Şimdi Ara

ENtegreler....World of Integrated Circuits

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
1
Favori
885
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Belirli numaralarla tanımlanmış, özel işlevler için belirli girdilerle belirli çıktıları veren, siyah mini kutucuk biçiminde 16 ve ya daha başka sayıda bacakları olan elektronik ekipmanlar... Çok işe yarayabiliyorlar...
    Bildiğimiz önemli entegreleri bağlantıları ve kullanım incelikleri ile beraber tanıtalım lütfen.



  • HEF4017BP diye yazılan 4017 diye bilinen ayrıca decade counter diye de anılan entegre. 1 den 10 a kadar sayar. Sayma işlemine istenilen rakamdan başa dönerek yapabilir. Yani 1 den 10 a kadar sayabildiği gibi 1 den 4 e ve ya 7 ye kadar da sayabilir. Bu özelliği ile step motor sürmede kullanılabilir. Step data bacağı kadar saydırılır ve başa dönerek sayma işlemi devam eder. Yalnız step doğrudan 4017 ye değil 4017 tarafından sürülen transistörlere ve ya ULN2003 ve ya ULN2803 e bağlanır.

    ENtegreler....World of Integrated Circuits

    Entegrenin sayma işlemini devam ettirmesi yani sayma yapması için 14 nolu clock bacağına + gerilim uygulanması lazım. Bu bacak sıfırlandıktan sonra tekrar + gerilim uygulandığında tekrar sayar. Bu bacağa 555 tipi sinyal üretici bağlanarak sayma işlemi istenilen frekansta(yani hız ayarlayabilir özellikte) yaptırılıp 4017 ye bağlı step motor hızı ayarlanabilir. Bu clock ucu sinyalin yükselen kenarına duyarlıdır. Yani o dan + gerilime geçildiğinde işlem yapar, + dan - ye geçişte ise işlem yapmaz. Clock frekansının maksimum 2.5Mhz olabileceğinden bahsedilmiş. Yani saniyede 2 500 000 sinyal. AMa görsel olarak sinyallerle led yakılması tipi uygulamalarda 1 ile 10 Hz uygun diye bahsediliyor.
    15 nolu reset ucu saymanın hangi kademesinden geri dönülmek istenirse oraya bağlanır. Eğer 1 den 10 a kadar tam sayım yapılacaksa bu uç - ye bağlanır. Eğer 7 den ve ya başka bir kademeden geri dönülmek istenirse o kademe bu reset ucuna bağlanır ve her bu kademeye gelindiğinde sayım başa döner. (Bu uç + girişine bağlanırsa sayım hiç başlamaz)
    12 nolu carry out sayım her 10 a ulaştığında bir çıkış verir. BU özellik diğer bir 4017 ile birlikte kullanıldığında birler basamağını oluşturan 4017 nin her 10 olduğunda çıkış verip diğer 4017 yi uyarması ile iki haneli sayıcı yapımını akla getiriyor.
    1 den 11 e kadar bacaklar (8 hariç) sayım haneleridir. Yani her clock sinyalinde değişen çıkış bacaklarıdır.
    16 + giriş 8 - giriştir.
    13 nolu enable - ye bağlıysa entegre çalışır eğer + ya geçerse işlem durur.

    Çıkış uçlarına led bağlıysa her bir sayımda sıradaki diğer led yanar. Yani her an için tek bir led yanmaktadır. Resimde ledlerin hangi sırada yanacağı output ismi ile verillen numarada yazmaktadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 7 Haziran 2017; 0:50:42 >




  • Darlington bağlantısı içerdiği ifade edilen iki entegre. Birbirlerinden tek farkı pin sayısı. Uln2803apg diğerinden bir çift pin fazla olup iki tane 4lü anahtarlama sağlayabilmekte ve iki tane step motor sürebilmektedir. ULN2003 ise iki tane step motoru bağlantı sayısı yetmediğinden süremez. Tabi 5(6 lı olanın birer ucu ortak) uçlu stepler için geçerli.

    ULN2003 için 1-7 arası ve 10-16 arası anahtarlama uçlarıdır. 1-7 arasında hangi pin + (high) yapılırsa karşısındaki pin - (low) olur. Şimdi ne gereği var bunun diyebilirsiniz. Açık ki bu entegre olmadan da basitçe bu işlem yapılabilirdi. Mikroçip uçlarından küçük akımların(miliamper) akıtılabilmesinden ve büyük amperler için transistör tristör kullanılmasının gereğidir bu entegre. Kombine transistör sürücü olarak görebilirsiniz. 8. uç - ye bağlı 9. uç da + ya bağlı.

    ULN2803apg için de aynı şeyler. Tek fark fazladan bir pin.

