Arkadaşlar merak ettim de en fazla kaç yıl önceki bir Türk'ün dediklerini anlayabiliriz ? 1240 - 1321 yılları arasında yaşamış olan Yunus Emre'nin yazdığı şiirleri anlayabiliyoruz.(Arada bilmediğimiz birkaç sözcük olabilir.)
Aşağıdaki ses kaydını dinleyin. Biraz olsun sorunuza yanıt alabilirsiniz.
100 yıl önce olmasına rağmen çoğu sözcükten bir şey anlamıyorum. Çok fazla Arapça tamlama var
quote:
Orjinalden alıntı: FearLessHeroS
Bence maksimum 100 yıl. Yani yaşlı biri tabiki anlar ama ortalama 18-20 yaşlarında biri için, belki çok bile.
Çok kısa zaman öncesini yazmışsınız ama gerçekten de öyle , ne demek istediklerinin ancak %30'unu anlayabiliriz.Bunu da Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun bütün kitaplarında görüyoruz , sözlüksüz okuyamıyorum.
quote:
Orjinalden alıntı: Yazat
O değil de ben çok etkilendim.Yıldız Sarayının içinde oturan baykuş Abdülhamid mi?
Evet, 2. Abdülhamid'den bahsediyor.
quote:
Orjinalden alıntı: zayef-
quote:
Orjinalden alıntı: metalheadjm
Şu mal araplar ve farslardan etkilenmeseydik, 2000 yıl öncesini bile anlardık.
orhun kitabelerinden bir alıntı
"tunga tigin yoghinda kiri ölürtimiz.
anlıyor musun ?
İşte arapçadan etkilenmeseydik belki dilimiz Öz Türkçe'ye daha yaklaşık olacaktı.Anlıycaktık.
bir dakika bir dakika...
osmanlı zamanı istanbulda söylenenleri anlamamanız gayet normaldir.
ama anadoluda, özellikle doğu anadoluda Türkçe gayet düzgündür ve öz halina çok daha yakındır. halk dili büyük değişiklikler olmadan günümüze gelmiştir. bugünün köylüleri 500 yıl öncesinin köylüleriyle anlaşabilir.
tabi biz de anlaşabiliriz ama en az bozulma onlara ait.
tabi arapça ve farsçadan etkilenmiiş Türkçe. hala daha etkileri var. bunun da düzeltilmesi için harekete geçmeliyiz. dili tamamen öz Türkçe haline getirmeliyiz. 30 yılda değişim de tamamlanabilir.
quote:
2. abdülhamit ne yapmışki çok merak ettim arkadaşlar bilenler yazabilirmi acaba kimisi çok iyi adam diyor kimi böyle sövüp sayıyor nedenini bilen varmı
quote:
Orjinalden alıntı: Dhqwer
quote:
Buna ben hayır yahut evet derim, bir başkası tam aksini söyler. Bence en iyisi, siz kendiniz okuyun 31 Mart hadisesini ve 2. Abdülhamit dönemini. En doğru cevabı, ben değil ancak mantığınız verebilir.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme