Şimdi Ara

En iyi 40 RPG (10. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
237
Cevap
0
Favori
8.965
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Blizzard'ın her dediği tüm firmalar tarafından kayıtsız şartsız kabul ediliyorsa, Blizzard Diablo'nun uçuş simülasyonu olduğunu iddia ettiğinde kimse karşı çıkmaz diye bir mantık ortaya çıkıyor. Halbuki böyle bir durumda firmaların Blizzard'la nasıl dalga geçeceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Ayrıca Blizzard neden böylesi önem verdiği bir oyunun (sözde) olmadığı bir oyun sınıfında tanıtımını yapma ihtiyacı duysun ki? Blizzard, Diablo'yu RPG olarak tanıtınca daha mı fazla sattı? H&S diye tabir etseydi (ki Diablo'dan önce H&S diye bir alt tür var mıydı tartışılır) daha mı az satacaktı? Ayrıca Diablo'nun RPG olmadığını ispatlamak için burada örnek verilen Wikipedia sayfasında bile Diablo'nun RPG'nin kendine has bir alt türünü yarattığı açık açık yazmıyor mu? Bu gerçeği ortaya koyduğumuzda "oraya yazanlar senin benim gibi kişiler" diyerek kendi örneklerini dikkate almamız istenmişti, öyleyse Wikipedia veya senin benim gibi Wiki'ye yazan elemanlar da mı Blizzard'dan bir beklenti içinde?

Size de kısaca şöyle soralım, hadi diyelim tüm firmalar iddia ettiğiniz gibi Blizzard'ın ağzının içine bakan şakşakçılar, peki Blizzard neden Diablo'yu (sözde) olmadığı bir oyun sınıfında tanıtma ihtiyacı duydu? Diablo RPG olarak satışa sunulunca ne değişti?

• Açıkçası ben Blizzard'ın Diablo'yu RPG olarak sunmasını bir pazarlama stratejisi olarak görüyorum.

Diablo'yu RPG olarak tanıtınca daha mı fazla sattı?

Burada amaç sadece daha fazla satmak değil. RPG ismini kullanarak yeni bir tür yaratmak. Böylece RPG oyuncularının yanında herkese hitab etmek.
  • Bak emptyrean ben hiç bir firmayı billz ağzına bakan şakşakcılar demedim. Neden devamlı insanları demedikleri şeyler ile suçluyorsun ? 2 sayfadır yaptığın bu. Yok bu laf bulamayınca uyguladığın bir taktik mi ?

feel so bad benim dediğimi aynen yazmış gene. Zati ben bunu diğer sayfalardada burdada yazdım ama sen tabii neyse şimdi ....

"o çok sevgili oyun literatürüne dediğiniz dergi site vs lerin parasını veririsen hangi oyunları şişirip hangi oyunları yerin dibine saktukları artık belli olmaktan çıkıp dalga konusu halini almıştır."

Burda o devamlı önümüze sürdüğün kaynakların güveneriliğine karşı bir eleştiri yaptım. Kalkıpta billz böle para verdi şöle yaptı demedim. Zati dediğim gibi geçen sayfalarda da açıkladım. Tabii senin lafları çarpıtma huyunu bildiğim halde böle bir cümle kurmam yanlış oldu. Bir mesajımın ardından 3 mesaj da senin çarpıttığın laflara cevap yazmak ile uğraşıyorum.Beni geç diğer arkdaşlar da gelip açıklıyor sağolsunlar. Fakat daha nereye kadar devam edicek bu huyun bilmiyorum.

Konumuza dönersek. Diablo %99 action içeren bir oyun bu yüzden action deseydi dedik. Bunu üzerine kalkıpta "uçuş simülasyonu deseydi" filan gibi laflar harbiden artık komik olmayıda geçti.

Bilzz çıktığı döneme bakarak RPG olarak çıkarması satış politikası olarak mantıklı. H&S önceden de vardı ama adı konulmamış bir türdü. Diablo ile bu tür 10 basamak yukarı fırlamıştır. Bu yüzden H&S yerine RPG olarak çıkarması elbette de ticari açıdan mantıklıdır. Ben yapsaydım oyunu o dönemde bende RPG derdim daha rahat satması için.

Zati oyunun ilk çıktığında oyuncular tarafından yazılan yorumlara bakarsanız(eğer bulunabilirse artık) rahatlıkla görürsünüz. Fakat oyun gerçekten güzel olduğu için bu bir müddet sonra unutuldu. Çünkü RPG seven sevmeyen herkez bu oyunu deli gibi oynadı. Ben bile bu türden sıkıldığım halde arada açar oynarım. Bu denli bağımlılık yapan bir oyun çünkü.

Bu yüzden RPG yerine Action deseydi eleştirmenler tarafından da Action olarak geçer dedik.

