Şimdi Ara

en güzel istiklal marşı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
3
Favori
1.289
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İstiklal Marşı yarışmasına katılmış 724 şiir bugün arşivlerde bulunmuyor. Bu yüzden en çok tartışılan konular arasında: "Marş yarışmasına katılmış şiirler gerçekten İstiklal Marşı olabilecek kalitede değil miydi? Tanınmış şairler yarışmaya katılmadılar mı?" gibi sorulardır. İlk kez belgeleriyle ortaya çıkardığımız 60 kadar istiklal marşı yarışmalarına katılmış şiirleri 97 yıl sonra ilk kez oylamaya sunuyoruz.www.istiklalmarşı.net üzerinden okuyacağınız şiirlere 11 Mart 2018 tarihine kadar oy vererek değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz. Amacımız bugünkü İstiklal Marşımızın farkını bir kez daha ortaya koymaktır. Oylama 15 Ocak 2018 Pazartesi günü başlayacak ve her kullanıcı her şiir için ancak bir oy verebilecektir. İlginize şimdiden teşekkürler.
    Yarışmaya katılmış tanınan şairler arasında Cenap Şehabettin (şiirini sonradan geri çekmiş), Enis Behiç Koryürek, Orhan Rıza Aktunç, Ali Rıdvan Unar, Ali Nihat Pepeyi, Yahya Saim Ozanoğlu, İsmail Fenni Ertuğrul gibi şairler ve yarışmaya sundukları İstiklal Marşı şiirleri de bulunuyor.



  • Cenap Şahabettin'e hep saygı duymuş ve sevgi beslemişimdir. Kendisinin yazdığı marşı da mükemmel buldum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet büyük bir şair. Önümüzdeki pazartesi tüm şiirler yayında olacak. İçlerinde güzel şiirler de var. Site şu an tam olarak güncellenmedi. Değerlendirmelerinizi bekliyoruz. Teşekkürler.
  • Site üzerinden değerlendirmeler yarın başlıyor. Tüm şiir edebiyat meraklıları, istiklal marşımızı sevenleri siteye bekliyoruz. Ayrıca şiirler hakkında yorumlar buradan forum bölümünden de yapılabilir.
  • Ben Enis Behiç Koryürek'in marşının sözlerini beğendim. Ama diğer şiirler de dahil hiç birisi gerçekten İstiklal Marşımızın yerini tutamaz. 1921 de iyiki Akif'e yazdırılmış İstiklal Marşımız.
  • istiklalmarşı.net üzerinden oylama bugün itibariyle başladı.
  • en güzel istiklal marşı
    İsmail Fenni Bey'in bestesi ve güftesi farklı istiklal marşı...
  • Neyin oylandığını ben bir türlü anlayamadım. Şiir, güfte olarak artık tartışılmaz durumdadır. Bestesi ise tartışılabilir; bana göre de en iyi beste Muallim İsmail Hakkı Bey'in bestesidir. Ama marşın kendisi, yani şiire karar verilip seçilmiş ve tartışılmaz duruma gelmiştir. Bu arada daha önce bildiğim kadarıyla bu şiirler yayınlandı.
  • Bilinen 6 şiir hariç diğerlerini ilk kez yayınlıyoruz. Yani 60 civarındaki şiir ilk kez yayınlanıyor. Başka bir yerde varsa belirtirseniz memnun olurum.Şiirler daha önceden olmadığı için "acaba yarışmaya katılan diğer şiirler kalitesiz miydi sorusu hep tartışıldı. Oylama bunun için. Gerekli açıklamalar sitede ve yukarıda mevcut.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, öncelikle ilginize teşekkür ederim. Aslında sorularınızın cevabı yukarıda ilk açıklamada var. Ben yine de özetliyeyim.

