Şimdi Ara

Elektrikli aracını evden şarj edenlere kötü haber: 5 bin kWh limiti geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: commandostigre Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 5 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü1 Mobil1 iOS
5 sn
225
Cevap
3
Favori
9.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
40 oy şu anda #1
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
58. Sırada  bugün en iyi #8
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Elektrikli aracını evden şarj edenlere kötü haber: 5 bin kWh limiti geliyor
    Elektrik faturalarında yeni tarife dönemi gelecek yıl başlıyor. 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olacak uygulamayla yıllık tüketimi 5 bin kilovaatsaat (kWh) olan tüketiciler devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak. Bu, Elektrikli araçlarını evden şarj edenler için maliyetlerin yükseleceği anlamına geliyor.

Aracınızı evden şark etmek pahalıya patlayabilir

Yaklaşık 40 milyon aboneyi kapsayan düzenlemede 5 bin kWh limitini aşan tüketiciler gerçek maliyet üzerinden ödemeleri gerçekleştirecek. Dolayısıyla aylık ortalama 417 kWh enerji tüketimi olan aboneler yeni düzenlemeden etkilenecek. Bu durum elektrikli aracını evinden şarj edenler için daha büyük bir sorun.

Halihazırda bir Togg T10X sahibi, aracını evden şarj ederek kilometre başına sadece 0.53 TL harcıyor. Ancak yeni düzenleme ile bu maliyet 1 TL’nin üzerine çıkabilir. Esasında buna “çıkabilir” dememek gerekiyor, zira çıkacak. Nasıl mı?

Pazara genel olarak baktığımız elektrikli araçlarda batarya kapasitesinin ortalama 80 kWh dolaylarında olduğunu görüyoruz (Örneğin Togg T10X V2 88.5 kWh). Togg örneğinden devam edersek; araç, bu kapasite ile gerçete 450-500km civarında bir menzil sunuyor. Ortalama bir aracın yılda 20 bin kilometre, ayda ise 1.600 km yol yaptığını varsayarsak Togg T10X’, her ay 4 veya 5 kere şarj etmek gerekecek. Bu durumda evden yapılan şarj ile 350-400 kWh tüketime ulaşılacak. Bu da yıllık 4.2 ila 4.8 bin kWh yapıyor. Dolayısıyla yıllık 5 bin kWh limitini aşmak kaçınılmaz olacak.

Kaynak:https://www.ntv.com.tr/turkiye/son-dakika-haberielektrik-faturalarinda-yeni-donem-yillik-5-bin-kilovatsaati-asan-tuketimlereduzenleme,MaKM3xrR3ESZHWHI-AHaTA
    Kaynak:https://bigpara.hurriyet.com.tr/amp/haberler/ekonomi-haberleri/otoda-tuketim-ve-bakim-hesabi_ID1603385/

