ayaklanmalarını kimse bilmez maalesef. Bu ayaklanmalar aynı strateji doğrultusunda yapılmıştı.
Sonuç; Osmanlı devleti savaşa girmeseydi veya savaşı kazansaydı değişen pek bir şey olmayacaktı. Batı, tezgahı çok önceden -neredeyse 16.yy'dan- kurmuştu bile zaten. Sadece gecikme olurdu. 200 yıl içinde topraklarının 2/3'sini kaybetmiş bir devlet fazla dayanamazdı bana sorarsan...
Bİze öle öğrettiler.(Alman hayranlığı konusunda).
İşte onu öyle öğretenler bana hiç denk gelmiyor, gelse de lafı çevirip kaçıyorlar hemen. Nedenini ben de bilmiyorum...
quote:
Orjinalden alıntı: Algol Perseus
Kardeş ksura bakma sana biraz muhalif şeyler söyleceğim ama ,bütün bunlar sırf sana karşı bir atak için değil,sırf doğru olan ve bugün ilim aleminde artık kabul edilmiş bazı gerçekleri kardeşlerime bilgilendirme amaçlı yapacam. Evvela senin Enver Paşa'nın Alman hayranı olmadığına dair sözlerine katılmıyorum.Bak bu hayranlık o denli çoktu ki Birinci Dünya Savaşı'ında ki Osmanlı Gnel Kumay başkanı bilr bir almandı.Bak fotoğrafların dili bir çok sözden daha üstündür diyerek sana bir resim gönderiyorum dostum .Bu resme iyi bak ve lütfen ona göre Enver Paşa'nın Almanlara hayran olup olmadığını tekrar düşün bakalım!!!!!!
Enver Paşa'nın Alman İmparatoru'nun önünde esas duruşta duruşunun resmidir...