    1. Bu şiirlerin belgelerini ben ilk kez ortaya çıkardım. Bilinen altı şiir ve Necip Fazıl'ın şiiri hariç diğer şiirler başka yerde varsa lütfen bilgi verin.
    2. Amaç, bu şiirleri öncelikle paylaşarak ilgililerin hizmetine sunmak. Ama bu arada yarışmaya katılan diğer şiirler arşivlerde olmadığı için hep tartışılan "diğer şiirler kalitesiz miydi" sorusuna müşahhas cevap bulunmasına yardımcı olmak.
    3. Yukarıda açıklama da da belirttiğim gibi kesinlikle İstiklal Marşımızın değerini ve konumunu tartışmaya açmak değil.
    Teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kasım kocabaş

    Merhabalar, öncelikle ilginize teşekkür ederim. Aslında sorularınızın cevabı yukarıda ilk açıklamada var. Ben yine de özetliyeyim.

    1. Bu şiirlerin belgelerini ben ilk kez ortaya çıkardım. Bilinen altı şiir ve Necip Fazıl'ın şiiri hariç diğer şiirler başka yerde varsa lütfen bilgi verin.
    2. Amaç, bu şiirleri öncelikle paylaşarak ilgililerin hizmetine sunmak. Ama bu arada yarışmaya katılan diğer şiirler arşivlerde olmadığı için hep tartışılan "diğer şiirler kalitesiz miydi" sorusuna müşahhas cevap bulunmasına yardımcı olmak.
    3. Yukarıda açıklama da da belirttiğim gibi kesinlikle İstiklal Marşımızın değerini ve konumunu tartışmaya açmak değil.
    Teşekkürler


    Sayfasında hiçbir kaynak, belge göstermeyen biri için fazla iddialı konuşuyorsunuz. Keşke sayfanızda kaynak veya orjinal belge ise birkaçının fotoğrafını falan koysaymışsınız. Zira sayfanızdaki şiirlerden bazılarını, özel ilgi alanım olmamasına rağmen defalarca yayınlandığını biliyorum, okudum. Örneğin yine sayfanızda yer alan ve almayan şiirlerden bazılarını Emin Çölaşan dahil olmak üzere birçok gazeteci tefrika halinde yayınlamıştı. Nitekim yine Şair Firak vb. gibi kişilere ait marş için yazılmış şiirler de çeşitli üniversitelerin yayınlarında benim gördüklerim. Bunları da mı siz çıkarıp bu kişilere verdiniz, merak ettim. Çünkü bu tefrikaların tarihi 2001'den 2011'e kadar değişiyor.

    Uzmanlık alanım olmamasına rağmen edebiyata meraklıyımdır. Elimde bolca divan vs. mevcut. Anladığım kadarıyla siz de araştırma yapıyormuşsunuz. Sahaflardan vs. bu şekilde şiirleri topladığınızı okudum. Yaptığınız işi küçümsemiyorum, art niyet aramıyorum, herhangi bir şey de ima etmiyorum. Yalnız, sayfanızda açtığınız ve burada bahsettiğiniz oylamanın hoşuma gitmediğini söylüyorum. Zira sayfanızda İstiklal Marşı da oylamaya açık durumda. Yaptığınız şeyi anlıyorum, ama ifade ve icra şekliniz hoşuma gitmediği ve umuma açık bir foruma konusunu açtığınız için de eleştirmek gibi bir hakkımı kullanıyorum.

    Bu arada bir şeyi eklemek istiyorum. Eğer Yeniasya'da çıkan haberdeki ifadeler doğru ise kesinlikle tatmin edici değil, haberiniz olsun. "milli marş olabilecek tema ve vurgular içermekte" ifadesi çok açık ve hiçbir kanıt özelliği taşımıyor. Zira sizin de bileceğiniz üzere birçok halk şiiri bu tip konulara ve temalara sahiptir. Kaldı ki savaş yıllarında yazılmış şiirlerden bahsediyoruz. Ailemin Milli Mücadele yıllarında aktif rol almasından dolayı bana kalan birkaç şiir mevcuttu ve benzer konular, temalara sahipti. Ama milli marş için yazıldığına dair hiçbir kanaat uyandırmadı.