• quote:

Orjinalden alıntı: Erdax

-Algol Perseus-

Bir önceki mesajımda şaka olduğunu söyledim ama unutmuşum birşey. Amacım ne laf sokmak nede sataşmaktı zati diyeceğim varsa direk söylerim. Dediğim gibi sadece şaka idi ama rahatsız olduysan özür dilerim.

Önemli değil sen bundan sonra lafın nerelere gidebileciğine dikkat et yeter. Kimse kimseye düşman değil burada.

quote:

Orjinalden alıntı: Erdax

Bu yüzden RPG yerine Action deseydi eleştirmenler tarafından da Action olarak geçer dedik.

Yau bak şimdi. İsterse RPG/FRP oyunlarının ombudsmanı gelsin, desin ki; "Diablo II sportif FPS'dir" Yani ne olacak bi koskoca Diablo II'yi artık sportif FPS diye mi oynamaya başlayacaz. Azıcık FRP/RPG oynamış adam zaten anlar Diablo II'nin ne olduğunu. Yani o bunu dedi, bu şunu dedi diye oyunların türü değişmez. Yani sen istediğin kadar bi zenciye beyaz de, onun zenciliği değişmez lafla. Gayet açık.

• Tabiiki orası öyle ama forumda bu tür tartışmalar olması doğal sonuçta ülkemizde saydığımız oyunları oynamayan bir çok kişi var. Tartışma başta düzeylidi güzeldide 2 taraf için ama artık senin dediğin gibi boş olmaktan öteye gitmiyor hele hele yukardaki bazı nedenlerden dolayı.
  • Ben Diablo II'nin ülkemizde yeterince oynandığını ve tanındığını düşünüyorum. Hiç oyunlara merakı olmayan kızlar bile oynuyor; düşün artık.
  • Diablo için söylemedim zati.
  • @Erdax

Çok güzel, terbiyesizliğim bitti şimdi de laf çarpıtma huyum başlamış. Neyi nasıl çarpıtmışım? Oyun sitelerine ve dergilerine parasını verirsen istediğin oyunu şişirirler diyorsun, ben de "ne yani Blizzard bu site ve dergilere para mı verdi de Diablo RPG oldu" diye yanıtlıyorum. Hemen "benim lafımı değiştirme, ben öyle demedim diyorsun. Farklı bir dil mi konuşuyoruz, açıkçası anlamıyorum artık. Elimden geldiğince fikrimi çeşitli kaynaklarla destekliyorum. Fikrime karşı bir tane kaynak gösterildi, o da Wiki'deki RPG sayfasıydı, bizzat o sayfada Diablo'nun RPG diye nitelendirildiğini ispatladım. Ne oldu? Bana Wiki'yi kaynak gösterenler, birdenbire "o sayfaları, senin benim gibi kişiler yazıyor", "ben de girer istediğimi yazarım", "Wiki sayılmaz" demeye başladı. E o zaman başka bir şey koyun ortaya ama en azından elle tutulur birşey olsun, sadece karşı çıkmak için söz söylenmesin. Oyun literatürüne Diablo RPG diye girmiş diyorum, efendim oyun firmaları nasıl tanımlarsa o şekilde kabul edilir, falan. E peki aşağıdaki ödülleri nasıl açıklayacaksınız?

# Game of the Year - Computer Gaming World
    # Game of the Year - Computer Game Entertainment

# Role-Playing Game of the Year - Computer Games Strategy Plus
    # Role-Playing Game of the Year - Computer Net Player
    # Role-Playing Game of the Year - Online Game Review
    # Role-Playing Game of the Year - Gamecenter
    # Role-Playing Game of the Year - runner-up - PC Gamer

# 1998 Best Role-Playing Game - Software Publishers Association
    # 1998 Best Multiplayer Online Game - Software Publishers Association
    # Best Role-playing Game of the Year, Editor's Choice Awards - PC Games
    # Ranked second Best Role-Playing game of All Time - Gamecenter

Blizzard RPG diye tanımladı diye site ve dergilerin o şekilde kabul etmesini bir yere kadar anlayabilirim ama yılın RPG'si seçilmiş yahu? Sırf firma o şekilde tanımladı diye bir oyun yılın en iyi RPG'si seçilmez. Bu işler bu kadar basit değil.

Gerçek bu kadar ortadayken hala karşı çıkacaksın biliyorum ama en azından bir kez olsun fikrini destekleyen bir kaynak ya da birşey göster şurada. Öbür türlü arkadaşların da dediği gibi oldukça boş bir tartışma ortaya çıkıyor.

• Birader demediğim lafları dediğim gibi gösteriyorsun ben napayım ? İkidir yaptığın şey bu.

"Burda o devamlı önümüze sürdüğün kaynakların güveneriliğine karşı bir eleştiri yaptım. Kalkıpta billz böle para verdi şöle yaptı demedim"

Yazıyorum ama okumuyormusun napıyorsun anlamıyorum.

3E yapılırken Fallout'tan esinlenmiştir dedim kalkıp bana "D&D Fallouttan mı esinlenmiştir" diyip çocuk muhabbeti yaptın. Yani tamamen farklı bir şekilde yazıp çarpıttın bilerek veya bilmeyerek. Burada aynı şeyi yapıyorsun ve ben artık sıkıldım devamlı bu çarpıtmalarından.

Kaynak olarak ne göstermem gerekiyor ? Biz açıklıyoruz yetmiyor mu ? Bizim açıkladıklarımza ve sorularımıza daha yanıt veremedin. Kaynak gösteriyorum dediğin şeylerde dergi veya siteler ki onuda açıkladık. Bizim kaynak göstericeğimiz kişilerde benim veya diğer arkadaş gibi kişiler olcaktır. Ne gerek var onları buraya taşımaya. İtraz ettiğmiz şeyleri bizim yapmamız beklenemez.

Ah yılın RPG seçmişler oyunu peki bana şeçildiği yılı ve o yıldaki rakiplerinide yazabilirmisin ?

• Kısaca fikirlerini destekleyecek ciddi bir kaynak yok, sadece Ahmet var, Mehmet var diyorsun. Bu tür bir yanıtını bekliyordum. Neyse biz gelelim sözlerini çarpıtma olayına. İşte sözlerin bunlar:

"Ah tabii bu arada D&D 3E fallout'un sisteminden baya fikir alınarak oluşturulduğunuda söylemek lazım.

D&D'nin versiyonunu yazmadık diye kıyameti kopardın. İster 1. ister 3. versiyonu için söylemiş ol bana hala komik geliyor. Gerçi şimdi yumuşatıp "esinlenilmiştir" demişsin. Esinlenmek ile "baya fikir alınarak oluşturulmak" arasında büyük bir fark vardır. Kendi söylediğini sonradan kendin çarpıtıyorsun ve bu suçu da benim üzerime atıyorsun. Ayrıca D&D E3'ün Fallout'tan esinlendiği hakkında profesyonel bir yorum göster bana, bir site adresi yazman yeterli. Bilmiyorsak öğrenmiş oluruz, fena mı?

"D&D veya başka bir sistem RPG unsurlarından değildir hiç bir zaman da olmamıştır."

Ama bu söze ne denir inan bilemiyorum. Çünkü hiçbir türlü savunması yok. Çünkü RPG dediğimiz olgu, bilgisayarlar evlere girecek kadar küçülmeden çok önce D&D ile doğmuştu. Daha bu basit gerçeği bile bilmiyorsun, kusura bakma ama gelip de bana şu oyun RPG'dir, şu değildir deme şu sözden sonra.

• quote:

Orjinalden alıntı: emptyrean

Kısaca fikirlerini destekleyecek ciddi bir kaynak yok, sadece Ahmet var, Mehmet var diyorsun. Bu tür bir yanıtını bekliyordum. Neyse biz gelelim sözlerini çarpıtma olayına. İşte sözlerin bunlar:

"Ah tabii bu arada D&D 3E fallout'un sisteminden baya fikir alınarak oluşturulduğunuda söylemek lazım.

D&D'nin versiyonunu yazmadık diye kıyameti kopardın. İster 1. ister 3. versiyonu için söylemiş ol bana hala komik geliyor. Gerçi şimdi yumuşatıp "esinlenilmiştir" demişsin. Esinlenmek ile "baya fikir alınarak oluşturulmak" arasında büyük bir fark vardır. Kendi söylediğini sonradan kendin çarpıtıyorsun ve bu suçu da benim üzerime atıyorsun. Ayrıca D&D E3'ün Fallout'tan esinlendiği hakkında profesyonel bir yorum göster bana, bir site adresi yazman yeterli. Bilmiyorsak öğrenmiş oluruz, fena mı?

"D&D veya başka bir sistem RPG unsurlarından değildir hiç bir zaman da olmamıştır."

Ama bu söze ne denir inan bilemiyorum. Çünkü hiçbir türlü savunması yok. Çünkü RPG dediğimiz olgu, bilgisayarlar evlere girecek kadar küçülmeden çok önce D&D ile doğmuştu. Daha bu basit gerçeği bile bilmiyorsun, kusura bakma ama gelip de bana şu oyun RPG'dir, şu değildir deme şu sözden sonra.

İlki için konuşuyorum. Baya fikir almıştır dedim ve bu doğrudur. profesyonel bir kaynak nasıl göstericez ? Firma çıkıp evet aldık mı diyecek ? 3E daki yenilikler feat vs falloutta ki sistemden fikir alınarak oluşturulmuştur dedim ki evet böledir. Bunda bu kadar alınacak ne var orasını anlamadım ? Sonuçta bu tür sistemler uptade edilirken birbirlerinden bu tür fikirler hep alırlar ama kalkıpta " bu sürümümüzde şunlardan esinlendik" de demedikleri için sana herhangi bir kaynak gösteremem. Sonuçta kendi fikrim. Senin fikrinde "hayır bence değildir" olabilir ben buna saygı duyarım ama sen kalkıp sen çocuksun vs diyip terbiyesizlik ediyorsun. Aramızda ki fark ta bu. Sen her ne kadar farkında olmasanda ben senin "diablo bir rpg'dir" lafına da saygı duyoyrum ve duyduğum için tartışıyorum(dum) ama sen insanlara aynı saygıyı göstermiyorsun.

