Şimdi Ara

Elektronik MUM (Kibritle Yanan Üfleyince Sönen)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.901
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar geçmiş konuları inceledim fakat aradığım projeyi bulamadım. Siz değerli arkadaşların fikirlerine ve yardımlarınıza ihtiyacım olduğunu anladım.

    Kibrit ile yanan ve üfleyince sönen elektronik bir mum yapmam gerekiyor proje ödevi olarak.

    İnternette yapmış olduğum araştırmalar sonucunda LDR kullanarak bir transistörü iletime sokarak ve LED in ışının LDR nin direncini sürekli düşükte tutarak iletimde tutabileceğimi ve LED i sabit yapmayıp sallanabilecek bir şekilde koyarak üflendiğinde LED in LDR den uzaklaşarak LDR nin direncinin artmasını ve Transistörü kesime götürebileceğimi buldum.

    Bu sistemde MUM ışığı gibi bir dalgalanma olmayacağını anladım ve bunun alternatifi olarak PIC ile bir mumun karaketeristiğini LED e yansıtabileceğimi gördüm. Burada iş karıştı üfleyince sönmesi için herhangi bir şey yapamıyorum. Benim aklıma mikrofon ile söndürmek geliyor fakat PIC konusunda bilgi sahibi değilim PIC programlama devrelerini buldum öncelikle ya bir devre yapacağım yada bir PIC programlayıcı alacağım.

    Bu devrenin yapılışı hakkında fikri olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

    Teşekkürler.







  • Devrede ldr yerine ntc kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız kanımca. Kibriti ntc'ye yaklaştırdığınızda direnci düşer ve mum yanar. Üfleyince ntc direnci artar ve mum söner.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senged -- 27 Şubat 2010; 21:17:16 >
  • PIC'e filan gerek yok bence. Ama tabii öğrenmek istiyorsan başka, güzel bir uygulama olur. @senged'in fikrinden yararlanarak şu şekilde bir çözüm önerebilirim. NTC'yi oda sıcaklığının 10 derece filan üstünde dengede tutacak bir şekilde bir ısıtıcı yaparsın. Sıcaklık farkını tekil elemanlarla da kolayca kullanıp yakma söndürme devresi uygulayabilirsin. Dalgalanma nasıl olacak, gerçek mumda nasıl oluyorsa öyle. NTC+ısıtıcı devresinin bağlı olduğu geniş bir levha olsun, hava akımları sıcaklıkta küçük farklılıklar yaratacaktır. Bu sinyali bir diferansiyel devresiyle değerlendirirsen dalgalanmayı da halledersin.
  • bencede NTC en mantıklısı PICle falan ugrasmana gerek yok..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: senged

    Devrede ldr yerine ntc kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız kanımca. Kibriti ntc'ye yaklaştırdığınızda direnci düşer ve mum yanar. Üfleyince ntc direnci artar ve mum söner.



    ntc soğuyunca ne olcak?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ya hocaya


    quote:

    Orijinalden alıntı: senged

    Devrede ldr yerine ntc kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız kanımca. Kibriti ntc'ye yaklaştırdığınızda direnci düşer ve mum yanar. Üfleyince ntc direnci artar ve mum söner.



    ntc soğuyunca ne olcak?


    mum bitecek
  • Devreyi yaptım arkadaşlar teşekkür ederim.

    LED ve FotoTransistör kullandım dalgalanması için ise PIC ile bir devre yaptım sorun yok şimdilik.
  • Paylaşırsan belki bizde yapabiliriz... Evde dekor olur :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.