Şimdi Ara

En iyi diş macunu ? (11. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
241
Cevap
5
Favori
195.900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DnzIrmk

    İyide misvağın kendisinde flörür var zaten :)

    Misvakta nasıl florür olacak? kimyasal bir ürün mü? :)) Çok saçma
  • Misvak kullanmanın faydaları


    Misvakta silisyum, sapanin, kalsiyum oksalat, kükürt, tanen ve mineral bulunur.Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetine misvak kullanmayı tavsiye etmiştir. Çünkü misvak;

    Her şeyden önce iyi bir antiseptiktir.

    Ağız kokusunu giderir.

    Diş çürümelerini önler.

    Diş etlerini güçlendirir.

    Sürekli kullanımda diş eti kanamalarını bitirir.

    Balgamı bertaraf eder.

    Ağız kuruluğunu önleyerek akıcı konuşmayı sağlar.

    Misvak yağı eklem ağrılarına karşı faydalıdır.

    Misvak tohumu mide kuvvetlendiricidir.

    Sürekli kullanımda hem sesi hem de cildi güzelleştirme özelliği vardır.

    Bir sünnet-i seniyyeyi ihya ettiğimiz için amellerimiz de sevaplarımızı artırır.

    Misvak dişlere olduğu kadar ihtiva ettiği kimyevi maddeler dolayısıyla gözler için de faydalı bir ağaçtır.

    Uykudan ve namazdan önce muhakkak misvak kullandığını öğrendiğimiz Resulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetine misvak ile ilgili tavsiyelerini paylaşalım:

    Oruç tutanlar sabahları misvak kullansınlar, akşama doğru kullanmasınlar çünkü iftarda iki dudağı kurumuş olan kimsenin kurumuş ağzı kıyamet gününde nur olacaktır.

    Ağızlarınız Kur'an'ın geçtiği yollardır. O yolları misvakla temizleyiniz.

    Misvak kullanmak için Cebrail'den (as) o kadar çok telkin aldım ki bu mevzuda bir vahiy gönderileceğini zannettim.

    Ümmetimi zorlamayacağına inansaydım, onlara her abdest alışlarında misvak kullanmalarını emrederdim.

    Hz. Ayşe validemiz (r.anha) şöyle rivayet eder: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) eve girdiği zaman ilk iş olarak dişlerini misvakla temizlerdi.

    ***

    Ağız kokusuna bitkisel çözümler

    Ağız kokusu devamlı bir hâl almışsa bunun nedeni genellikle diş ve ağız bakımına itina göstermemek, fazla hayvansal gıda yemek, sinüzit, solunum yolu hastalıkları ve ateştir.

    Bunun yanı sıra mideniz yeterince asit salgılamıyorsa veya çok proteinli yemeklerden sonra hemen meyve yerseniz, yediğiniz meyveler midenizde mayalanabilir ve meydana gelen gazlar nefes ve dolayısıyla ağız kokusuna sebep olabilir.

    Çantanızda kuru karanfil olsun

    Her şeyden önce ilke olarak bolca yeşil yapraklı sebzelerden düzenli olarak yemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Hazımsızlık veya mide gazından yakınmalarınız varsa mideniz yeterince asit üretmiyor demektir. Sindirim sisteminizi normal düzeninde çalıştırmak için et, balık veya yumurtalı yemeklere sirke koyun. Elma sirkesinde normal mide asidi kuvvetinde asetik asit bulunuyor. Yarım litre ılık suya elma sirkesinden iki çay kaşığı koyup karıştırın. Her gün bu karışımla gargara yapmak her durumda olmasa bile çoğu durumda ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.

    Ağız kokusundan şikâyetçiyseniz yanınızda küçük bir kutu içinde kakule veya kuru karanfil taşıyın ve sakız çiğner gibi bunları çiğneyin.

    Her gün düzenli olarak ekinezya çayı ile ağzınızı çalkalamak ağız kokusu yapan diş eti enfeksiyonlarının tedavisinde faydalıdır. Bunun için iki çay kaşığı ekinezya kökünü bir çay bardağı suya koyun. Ağzını kapatarak on dakika kadar ağır ateşte kaynatın ve soğuduktan sonra kullanabilirsiniz.

    Eğer sarımsak yediyseniz ve kokudan rahatsız olacağınız bir ortamda bulunacaksanız şunu unutmamalısınız; sarımsaktaki kimyasal maddeler sindirim esnasında kana karışır ve sonra nefesle dışarı çıkar. Bunu önlemek için sarımsak yedikten sonra duş alın, ardından bir bardak suya koyacağınız üç damla nane yağı ile gargara yapın ve maydanoz yaprağı ile karanfil çiğneyin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alimakgrav -- 13 Haziran 2016; 13:53:28 >




  • Misvakın Faydaları

    Misvak, arak, peelu veya Salvadora persica olarak adlandırılan ufak ağaçlardan elde edilir ve daha çok Müslüman ülkelerde Müslümanlar tarafından diş fırçalamak için yaygın olarak kullanılır. Peygamber efendimiz tarafından önerilen ve sünnet olan misvakla dişeri fırçalamak çok eski bir ağız diş fırçalama yöntemi olmasına rağmen, modern tıp tarafından yapılan araştırmaların çoğu misvakın sağlık açısından bir çok faydasının olduğunu ortaya koymuştur.

    Hatta misvak üzerine yapılan bilimsel bir çok araştırma misvakın diş eti hastalıklarını önlemede diş macunlarından çok daha etkili olduğu ortaya konmuştur.



    Misvakın Sağlığa Faydaları

    Misvak genelde diş fırçalama aracı olarak düşünülür ve sadece diş, diş eti ve ağız sağlığına faydaları olduğu sanılır. Fakat şimdiye kadar misvakla ilgili yapılan bir çok araştırma misfakın sağlık açısından başka faydalarının olduğunu ortaya koymaktadır.