İkincisine gelirsek.

Bu sözde yanlış olan ne var onu anlamadım. D&D RPG de kullanılan bir sistemdir. Evet D&D bu sistemlerin başında gelir ama ne D&D nede başka bir sistem RPG unsurlarını oluşturmaz sadece oyunda ki sistemlerdir okadar. Kısaca demek istediğim bir oyunun RPG olup olmadığını incelenirlen D&D veya başka bir sistem olup olmadığına bakılmaz. D&D başka birçok sistem var. İlginç ne diyim.

Senin koyduğun kaynaktaki kişilerde Ahmet Mehmet değilmi sonuçta? Yani diyorsun ki şu gösterdiğin kaynaktaki editör RPG diyorsa bizim susmamız lazım öyle mi ? Oda güzelmiş.

Son olarak istediğimi derim istediği mi demem sana sorcak değilim.

• Benim vermiş olduğum kaynaklar oyun dünyasının profesyonelleri yani hayatlarını bu işle kazanan kişilerin hazırladığı site ve dergiler, tabi bu elemanlar böyle söylüyor diye sen susacak değilsin, kendi fikrini ifade etme özgürlüğün var ancak anlaşamadığımız nokta bunun sadece senin fikrin olduğu. Ben burada şahsi fikirleri tartışmıyorum, dünyada kabul gören genel kavramı savunuyorum. Neyse olayı şahsi fikirlere çekersek sonu gelmez, zaten bu tartışmanın da başından beri bir nokta ilerlediğini göremedim maalesef, o nedenle daha fazla söze gerek yok. Saygılar . . .
  • Bencede daha fazla uzatmaya gerek yok çünkü dediklerimiz artık tekrara giriyor. Saygılar.
  • Halikaten forum çoluk çocuk kaynıyor, bir İngiliz dil bilimcisi kelime yanlışlarını düzelltiyor (aslında güzel bir şey bir de bunu Türkçe için yapan bir dil bilimci bulsak, ben ön izleme kullanmadığım için çoğu zaman yazım hatalrı oluyor) bir başkası RPG ile FRP nin ne olduğunu bilmeden DM lik yapıyor

emptyrean demiş ki;

"Tartışmanın en temel noktalarından birisi de FRP ile RPG kavramının iç içe geçmesi ve neredeyse eşdeğer anlam taşıması. FRP ile RPG aynı şey midir? Ya da RPG'yi FRP'den ayıran şey nedir bu bile başlıbaşına ağır bir konu. Örneğin Fallout asla bir FRP olamazken çok tipik bir RPG'dir. Burada yaşanan kavram karmaşasını ben buna benzetiyorum. RPG'yi nedense sadece rol yapmak zannediyoruz, yani rpg rol yapmanın dışında başka bir şey değildir gibi bir yoruma indirgenmiş durumda maalesef. RPG rol yapmanın dışında aslında birçok öğeyi içeriyor. Bunlardan birisi de (hatta olmazsa olmazı) savaş mekaniğidir, ya da FRP için geçerli olan örneğiyle 6'dan fazla yüze sahip olan zarların devreye girdiği andır. Bu savaş mekaniği kavramını açarsak: "

iki önceki yazımda FRP ve RPG nin farklarını açıkladım bir daha özümseyerek oku wiki'de bulamazsın belki. Hele olmazsa olmaz savaş mekeniği kahretti beni. Amam çoluk çocuk işte kavga olmazsa oyunu sevemiyorlar illaa bir savaş sitemi olacak. Bir dönem zarsız RPG yayınlanmıştı bir türlü ulaşamamıştık, o dönemde internet yoktu, internet geldi çoluk çocuk diabloyu FRP zannetmeye başlayınca yaratıcı RPG fikirleri kayboldu gitti (Amber evreninde geçen zarsız bir oyun sistemi)

Şimdi emptyrean iyi dinle bir şeyler öğrenmeye çalış;

Karakter gelişimine etki eden faktörler vardır, bunlar fiziksel yapın olabileceği gibi, tinsel yapında olabilir. Karakterini özelliklerin belirler, dikkatli olmak, zeki olmak, çekici olmak. Bunlar bir insanı diğerinden ayırır, iyi kötü olmak yaşamsal seçimlerindin bunklarda karakterinin bir parçasıdır tıpkı karizma ve akıl gibi. Bir kısmını alırım bie kısmını almam bunları pakette satarım diye bir şey olmaz. TSR tabanlı hiç bir bilgisayar oyununda (Baldur gate ve eski SSI ounları da dahil) Fallout serilerinde kikadar geniş bir karakter yaratımı seçimi yoktur. Bunun temel sebebi seçeneklerin fazla olması değil, karakterini yaratırken yaptığın her seçimin oyunda doğrudan bir karşılığı olduğu içindir.