• bunun elektrikli araçla ne alakası var. ben ayda 1000 km yol yapıyorum ve sadece 160kw civarı bir harcamam var. ısınma, soğuma için normal kullanımda bile bölgelere göre farklılıklar olduğundan bu sınırı aşacak tüketimler olması gayet normal. güney illerde insanlar mayıs ayından ekime kadar nefes alabilmek için klima kullanıyor ve bu lüks değil. ayrıca yine güney illerdeki kıyı kesimlere doğal gazın verilmediği çok fazla yerleşim var. adamlar neyle ısınsın tezek mi yakacaklar sitelerde bu çağda. güneydeki insanların mecburiyetten sadece elektriği enerji kaynağı olarak kullanmak zorunda olmaları nedeniyle sarfiyatlarının fazla olması onları zengin yapmaz. misal ben kiracıyımdır ve oturduğum binaya sonradan doğalgaz gelmiştir ve kiracıya verdiği için ev sahibim doğalgaz bağlatmamıştır, ama karşı komşum ev sahibidir ve durumu iyidir çekmiştir doğalgazı ve onunla ısınıyordur, peki ben neyle ısınacağım, neyle banyo ve mutfak suyunu ısıtacağım? şimdi ben mi zenginim yoksa komşum mu? böyle bir mantıksızlık olamaz. madem öyle doğalgaza da aynı şey yapılsın iç anadolu ve doğu anadolu daha fazla harcıyor ama tam tersi daha ucuza kullanıyor. onlara subvansiyon uygula ama aynı sebeplerle (iklimsel) elektriği fazla kullanana tam tersini uygula. bir düzenleme yapacaksan da benim fazla kullandığım kısım için ayrı tarife uygularsın ama o sınırı aşmayan kısım için komşuma ayrı bana ayrı fatura kesemezsin. ayrıca dediğim gibi güney illerindeki insanların mecburiyetten elektrikle ısınması ve serinlemesi gerektiğinden bir limit gelecekse bu illerdekilerin limiti en az 2 kat diğer bölgelere göre fazla olmalı. diğer türlüsü anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. düzenleme kesinlikle yargıdan dönecektir. ayrıca bu çağımızda temiz enerjiden bahsediliyor, herşey elektrikle çalışmaya başlamışken, teşvik edeceğine tersini yapıyorsun. nerde bir çağ dışı, adalet ve eşitliğe aykırı uygulama var hepsi bizde
    hocam mevsimsel ve bölgesel şartlara göre insanların tüketimleri değişir. doğalgaz için bu dediğimi uyguluyorsa elektrik için de uygulamalı. ben karadenizde 6 sene yaşadım ve ağustos ayında mont giyiyordum. adanada mersinde aynı aylarda klimasız nefes alabilir misin? şimdi güney illerindeki vatandaşların günahı nedir? kışın da doğalgaz altyapısı olmadığı ya da altyapısı varsa da kiracı olduğu için elektrikle ısınanın ne suçu var? bir limit olacaksa bölgelere göre değişken olmalı ve sadece limitin üzerindeki kısıma pahalı tarife uygulanmalı
    Benim Elektrikli arabam yok.
    Evde 2 adet orta boy derin dondurucu, standart beyaz eşyalar, indiksiyonlu ocak var.
    Günün büyük bölümünde PC açık.
    Bütün ışıklar LED.
    Aylık elektrik tüketimim ortalama 400-500 kilovaatsaat civarı ve fatura ortalamam ise 1,000 TL civarı
    Bu durumda 1 ocaktan itibaren kabaca 2,000 TL civarı fatura ödeyeceğim.
    Kısaca senelik 5,000 kilovaatsaat sınırının düşük kaldığını düşünüyorum.

Burada devletin amacı vatandaş için belli bir miktar elektiriğe kadar Süpvanse veriyor. Yani uygun fiyata elektirik veriyor.

Ama sen Yıllık 5 bin kWh'ı aşıyorsan senin tüketimin normal değil sana elektirik fiyatını 5 bin kwh'ı geçince üst tarifeden uygulayacam diyor devlet olay bu !

• bu hükümetin yaptığı hayırlı bir şey var mı? :)
  • Benim Elektrikli arabam yok.
    Evde 2 adet orta boy derin dondurucu, standart beyaz eşyalar, indiksiyonlu ocak var.
    Günün büyük bölümünde PC açık.
    Bütün ışıklar LED.
    Aylık elektrik tüketimim ortalama 400-500 kilovaatsaat civarı ve fatura ortalamam ise 1,000 TL civarı
    Bu durumda 1 ocaktan itibaren kabaca 2,000 TL civarı fatura ödeyeceğim.
    Kısaca senelik 5,000 kilovaatsaat sınırının düşük kaldığını düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vega -- 18 Kasım 2024; 15:3:36 >

• Bir de geçen elektrik faturası 1000 lirayı geçen 2 katı ödeyecek diye haber vardı. Yerli milli afiyet olsun
  • Çözüm odaklı devletim benim!
  • Kömürlüğe sayaç takalım
  • bunun elektrikli araçla ne alakası var. ben ayda 1000 km yol yapıyorum ve sadece 160kw civarı bir harcamam var. ısınma, soğuma için normal kullanımda bile bölgelere göre farklılıklar olduğundan bu sınırı aşacak tüketimler olması gayet normal. güney illerde insanlar mayıs ayından ekime kadar nefes alabilmek için klima kullanıyor ve bu lüks değil. ayrıca yine güney illerdeki kıyı kesimlere doğal gazın verilmediği çok fazla yerleşim var. adamlar neyle ısınsın tezek mi yakacaklar sitelerde bu çağda. güneydeki insanların mecburiyetten sadece elektriği enerji kaynağı olarak kullanmak zorunda olmaları nedeniyle sarfiyatlarının fazla olması onları zengin yapmaz. misal ben kiracıyımdır ve oturduğum binaya sonradan doğalgaz gelmiştir ve kiracıya verdiği için ev sahibim doğalgaz bağlatmamıştır, ama karşı komşum ev sahibidir ve durumu iyidir çekmiştir doğalgazı ve onunla ısınıyordur, peki ben neyle ısınacağım, neyle banyo ve mutfak suyunu ısıtacağım? şimdi ben mi zenginim yoksa komşum mu? böyle bir mantıksızlık olamaz. madem öyle doğalgaza da aynı şey yapılsın iç anadolu ve doğu anadolu daha fazla harcıyor ama tam tersi daha ucuza kullanıyor. onlara subvansiyon uygula ama aynı sebeplerle (iklimsel) elektriği fazla kullanana tam tersini uygula. bir düzenleme yapacaksan da benim fazla kullandığım kısım için ayrı tarife uygularsın ama o sınırı aşmayan kısım için komşuma ayrı bana ayrı fatura kesemezsin. ayrıca dediğim gibi güney illerindeki insanların mecburiyetten elektrikle ısınması ve serinlemesi gerektiğinden bir limit gelecekse bu illerdekilerin limiti en az 2 kat diğer bölgelere göre fazla olmalı. diğer türlüsü anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. düzenleme kesinlikle yargıdan dönecektir. ayrıca bu çağımızda temiz enerjiden bahsediliyor, herşey elektrikle çalışmaya başlamışken, teşvik edeceğine tersini yapıyorsun. nerde bir çağ dışı, adalet ve eşitliğe aykırı uygulama var hepsi bizde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ftrpist -- 18 Kasım 2024; 16:21:13 >

• Burada devletin amacı vatandaş için belli bir miktar elektiriğe kadar Süpvanse veriyor. Yani uygun fiyata elektirik veriyor.

Ama sen Yıllık 5 bin kWh'ı aşıyorsan senin tüketimin normal değil sana elektirik fiyatını 5 bin kwh'ı geçince üst tarifeden uygulayacam diyor devlet olay bu !

• Bu durumda imkanı olan güneş paneli koyacak. hayırlara vesile olacağını düşünüyorum. ayrıca tasarrufa yönlendirme de yapacaktır. limiti aşmamak için boşa yanan lambayı söndürecek çok kişi olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 18 Kasım 2024; 14:36:36 >
  • Evren7 kullanıcısına yanıt
    bence bu hayırlı bir şey. geçim sıkıntısı çekenler zaten bu limiti aşmıyordur.
  • setcom_2000 kullanıcısına yanıt
    devlet değil akp hükümetinin işi...
  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt
    hocam mevsimsel ve bölgesel şartlara göre insanların tüketimleri değişir. doğalgaz için bu dediğimi uyguluyorsa elektrik için de uygulamalı. ben karadenizde 6 sene yaşadım ve ağustos ayında mont giyiyordum. adanada mersinde aynı aylarda klimasız nefes alabilir misin? şimdi güney illerindeki vatandaşların günahı nedir? kışın da doğalgaz altyapısı olmadığı ya da altyapısı varsa da kiracı olduğu için elektrikle ısınanın ne suçu var? bir limit olacaksa bölgelere göre değişken olmalı ve sadece limitin üzerindeki kısıma pahalı tarife uygulanmalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ftrpist -- 18 Kasım 2024; 15:11:55 >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

Bu çok saçma ve dayanaksız bir söylem :)

Elektrik ile ısınmak zorunda olanlar ne olacak.

Çaba, emek ve başarı ile daha yukarıya çıkamayan sizin gibiler, üsttekileri aşağıya çekip, aşağıda eşitlenme peşindeler ve bu mide bulandırıcı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vega -- 18 Kasım 2024; 15:10:51 >
  • Evren7 kullanıcısına yanıt
    CHP iktidara gelecek ve vergi almayacak! kanka
  • Vega V kullanıcısına yanıt

Elektrik ile ısınmak zorunda ise ve parası çok ise ısınsın. dar gelirli ise Kömür yardımı yapılsın.

• venomboy_85 kullanıcısına yanıt

alsın ama pokunu çıkarmadan alsın.

• Redeemertr kullanıcısına yanıt
    sübvansiyonu kaldırmak demek zam demek değil. devlet senin yerine faturanın bir kısmını ödüyor. artık çok elektrik tüketenin elektrik faturasını ödemeyecek. olay bundan ibaret. diyelim ki sübvansiyonun tamamını kaldırsa bile bunun ismi zam olmaz. bu şöyle düşün. geçen sene 1 yıl boyunca 35 metre küp doğal gaz faturasını devlet ödedi. sonra komple kaldırdı. onun gibi bir şey bu.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.