    Dediğim gibi, yanlış anlamayın lütfen zira yermek, art niyet aramak vs. gibi bir amacım yok. Hoşuma gitmeyen ve zayıf bulduğum hususlarda eleştirimi dile getirmek istedim. Bunun dışında zaten oldukça başarılı ve ihtiyacımız olan bir araştırma yapmışsınız. Buna kimsenin itirazı yok, tam tersi tebrik de edilir. Çünkü yarışmaya katılan şiirler yandığı için çeşitli mecmualarda, güfte mecmualarında, dağınık halde etrafta dolaşan vesikalar olarak bir kısmı bulunabilmişti. Bunların üzerine ekleyerek ve de birleştirerek önemli bir iş yapmış oldunuz.
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim. Kesinlikle her türlü değerlendirmeye açığım zira bu benim ve çalışmalarımın eksik taraflarını görmeme yardımcı olur. Eleştirilerinizin bir kısmına katılıyorum. Tüm bu süreçleri tek başıma ve kendi imkanlarımla yapmaya çalışıyorum. Belgelere gelince "Belgelerle istiklal Marşı" kitabım 12 mart öncesi yayımlanacak bir aksilik olmazsa. Ayrıca belgelerin tamamını paylaşmak zaten benim açımdan uygun olmazdı bu süreçte. Ama yinede site dışı forum, twitter, facebook gibi bağlantılarımda bazılarını paylaştım. Mesela yukarıda İsmail Fenni Bey'in İstiklal marşı yarışmasına katıldığı güfte ve beste örneği belgesini kısıtlı paylaştım. Yine de belge isterseniz şahsınıza münhasır gönderebilirim. Paylaştığım şiirlere gelince,Emin Çölaşan'ın paylaştığını söylediğiniz şiirler zaten mecliste 1921 de basılıp dağıtılan şiirler. Bu durumu zaten bende açıkladım. Fakat diğer şiirler konusunda iddialıyım. 60 a yakın şiir (bazı şairlere ait veya 3 şiir mevcut) nerede yayımlandığını belirtirseniz ben de istifade eder siteye eklerim. Kitapta ayrıca 100 den fazla orijinal belge eşiliğinde İstiklal Marşı yarışmaları sürecinin bilinemeyen pek çok yönleri de ortaya konulacak. Şunu söylemek isterim: Konu hakkında pek çok makale, kitap ve tv programı izlememe rağmen (örnek geçen yıl cnntürk de taha akyol, beşir ayvazoğlu ve mehmet alan'ın katıldığı program) yıllardır İstiklal Marşı konusunda hep klasik aynı bilgiler konuşuldu durdu. Şimdi ben bunları belgeleriyle çok öteye taşımaya çalışıyorum. Belgeler arasında Zeki Üngör'ün beste hakkında yarışmaya gönderdiği mektubu 1921, 1925 yarışmasının şartnamesi, şairlerin müracaat dilekçeleri ve şiirleri, besteli şiirler, dönemin medya yazıları gibi daha pek çok orjnal Osmanlıca belge mevcut. Mehmet Akif ve İstiklal Marşı hayranı birisi olarak amacımı da net olarak belirttim. Yeniasyada ki habere gelince yarışma tarihi, şiir özellikleri dikkate alınınca bu şiirin marş yarışmasına katılmış şiirlerden birisi olabileceğini belirttim. Ne yapmalıydım. Katılmıştır diyerek yalan mı söylemeliydim. Elimdeki orijinal bir belgeyi uygun şekilde paylaştım. Belgelerle ilgili medyaya yansımış bir video linkini de ekliyorum. Yine de değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Esen kalın.
    http://www.mynet.com/tv/istiklal-marsi-vid-2784870/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kasım kocabaş

    Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim. Kesinlikle her türlü değerlendirmeye açığım zira bu benim ve çalışmalarımın eksik taraflarını görmeme yardımcı olur. Eleştirilerinizin bir kısmına katılıyorum. Tüm bu süreçleri tek başıma ve kendi imkanlarımla yapmaya çalışıyorum. Belgelere gelince "Belgelerle istiklal Marşı" kitabım 12 mart öncesi yayımlanacak bir aksilik olmazsa. Ayrıca belgelerin tamamını paylaşmak zaten benim açımdan uygun olmazdı bu süreçte. Ama yinede site dışı forum, twitter, facebook gibi bağlantılarımda bazılarını paylaştım. Mesela yukarıda İsmail Fenni Bey'in İstiklal marşı yarışmasına katıldığı güfte ve beste örneği belgesini kısıtlı paylaştım. Yine de belge isterseniz şahsınıza münhasır gönderebilirim. Paylaştığım şiirlere gelince,Emin Çölaşan'ın paylaştığını söylediğiniz şiirler zaten mecliste 1921 de basılıp dağıtılan şiirler. Bu durumu zaten bende açıkladım. Fakat diğer şiirler konusunda iddialıyım. 60 a yakın şiir (bazı şairlere ait veya 3 şiir mevcut) nerede yayımlandığını belirtirseniz ben de istifade eder siteye eklerim. Kitapta ayrıca 100 den fazla orijinal belge eşiliğinde İstiklal Marşı yarışmaları sürecinin bilinemeyen pek çok yönleri de ortaya konulacak. Şunu söylemek isterim: Konu hakkında pek çok makale, kitap ve tv programı izlememe rağmen (örnek geçen yıl cnntürk de taha akyol, beşir ayvazoğlu ve mehmet alan'ın katıldığı program) yıllardır İstiklal Marşı konusunda hep klasik aynı bilgiler konuşuldu durdu. Şimdi ben bunları belgeleriyle çok öteye taşımaya çalışıyorum. Belgeler arasında Zeki Üngör'ün beste hakkında yarışmaya gönderdiği mektubu 1921, 1925 yarışmasının şartnamesi, şairlerin müracaat dilekçeleri ve şiirleri, besteli şiirler, dönemin medya yazıları gibi daha pek çok orjnal Osmanlıca belge mevcut. Mehmet Akif ve İstiklal Marşı hayranı birisi olarak amacımı da net olarak belirttim. Yeniasyada ki habere gelince yarışma tarihi, şiir özellikleri dikkate alınınca bu şiirin marş yarışmasına katılmış şiirlerden birisi olabileceğini belirttim. Ne yapmalıydım. Katılmıştır diyerek yalan mı söylemeliydim. Elimdeki orijinal bir belgeyi uygun şekilde paylaştım. Belgelerle ilgili medyaya yansımış bir video linkini de ekliyorum. Yine de değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Esen kalın.
    http://www.mynet.com/tv/istiklal-marsi-vid-2784870/

    Cevabınız için ben teşekkür ederim. Kitabınız çıktığında burada da haber verirseniz mutlaka alıp okumak isterim. Bu arada belgelerin tamamını paylaşmanızı istemedim. Bu forumda böyle bir konu açılınca ilk olarak sayfanıza baktım. Haliyle sayfada hiçbir belge veya bilgi olmadığından, böyle iddialı konuşmalar biraz havada kalıyor. Tamamı olmasa da örnek olarak birkaç şiirin, başka yerlerde kullanılmasını önlemek üzere üzeri damgalı vs. halde fotoğrafını ekleseniz aslında yeterli olurdu. Ben de kendi sayfamda bahsettiğim her olayın belgesini veya kaynağını koymuyorum. Ama iddialı bir konudan bahsettiğimde mutlaka örnek bir kaynağı zikrediyorum veya uygun bir fotoğrafı varsa koyuyorum. Neticede burası internet. Rabia Hatun yazımda örnek birer fotoğraf koymam da bu nedenleydi mesela.