    Misvakın güçlü anti bakteriyel özelliği ve dik kıllardan oluşması doğal diş fırçası olmasını sağlamaktadır. Bunun dışında içerdiği mineraller yardımıyla zihinsel sağlıktan, diş sağlığına, göz sağlığına kadar çok geniş yelpazade sağlığımıza hizmet eder.Şimid misvakın bu faydalarını inceleyelim;

    Diş Sağlığı: Misvak sert kılları yardımıyla dişlerin ince aralıklarına girerek temizlenmesini sağlar, bunun yanında diş minelerine zarar vermeden dişlerde plaklar oluşmasına engel olarak diş sağlığını korur
    Misvak ayrıca dişlerdeki sarılığı ortadan kaldırarak beyazlaşmasını sağlar, bu özelliğinden dolayı sigara kullanan kişiler tarafından kullanılabilir. Sigaranın diş ve ağıza verdiği zararları azaltıcı özelliği vardır.

    Diş Etlerini Korur: Misvak kullanımı diş etleri sağlığı açısından da önemlidir. İçerdiği mineraller yardımıyla diş etlerini korur aynı zamanda antioksidan özelliğinden dolayı diş eti ve dişlerin birşeştiği kısımda mikropların barınmasına izin vermez.

    Ağız Kokusunu Giderir: Akşam yatmadan önce dişlerinizi fırçalasanız bile bazı nedenlerden dolayı mideden geriye doğru gelen gazlar ağızda kötü kokulara neden olabilir, misvakın aromalı tadı bu tür kötü kokuların giderilmesini sağlar.

    Baş Ağrısı: Misvak üzreine yapılan araştırmalar mivakın içerdiği madde ve minerallerin baş ağrısına iyi geldiğini ortaya koymaktadır. Bunun yanında misvakın hafızayı güçlendirdiği düşünülmektedir.

    Bakterileri Öldürür: Misvakın bakterileri öldürücü özelliğinden dolayı genel ağız sağlığı için faydalı olduğu düşünülmektedir.

    Minereri Korur: Misvakın kök veya dalı sodyum, potasyum ve klorür içerdiği için diş minelerinin güçlenmesini sağlar.

    Organik: Misvak %100 organik olduğu için her hangi bir zararı veya yan etkisi yoktur.

    Misvakın Diğer Faydaları

    Yazının başında misvakın Salvadora persica olarak adlandırılan ağaçdan elde edildiğini yazmıştık.İşte misvak bu ağaçtan elde edildiği için bazı tıbbi özelliklere sahiptir. Bu özllikelerin sağlık açısından bazı faydaları şunlardır;

    Misvakın çok etkili antibakteriyel özelliği vardır, bundan dolayı bakterile başarıyla ortadan kaldırır.

    Kan pıhtılaşmasını misvakın içerdiği ihtiva önler.

    Misvakın içerdiği mineral ve bileşenler, safra kesesi sağlığı için fadalıdır.

    Misvak bağırsak solucanlarının temizlenmesine yardımcı olur.

    Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.

    Çocuk felcine karşı mivakın faydalı olduğu bilimsel olarak ıspatlanmıştır.

    Misvak ağacının taze kök ve kabuğu mesane, nezle düşük ateş, bronşite iyi gelir.

    Aynı şekilde taze misvak kökü ve kabuğu mide ve karaciğer sağlığı için faydaldır. Mide ve karaciğeri temizler, dalağın üzerinde yükü hafifletir.

    Misvak kaynatılarak içildiğinde astım semptomlarını azaltır, öksürüğü azaltır.

    Misvakla alakalı yapaılan bilimsel araştırmalar, misvakın ağız içinde yer alan 750den fazla zararlı bakteri rürünün etkisini azalttığını orataya koymuştur.

    Misvakın bağışıklığı arttırarak vücudun çeşitli hastalıklara karşı direnci arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

    Misvakla İlgili Yapılan Bazı Araştırmalar: Misvakın sağlık açısından faydalarıhakkında bazı araştırmalar şöyledir.

    Naneli ürünleriyle tanınan Wirgley şirketinin yaptığı araştırmalara göre misvak ekstresinin nane ve diğer bazı sebzelere göre 20 kat daha fazla bakteri öldürücü etkisinin olduğu ortaya konulmuştur.

    2008 yılında İsveçte yapılan araşturamaya göre, dışarıdan yapılan temas sonucu ortaya çıkan periodontal hastalıklara karşı misvak ve misvak kullanımının oldukça etkili olduğu ortaya konulmuştur.

    Amerikada Pubmed Tıp Hizmetleri kurmunun yaptığı araştırmalar sonucu misvakla diş temizliğinin normal diş fırçalarından daha etkili olduğunu Diş ve diş eti hastalıklarını ortadan kaldırma başarısının yapay diş fırçası ve macunlarından daha fazla
    olduğu ortaya konulmuştur.

    Misvakın Zararları

    Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar sonucu ağız temizliği olarak kullanıldığında her hangi bir zararı olduğuna dair bir bilgiye rastlanmamıştır.
    Misvak kanatılarak suyunun içilmesi mümkündür, dozu ve ne kadar kullanılması gerektiği konsunda bir bilgi yoktur. Kaynatıp suyunu içerek tüketmek isteyenlere uazman desteği almalasını öneririz.

    Tavsiyeler
    1400 yıl önce Peygamber efendimiz tarafından kullanılan ve daha sonra onun takipçileri tarafından günümüze kadar onun bir sünneti olarak sürdürülen misvak kullanımının sağlık açısından bir çok faydası olduğunu modern tıp da ortaya koymaktadır. Misvakın sağlık açısından hiçbir yan etkisinin olmaması özellikle çocuklar tarafından kullanılmasını önemli kılmaktadır. Misvakla ilgili başta Amerikada olmak üzere yapılan bilimsel araştırmaların sonuçları ve dayatları kaynaklar kısımında mevcuttur.

    http://www.faydalarizararlari.com/misvakin-faydalari/




  • "Kimyasal bir ürünmü nasıl flörür olucak" gibi saçma bir cümle kurmadan önce lütfen bilimsel konuşun (kaynak)https://en.wikipedia.org/wiki/Salvadora_persica

    Domuz kılı olsa ne olacak onu anlamadım? kalp rahatsızlığı geçirsen, kalbinede domuz kalp kapakçığı takacaklar. Domuz kılı zararlı değil. insan anatomisinin orta kısmına en çok benzeyen hayvandır. (günah falan kısmına hiç girmiyorum çünkü günahla falan alakası yok, haram olan domuz etinin yenmesidir)

    Verdiğin bilgilerin kaynakları bilimsel değil.