Ayrıca D&D d20 (D&D ile karıştırmayın D&D TSR nin yetmişlerde çıkarttığı ilk oyun sistemidir, aslında artık sadece D20 diye geçiyor) doğrudan Fallout sisteminden çalıntıdır. (Hatta Fallout sistemini geliştiren kişilerden bir kaçı daha sonra D20 sisteminin geliştirilmesinde bulunmuşlardır)

Bu arada fallout oyunamamış olanlar bilmez ama Fallout doğrudan iyi ya da kötü olmanıza göre oynanır, Eğer Sulik'i köle tüccarlarına satarsanız bundan sonra iyilik yapsanızda pek çok yerden kovulursunuz, pek çok görevi alamazsınız, üstüne üstlük Sulik köle diye satıp, daha sonra başka bir görevde mutantları yok etmeden kurtarırsanız (yani karaktersizlik ederseniz bir kötü sonra iyi davranırsanız) bundan sonra ne iyi ne kötü pek çok görevi yapmanız çok zorlaşır hatta pek çok görevi yapamazsınız. Gerçek FRP olan Eye of the Beholder'da af dileyeni öldürüsen fazladan 500 xp kazanırsın ?????

Hangisinde daha fazla rol yapma karakter özellikleri kullnama seçeneği var ???? ne de olsa 500 xp mühim bir şey. Sayılarla RPG oynayanlar ancak bundan anlar zaten.

TSR'nin tek derdi para kazanmaktır iyi oyun yapmak değil. Gitgide kafası daha az çalışanlar oyun oynarken emek sarfedemeyenler için AD&D kurallarını yumuşata yumuşata d20 diye bir ucubeye çevirdi, hoş diabloyu FRP zannedenlerin hangi dilde yazılırsa yazılsın Unearted Arcana'yı anlamalarını beklemem zaten. Yıllar önce dungeon dergisinde Ed Greenwood veya Gary Gygax (Bilmiyorsan aç wikiyi bak bunların kiö olduğuna dergi numarası ve tam olarka hangisinin söylediğini bulamayacağım şimdi kutuları boşaltmam lazım hanım oyar beni)'un bir röportajı vardı (Middle Earth'ün haklarını ICE alınca Ed'in çok zoruna gitmiş) Lord of the Rings vast bir kitaptır, yüzükte ring of invisibility diye. Ondan sonra kalkıp Forgotten Realms gibi tamamen Middle Earth taklidi bir evren yapmıştır(Gandalf-Elminister vs vs). TSR yüzünden pek çok sağlam sistem yayılamadan yok olmuş gitmiştir. Bu TSR'nin iyi olmasından çok pazarlama taktikleri ve piyasayı kitlemiş olmalarından kaynaklanmıştır. Aligment sistemi beş para etmez bir sistemdir, en sonunda TSR aligmentı daha da parçalayarak içinden çıkılamaz bir duruma sokmuştur (Kitabı unuttum şimdi kütüphanede bir yerlerde olması lazım). TSR nin alimentını baz alırsak dünyada yalnızca dokuz çeşit davranış şekli vardır ve bu doğrudan RPG oyunun vermesi gereken özgürlük hissine tamamen aykırı bir durumdur. Hoş bu iğrenç pazarlama taktikleri ve oyuncuları sömürmeleri yüzünden RPG piyasasını neredeyse yok ettiler böylece Wizards of the Coast alıverdi TSR'yi. Ondan sonra 0-6 yaş grubuna hitabeden D&D d20 sistemini çıkarttılar (Ülkemizde yayınlanan sistem)

İki oyun oynama konusuna gelince en büyük salaklar başkalarının kim olduğunu ne bildiğini bilmeden yorum yapanlardır. En büyük ezikler ve koyunlar ise koca tsr yapmış bizim elaştirmek ne haddimize, önümüze konulan ot bu, sorgulamadan yiyelim diyenlerdir. Seç beğendiğini al.

Birileri oyun RPG dedi diye ya da tek derdi reklam olan dergiler bu oyun RPG dedi diye Diablo rpg olmaz. Bizim ülkemizde de üçünücü sınıf payvon şarkıcısına en büyük televizyon kanalları sanatçı diyor, koca Britanica Farinelli içim şarkıcı diyor. (Aç wikiyi bak kimmiş farinelli diye hoş bilmen lazım biz çoluk çocuğuz sen yaşını başını almış koca adamsın). Bu mantıkla Demet Akalın, İBrahim Tatlıses vs hepsi sanatçı bunların ne de olsa bir sürü saygıddeğer gazete televizyon bunlarda sanatçı diye bahsediyor. Garbim Farinelli bir şarkıcılıktan öteye gidememiş.