    Bahsettiğim şiirlerden bazılarını tefrika edilmiş gazete yazılarından bazılarını da mecmualar üzerinde yapılan üniversite yayınlarından, dergilerinden okudum. Fakat inanın ezberimde değil, arşivime de yer değişikliği sebebiyle ulaşamıyorum. Ama ulaştığım zaman mutlaka haberdar edeceğim. Belki faydası da olur, kim bilir. Yalnız ben 60'a yakın şiirin tamamını gördüğümü veya okuduğumu söylemedim. Sayfanızda olan ve olmayan şiirlerden bazılarını gördüğümü söyledim. Neticede dediğim gibi bu konu benim uzmanlık alanım veya özel ilgi alanım değil. Alanım tarih ve aslında her tarihçinin olması gerektiği gibi, biraz edebiyata merakımdan biraz da elime geçen ne varsa okumamdan kaynaklı. Yoksa not falan almış olsaydım mutlaka bulur ve size iletirdim. Zira söylediğiniz kadarı, önemli bir çalışma ve yardımcı olmak beni de memnun eder.

    Şiirlerin konusu ve özelliklerine bakarak yarışmaya dahil olabileceği ise yine de beni tatmin etmiyor. Yine de çalışmanın tamamını görmek gerek. Sonuçta farazi ve ihtimaller üzerinden konuşuyoruz şuanda. Şimdilik tatmin edici değil olarak düzelteyim o halde. Çünkü dediğim gibi, savaş yılları ve özellikle kahramanlık edebiyatının patlama yapmaya başladığı yıllardan bahsediyoruz. Mustafa Kemal diye bir adem varmış, vatanı kurtaracakmış diye dağ köyünde yaşan amcanın bile gururlandığı, bazılarında Atatürk resmi olan ve arkasına şiir ve manilerin yazıldığı, gördünüz mü bilmiyorum, cep aynalarının yapıldığı bir dönem bu çünkü. Dolayısıyla şiirden ziyade şairin özellikleri daha belirleyici bence. Yani benim bahsettiğim şey sizin "katılmış olabileceği" demeniz değil, haberde yazan kadarıyla kıstas alınan hususlardı. Ama yine söylediğim üzere çalışmanın tamamını görmekte fayda var. Umarım faydalı ve iyi bir çalışma halinde büyük bir eksiği kapatmak üzere sağlam bir adım atarsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 17 Ocak 2018; 16:20:20 >
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    İnşallah kitap çıktığında mutlaka size de hediye göndermeyi arzu ederim. Sitede paylaştığım bilgileri, kitapta bütün fotoğraf ve kaynakları ile belirteceğim. Siteye de bir kaç örnek belge eklettirmeye çalışacağım sien güzel istiklal marşıte moderatörüme. Tarih sitenizi inceledim güzel bir sayfa olmuş takip etmeye çalışacağım. Özel ilgi alanım belgeler. Sahaflardan ve çevremden satın aldığım belgeler üzerine çalışmalar yapıyorum. Yazma eserler kütüphanesine 600 den fazla eser kazandırdım. İlgilendiğiniz özel bir konu varsa bu alanda da takip etmeye çalışırım. Eksiklerimin çok olduğunu kabul ediyorum. Yapıcı eleştirilerinizle bunlara çeki düzen vermeye gayret edeceğim. Tekrar teşekkürler. en güzel istiklal marşıen güzel istiklal marşı


    Marş yarışmasının şartnamesinin el yazısı belgesine ait ilk sayfa, Enis Behiç in müracaat dilekçesi ve şiirine ait belge örneğini ekledim.
  • Özellikle alıntılamadım mesajınızı. Belgelere bakacağım, ben de meraklıyımdır eski şeylere bakıp kurcalamaya ve bazen de şansa da olsa bir şeyler bulmaya. Çok ayrı bir haz verir. Yalnız bunların bazıları tahmin ettiğim kadarıyla ilk defa yayınlanan belgeler. Dolayısıyla bir forum köşesinden ziyade, kendi isminiz altında yayınlanmasını isterim. O nedenle buraya koymanıza gerek yoktu, sayfanıza örnek olarak koyarsanız bence daha iyi olur. Ama jestinizden ötürü teşekkür ederim.

