Gelir vergisi ödersiniz, internette hesaplama araçları mevcut. Tapuda gösterdiğiniz alış ve tahmini gelecekteki satış değerinizi girerek yıl yıl hesaplayabilirsiniz. Ev değer artış vergi diye yazın çıkar. Emlak rayiç değerinden mecburen biraz daha fazla gösteriyorsunuz, Kredidende biraz fazla gösterebilirsiniz, ileride incelemeye takılırmı ceza yermisiniz Allah bilir şu an kimse net birşey diyemez hocam. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
En Uygun Konut Kredisi (1811. sayfa)

-
-
Önceden faiz ödemeli derken önden bir miktar ödemeli olabilir mi?
Bu konuda hesabı kitabı tam anlayamayan arkadaşlar için yazayım. Aynı teklif bize de geldi. Önden 50.000 verirsek oran 2.59 rakamına düşecekti. Önden verdiğim rakam, aylık ödemelerime yalnızca 1600 TL gibi bir düşüş olarak yansıyordu. Totalde ise 100.000 civarı bir rakam daha az çıkıyordu. Kabul etmedim.
Matematik bilimi bugünün 50.000 TL'sinin 65 ay ödemede size aylık 1600 TL daha az ödeme çıkacak diye kabul etmemeniz gerektiğini, sıcak paranın daha değerli olduğunu söyler. Anlık heyecanınız ise 2.59 rakamını ve aylık ödemelerde 1600 TL düşüşü cazip görüp kabul edebilir. İkisi arasındaki tercih sizin.
-
4 sene sonrasının enflasyon rakamlarına göre şekillenir. Şimdiden öngörmek çok zor.
Ama en güzeli 5 yılı bekleyip hiç riske girmemektir.
-
-
Evet aynen bu şekilde bana da teklif etmişlerdi. 2,89 olan oran 2,59'a düşecekti.
O an heyecan ile kabul etme ihtimali olan arkadaşları şimdiden uyarmış olalım. Rakamların görüntüsü çok cazip ama aslında değil.
Teşekkürler.
-
Bazıları orana takıldığı için o müşterileri kapıyorlar her kredide bunu yapabilirsiniz, ödeme tarihini bile değiştirseniz taksitiniz düşer örneğin 15 inde kullanılan bir kredi için 8 inde ödeme günü belirlerseniz 70.800 civarı olan taksit 70.400 civarına düşer ki benim öyle oldu konut kredimde, yada ilk taksit 70.800 çıkmaz 60 bin çıkar sonraki taksitler 70.800 çıkar bunun tam tersi de ilk ay daha krediyi çeker çekmez 70.800 öderseniz 1 2 bin aylık ödeyeceğiniz tutardan düşer. Yani sonuç olarak banka günlük faizine bakar, bunu erken kapama yaparsanız çok iyi anlarsınız. 01.09.2025 erken kapama tutarı 2. 267 olan kredinin 09.09.2025 tarihli kapama tutarı 2. 282 olarak gerçekleşmiştir. Çünkü günlük bazda da faiz işletirler.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Konut kredisi için dışarıdan banka harici firmadan hayat, maluliyet, işsizlik teminatlı sigorta yaptıran oldu mu? Ben özellikle işsizlik sebebiyle yaptırmayı düşünüyorum. HDI sigortanın sitesinden baktım fiyatta gayet makul, maaşlı çalışan için %15 vergi indirimi de oluyor gelir vergisi istisnası kapsamında maaşınızdan kesilen vergiden düşebiliyorsunuz. Bankaların sigortaları aşırı yüksek ve işsizlik teminatı yok (belki yapan vardır) yarın evimin yakınında ki sigortacıya gideceğim bakalım yüz yüze görüşmek poliçeyi incelemek lazım diye düşünüyorum. Yaptıran arkadaşlar varsa tecrübesini paylaşırsa sevinirim.