Bu arada bir tek oyun dergisi tanırım Computer Gaming World, diğerlerin tamamı reklam alabilmek içim beş para etmez oyunlara övgüler düzerler, yada LEvel dergisi gibi zaten oyundan bir haber oldukları için oblivion'u yılın oyunu ve tüm zamanların en iyi oyunlarından biri seçerler. Computer GAming World ise oyun firmalarına yalakalık yapmadığı reklem için yorumlarından taviz vermediği için kapandı. (Diabloyu yılın RPG si seçmemiş dikkat edersen, zaten seçse Scorpio dergiyi yakardı her halde (yaşın o kadar büyük ise bilgisayar RPG lerini bu kadar iyi biliyorsan yazdıklarım için açıklama yapmama gerek yok sanırım yoksa neden bahsettiğm konusunda hiç fikrin yok mu?) )

RPG D&D ile mi doğdu ??????????????????????????????????????????????????????????? Yuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    RPG yi ilk geniş alanda pazarlayanlar D&D ile TSR idi RPG 60 lardan beri var idi sadece dar alanlarda ve klüpler şeklinde yayılıyordu. Nereden uyduruyorsunuz bunları. Pazarlamak ile bulmak arasında çok fazla fark vardır.

Bu arada oyun dünyasının profesyonellerinin çoğunun benim kadar ne masa üstü ne de bilgisayar oyunu oynadığını zannetmiyorum. Türkiye'deki profesyoneller ortada Grafiği gördülermi yılın oyunu diyen oyundan anlamayan bir grup insan oyun profesyonelleri. BEn kimseden para almıyorum o yüzden de her oyunu istediğim gibi yorumlarım, reklem para gibi kaygım yoktur, oysa o oyun profesyonelleri üç kuruş para için bir reklam bedeli için beş para etmez oyunlara ne methiyeler düzerler. Yazık yeni nesle Scorpio'nun CGW'de yaptığı yorumları okuyamayacaklar. Nasıl oyun yorumlanır anlayamayacaklar.

Hoş ne konuşuluyor ki, burada adam Diablo'ya FRP diyor ondan sonra başkalarına FRP nedir öğretmeye kalkıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zadeh -- 3 Ekim 2007; 21:25:20 >

• İşte ben boş derken yukarıdaki kelime yığınlarının değişik kombinasyonlarından bahsediyordum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Algol Perseus

İşte ben boş derken yukarıdaki kelime yığınlarının değişik kombinasyonlarından bahsediyordum.

Haklısın, yukarıda yazılanlar cidden boş, ingilizceyi biliyorsun ama Türkçe okuma konusunda sıkıntın var anladığım kadarıyla.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Zadeh

quote:

Orjinalden alıntı: Algol Perseus

İşte ben boş derken yukarıdaki kelime yığınlarının değişik kombinasyonlarından bahsediyordum.

Haklısın, yukarıda yazılanlar cidden boş, ingilizceyi biliyorsun ama Türkçe okuma konusunda sıkıntın var anladığım kadarıyla.

Hayır; işimi gücümü bıraktım -sigara/kola- ve oturdum gazete okur gibi dikkatle okudum. Ve okumaya başlarken de okurken de aklıma gelen ilk ve tek şey senin alıntı yaptığın cümle oldu.
  • hmm listede WCW Nitro'yu bulamadım ilginç geldi()
    bana encok frozen thronea rpg diyen arkadas garip geldi frozen rpg ise diablo da barbie bebektir bence
    bence en manyaq rpg fallout en manyaq hack n slash Diablo(ezer gecer)
  • quote:

Orjinalden alıntı: Zadeh

Halikaten forum çoluk çocuk kaynıyor, bir İngiliz dil bilimcisi kelime yanlışlarını düzelltiyor (aslında güzel bir şey bir de bunu Türkçe için yapan bir dil bilimci bulsak, ben ön izleme kullanmadığım için çoğu zaman yazım hatalrı oluyor) bir başkası RPG ile FRP nin ne olduğunu bilmeden DM lik yapıyor

emptyrean demiş ki;

"Tartışmanın en temel noktalarından birisi de FRP ile RPG kavramının iç içe geçmesi ve neredeyse eşdeğer anlam taşıması. FRP ile RPG aynı şey midir? Ya da RPG'yi FRP'den ayıran şey nedir bu bile başlıbaşına ağır bir konu. Örneğin Fallout asla bir FRP olamazken çok tipik bir RPG'dir. Burada yaşanan kavram karmaşasını ben buna benzetiyorum. RPG'yi nedense sadece rol yapmak zannediyoruz, yani rpg rol yapmanın dışında başka bir şey değildir gibi bir yoruma indirgenmiş durumda maalesef. RPG rol yapmanın dışında aslında birçok öğeyi içeriyor. Bunlardan birisi de (hatta olmazsa olmazı) savaş mekaniğidir, ya da FRP için geçerli olan örneğiyle 6'dan fazla yüze sahip olan zarların devreye girdiği andır. Bu savaş mekaniği kavramını açarsak: "