    Bu mesajda birkaç defa teşekkür etmem gerekecek. Öncelikle kitap jestiniz için de teşekkür ederim. Çıktığında haber verirseniz çok memnun olurum. Müsait olduğum ilk anda incelemeyi çok isterim. Teklifiniz için de ayrıca teşekkür ederim. Aslında erken dönem çalışıyorum, ama malum bazen hiç beklemediğiniz yerlerden beklemediğiniz şeyler çıkabiliyor. Dolayısıyla elbet faydalı olacaktır. Çok erken olsa da tez üzerinde çalışıyorum. Belki kapınızı çalmam gerekebilir. Şakası bir yana tekrardan teşekkürler. Dediğim gibi, umarım faydalı ve iyi bir çalışma halinde büyük bir eksiği kapatmak üzere sağlam bir adım atarsınız. Çünkü oradan buradan belge vs. toplayıp hiçbir yayın yapmayan, özel arşivlerinin kullanılmasına izin vermeyen, kolleksiyon hastası çok kişi var. Kitaptan bağımsız olarak, bu açıdan da tebrik ederim. Belki Dîvânu Lugâti't-Türk'ün 2. cildi veya Yahşi Fakih'in menakıbnamesi de birilerinin kütüphanesinde duruyor ama biz bilmiyoruzdur. En çok da buna sinir oluyorum.
  • Dilek,temenni ve güzel ifadeleriniz için tekrar tekrar teşekkür ederim. Önceki yazılarımda kırıcı ifadelerim oldu ise özür dilerim. Yapıcı eleştirilerinizi merakla bekliyorum. Çalışmalarımı buna göre düzeltmeye çalışacağım. Örneğin ilk işim siteye belgeler ait bir bölüm ekletmek olacak. Sizin çalışmalarınız için de katkı sağlaya bilirsem zevk duyarım. Forumlardaki yorum ve sitedeki yazılarınızı takip etmeye çalışacağım. Esen kalın.
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    Örneğin geçenlerde sahaflarda Ali Fuad Bey'in yazdığı "Mustafa Kemal Paşa ve Köse Hoca" isimli 1339 (1923) basım bir kitap gördüm. Günümüz Türkçesinde yayımlandığını göremedim. Çalışma yapanların olduğunu zannediyorum. Ama eserin tarihi ve adı itibariyle bende merak uyandırdı. Atatürk hakkında 1923'te yazılmış bir kitabın günümüz yayınları arasında olmamasını biraz garipsedim doğrusu. Bu baskı bir kitap. Daha yazma olup da el atılmayan nice eserler var. Kendimi 21. yüzyılın Ali Emir'isi gibi görüyorum biraz. İnşallah daha nice eserleri gün yüzüne çıkarmak nasip olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kasım kocabaş

    Örneğin geçenlerde sahaflarda Ali Fuad Bey'in yazdığı "Mustafa Kemal Paşa ve Köse Hoca" isimli 1339 (1923) basım bir kitap gördüm. Günümüz Türkçesinde yayımlandığını göremedim. Çalışma yapanların olduğunu zannediyorum. Ama eserin tarihi ve adı itibariyle bende merak uyandırdı. Atatürk hakkında 1923'te yazılmış bir kitabın günümüz yayınları arasında olmamasını biraz garipsedim doğrusu. Bu baskı bir kitap. Daha yazma olup da el atılmayan nice eserler var. Kendimi 21. yüzyılın Ali Emir'isi gibi görüyorum biraz. İnşallah daha nice eserleri gün yüzüne çıkarmak nasip olur.

    Adını tam hatırlayamadım ama Çanakkale sonrası Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal ile mülakat benzeri bir isme sahip röportaj gibi bir şey vardı. Onun dışında yine ismini hatırlayamadığım, maalesef bakma fırsatına da ulaşamadığım ama yanlış hatırlamıyorsam yine 20lerin başında Arapça basılmış bir kitap olması gerekiyor. Zekeriya Kurşun yayınlamıştı diye aklımda kaldı ama emin değilim. Yalnız 23 basımı bir kitabın dikkat çekmemesi hakikaten ilginç. Gerçi bizde Cumhuriyet tarihçileri ne yapıyor onu da anlamak zor. Adamın soyunu bile bir emekli imam 20 küsür sene çalışıp buldu, Selanik kayıtlarını da bir Yunan’a borçluyuz. Güya ulu önderimiz, kurucu liderimiz diyoruz ama daha doğum tarihini bile netleştiremedik. Elde 77 doğumlu olduğunu gösteren belgeler var, yayınlandı da ama niyeyse kimsenin dikkatini bile çekmedi. Hakikaten garip memleketiz.