Peki ileride sattığımda da evin satış bedelini yine düşük mü göstermek gerekir? 3 milyona aldığım evi 1.6milyona gösterdim şimdi dediğim gibi, ileride 3 yıl sonra 8e sattım ama 5milyon göstersem o zaman önceki ev alışım da üfeye göre 1.6milyondan 3.5milyon olsun, 5milyon - 3.5milyon'un vergisi çıkar değil mi? 8milyon - 3.5 milyon değil. O zaman alışta şimdi düşük gösterirsek ileride de az vergi ödemek için düşük göstermek gerekir. Onun için de alıcıyla önceden konuşulmalı değil mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dberkamp -- 9 Eylül 2025; 23:6:22 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bireysel satışlarda böyle bir şey oluyor mu ki de konu oldu sizin için hocam
5 yıldan öncede her şey olabilir ama fırsat çıkar evin satman gerekir vs. Bu işler ileride hiç kesin değil.
Değer artış kazancı vergisi oluyor bu dediğim.
Var mı öyle birşey yeni mi çıktı biz ne değer artışları yaşadık yıllardır kimseye birşey çıkmadı
Evet. Hocam hesaplama araçlarına baktım sizin için az önce , 1-2 aracı karşılaştırınca farklı sonuçlar elde ettim ama kabaca anlatayım. Evi krediyle alacağınızı varsayıyorum. 1.6 milyonluk evi 3 yıl önce aldınız diyelim, 1.7 milyonda faiziniz tutmuş olsun. Evide bugün( yani alışınızdan tam 3yıl sonra) 5,6 milyona sattığınızda gelir vergisi çıkmıyor. Satış fiyatını biraz daha arttırdığınızda vergi çıkmaya başlıyor. Önümüzdeki 3 yılda endeks,üfe,tüfe ne olur bilemeyiz ama geçtiğimiz 3 yıl için durum bu. İlerde alıcıyla konuşmak sizin sorumluluğunuz çünkü vergi size çıkacak. Ama alıcıda çok muhtemel tapu harcından dolayı bu yönde gitmek isteyecektir.
Tapu harcı az ödemek için düşük göstermek de bana gereksiz geliyor biraz da açıkçası. Çok fark yoksa biraz az ödeyim diye ileride daha yüksek miktarlarda vergi ödeme ihtimalini almak mantıklı değil gibi neden çoğu kişi böyle yapıyor? Tapu harcında da taksitlendirme var bir de peşin de vermiyorsun o yüzden evi alırken bence çok boş yere dert ediliyor gibi siz ne düşünüyorsunuz?
5 yıldan dolmadan satılırsa oluyormus
Hocam kişiye göre değişir. Kısa vadede satma ihtimali yüksekse doğru fiyatı göstermek mantıklı. Birde denetlemeye falan birşeye takılırsa cezası var diye biliyorum(emin değilim). Ama diğer taraftan bakacak olursak, ciddi paralar. Büyük bir yatırımla ve genelde büyük bir borçla alınıyor evler. Nerden ne kısarsak kâr diye düşünülüyor.
Uzman arkadaşlara bir sorum olacak. 2,69 ziraat ve 2,55 halk yeni evli kredisinden hangisini almak daha makul olur?
Ziraat’te 150 bin daha fazla kredi alma imkanı var. Halk olursa 150 bin kadar altın alma durumu söz konusu.
120 ay. Ödemede halk 8 bin daha ucız aylık.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Tabiki 2.55 ne kadar veriyor halk bankası? Ziraat ne kadar veriyor? Bana vermedi işte halk bankası 2.200 istedim 500 bin verdi yarım saat evrak şu bu uğraştı bide geldi 500 dedi hesaba da kredi harici 2.500 nakit yatırmama rağmen :)) mayıs ayında
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daquied -- 10 Eylül 2025; 0:20:57 >
Kısa süre sonra satılacaksa doğru fiyatı göstermek neden mantıklı oluyor hocam? Yine aynı şekilde hesaplanmiyor mu ne fark ediyor?
Ziraat 4m (%2,69) kadar veriyor, halk 3.850 (%2,55)
Halk bu kampanyayı yeni yayınlamış. Benim sorduğum şube sadece 1m veriyor 2.55’ten demişti. %2,7’den veriyor yine 4 seviyesine kadar.
Beni altın alma tarafı korkutuyor genel olarak. Hem ona bazında 4 bin seviyesini zorlaması hem de ülkedeki riskli durumdan dolayı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yureklibatur -- 10 Eylül 2025; 0:25:47 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X