iki önceki yazımda FRP ve RPG nin farklarını açıkladım bir daha özümseyerek oku wiki'de bulamazsın belki. Hele olmazsa olmaz savaş mekeniği kahretti beni. Amam çoluk çocuk işte kavga olmazsa oyunu sevemiyorlar illaa bir savaş sitemi olacak. Bir dönem zarsız RPG yayınlanmıştı bir türlü ulaşamamıştık, o dönemde internet yoktu, internet geldi çoluk çocuk diabloyu FRP zannetmeye başlayınca yaratıcı RPG fikirleri kayboldu gitti (Amber evreninde geçen zarsız bir oyun sistemi)

Şimdi emptyrean iyi dinle bir şeyler öğrenmeye çalış;

Karakter gelişimine etki eden faktörler vardır, bunlar fiziksel yapın olabileceği gibi, tinsel yapında olabilir. Karakterini özelliklerin belirler, dikkatli olmak, zeki olmak, çekici olmak. Bunlar bir insanı diğerinden ayırır, iyi kötü olmak yaşamsal seçimlerindin bunklarda karakterinin bir parçasıdır tıpkı karizma ve akıl gibi. Bir kısmını alırım bie kısmını almam bunları pakette satarım diye bir şey olmaz. TSR tabanlı hiç bir bilgisayar oyununda (Baldur gate ve eski SSI ounları da dahil) Fallout serilerinde kikadar geniş bir karakter yaratımı seçimi yoktur. Bunun temel sebebi seçeneklerin fazla olması değil, karakterini yaratırken yaptığın her seçimin oyunda doğrudan bir karşılığı olduğu içindir.

Ayrıca D&D d20 (D&D ile karıştırmayın D&D TSR nin yetmişlerde çıkarttığı ilk oyun sistemidir, aslında artık sadece D20 diye geçiyor) doğrudan Fallout sisteminden çalıntıdır. (Hatta Fallout sistemini geliştiren kişilerden bir kaçı daha sonra D20 sisteminin geliştirilmesinde bulunmuşlardır)

Bu arada fallout oyunamamış olanlar bilmez ama Fallout doğrudan iyi ya da kötü olmanıza göre oynanır, Eğer Sulik'i köle tüccarlarına satarsanız bundan sonra iyilik yapsanızda pek çok yerden kovulursunuz, pek çok görevi alamazsınız, üstüne üstlük Sulik köle diye satıp, daha sonra başka bir görevde mutantları yok etmeden kurtarırsanız (yani karaktersizlik ederseniz bir kötü sonra iyi davranırsanız) bundan sonra ne iyi ne kötü pek çok görevi yapmanız çok zorlaşır hatta pek çok görevi yapamazsınız. Gerçek FRP olan Eye of the Beholder'da af dileyeni öldürüsen fazladan 500 xp kazanırsın ?????

Hangisinde daha fazla rol yapma karakter özellikleri kullnama seçeneği var ???? ne de olsa 500 xp mühim bir şey. Sayılarla RPG oynayanlar ancak bundan anlar zaten.

TSR'nin tek derdi para kazanmaktır iyi oyun yapmak değil. Gitgide kafası daha az çalışanlar oyun oynarken emek sarfedemeyenler için AD&D kurallarını yumuşata yumuşata d20 diye bir ucubeye çevirdi, hoş diabloyu FRP zannedenlerin hangi dilde yazılırsa yazılsın Unearted Arcana'yı anlamalarını beklemem zaten. Yıllar önce dungeon dergisinde Ed Greenwood veya Gary Gygax (Bilmiyorsan aç wikiyi bak bunların kiö olduğuna dergi numarası ve tam olarka hangisinin söylediğini bulamayacağım şimdi kutuları boşaltmam lazım hanım oyar beni)'un bir röportajı vardı (Middle Earth'ün haklarını ICE alınca Ed'in çok zoruna gitmiş) Lord of the Rings vast bir kitaptır, yüzükte ring of invisibility diye. Ondan sonra kalkıp Forgotten Realms gibi tamamen Middle Earth taklidi bir evren yapmıştır(Gandalf-Elminister vs vs). TSR yüzünden pek çok sağlam sistem yayılamadan yok olmuş gitmiştir. Bu TSR'nin iyi olmasından çok pazarlama taktikleri ve piyasayı kitlemiş olmalarından kaynaklanmıştır. Aligment sistemi beş para etmez bir sistemdir, en sonunda TSR aligmentı daha da parçalayarak içinden çıkılamaz bir duruma sokmuştur (Kitabı unuttum şimdi kütüphanede bir yerlerde olması lazım). TSR nin alimentını baz alırsak dünyada yalnızca dokuz çeşit davranış şekli vardır ve bu doğrudan RPG oyunun vermesi gereken özgürlük hissine tamamen aykırı bir durumdur. Hoş bu iğrenç pazarlama taktikleri ve oyuncuları sömürmeleri yüzünden RPG piyasasını neredeyse yok ettiler böylece Wizards of the Coast alıverdi TSR'yi. Ondan sonra 0-6 yaş grubuna hitabeden D&D d20 sistemini çıkarttılar (Ülkemizde yayınlanan sistem)