    ENtegreler....World of Integrated Circuits




  • Ne555 tipinde yazılabilen 555 diye bilinen entegre. Aslında üzerinde çözümleme yapmak gerekmekte ama alıntılarla karışık kendi anlatımımla burada kaba bir tanıtım verip ileride de detaylı incelemeyi düşünüyoruz.

    555 Entegresinin Özellikleri
    Kapanma (turn-off) süresi 2 mikrosaniyeden kısadır
    Maksimum işlem frekansı 500 KHz’den büyüktür
    Mikrosaniyelerden saatlere kadar zamanlama sağlar
    Monostable ve astable çalışma
    Yüksek çıkış akımı
    Ayarlanabilir çıkış frekansı
    TTL uyumluluğu
    5 – 15V arası çalışma

    Kullanıldığı Yerler
    Hassas Zamanlama
    Darbe Üretimi
    Ardışık Zamanlama
    Zaman Gecikmesi Üretimi
    Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM)

    ENtegreler....World of Integrated Circuits

    8 tane bacagı(pin) olan bu entegrenin tek çıkışı vardır(3 numaralı pin)bu entegreyi çalıştırabilmek için 1 ve 8 genelde 12 volt verilir .bu entegrenin çalışma mantıgı ise şöyledir:
    Trigger (pin 2) voltajı 2/3 Vs(kaynak-source) degerinden küçükse 8 ve 3 numaralı pin kısa devre olur ve böylece output (pin 3) Vs ye eşit olur
    eger 2/3 Vs degerine ulaşırsa bu sefer 1 ile 3 kısa devre olur böylece output(pin 3) 0 volt olur yani topraklanır
    Görüldügü gibi çkış iki deger alabilir; ya 0 volt yada Vs. Bunun anlamı (digital anlamda) 0 ve 1(off ve on) dir. 0 da kalma süresini ve 1 de kalma süresini istediginiz gibi ayarlayabilirsiniz.
    To : çıkışın 0V (off veya 0) olma süresini belirtsin
    T1 : çıkışın Vs (on veya 1) olma süresini belirtsin

    Üstteki en sağ üstteki resim : 1 ve 8 ucuna Vs voltajı uyguladık 555 in çalışması için R1 ve R2, C1 kapasitorünün dolma süresini belirler (Vs tarafından C1 dolmaya başlıyacak) dolayısıyla bu dolma süresi output un Vs olarak kalma (3 ve 8 kısadevre) süresidir belli bir degerden sonra boşalacagı için (C1 2/3Vs degerine ulaşınca) boşalırken (discharge) ise R2 üzerinden boşalacak bu degerde output un 0 V (1 ve 3 kısadevre) olma süresini belirler( C1 kapasitörü, R2 üzerinden discharge pin(7) inden 1 pin ine boşalacağından R2 boşalma süresini belirler. C1 1/3Vs olana kadar boşalacak)
    RC devre karekteristiginden şunları çıkarabiliriz; pin2 nin 2/3 ve1/3 Vs arasında oynadığını unutmayalım;
    T1=07x(R1+R2)xC1 charge (2/3 Vs ye kadar) ve outputun Vs olarak kalma süresi R1+R2 ye baglı
    To=07xR2xC1......... discharge olma(1/3 Vs ye kadar) ve output un 0 V olarak kalma süresi sadece R2 ye baglı
    Tabi ki bunlar C1 in büyüklügünede baglıdır

    En sağ alttaki resim; Output Vs oldugu zaman üstteki led yanmaz ama alttaki yanar output 0V oldugu zaman ise alttaki yanmaz(çünkü voltage farkı sıfır) ama üsteki yanar Ledlerin aynı zamanda diyot olduğunu hatırlayalım. Yani ters yönde akım geçirmezler.

    ENtegreler....World of Integrated Circuits

    Monostable da; 555 entegresine bir tane direnç ve bir tane kondansatör bağlanır. Bağlanan bu devre elemanlarının değerlerine göre entegrenin darbe zamanlama süresi belirlenir. Tetikleme pini olan 2 nolu pine bir direnç üzerinden gerilim verilir. Gerilim verildiği sürece çıkıştan hiçbirşey alınmaz. Bir buton ile toprağa bağlanan 2 nolu pinde butona basıldığında 2 nolu pine gerilim verilmemiş olur. Bu da entegreyi çalıştırarak tek bir darbe üretmesini sağlar. Tek darbe üretilip tekrar 0 konumuna geldiğinde, butona bir daha basılana kadar 0 konumunda kalır. Butona her basıldığında tek darbe üretilir. Buton burda tetik görevini yapar. Bu bağlantıya monostable denmesinin sebebi her tetiklemede sadece tek darbe üretmesidir yazıyor bi yerlerde ama ingilizcenin kullanım biçimi ve olayın mantıksal analizi neticesinde monostable denmesinin sebebi olarak darbe sayısı değil butona mantıksal olarak basılı tutulmasına rağmen devrenin kendi olağan konumuna geri dönmesi yani asıl konumunda sabitlemeisidir kendisini kanısına vardım