    Sünnetlede ilgili yok. 1400 yıl önce sadece Arabistanda mı kullanıldığını sanıyorsun? Kullanımı çok daha öncesine dayanır. Yani sadece İslam kültürü ile alakalı değil misvak.

    Diş sağlığı ile ilgili bilimsel bir konuyu inatla dine bağlama çabanıda anlamıyorum. Dini ve İslamı herşeye karıştırırsanız, İslam'a yarar değil zarar getirirsiniz. Örneğin misvak konusu gibi. Misvağı islama mal ederseniz, doğal içinde zehirli flörür yok derseniz, benim gibi biri çıkar ve içinde flörür olduğunu gösterir. Ben misvağın islamla alakası olmadığını biliyorum ama bunu bilmeyen başka biri okuduğunda İslamın yanılmış olduğunu sanar. O yüzden böyle alakasız şeyleri bile dine mal etmeyin.




  • Signal white now sapsari dislerimi beyazlatti arkadaslar, o kadar sigara ve kahve icmeme ragmen.
    En iyisi disleri beyazlattiktan sonra misvaka gecis yapmak gibi geliyor suan, dis macunlari bayagi tehlikeli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: conqierors

    macun ve fırça haricinde 1 kerede olsa lütfen misvak deneyin öyle karar verin. Hem misvakın ucunu 1 parmak açıyorsun kullanıyorsun 1-2 hafta sonra ucunu kesip tekrar 1 parmak kadar açıyorsun. yenilenmiş oluyor uç kısmı. fazla bastırmadan sağdan sola devamlı sürteceksiniz.

    Teşekkü ederiz. Yanlız fırçalama sağdan sola değil yukarıdan aşağı, aşağıdan yukarı olması gerek miyor mu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mailtayfun

    Sevgili arkadaşlar, forumda gördüğüm kadarıyla bir çok kişi hangi diş macunu iyidir sorusuna, hangisinin flörür miktarı fazla ise o iyidir diye cevap vermişler, hatta bunu söyleyen diş doktorları bile var, ancak ortada büyük bir yanlışlık var, şöyle ki ; flörür dişleri beyazlatır ve korur ancak, aynı zamanda beyne en fazla zarar veren maddelerin başında gelir, yani dişimizi koruyalım derken beynimize en büyük zararı kendi ellerimiz ile veririz, ben bu foruma hangi diş macunu flörür içermez araştırması yaparken tesadüfen girdim ve yazılar tavsiyeleri görünce çok üzüldüm, o yüzden bu uyarıyı yapma gereği duydum,
    Not: flörür içermeyen çok fazla diş macunu yok, hatta benim bulabildiğim piyasada tek markanın tek ürünü mevcut burada marka verip reklam yapmak niyetinde değilim, amacım sadece flörür maddesini beyne zararları hakkında uyarıda bulunmak idi, son söz dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın :)

    Teşekkür ederiz.




  • Diş macunu zararlı, misvak yararlı

    Artık bilim ve tekniğin İslam hakikatlerini tasdik ettiğine, Peygamberimizin tavsiyelerinin büyük bir mucize olduğunu ispat ettiğine şahit oluyoruz.

    Batıya uymak adına doğallımızı kaybettik ama bu bize çok pahalıya mal oldu, aynı zamanda sağlığımızı da kaybettik.

    Bakın mesela her eve giren ve maalesef misvak sünnetinin yerini alan diş macunlarının içinde barındırdığı sodyum florür denilen maddenin mideye kaçması, yutulması halinde çok büyük sıkıntılar doğurduğu ortaya çıktı. Özellikle çocuklarımız için büyük tehlike söz konusu.

    Haber Şöyle:
    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, çocuk sağlığı için önemli uyarılarda bulundu.

    Diş macunlarının içinde ‘sodyum florür’ adı verilen zehirli bir kimyasalın yer aldığını anlatan Aydın, bunun doğada kullanılan flor gibi doğal özelliklere sahip olmadığını ve birden çok zararı bulunduğunu söyledi. Aydın, diş çürüğünü engellediği gerekçesiyle çocuklar için üretilen diş macunlarında da bu maddenin kullanıldığını kaydetti.

    ”Bağışıklık Sistemini Çökertir”
    Çocukların dişlerini fırçalarken macunu yuttuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ahmet şunları kaydetti: “Bu çok sakıncalı. Kanserojen özelliklere sahip olan bu kimyasal madde çocuklarda zeka geriliğine yol açar. Ayrıca, bağışıklık sistemini çökertir, enfeksiyonlara karşı direnci düşürür, üreme sistemine zarar verir ve kalıcı dişlerin çıkmasını geciktirir. O nedenle yuttuğuna emin olacağımız yaşa kadar çocuklara macun kullandırtmamalıyız. Bu yaş da 5-6’dır.”

    ”Sadece Diş Fırçası Kullanılabilir”
    Dişlerinin çıkmasıyla birlikte fırçalanmaya başlanabileceğini ifade eden Aydın, o yaşta sadece uygun diş fırçasının kullanılmasının diş sağlığı için yeterli olacağını sözlerine ekledi. Aydın fırçaya alternatif olarak da hijyenik misvakı önerdi. Diş çürüklerini önlemek için şekerli ve rafine gıdaların mümkün oldukça azaltmak gerektiğine işaret eden Aydın, “İşlenmemiş doğal gıdaları yiyin. Çocuklarınızı biberonla beslemeyin. Dişlerin iyi gelişmesi için yarı katı ve katı veya kemirilen gıdaları erken başlatın” uyarılarIında bulundu.