    Yalnız hakikaten tebrik ederim. En çok yapmak istediğim şeyi yapıp sahaf sahaf dolaşıp ilginç şeyleri topluyorsunuz. Kim bilir daha neler var, kimin elinin aslında neler yatıyor da haberleri yok. Ben de seneler evvel bir yazma bulmuştum eski eşyaları karıştırırken. Osmanlıca bilmediğim için kaldı köşede. Ama çok ilgimi çekmişti. Osmanlıca öğrendikten sonra tekrar baktım, Kısas-ı Enbiya nın el yazması istinsahıymış meğer. Parmaksız hoca veya çiçekçi hoca diye Maraş’ta tanınan büyük dedeye aitmiş. 20. yy. başı tabii ki. Sonra da matbu metni çıktı bir yerden. Büyük keşif yapmış gibi sevinmiştim, hiç unutmuyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    Maraş ve yöresi ile ilgili de bir kaç küçük çalışmam oldu. Örneğin Sandal Hoca diye bilinen Maraş'ın meşhur hocalarından olan aynı zamanda Sütçü imamın da cephe arkadaşı olan zata ait el yazısı 7 sayfa Osmanlıca Sütçü imamı ve olayını anlattığı notları makale olarak yazmıştım. Maraş'ta yazıştığım bazı yerel medyacılar ilgi göstermeyip bazı hususlara tepki gösterince bende bir dergide yazdım. Belgelerin orjinalini de Sandal Hoca'nın hayatta olan torununu bularak hediye ettim. Ayrıca Hatay'da Fransızlara ilk direnişi başlatan Dedebeyoğlu Hakkı Bey'in elyazması hatıratını satın alarak hayattaki torunlarına ulaşıp ilk kez yayımladım. Hakkı bey ve arkadaşları Hatay, Maraş ve Antep'i içine alan geniş bir coğrafyada mücadele etmişler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kasım kocabaş

    Maraş ve yöresi ile ilgili de bir kaç küçük çalışmam oldu. Örneğin Sandal Hoca diye bilinen Maraş'ın meşhur hocalarından olan aynı zamanda Sütçü imamın da cephe arkadaşı olan zata ait el yazısı 7 sayfa Osmanlıca Sütçü imamı ve olayını anlattığı notları makale olarak yazmıştım. Maraş'ta yazıştığım bazı yerel medyacılar ilgi göstermeyip bazı hususlara tepki gösterince bende bir dergide yazdım. Belgelerin orjinalini de Sandal Hoca'nın hayatta olan torununu bularak hediye ettim. Ayrıca Hatay'da Fransızlara ilk direnişi başlatan Dedebeyoğlu Hakkı Bey'in elyazması hatıratını satın alarak hayattaki torunlarına ulaşıp ilk kez yayımladım. Hakkı bey ve arkadaşları Hatay, Maraş ve Antep'i içine alan geniş bir coğrafyada mücadele etmişler.

    Süpermiş hakikaten. Vallahi bu konuda ileride bir yardım isteyebilirim. Bizimkiler de aslında yerel olarak ismi bilinen ve saygı duyulan bir aile, ama çok fazla yer değiştirdikleri neredeyse hiçbir şey kalmamış. Eski işimde hemşeri çıktığımız müşterilerden tanıyanlar falan çıkıyordu. Kim bilir nerede neler kayboldu gitti. Birkaç senedir fellik fellik belge vs. arıyoruz ki aileyi anlatılanlarla beraber tam bir kütük yapabilelim. Yoksa biri Dulkadirli diğeri Özbek bir diğeri Oğuz biri meşhur kendini patlatan sadrazamımız, ama boşluklar dolmayınca bir anlamı da kalmıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 20 Ocak 2018; 15:44:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.