    Bu devreye bağlanan R direnci ve C kondansatörü ile zamanlayıcı süresi belirlenir. Çıkış sinyali şöyle hesaplanır:
    T = 1,1 x R x C
    R direnci 10k ile 14M arasında olmalıdır. C kondansatörü ise 100pF ile 1mF arasında seçilmelidir.
    Örneğin;
    R = 10K, C = 10uF olarak alınırsa; (10K=10000ohm, 10uF = 0,01mF = 0,00001 F)
    T = 1,1 x 10.000 x 0,00001
    T = 0,11 sn olarak bulunur

    Astable da; monostable’ye ek olarak 2 nolu uç ile 7 nolu uç arasına bir direnç eklenir. C kondansatörü R1 ve R2 üzerinden şarj olup sadece R2 üzerinden deşarj olur. Bu işlemi sürekli olarak tekrarlar. Yani çıkış sinyali sürekli 1 ve 0 şeklinde değişir. Monostableden farkı budur. Monostable her tetiklemede tek bir darbe üretirken astable sürekli darbeler oluşturur

    T1 = sinyalin yüksekde kalma süresi
    T0 = sinyalin düşükde kalma süresi seviyesi
    T1 = 0,693 x ( R1 + R2) x C
    T0 = 0,693 x (R2) x C
    T = T1+T2
    Kondansatör R1 ve R2 üzerinden şarj olduğundan T1 hesaplanırken R1 ve R2 toplanarak C ile çarpılır. Deşarj olurken de sadece R2 üzerinden deşarj olduğundan sadece R2 ile çarpılır.
    R1 ve R2 dirençleri ayarlı direnç olarak kullanılırsa T1 ve T0 süreleri ile oynanabilir. "T0 ve T1 in ayarlanmasına darbe genişlik modülasyonu denir"demişler bi yerlerde ama darbe genişlik modülasyonunda yani pwm de frekansın (aynı zamanda periyodun) sabit kalması şartı vardır. 555 de pwm yapmak için T0+T1 sabit olacak sadece T1 ile oynanacak. pwm yani power width modulation. Kelime kelime güç genişliği ayarı demek. Gücün yani elektriğin uygulandığı sürenin değişimi. Dalgadaki 1-high-on kısmın süresinin ayarlanması Tabi tam olarak pwm olmadan da güç ayarı yapılabilir. Yani frekans sabit olmadan da güç ayarı yapılabilir. Mesela 555 tetiklemeleriyle motor döndürülecekse R1 ve R2 dirençleri değiştirilerek motorun dönüş hızı ayarlanabilir.
    R2 direncine seri olarak ayarlı direnç bağlanırsa devrenin çalışması sırasında bile direnç değiştirerek zamanlama ayarlanabilir. Aşşağıdaki gibi;

    ENtegreler....World of Integrated Circuits




  • googladaki bilgileri buraya eklemen kime ne faydası olacak yada okuyan olurmu.
  • Bu bilgiler google da yazıyorsa google da kendisini geliştirmiş demektir.

    Yarıiletken hammaddesi olan kum denizde diye devreleri kumdan yapmıyoruz di mi? İlgili kişilerin işleerine yarıyacak bişilerden haberdar olması, yeni başlayanların ufuklarının genişlemesi, derli toplu kaliteli bilgi oluşturulması için gereklidir.

    Cevap yazacaklar lütfen aynı formatta direk bilgi saydırsınlar. Entegrenin ne işe yaradığı, iç yapısının elektronik krokisi, entegre ayaklarının bağlantı ve çıkış özellikleri gibi.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Emredersiniz komutanım.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Rica ederiz değerli forumdaşım. Forumda kaltenin yapılanması rahatsız edici bişey midir?
    Tanıtılan entegre bilgileri ile hem devresini kuracak kadar aydınlanmalı hem de teknolojik yapısı ve çalışma mantığı hakkında bilgilenmemiz lazım.
  • buraya takılanlar saten entegreyi burada tanıyanlar daha önce bi yerde görmeyenler.
  • Dirençlerin değerini soran vardı bu forumda. Bu forumda bu konu açılabilmişse demek ki; direncin ne olduğunu bilmeyen de var mikroçipin nasıl programlandığını bilmeyen de havanın delinme gerilimini bilmeyen de. Ve ya en üst düzeyde bilgi sahibi olan da. Bilimsel yazışmalardan zevk alacak kişileri elinden tutup üst düzeylere taşıyacak, doyurucu ve tam bilgi verecek, basit-karmaşık tüm meselelerin çözümünü yapacak çalışmalar kimleri neden rahatsız ediyor?