    ”Çocuklar Yutmamalı”
    İÜ Adli Tıp Enstitüsü Öğretim Üyesi Toksikolog Prof. Dr. Salih Cengiz:
    Belli bir dozun üzerine çıkılmadıkça sorun olmaz. Ancak sürekli alınması ve yutulması durumunda bu dişleri olumsuz etkiler. Dişlerde bir takım beyaz lekelenmelere ve yumuşamalara neden olur. Dişlerin daha kolay çürümesine yol açar. Yani dişleri kuvvetlendireyim derken dozu aştığında sertleşme yerine yumuşama gibi bir sorun ortaya çıkmış olur. Bu açıdan doz çok önemli. Çocukların yutmadan kullanması büyük önem arz ediyor.

    ”Flor Son Derece Zararlı”
    Kimya Mühendisi Mennan Aysan Kuzanlı: “Sodyum florürün diş macununda bulunma sebebi diş minesinin daha iyi gelişmesini sağlamak. Ancak flor aynı zamanda, klor, brom ve iyot gibi son derece zehirli bir kimyasaldır. Miktarı ne kadar fazla olursa zarar verme etkisi o derece artar. Özellikle çocuklar için sakıncalı. Yutmamaları gerekir.


    MİSVAK
    Gördüğünüz gibi bilim adamları bile artık MİSVAK diyor. Peki misvağın ne gibi faydaları var. Tesbit edilenlerden bir kaçı şöyle:

    Ağız kokusunu güzelleştirir.
    Gözleri cilalandırır,
    Göz ağrılarını teskin eder,
    Misvak kullanan kimsenin lisanında düzgün ve ahenkli bir konuşma gelişir.
    Ses tonunu güzelleştirir,
    Diş çürümelerini önler,
    Diş etlerinin çekilmelerini önler,
    Damaklara kuvvet verir,
    Balgamı tahlil eder,
    Zekayı arttırır,
    İhtiyarlığı geciktirir,
    Ölümden maada her derde şifadır,
    Basur hastalığını teskin eder,
    Yüzü güzelleştirir,
    Hazmı kolaylaştırır,
    Zihni açar,ezberlemeyi kolaylaştırır,
    Kalbi,mideyi ve göz sinirlerini kuvvetlendirir,

    Manevi Faydaları:
    Peygamber efendimizin hiç terk etmediği sünnetidir.
    Cenabı hakkın rızasını kazandırır,
    Şeytanı darıltır,
    Melekleri memnun eder,
    Can çekişmeyi kolaylaştırır,
    Kelime-i şahadeti hatırlatır,
    İman ile gitmeye sebep olur,




  • Bir diş macunu gerçeği: Florür
    Ergem Şenyuva

    Geçtiğimiz günlerde yedi yaşındaki kızımı diş doktoruna götürdüm. Güle oynaya dışarı çıkarken doktor ona renkli bir diş fırçası yanında küçük tüpte altı yaşın üzerinde çocukların kullanabileceği ve içinde florür olan konvensiyonel bir diş macunu hediye etti.

    Diş macununu görünce, ister istemez "bu çocuklar ne kadar az florüre maruz kalsa o kadar iyi olmaz mı?" diye sorduğumda, çok standart olarak, "bu kadarcığı bir şey yapmaz" cevabıyla karşılaştım ve bir süredir florür konusuna dair okuyup öğrendiklerimi paylaşmaya karar verdim.



    Öncelikle florür neymiş onu öğrenmek gerekli. Florür aslında doğada olan bir mineral. Ancak bizim diş macunlarında ya da sularda rastladığımız florürde durum farklı. Bizler florüre diş macunları, ilaçlar, pestisitler, içecekler ve sular yoluyla maruz kalıyoruz. Florür genellikle sulara ve kullandığımız diş macunlarına diş çürümesini engellemek için ekleniyor. Ancak florür sandığımız kadar masum bir kimyasal değil. Hatta tarihçesini okuyunca ister istemez, evdeki diş macununuza bakışınız bile bir anda değişebilir.

    II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar ve Ruslar, Farben adlı şirketin ürettği florürü hapistekileri daha 'etkisiz ve aptal' yapmak için içme sularına katıyorlarmış. Florürün beynin belli bir bölgesine tahribat yaparak, kişileri mücadele anında daha az aktif hale getirdiği tespit edilince bir kimyasal silah olarak kullanılmış. Halen günümüzde bilinen sakinleştirici ilaçların %25'i florür içermektedir. Dahası II. Dünya Savaşı sırasında florür nükleer silah yapımı için kullanılmış. Tabii bütün bunlara değinirken, her kimyasalın arkasında olduğu gibi, florürün arkasındaki lobi kaynağının gücünü de unutmamak lazım. Bir zamanlar dünyanın en büyük florür üreticisi olan Alcoa, Dow Chemical, Dupont ve Kellogg bütün olayın başını çeken Farben'la bir anlaşma imzalayarak, florürün yaygınlaşması için çalışmışlar.

    Günümüzde florür diş çürüklerini önlemek için kullanılıyor. Peki gerçekten koruyor mu?

    Yyl 2014. Florür halen hayatımızda. Bazı ülkelerde suya katılıyor. İstanbul Belediyesi bize katılmadığını ifade etti. Bizler florüre en çok diş macunlarımızda rastlıyoruz. Azıcık diş macunundan ne olur diyebilirsiniz. Ancak yapılan araştırmalarda alınan florür miktarının, ne kadar çok diş macunu kullanıldığıyla doğrudan korelasyonu olduğu öne çıkmış. Peki diş macunlarındaki florür gerçekten diş çürümelerini önlüyor mu ki bu kimyasalı aldığımıza değsin?

    Pek tabii ki hayır. Fluorosis denilen ve dişlerin beyaz, sarı veya kahverengi lekeli olmasına yol açan ve araştırmacıların kronik florür toksikliği adını verdiği durum, yüksek miktarda florürün vücuda girmesinden dolayı oluyor. Pek tabii en büyük endişemiz, eğer suyumuzda florür varsa olmalı. Yine de geçtiğimiz yıl Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, florürün çocukların nörolojik gelişimlerini negatif yönde etkilediğini tasdikliyor. Çocuklara florürlü diş macunu verirsek, diş çürümelerini önler miyiz sorusu her şey bir yana aslında çok önemli. Bilhassa Amerika'da yapılan araştırmalarda, yoksulluk, yetersiz beslenme ve dişçiye kolay ulaşamama problemlerinden dolayı ağız sağlığı sorunları çekenlerin florür tarafından hiç azalmadığı ortaya çıkmış.

    Bugüne kadar florürün yararlı ve kullanılması gereken bir kimyasal olmasıyla ilgili de bir veri toplanamamış. Her ne kadar bu konuda yapılan araştırmanın azlığı, konuya tam anlamıyla kamuoyunun eğilmesini engellemiş ve florürü savunanların desteğini almışsa da, yapılan araştırmalar florürün ne gerçekten diş çürümelerini tam anlamıyla önlediğini gösteriyor, ne de bu kimyasala bir ihtiyacımız olduğunu. Ayrıca florüre hassas bünyeler ve belli ırk gurupları da bu kimyasaldan da negatif olarak etkilenebiliyor.

    Durum böyleyken özellikle küçük çocuklara florürlü diş macunu kullandırmak niye?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alimakgrav -- 14 Haziran 2016; 11:16:10 >




  • Diş Macunlarındaki tehlikeler neler? Peki başka seçenek var mı?

    fluoridli diş macunu

    Televizyonlarda bembeyaz, tertemiz önlüklü ‘diş hekimlerinin’ hala daha ‘Florürlü Diş macunu’ reklamını yapıyor olmaları beni olduğu kadar sizi de endişelendiriyor mu? O zaman doğru yerdesiniz. Florürün aslında senelerdir üstüne basa basa inandırılmaya çalışıldığımızın aksine diş çürüklerini önlemekte pek de öyle allanıp pullanacak bir madde olmadığını artık biliyoruz fakat diş macunu ile ilgili bilgilerimizi tazeleyelim isterseniz hep birlikte.


    Pek çoğumuzun evinde bulunan en bilindik marka diş macunlarında bulunan florür (Fluorid) ile fare zehirinde kullanılan Sodyum Florür aynı madde… Tekrar okumanıza gerek yok doğru anladınız fare zehirindeki etken madde diş macununuzdaki etken madde florür ile aynı. Çocuk diş macunlarını düşünsenize bir de, tadı ne kadar güzel değil mi? Bir de tatlı şekerleme gibi çocukları diş temizliğine mi özendiriyor yoksa daha ‘bol’ diş macunu kullanmaya mı pek emin olamıyorum iyi niyetten. Peki ya 2 yaşındaki bir çocuk yanlışlıkla o güzel tada kendini kaptırıp bir tüp diş macununun yarısından azını bile yese ne olacağını biliyor musunuz: “Ölümcül Florür Zehirlenmesi!” Hiç diş macunundan da insan ölürmüymüş demeyin… Belki popüler medya size duyurmuyor olabilir ancak hastane acil kayıtları binlerce florür zehirlenmesi vakası ile dolu. Florür birikiminin nasıl toksik zehirlenmeye yol açtığı ve vücutta birikiminin hangi yaşamsal tehditlere sebebiyet verdiğini bir başka yazımızda incelemiştik, bu linkten ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.

    Diş macunundaki zararlı maddeler keşke sadece florür ile sınırlı olsa. Bir de gliserin var ki yine en az florür kadar şaşırtıcı etkilere sahip. Gliserin hemen hemen bütün diş macunlarında bulunuyor. Sağlıklı, ideal durumda dişlerimizin aslında kalsiyum ve mineralleri emebilmeleri gerekmektedir. Gliserinin dişlerinize yaptığı en büyük kötülük dişlerinizi 28-30 çalkalamaya rağmen temizlenemeyen bir tabaka ile kaplamasıdır. Yani gliserin dişlerinizi bu tabaka ile kaplayıp kalsiyum ve mineralleri emebilmesini engelleyerek, dişlerin kendi doğal koruma mekanizmasını bozmuş olur. Aslında doğal yöntemlerle dişlerinizi temizlerseniz ve beslenmenize dikkat ederseniz diş mineleri kendi kendilerine zaten iyileşebilecek bir yapıya sahipler. Evet evet bunu da doğru okudunuz, senelerdir size söylenenin aksine diş minelerinin sağlıklı beslenme ve bakımla kendilerini tedavi edebildiğini artık bağımsız, vicdanı hür, her diş hekimi söylüyor.

    Triklosan nedir?
    Triklosan diş macunu, gargara, bir takım antibakteriyel sabunlarda kullanılan maddedir. Bakteri direnci sağladığı bilinmesine rağmen hala daha diş macunlarında kullanılmaktadır. Kanada Tıp Derneği 2009 yılında diş macunu, ağız gargarası, şampuanlar gibi ürünlerde aynı sebeple kullanılmasının yasaklanmasını talep etmiştir. 2006 ve 2009 yıllarında yapılan çalışmalarla tiroit hormonunu dahi etkilediği görülmüştür. Diş macunun da florür de vardı unutmayın yani tiroit bezlerine florürün yol açtığı olumsuz etki ile yetinmemiş? üreticiler, bir de Triklosan eklemişler ki sonuç garanti olsun.

    Başka neler var diş macunlarında?

    use-fluoride-toothpaste-1SLS, Sodyum Lauril Sülfat, ağzın içindeki doğal sıvıyıı kurutmaktan başka bir işe yaramadığını biliyoruz. Ağız zarını tahrip ettiği için pamukçuk – aft rahatsızlığını tetiklediğini de artık biliyoruz. Bilmediğimiz neden diş macununda olduğu. Köpürsün diye var efendim, malum köpürünce daha temiz olduğu inancı yaygın ya! Yani anlayacağınız SLS de bir çeşit deterjan.

