Şimdi Ara

Elektronik Terazi Devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yüksek lisans tezi olarak elektronik bir terazi yapmayı düşünüyorum. Loadcellden almış olduğum gerilim bilgisini ağırlığa dönüştürerek display ya da LCD ekranda göstereceğim. Ancak bu işin ayrıntılarını ve püf noktalarını bilmiyorum (Yük cihazın üstüne konduğu anda mı değer gösterilir yoksa beklenir mi vs.). Bir de bu cihaza yapacağım yazılımda (mikrodenetleyici yazılımı) ne gibi şeylerin olması gerekiyor (parametreler vs.). Yani bir elektronik terazi devresinde dikkat edilmesi ve olmazsa olmaz noktaları öğrenmek istiyorum (Varsa örnek devre ya da mikrodenetleyici programı).

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum...

• Ağırlık konduktan 1 sn sonra ekrana gelir sebebide yay etkini göstermemek için.
  • Yüksek lisans tezi için ağır kaçmaz mı?
  • Bence PhD bile olur bu konudan

quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

Yüksek lisans tezi için ağır kaçmaz mı?

• Sanmıyorum ağır kaçacağını çünkü hoca daha önce de benzer şeylerin yapıldığını söyledi. Ayrıca çok da zor olacağını düşünmüyorum (kesin olarak bilmemekle beraber).

Loadcellden aldığım gerilimi kuvvetlendirip, filtreden geçirip, bir ADC yardımıyla dijital bilgiye çevireceğim. Aldığımı bu dijital bilgiyi uygulamaya ve loadcellin kapasitesine göre bir mikrodenetleyici yardımıyla ağırlık bilgisine çevirecek ve display ekranda göstereceğim.
    Sanırım işin en zor kısmı mikrodenetleyici yazılımı olacak...
  • Lisans dereceden İTÜ, YTÜ, KOÜ, SDÜ hangisinden?
  • Lisans YTÜ'den. Yüksek Lisans da YTÜ'den olacak inşallah...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Temel Elektronik Devreler
    9 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Şimdiden başarılar ve kolay gelsin. Ancak yapmaya çalıştığın elektronik terazi olayı bence lisans tezinden ileri olmaz. Şöyleki yük hücresi çıkışı işareti basit bir ölçüm yükselteci ile yükseltip, (tek tümdevre ile) bir mikrodenetleyicinin ADC'sine gireceksin. Sonrasında C derleyicisi kullanıysan basit bir gerilim-ağırlık dönüşümü yapacaksın. Bunu da ADC çıkışındaki veriyi virgüllü ölçekleme sayısı ile çarparak kolayca elde edebilirsin. Gerisi bunu bir LCD türevi bir göstergede göstermek ve bir bilgisayar aktarmaktır. Bigisayara seri porttan veri aktarmakta da o kadar zor bir mevzu değil sonuç olarak. Birçok mikrodenetleyici bunu donanımsal olarak destekliyor. Yazdığım bütün bu işler bence temel mikroişlemci bilgisi olan birisi için lisans düzeyinde çözülebilir.

Tabii ki tek bir yük hücresi ile ağırlığı sağlıklı ölçemezsin, bunun için birden çok yük hücresi kullanman ve hücrelerin çıkışlarını bir çok kanallı bir ADC ye girmen ve sonuç olarak bu sonuçları birşekilde ağırlıkladırarak gerçek ağırlığı tespit etmen gerekecektir. Biraz fizik bilgisi ile bunu da halledersin.

Yüksek lisans tezi tabii ki uygulama hedefli tezler yapılabilir. İlla ki kuramsal bir çalışma yapmak gerekmez, zaten kuramsal çalışmak her zaman daha problemlidir. Burada araştırma adı altında yapılan uyduruk derlemelerden bahsetmiyorum tabii ki. Ancak uygulamanın bazı yenilikler getirmesi gerekir. Yani zaten yapılan bir işi senin de yapmanın yüksek lisans tezi açısından bir anlamı yoktur. Sen yapılanın üstüne farklı birşey koyabiliyormusun? Önemli olan bu. Atıyorum; vatandaşlar 4 özdeş yük hücresi ile maksimum %1 hassasiyetle ölçüm alabiliyorken, sen özdeş 3 yük hücresi ile aynı ölçümü daha yüksek hassasiyetle alıyorsan olay tamamdır.

Bunları gıcıklık olsun filan diye yazmadım. Tez jurine işi bilen birileri geldiğinde çok zorlanırsın. Sadece bilgin olmasını istedim.

• O konuda haklısın belki basit birşey olabilir ama dediğin gibi içerisine yeni birşeyler katarsak daha mantıklı ve güzel bir proje olabilir. Ancak daha önce de dediğm gibi işin temelini ayrıntılı olarak bilmem gerekiyor biraz. Ne tür bir ADC ne tür bir filtre kullanmak gerekir, Loadcell e verilece kgerilim kaç volt olmaldır çok önemlimidir, gibi sorulara yanıt bulmam gerekiyor. Ayrıca kalibrasyonu nasıl yapılır?

Elektronik teraziyi az çok anlayıp içine yeni birşey katabiliriz diye düşünüyorum (Mesela hareketli tartım ve tartım sonucu girilen değer arasında değil ise reddetme sistemi gibi vs.)
  • arkadaşlar banada çok acil elektronik terazi devre şeması lazım...önümüzdeki hafta içi projemde anlatmam gerek ama net aleminde herhangi bir yerde bilgi bulamadım...YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM...
  • çarşamba son banda lazım halen bulamadım :(
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.