    Belki de yüksek zekalı insanların zekalarını konuşturacağı konuları bulmaları ve hak ettikleri makama ulaşmaları, hakimiyetin üst düzeylerin eline geçmesi sorun çıkarıyordur. Gönlümüz alimlerle birlikte...

    Ayrıca işlevsel entegrelerin birlikte tanıtıldığı bir konuya ben rastlamadım hiçbir forumda. Siz rastlarsanız benim konularım olabilir. Bu entegrelerle ilgili bölük pörçük ve dağılmış bilgiler var olabilir ama varlığını bilmediğiniz bir şeyi arayamazsınız. Çok işlevli, zeka uygulamalarına uygun, pratik birçok sorunu çözebilen entegrelerin birlikte tanıtılması hem ilgili kişileri bilgilendirir, imkanlarını arttırır hem de diğer üst düzey bilgi sahibi kişilerin katılımıyla üst düzey bilgi paylaşımına imkan sağlar.

    Tanıtılan entegrenin pratik olarak devresinin kurulması için her bilgisi verilmelidir. Bağlantı ayaklarının neye bağlanacağı ne çıkışı vereceği yani pinoutu.Entegrenin kapasitesi, hızı, dayancağı akım ve gerilim değerleri. ENtegre içi kısa bir kroki ile şemalandırılabiliyorsa bu.Yani entegre ile ilgili mantıksal ve teknik bilgi tam olarak verilmelidir. Bu bilgiler olabildiğince kısa ama bilgi yönünden en ufak bir taviz verilmeden aktarılmalıdır.

    Diğer taraftan bu tip konular açılıp sabitlenmeli ve bu konularda yeterli teknik özelliği sağlayamayan mesajlar düzeltilmelidir. Yani bilgi bulunması değil tam-eksiksiz bilginin sağlanması gerekli. Bu meyanda ilk giriş mesajı dışında atılan her mesaja dikkat edilmelidir. Forumcular olarak ilgimizi çeken bir konuda ilgimizi çekmeyen onlarca mesaj okumak yeterince zamanımızı almıştır...




  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    kendini bu konumda görüyosan uçmuşsun forumdaşim. yaptığın 2 dane pdf dökümanı onu bulamayını döverler bu forumda.
  • dirençlerin ohm değerinden başka watt değeri olduğunu bilmiyordun ve bizden öğrendin. Şimdi çıkmış yeni bilgilere saldırıyorsun... Cevabı alınca da şikayet...
    forumdaşım lafını da bizden öğrendin ve öğrendiğin zaman "forumdaşım da ne demekmiş" diye laf ediyordun... Ne iş?

    Yazdığımız basit de olabilir karmaşık da. Mühim olan bu tip işlevsel ürünlerden haberi olmayan insanların bunları bulamayacağı ve arayamayacağıdır. uln2003 ü bilmeyen birisi uln2003 yazamaz google. Kataloglara bakın: Özel işlere adanmış binlerce entegreler var. Şimdi hangi elektronikçi bunları bilebilir? Tanıtılacak ki insanlar öğrensin. Yani milyon tane entegre değil ama belirli işleri yapan özellikli olanları tanıtılır ve ufku genişleyen kişiler de kendisine uyduğunu düşündüğü modelin daha da uygununu arayabilir. Ayrıca insanlar bilgiye nasıl ulaşıyor? Arayıp bularak. İşte bu konuda arama adreslerinden bir tanesi. Başka yerlerde bölük pörçük-yetersiz eksik bilgiler toplanıyor.

    Amacımız cahillerin rahat etmesi değil ALimlerin hükmetmesidir. Sizler de aynı amaca yaklaşın lütfen.




  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    4017 yi sayıcı led veya displey ile bir kaç sayım işlemi yapabilen birşey sanıyordum..

    Step motor falan sürmedede kullanılabileceğini öğrendim, aydınlandım , sağolun.. sonuçta 10 adet adım var, ve bu ardına uzayabilir ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mosfet driver nasıl kullanabilirim nasıl kontrol edilir mantığı nedir yardımcı olabilir misiniz?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Buraktı kullanıcısına yanıt

    güzel v konunuzu özetleyen bir başlıkla konu açmanızı tavsiye ederim. Forum bunun için var...

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Açarım tabi hocam burda entegreleri tanıtan bir forum görünce yardım edebilirsiniz diye düşündüm.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.