    Standart bir tüp diş macunun içinde işte bunlar var, ha tabii sakarin, sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar, sentetik boyalar, sentetik koruyucu maddeler, kıvam artırıcılar ve daha benzeri birçok madde. Hemen hatırlamakta fayda var: ağız içindeki kılcal damarlar temas ettikleri her maddeyi başta beyin olmak üzere dişlerle bağlantılı sinirler üzerinden tüm organlarımıza iletirler. Yani bütün bu zararlı zehir ve kimyasal sentetik maddeler günde 3 kez ağız yoluyla vücudunuza yayılıyor ve zamanla da birikiyor. Eğer ağız yoluyla tüm bu sentetik ve zararlı maddelere maruz kalmak istemiyorsanız, burada yazdığım bir kaç basit reçete ile siz de evde diş temizleme karışımınızı kendiniz kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

    Ağız ve diş temizliği için Doğal Reçeteler

    1 çay kaşığı karbonat – sodyum bikarbonat (alüminyumsuz – karbonat diş macununuzda bulunan standart malzemelerden daha az aşındırıcıdır).
    1 çay kaşığı misvak tozu – doğal mikrop kırıcıdır ve diş etlerine faydası asırlardır bilinmektedir.
    Kıvamına göre su

    1 çay kaşığı karbonat
    1/2 çay kaşığı ince deniz ya da kaya tuzu – doğal tuz
    1 damla nane, karanfil, limon yağı ya da kekik yağı.. Dönüşümlü kullanabilirsiniz. Kıvamına göre su
    1 çay kaşığı karbonat
    1/2 çay kaşığı hindistan cevizi yağı – sıvı halinde
    1 damla nane, karanfil, limon yağı ya da kekik yağı Kıvamına göre su

    Yukarıdaki ölçüler bir fırçalama için yeterli olabilecek miktarlardır. Bu ölçüler temel alınarak elbette miktarı çoğaltıp bir defadan fazla kullanımlık miktar da yapabilirsiniz. Ağız tadınıza göre, bu karışımları benzer özellikler taşıyan doğal bitki tozları ya da tatlar kullanarak zenginleştirebilirsiniz.

    Karışımınıza toz halinde Kalsiyum Magnezyum ekleyebilirsiniz. Kalsiyum Magnezyum diş minelerinin kendini tamir etmesinde çok etkendir.
    Eğer biraz tatlı bir karışım tercih ederseniz XYLITOL da ekleyebilirsiniz. pH dengesini koruduğu için rafine şekere kıyasla çok daha zararsız bir tatlandırıcıdır. Rafine şeker gibi asit birikimine yol açmadığı için diş çürüklerine karşı koruma da sağlar.

    Xylitol bulmak zor ise Stevia da kullanabilirsiniz, yine doğal bitkisel bir tatlandırıcıdır.
    Su yerine %3 yoğunluklu Gıda Kodeksine uygun Hidrojen Peroksit (H2O2) kullanılabilir. Tadından rahatsız olmayanlar sirke de kullanabilir. Eğer hidrojen peroksit kullanacaksanız koyu renkli ışık almayan bir kavanoza koymayı ihmal etmeyin. Aynı hidrojen peroksit ile belli aralıklarda gargara da yapabilirsiniz. Ağzınızdaki bütün zararlı bakterileri temizleyecektir. Fakat edineceğiniz Hidrojen Peroksit’in belirttiğimiz gibi Gıda Kodeksine uygun (Food-Grade) olması ve yoğunluğunun %4’ü asla geçmemesi çok önemlidir, lütfen buna azami ölçüde dikkat ediniz.

    Zaman zaman kekik yağı, ya da karanfil yağı gibi yağlarla parmağınızla diş etlerinize masaj da yapabilirsiniz.
    Çocuklar için kullanacaksanız kekik ve karanfil yağları 12 yaş altına tavsiye edilmez. 12 yaş altı çocuklarda Hidrojen Peroksit kullanmı da uygun bulunmamaktadır.

    Yukarıdaki reçetelerin hepsi ile beraber yine belli aralıklarla misvak da kullanabilirsiniz. Ağız sağlığı ve diş etlerine faydası asırlardır bilinmektedir. Hindistan ve Uzak Doğuda sadece misvak yaprağı çiğneyip ya da tozuyla dişlerini yıkayıp hayatlarında dişçi görmemiş kabilelerde yaşayan insanların dişleri gayet sağlıklı ve beyazdır. Elbette bu insanların doğal sağlıklı şekilde beslendiği gerçeğini de vurgulamakta fayda var.

    Tüm bunlara ilaveten elbette düzenli diş kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyip, sağlıklı beslenip dişlerinizi de doğal maddelerle temizlerseniz diş çürükleri ve çeşitli diş eti hastalıkları ile karşılaşma riskinizi de en aza indirgemiş olursunuz.

    http://www.buketkaptan.com/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alimakgrav -- 14 Haziran 2016; 16:14:20 >




  • Diş Fırçası mı, Misvak mı?

    Diş fırçasının zararlarına karşı bitkisel çözüm

    Gelişmiş Batı'nın yaptığı diş fırçası nedense bizimkinden daha cazip geldi onu kullanır olduk. Hatta yeni gelen nesil misvakı hiç tanıyamadı. Peki gerçekten diş fırçası mı daha yararlı yoksa misvak mı?


    Diş fırçası önce hayvan kılından(at kılı,domuz kılı) üretiliyordu. Bildiğimiz gibi bu kılların içi boştur ve bir iki kere fırçalama sonucunda kıllar ucundan delinir. Kılların ortasında ki boşluğa yemek kırıntıları girer ve burası bakterilerin kolaylıkla üreyebileceği yerdir. Zaten tarihimize baktığımızda bu diş fırçalarını kullanan insanların ağız, boğaz ve bademcik gibi hastalıklara yakalanma oranı gözle görünür şekilde artmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda zararı kanıtlanıp, piyasadan kaldırılmıştır. Daha sonra diş fırçaları sentetik naylondan üretilmiştir. Naylon diş fırçasını kullanırken fırçanın telleri ister istemez kopar ve fark etmeden yutarız. Bu teller son derece tehlikeli ve kanserojendir. Ayrıca naylon diş fırçası da bakteri üremesine müsaittir. Ve ağız gibi bakterinin bulunduğu aynı zamanda sulak bir yerde kullanıldığından diş fırçasında kolaylıkla bakteri üremesi olur. Bir diş fırçası en fazla 3 ay kullanılmalıdır. 3 aydan sonra o diş fırçası ağzımızı temizlemekten çok hastalıklara davetiye çıkarır. Peki biz diş fırçamızı ne sıklıkla değiştiriyoruz?


