Şimdi Ara

Enerji kablosu koridorda açıktan gidermi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
553
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar, klimacı aradı. Klima montajına gelmeden önce panelden 3*2.5 kablo çektirmeniz gerekir deyince elektrikçi çağırmış bizim evdekiler.
    Elektrikçi 3*2.5 enerji kablosunu koridordan çekip bırakmış. Arkadaşlar bu nasıl iştir? Ben mi yanlış biliyorum enerji kablosu tavandan gidermi? Borunun içinden falan kılavuzla yollaması gerekmiyor mu bu elektrikçi? Dışardan gidermi bu kablo? Anlamadım ben bu işi.

Not: Adam birde sigorta kutusunda yer olmadığı için duvara 1 tane sigorta yapıştırmış çift taraflı bantla. Ordan almış elektriği... Bunun başka yolu yok mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lyrklaunavan -- 3 Eylül 2018; 15:13:19 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • normalde imkan yoksa dışardan götürülebilir ancak bu yapılırken gösterileecek caba ne kadar fazla olursa o kadar az kablo dışarda gorunur. ne demek bu ? bu şu demek ki :
    1) sigorta kutusu kucuk ise sigorta klımanın yanına veya gorunmeyen bir yere monte edilebilir ama bunu bantla değil vidalı şekile yapmak gerek.
    2) klımanın oldugu yere en yakın aydınlatma veya prız buatı bulunur .kablosu geri çekilip yanında bir faz ve notr daha çekilir. (eger prizden çekilirse topraga gerek kalmaz.zaten vardır. aydınlatmaddan çekilirse yanına bir dde toprak gerek. ) o buattan sonra kablo dışarda görünür. onun için de plastık kablo kanalı kullanılır.öyle ortada durmaz.
    3) ustte de belirttiğim gibi plastık kablo kanalı gerekir. dışarda kalan kablo kanal içine konur. kanal yapışkan bantlı ama belirli yerlerde vida da atılması sart. zamanla acılabiliyor çünkü(özellikle mutfak gıbı nemlı yerlerden gecerse vidalanmalı)

sizin elektrikçi işin ustalığına değil, ucuz ve kolay yollu halletme yoluna bakmış.

• ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    O tavandan giden kabloyu minik plastik ve çivilerle betona çaka çaka ilerletmiş. Bunun yerine kablo kanalı mı yaptırsam ne dersiniz?
    Bu arada çok sağolun bu değerli bilgileriniz için...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lyrklaunavan -- 4 Eylül 2018; 9:8:2 >

Orijinalden alıntı: Guest-C834D35AF

Üstad sıva üstü tesisat diye birşey varda ben ilk defa duydum şu çift bant olayını. Mutlaka kutuyu büyütüp içeri aldırın sigortayı
    Betonu da biraz deldirmem gerekebilir. Ama yapacajk birşey yok dediğiniz gibi havada sigorta durmamalı.

Çivili kroşe kullanmış. Eski usül olmuş baya. Eğer yeterince sıklıkla cakmissa pek birşey olacağını sanmam ama siz gerek emin olmak gerekse de görsellik açısından kanalla değiştirtebilirsiniz orayı. Kanalda yarım veya bir metrede bir, bir dubel atılıp vidalandi mi tamamdır. Kanal hiç yerinden bile oynamaz. Kanalın kapağı kapatılınca zaten kablo filan görünmeyecek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Iki delik açılacak sadece. Sigorta o iki delikten sabitlenecek. Zaten kanalin sağlam montajli olması için de gerekecektir matkap filan. Matkapla delik açılıp dubel atılır. Onun üstüne de vida gelir. Matkap ucu vidalama yapacak parça olan mandren ile değiştirilip vida lama yapılır. Normal el ile yapılandan kat kat iyi olur.

Orijinalden alıntı: ghostmanzero

Iki delik açılacak sadece. Sigorta o iki delikten sabitlenecek. Zaten kanalin sağlam montajli olması için de gerekecektir matkap filan. Matkapla delik açılıp dubel atılır. Onun üstüne de vida gelir. Matkap ucu vidalama yapacak parça olan mandren ile değiştirilip vida lama yapılır. Normal el ile yapılandan kat kat iyi olur.
    Üstad yukarda "aydınlatma veya prız buatı bulunur .kablosu geri çekilip yanında bir faz ve notr daha çekilir. " demişsin. Biraz önce klşimacı ile görüştüm. Boşuna koridordan çektirmişsin dedi. Klimanın gelecepği odada zaten boğat olur ordan alsaydın dedi. Sadece 1300 watt çekiyor klima dedi.
    Ben şimdi ne yapayım?

O koridordan çekilmiş kabloyu geri sökeceğim. Odada 3 tane boğat var. Prize ise bilgisayara ve televizyon ve uydunet kutusu bağlı. Yeni çekeceğim hattı odadaki prizden mi alayım yoksa boğattan mı?

Birde boğattaki kabloyu geri çekmekten bahsetmişsiniz. Nereye kadar geri çekilmesi lazım ve sebebi ne?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lyrklaunavan -- 4 Eylül 2018; 12:5:23 >

• Geri çekme olayıni şu sebeple söyledim. Klima kablosu direk hat olarak çekilir. Sigortasi da ayri olur. Hani o hatta başka priz veya yük bağlanmaz. Her priz hatti max 2500W çekecek şekilde bağlanır. Eğer ki sizin klima 1500W ise geriye 1000W kalır. Eğer pc ve uydu cihazı filan artık o hatta bağlı olan yükler her ne ise 1000W in altından ise yani 800W filan ise alıp klimayi oraya bağlarsiniz. Bu durumda o hat hem klimayi hem de o prizleri besler. Odadaki linyelere bakın. En az dallanan ve en az yük bağlı hatta toplam güç 2500W u geçmeyecek şekilde baglayabilirsiniz.tesisat sıfırdan çekilse en sagliklisi ayrı hat çekmek ama sizinki mevcut durumda ancak bu şekilde halledilir

Geri çekme olayıni şu sebeple söyledim. Klima kablosu direk hat olarak çekilir. Sigortasi da ayri olur. Hani o hatta başka priz veya yük bağlanmaz. Her priz hatti max 2500W çekecek şekilde bağlanır. Eğer ki sizin klima 1500W ise geriye 1000W kalır. Eğer pc ve uydu cihazı filan artık o hatta bağlı olan yükler her ne ise 1000W in altından ise yani 800W filan ise alıp klimayi oraya bağlarsiniz. Bu durumda o hat hem klimayi hem de o prizleri besler. Odadaki linyelere bakın. En az dallanan ve en az yük bağlı hatta toplam güç 2500W u geçmeyecek şekilde baglayabilirsiniz.tesisat sıfırdan çekilse en sagliklisi ayrı hat çekmek ama sizinki mevcut durumda ancak bu şekilde halledilir
    Prize çok şey bağlı olduğundan muhtemelen oraya bağlatamayacağım (700 watt bilgisayar, monitör, 55 inch lcd tv, uydu kutusu + şarjz cihazı) ancak
    Klima dış ünitesine yakın tarafta bir boğat var. İçerisine bakmadım. Eğer orada nötr yoksa nasıl nötr kablosu çekilecek? Halihazırdaki kablo hepten geri çekilip, 3*2.5 luk klima kablosu ile tekrar kılavuzla ittire ittire mı boğata kadar getirilecek? (Boğat aydınlatma boğatı ise demek istiyorum)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lyrklaunavan -- 4 Eylül 2018; 12:58:21 >

• lyrklaunavan L kullanıcısına yanıt
    Aydınlatma buatı olursa notr olur. sadece topraklama olmaz. topraklama guvenlik içindir ve bence kesinlikle gereklidir. buata kadar kablo aydınlatma da olsa prız de olsa 2.5 lık gelir. o aydınlatma buatı ise yanına bir de topraklama çekersiniz. aydınlatma buatından prız yuku çekilince en çok gorulen şey priz yuku (sizin bu durumda klıma) çalışınca aydınlatmada tıtreme olabiliyor. sizin yuk çok yuksek değil. eger aydnlatmada falza yuk yoksa oraya bağlarsınız. sıgortası da 10Alıktir. onu 16 lık ile değiştirirsiniz. çunku artık saddece aydınaltma değil prız yuku de var. aksı hale toplam çekilen akım 10 A yaklaştı mı sıgorta atar.
    yanı yapılacak birden fazla secenek var . artık sizin için en uygunu ne ise onu yaptırmalısınız. hangi buatlar var, hangileri aydınlatma hangıleri prız, ne kadar dallanma var gibi şeyler var. şuana kadarki anlattıklarımla az çok bir fikir verebilmişimdir diye düşünüyorum. Uygun yontemi elektrikçinize de danışıp yaparsınız artık. şimdiden kolay gelsin :)

• quote:

Aydınlatma buatı olursa notr olur. sadece topraklama olmaz. topraklama guvenlik içindir ve bence kesinlikle gereklidir. buata kadar kablo aydınlatma da olsa prız de olsa 2.5 lık gelir. o aydınlatma buatı ise yanına bir de topraklama çekersiniz. aydınlatma buatından prız yuku çekilince en çok gorulen şey priz yuku (sizin bu durumda klıma) çalışınca aydınlatmada tıtreme olabiliyor. sizin yuk çok yuksek değil. eger aydnlatmada falza yuk yoksa oraya bağlarsınız. sıgortası da 10Alıktir. onu 16 lık ile değiştirirsiniz. çunku artık saddece aydınaltma değil prız yuku de var. aksı hale toplam çekilen akım 10 A yaklaştı mı sıgorta atar.
    yanı yapılacak birden fazla secenek var . artık sizin için en uygunu ne ise onu yaptırmalısınız. hangi buatlar var, hangileri aydınlatma hangıleri prız, ne kadar dallanma var gibi şeyler var. şuana kadarki anlattıklarımla az çok bir fikir verebilmişimdir diye düşünüyorum. Uygun yontemi elektrikçinize de danışıp yaparsınız artık. şimdiden kolay gelsin :)
    Çok ama çok teşekkür ederim...İnanılmaz anlattın. Çok saolasın kardeşim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.