Şimdi Ara

En Önemli Türk Filmi 'YOL'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
556
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yazdığım başlığa bakıp bunun benim görüşüm olduğunu düşünmeyin.Aslında izlemediğim bir film.Ama yabancı sitelerde yabancıların yorumlarından gördüğüm kadarıyla süper bir filmmiş..Hangi filmden mi bahsediyorum, Yılmaz Güney ve Şerif Gören imzalı YOL filminden.

1982 yılında çekilen ancak yasaklar dolayısıyla yıllarca TV'de gösterilemeyen Cannes'da FIPRESCI, Altın Palmiye ve Jüri Özel Ödülü alan ; Altın Kürelere En İyi Yabancı Film olarak aday olan büyük Türk filmi.

Konusu ise kısaca şöyle: İmralı Cezaevinden bir hafta izin verilerek evlerine doğru yola çıkan 5 mahkumun evlerine gidiş hikayesi anlatılıyor.Türkiye'nin farklı yerlerindeki evlerine giden mahkumlar dışarıdaki dünyanın da içeriden pek farkı olmadığını görürler. 40 milyondan fazla nüfusu olan bu ülkede herkes yarı mahkum gibi yaşamaktadır.Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı Şerif Gören'in yönettiği film dönemin Türkiye'sini gözler önüne seriyor.

Türkiye'de yapılmış en önemli filmlerden biri olan YOL filmi için yabancı seyircilerin görüşleri de çok iyi bir film olduğu yönünde.

Bende 19 yaşında biri olarak bu filmi izlemedim ama TV'de de yayınlandığına pek şahit olmadım zaten.Ancak en kısa zamanda bir yerden bulup izlemek istiyorum.

Filmin IMDB sayfası için
    http://www.imdb.com/title/tt0084934/

IMDB yorumları içinhttp://www.imdb.com/title/tt0084934/usercomments

• "yol" inanlımaz bir film ayrıca çok sancılı bir çekim dönemi var iki kez yönetmen değişiyor,senaryo kısaltılıyor,oyuncu bulmakta zorluklar,sansür kurulları çok ilginç bir çekim dönemi olan ama türk sinemasının klasiklerinden biri haline gelen o dönem türk sineması için bulunmaz bir nimet haline geldiği halde yasaklarla uğraşan(o dönemdeki bir diğer efsane türk filmi de "otobüs" tür nedense o da çok fazlaca sansüre uğramış ve ancak tüm avrupa izledikletn sonra kendi ülkesinde izlenebilmiştir)cannes'da "missing"(costa garvas)gibi müthiş bir filmle aynı dereceye gelmiş altın palmiye almış olan tek türk filmi herkes mutlaka izlemeli ve yılmaz güney(senaryo) ve şerif gören(yönetmen) mutlaka türk sinemasında hakkettiği saygıya kavuşmalı bu filme hakkını verin
  • zaten böyle sansüre uğramış bir filmin VCD si de sansürden izlenemez hale gelmiştir.Kültür bakanlığı mahvetmiştir filmi.
  • internetten bulsana yahu!

bu arada sansürle ilgili yazdıkların da doğru bukadar sansürcü ülke azdır yahu burada "sevimli kahramanların(looney toons,evet daha geçen gün bizm bugs bunny'yi sansürlediler yahu!!)",evlerimizde izlediğimiz dvd'lerin sansürlendiği yol ve duvar gibi filmlerin kendi izleyicisi tarafından 20 YIL boyunca izlenemediği,kitapların toplatıldığı(2000 li yıllardada devam ediyor bu merak etmeyin) bir ülkeden bahsediyoruz...

yazık yahu kurtulamadık şu sansürden aklıma devekuşu kabere'nin yasaklar oyunu geldi ne güzel dokunduruyordu bunlara(ama aşk olsun daha güzeldi)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blake -- 29 Mayıs 2007; 14:03:11 >

• zaten bakıyorum yılmaz güney'in birçok filmi sansürlenmiş.
  • 8/10

darbe döneminde hapishaneden iznle ayrılan mahkumların hikayelerini anlatıyor film.

film gizlice çekilmiş zira ohal dönemide izin verilmemiş. komutanlara falan bazen asker lazım olduğunda sahte senaryolar falan verilmiş ki izin verilsin diye. bu bakımdan ilginç bir film.

doğu için kürdistan yazmışlar. pkk lıları normalmiş gibi anlatmışlar ki yılmaz güney filmi olduğundan şaşırmamak lazım ama öyle bir propagandavari bir durum da yok.

doğunun halini , kadının durumunu , darbe ortamını da işlemişler.

beğendim yani yalan söylemiyeyim. youtube da var film.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.