    Diş macununa gelirsek tehlike katlanarak büyüyor. Diş macunlarının içinde 'sodyum florür' adı verilen zehirli bir kimyasalın yer aldığını anlatan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın şunları söylüyor: '' Bu çok sakıncalı. Kanserojen özelliklere sahip olan bu kimyasal madde yutulduğunda çocuklarda zeka geriliğine yol açar. Ayrıca, bağışıklık sistemini çökertir, enfeksiyonlara karşı direnci düşürür, üreme sistemine zarar ve kalıcı dişerin çıkmasını geciktirir. Bu nedenle yutma şüphesinden dolayı 7 yaşına kadar olan çocuklarda kullanılması yasaklanmıştır. Diş macununun sürekli kullanılması durumunda dişlerde bir takım beyaz lekelenmelere ve yumuşamalara neden olur. Dişlerin daha kolay çürümesine yol açar. Diş etlerinin eritir. Yani dişleri kuvvetlendireyim derken dozu aştığında sertleşme yerine yumuşama gibi bir sorun ortaya çıkmış olur.


    Diş fırçalarının ve macunlarının yararlarının yanında bu derece zararlı olması, uzmanları başka alternatiflere itmiştir. Fakat Batı tıbbı 14 asırdır kullanılan misvaktan uzak durmakta ısrar etmektedir. Batının misvaka arkasını dönmesi misvakın yararlarını örtmemektedir. Misvakı, (Salvadora Persica) Peygamber Efendimizin daha ağız sağlığı nedir bilinmeden önce kullandığını ve insanlığa tavsiye ettiğini biliriz. Misvakın birçok kanıtlanmış yararlarının yanında zararının olmaması, rahat kullanımın olması, her yerde kullanılabilmesi, diş macunu gerektirmemesi ve sünnet olması bizi yeniden misvaka yönlendirmelidir. Salvadora Persica, Doğu Afrika'dan Hindistan'a kadar uzanan bölgelerde yetişen, meyvesi yenen, küçük bir step ağacıdır. Çok lifli, küçük bir ağaç olan misvak ağacının dallarının ucundaki kısım diş fırçası olarak kullanılır. Özsuyu doğal flörür içerir. Doğal flörür yapayları (diş macunlarında bulunan) gibi zararlı değildir. Misvak selülozun fiziki etkisi ile dişleri temizler. Diş çürümesini engeller. Uçucu yağlar ve selüloz dişleri beyazlatır. Kokulu reçine ihtiva ettiği için nefesin güzel kokmasını sağlar. NaCI ve KCI'nın ödemi dışarı çekmesi, diş eti iltihaplanmalarını iyileştirir. Uçucu yağları kabızlığı giderir. Psikolojik etkileri ile siniri teskin eder. İştahı açar. Misvak antiseptiktir. Misvak ağacını tohumu gaz söktürücü, idrar arttırırcı, mideyi güçlendirici, mide iltihabını giderici, böbrek sancılarını giderici olarak kullanılır.

    Diş fırçası ile Misvak kullanımlarını karşılaştıran bir çalışma Pubmed’de yapılmıştır. (U.S. National Library for Medicine Service – A.B.D. Ulusal İlaç Kütüphanesi Servisi) Araştırma, Misvak’ın, doğru kullanılması halinde, diş taşı ve dişeti iltihaplarını azaltma konusunda diş macunlarından çok daha etkili olduğu sonucu ortaya çıkardı.

    Muhammed Erkam SANCAKLI




  • alimakgrav A kullanıcısına yanıt
    yukarı aşağı yapacaksanız dikkatli ve nazik olun. dişetlerine zarar vermesin
  • Ben bu yaşıma kadar en az 20 farklı diş macunu kullandım....REKLAMLARA SAKIN ALDANMAYIN....Günde 3 kez diş fırçalayıp diş eti kanaması yaşayan insanlar var..Dev reklamlar ile insanları soyuyorlar....Asıl konuya gireyim....Ben en son PRODONTAX keşfettim..Kullanmaya başlayın, .farkını bir hafta içinde görüyorsunuz....Kuru reklama değil....Dişlerinize ve diş etlerinize güvenin.....Konu açılmış...Yazmadan geçmedim...
  • en doğalından içerisinde zararlı madde olmayan sülfat florür paraben işte vesaire olmayan bir diş macunu yok sanırım arkadaşlar.forumu takip ediyorum ama kimi hala sensodyn ipana colgate diyor paradontax nasıldır bilmiyorum ama paradontax da da sanırım zararlılık var.çoğu diş macununda florür ile ilgili birşey yazmasa da içerisinde florür var ve bu florürün çok zararlı olduğu söyleniyor.önceki sayfalarda bir arkadaş L'Angelica die bir marka söylemiş ama bunu da pek kullanıp bilen yok sanırım.aşağı tükürüyoruz sakal yukarı tükürüyoruz bıyık.keza şampuanlarda da aynı sıkıntı.bir diş hekimi arkadaş veya saç analisti arkadaş yok mu koskoca forumda :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eagle-1453

    en doğalından içerisinde zararlı madde olmayan sülfat florür paraben işte vesaire olmayan bir diş macunu yok sanırım arkadaşlar.forumu takip ediyorum ama kimi hala sensodyn ipana colgate diyor paradontax nasıldır bilmiyorum ama paradontax da da sanırım zararlılık var.çoğu diş macununda florür ile ilgili birşey yazmasa da içerisinde florür var ve bu florürün çok zararlı olduğu söyleniyor.önceki sayfalarda bir arkadaş L'Angelica die bir marka söylemiş ama bunu da pek kullanıp bilen yok sanırım.aşağı tükürüyoruz sakal yukarı tükürüyoruz bıyık.keza şampuanlarda da aynı sıkıntı.bir diş hekimi arkadaş veya saç analisti arkadaş yok mu koskoca forumda :D

    En güzeli misvak kullanmak, macuna gerek kalmıyor, doğal salgısı var zaten antiseptik ve bir çok hastalığı önlüyor.

    Ayrıca Dış fırçası da kullanmak istiyorum derseniz daha önce belirttiğim gibi L'angelica diş macununu kullanabilirsiniz. Florür ve bir çok kimyasalı içermiyor, organik ve bitki özlerinden yapılıyor. Ben kullandım şimdilik memnunum daha çok kullannıca gerçek yorumlarımı yaparım. Migros ve Macro Centerlarda satılıyor.

    Saç için ise Clear kullanıyordum, memnundum, ama içinde tabiiki zararlı kimyasal var mı bilmiyorum mutlaka vardır.

    En güzeli doğal zeytinyağlı sabun kullanmak. Markette % 100 doğal defneli sabun buldum 6'lı sabun 10 TL filandı fiyatı. Aldım şimdi saç ve vücud için kullanıyorum, gayet iyi köpürüyor, ve kokusu çok güzel, çok memnunum şimdilik. Tavsiye ederim. Şampuana gerek yok zararlı aslında..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alimakgrav -- 16 Haziran 2016; 11:07:40 >




  • hocam misvak hakkındaki görüşlerinze katılıyorum ama diş macunu olarak L'angelica markası hakkında pek bir bilgiye ulaşamadım.o yüzden temkinli yaklaşıyorum.doğal zeytinyağlı sabun kullanmak iyi geliyor evet tabi bulabilene ama o da bir süre sonra saçları iyice kurutuyor .üstüne badem yağı mı sürsek soda ile mi yıkasak napsak bilemedim kuruluğu önlemek için neyse saç konusu buranın konusu deil :)
  • eagle-1453 E kullanıcısına yanıt
    Evet haklısınız ben zaman zaman doğal zeytinyağından yapılma kalıp sabun kullanırım. dedğiniz gibi saçları biraz kuru yapıyor. Bunun çözümü nedir bilmiyorum. Ama yukarıda bahsettiğim Defneli sabunu kullandım yeni gerçekten hem iyi köpürüyor hemde saçlarda kuruluk filan yok! Tavsiye ederim..

    L'ANGELICA ile ilgili nette bilgi var aslında tam bakmamışsınız ben şimdi eklerim buraya..kendi sitesi var ve bazı yorumlar var..
  • L’Angelica Organik DİŞ MACUNU


    AİLENİZİN SERTİFİKALI DİŞ MACUNU

    Total Koruma
    Ferahlatıcı


    L’Angelica Enstitü’lerinde AR-GE çalışmalarının sonucunda organik tarım kurallarına uygun olarak yetiştirilen, kekik, nane, ardıç, biberiye, adaçayı, fesleğen ekstraktlarından üretilen L’Angelica Diş Macunları, özgün formülasyona sahiptir. Bitkisel içerikli çoğu diş macunun alışılagelmiş formülasyonlarında, hali hazırda var olan formülasyonlarına bitkisel ekstrakt katılarak hazırlanması yönteminin aksine, L’Angelica Diş Macunları, etkisini formülünün temelinde organik tarım kurallarına uygun olarak yetiştirilen bitkileri kullanırken, çeşitli kimyasalları formülünden arındırarak sağlayan, eşsiz ve yenilikçi bir diş macunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

    L’Angelica Diş Macunlarının organik içeriği, dünyanın önde gelen saygın, Uluslararası, Etik ve Çevresel Sertifikasyon Kurulları’ndan ICEA1 ve AIAB2‘in “Bio Eko Kozmetik Standartlara Uygunluk Sertifikası” ile onaylanmıştır. Bu kurulların standartlarına uygun olarak ürünlerde,

    ♣Kurumların onayladığı içerikler kullanılmaktadır.

    ♣Genetiği modifiye edilmiş içerikler kullanılmaz.

    ♣Hayvanlar üzerinde test edilmemektedir.

    ♣İonize bileşenler kullanılmamaktadır.


    Bitkisel içeriklerinde tamamen doğal, ekolojik ortamda yetiştirilen, %100 Organik ekstrelere sahip olan L’Angelica diş macunları, hamilelerin, çocukların, kısacası tüm aile fertlerinin güvenle kullanabilmesi için, çeşitli kimyasalları da formülünden arındırmıştır.


    ♣Sodyum lauryl sülfat içermez

    ♣Flor içermez

    ♣Sakarin içermez

    Ailenizin sertifikalı organik içerikli diş macunu , 2 değişik form ile tüketicilere sunulmaktadır. Bitkisel ekstrakların kombinasyonundan oluşan eşşiz formülasyonlu “Total Koruma” diş macunları, ekolojik ortamda yetiştirilen kekik, nane, ardıç, biberiye, adaçayı ekstreleriyle çürümeyi ve tartar oluşumunu engeller. “Ferahlatıcı” diş macunları ise, ekolojik ortamda yetiştirlen kekik, nane, fesleğen içeriklerine sahiptir. Her iki form da ağız boşluğunu tamamen temizler, sağlıklı ve ferah tutar. Uzun süreli rahatlama hissi yaratır.

    1.ICEA - Etik ve Çevresel Sertifikasyon Enstitüsü

    2.AIAB – İtalyan Biyolojik Tarım Enstütüsü




  • Ekşi sözlükteki yorumlar:

    https://eksisozluk.com/langelica-organik-dis-macunu--3299973

    Başka bir yorum:

    http://www.etiksecimler.com/langelica-dis-macunu/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alimakgrav -- 16 Haziran 2016; 12:57:30 >
  • hoca açıklama için teşekkür ederim de bahsettiğin diş macununu piyasada pek kullanan yok sanırım.bir de bu diş macunlarının o arkasında kırmızı yeşil mavi renklerin kimyasallıkla veya doğallıkla pek ilgisi olduğunu düşünmüyorum.L’Angelica markasını bir dişçi arkadaş olsa da sorsak keşke :) veya bu markayı çok iyi bilen bir arkadaş :)
    reklam amacım deil de ben mehmet aydının zeytinyağlı defneli sabunu vardı ondan kullanmıştım.bayağı güzeldi.ozamn önce zeytinyağlı sabunla sonra da hakiki defneli sabunla yıkamak gerek tabi bulabilirsek




  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.