Şimdi Ara

Elektrikli Ev Aletlerinin için Elektrik Faturası Hesaplama Programı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
2
Favori
1.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elektrikle Çalışan Aletlerin Enerji Tüketimi ve Faturamıza Yansıması


    Evimizde kullandığımız elektrikli aletlerin enerji tüketimi değerlerini ve faturamıza yansıyan ücreti hesaplamak üzere linkteki hesaplama tablosunu oluşturdum. Evinizdeki tüm elektrikli aletlerin kullanım sıklığını ve enerji sınıfını seçtiğinizde elektrik faturanızı hesaplayarak gösteriyor.

    Gelen taleplere göre veribankasını genişletmeye çalışıyorum.
    https://www.pilliadam.com/2020/05/17/elektirik-tuketimi/
    Tüketim Hesaplama

    A+++ mı yoksa A+ mı?

    Yeni eşya almayı planlayanlar, enerji sınıfları arasındaki yıllık tasarruf miktarını hesaplayarak aradaki fiyat farkının kaç yılda amorti ettiğini hesaplayabilirler.

    Evimde en çok elektrik tüketen alet hangisi?

    Ayrıca evinizde en çok elektrik tüketen aletleri belirleyerek tasarruf önlemlerinizi buna göre planlayabilirsiniz.

    Teknik Terimler:

    Birçoğumuz tarafından biliniyor fakat yine de konuya uzak olanlar için kısa bir özet.

    Güç: Cihazın anlık olarak çektiği eneriyi ifade eder. Güç (watt) ve enerji(kwh) karıştırılmaması gerekiyor. Örneğin 1.000 watt değerinde sabit güçte çalışan bir cihaz 2 saatte 2.000 wattsaat (wh) enerji tüketecektir. Kilowattsaat olarak 2 kwh. Fakat genellikle şu hata yapılıyor. Bir cihaz katalogda belirtilen akımı sürekli çekiyormuş gibi düşünülebiliyor. Fakat çalışma şartlarına göre çekilen güç değiştiği için kwh değerini hesaplama için güç zaman grafiğinin alanını hesaplamak gerekiyor.(integral). Kullandığım enerji ölçer cihaz ise bunu benim yerime hesaplıyor.

    Enerji: Eğer cihaz sabit güç tüketimine sahipse kullanılan süre (saat) ve watt değeri çarpılarak bulunur. Fakat çoğunlukla çalışma esnasında güç değişmektedir. Örneğin bulaşık makinesi suyu ısıtırken rezistans devreye giriyor ve güç 1500 Watt değerlerine çıkyor, fakat su ısındıktan sonra rezistans kapalıyken pompa çalışıyor ve 60-80 watt gibi değerler görülüyor.

    Hesaplama Metodu:

    1. Hesaplama oldukça detaylı olmasına rağmen, mevsim, seçilen program, doluluk oranı veya marka model gibi faktörlerden dolayı az da olsa hata payı mevcuttur.

    2. Beyaz eşyaların tüketim değerini(kwh) internet araştırmalarından ve mümkünse Arçelik'in sitesinde beyan ettiği değerlerden aldım. (Diğer firmaların katalog değerleri de benzer boyut ve sınıf için çok yakın). Bu değerler standartlarda belirtilen değerler olup, seçilen programa göre değişmektedir. Örneğin bulaşık makineleri için enerji verimliliği hesabında eko program değerleri baz alındığı için, hesap tablosu da aynı bazda hesap yapmaktadır. Eko yerine yoğun veya farklı birprogram seçildiğinde gerçek tüketim değerleri ile hesaplanan değerler arasında fark oluşacaktır. Hesaplamanın amacı yaklaşık değerlerle tahmini tüketimleri hesaplamaktır. Kesin değerler için ölçüm yapılması gerekmektedir.

    3. Su ısıtıcı, kahve makinesi, elektrikli ızgara gibi aletlerin değerlerini ise enerji ölçüm cihazı ile kwh olarak ölçüp, birim zamana bölerek hesaplamaya dahil ettim. Ölçümlerime göre marka model veya güç değeri tüketimi etkilememektedir. Örneğin 1500 watt ve 2000 watt kettle ile yapılan ölçümlerde, aynı miktar su için aynı kwh değeri ölçülmüştür. Kaynama süreleri elbette değişiyor fakat kaynama noktasına gelinceye kadar tüketilen enerji hemen hemen aynı oluyor.

    4. Klima gibi evin yalıtımı, konumu ve termostat set değerine yüksek oranda bağlı olan cihazları malesef eklemedim çünkü kişisel kullanıma göre hesap değeri ile gerçek değer arasında büyük oranda sapma olacaktır.

    Umarım faydalı bir araç olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi efiksis -- 26 Mayıs 2020; 19:17:2 >







  • Programı siz mi hazırladınız emeğinize sağlık. Hesaplama yaptım 4 5 ₺ yanılma farkıyla yaklaşık aynı hesapladı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • -YucukluSucurtam- kullanıcısına yanıt
    Merhaba, Teşekkür ederim. Evet ben hazırladım. Program değil aslında excel gibi basit bir hesaplama yapıyor.

    Listede eksik olan birkaç cihazı da ekleyeceğim yakın zamanda.(elektrikli şofben, elektrikli cezve, bazı mutfak aletleri vs...).

    4-5 TL gibi küçük bir fark çıkmasına sevindim Bu fark normal çünkü listede olmayan ve kullandığınız bazı cihazlar muhakkak vardır. Ayrıca makinalarda seçtiğiniz yıkama programlarına göre de bir sapma gelecektir.
  • Hocam Mühendis misiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bateren kullanıcısına yanıt

    Evet


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.