İki oyun oynama konusuna gelince en büyük salaklar başkalarının kim olduğunu ne bildiğini bilmeden yorum yapanlardır. En büyük ezikler ve koyunlar ise koca tsr yapmış bizim elaştirmek ne haddimize, önümüze konulan ot bu, sorgulamadan yiyelim diyenlerdir. Seç beğendiğini al.

Birileri oyun RPG dedi diye ya da tek derdi reklam olan dergiler bu oyun RPG dedi diye Diablo rpg olmaz. Bizim ülkemizde de üçünücü sınıf payvon şarkıcısına en büyük televizyon kanalları sanatçı diyor, koca Britanica Farinelli içim şarkıcı diyor. (Aç wikiyi bak kimmiş farinelli diye hoş bilmen lazım biz çoluk çocuğuz sen yaşını başını almış koca adamsın). Bu mantıkla Demet Akalın, İBrahim Tatlıses vs hepsi sanatçı bunların ne de olsa bir sürü saygıddeğer gazete televizyon bunlarda sanatçı diye bahsediyor. Garbim Farinelli bir şarkıcılıktan öteye gidememiş.

Bu arada bir tek oyun dergisi tanırım Computer Gaming World, diğerlerin tamamı reklam alabilmek içim beş para etmez oyunlara övgüler düzerler, yada LEvel dergisi gibi zaten oyundan bir haber oldukları için oblivion'u yılın oyunu ve tüm zamanların en iyi oyunlarından biri seçerler. Computer GAming World ise oyun firmalarına yalakalık yapmadığı reklem için yorumlarından taviz vermediği için kapandı. (Diabloyu yılın RPG si seçmemiş dikkat edersen, zaten seçse Scorpio dergiyi yakardı her halde (yaşın o kadar büyük ise bilgisayar RPG lerini bu kadar iyi biliyorsan yazdıklarım için açıklama yapmama gerek yok sanırım yoksa neden bahsettiğm konusunda hiç fikrin yok mu?) )

RPG D&D ile mi doğdu ??????????????????????????????????????????????????????????? Yuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    RPG yi ilk geniş alanda pazarlayanlar D&D ile TSR idi RPG 60 lardan beri var idi sadece dar alanlarda ve klüpler şeklinde yayılıyordu. Nereden uyduruyorsunuz bunları. Pazarlamak ile bulmak arasında çok fazla fark vardır.

Bu arada oyun dünyasının profesyonellerinin çoğunun benim kadar ne masa üstü ne de bilgisayar oyunu oynadığını zannetmiyorum. Türkiye'deki profesyoneller ortada Grafiği gördülermi yılın oyunu diyen oyundan anlamayan bir grup insan oyun profesyonelleri. BEn kimseden para almıyorum o yüzden de her oyunu istediğim gibi yorumlarım, reklem para gibi kaygım yoktur, oysa o oyun profesyonelleri üç kuruş para için bir reklam bedeli için beş para etmez oyunlara ne methiyeler düzerler. Yazık yeni nesle Scorpio'nun CGW'de yaptığı yorumları okuyamayacaklar. Nasıl oyun yorumlanır anlayamayacaklar.

Hoş ne konuşuluyor ki, burada adam Diablo'ya FRP diyor ondan sonra başkalarına FRP nedir öğretmeye kalkıyor.

hocam oyle bi yazmıssın ki yarısını okudum onun yarısını anladım kalanların yarısına goz gezdirdim yine bisey anlamadım sonyerleri okumadım bile hll olsun anladıgım yerler kadarıyla buyuk adamsın yaw

• Maşallah Zadeh, iki yorum yaptım, öyle içine oturmuş ki oturup ansiklopedi yazmışsın. Ancak boş yere sataşıyorsun zira çoluk çocukla tartışmam. Ha, çocuk derken bilgisiz, yaşı küçük, vs manasında söylemiyorum. Ciddi bir cevap yazacağına "salak, ezik, koyun" gibi kelimelerle sataşarak kendini tatminden öteye gidemeyen ve olgunluktan nasibini almamış manasında kullanıyorum. Şimdi bu sözlerime de iki gün hazırlanıp ansiklopedinin 2. cildini yayınlarsın. Biliyorum çocuklara laf anlatmak duvara konuşmaya benzer ama yine de hakaretlerle dolu mesajlarınla beni değil forumdaki diğer kullanıcıları rahatsız etmiş olacağını bir kez daha hatırlatayım.
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.