Şimdi Ara

Elektrik-elektronik müh. ile elektrik müh. arasındaki fark!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
13.380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar elektrik-elektronik okuyup daha sonra nasıl seçiliyor elektrik müh. veya şuan türkiyede 3 üni. olan elektrik müh. arasındaki fark nedir bu bölümü okuyon arkadaşlar yardımcı olabilirler mi ?

• arkadaşım eem yazma, ben bin pişman oldum

ya elektrik yaz

ya da ilgin varsa elektronik haberleşme yaz

Yalnız elektrik müh'ün imza yetkisi var

avantajı o

yüksek gerilim ve orta gerilim imza yetkisi
  • elektrik-elektronik ten çıkan bir adam elektrik alanını seçip yine elektrik müh. gibi sayılmıyor mu birde nicotinell hangi okulda okuyorsun veya mezunsun ?
  • beyler bu imza yetkisini biraz açarmısınız
  • quote:

Orijinalden alıntı: NaTuRaL07

beyler bu imza yetkisini biraz açarmısınız

+1
  • quote:

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİNİN İMZA YETKİSİ

Öncelikle belirtilmesi gereken temel nokta, EMO‘nun kamu personel alımları ve kamuda istihdam edilecek mühendislerde aranacak kriterleri belirleme yetkisi bulunmadığıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak olan mühendislerin Oda‘ya üye olma zorunluluğu dahi bulunmamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları, EMO‘nun verdiği belgelere göre değil, üniversitelerin vermiş olduğu diplomalarda yer alan unvanlara göre alım yapmaktadırlar.

Burada bahsedilecek nokta Serbest Müşavir Mühendislik - SMM belgesi ile ilgilidir. Yani kamudaki ve özel sektördeki Serbest Müşavir Mühendislik alanında olmayan hizmetleri kapsamaz. Fabrikada, ARGE merkezlerinde, Elektrik Dağıtım Şirketlerinde, Enerji Üretim ve İletim Tesislerinde vb. yerlerde çalışan üyelerimizin bu noktada SMM belgesi almasına yada bu belge için gereken şartları sağlamalarına gerek yoktur.

Elektrik-Elektronik Mühendisleri 3 tür SMM belgesi(yada genel adıyla imza yetkisi) alabilirler:

Asansör SMM belgesi
    Asansör hizmetlerinin yapılabilmesi için gereklidir. Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" Mühendisleri alabilir.
    Elektrik 1 kV Altı Tesisler için SMM Belgesi

Bu belge ile 1000 V altındaki gerilimdeki projeler sözleşmeler imzalanabilir. Örnek: İç tesisat projeleri, topraklama ölçümleri, danışmanlık, müşavirlik hizmetleri. Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" Mühendisleri alabilir.

Elektrik 1 kV Altı ve Üstü SMM Belgesi

Bu belge ile Elektrik Mühendisliğine ait her türlü proje, sözleşme ve danışmanlık, müşavirlik hizmetleri yapılabilir. Bu belgeyi alabilmek için Elektrik-Elektronik Mühendisi ünvanlı üyelerimizin transkriptlerinde yüksek gerilim tekniği", "elektrik makinaları", "elektrik tesisleri"(koruma, üretim, iletim, dağıtım‘dan biri) derslerinin tamamının veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerin bulunması veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri gerekmektedir.

Bu dersler sadece üniversitelerden tamamlanabilir. Odamız bu dersleri kanun gereğince veremez. Şu anda;

Gazi Üniversitesi

KTÜ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi

Ege Üniversitesi bu dersleri sonradan tamamlamak isteyen üyelerimiz için açmaktadırlar.

Elektrik müh. avantajı devlete eem lerine göre daha rahat atanması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OuterHeaven -- 18 Temmuz 2010; 19:02:47 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Elektrik mühendislerinin tek avantajı devlet daha çok elektrik mühendisi alıyor..Orta düzey bir öğrenciysen eğer zaten son senede aldıgın dersler ile imze yetkisni kazanıyorsun..
  • Ayrıca hemen hemen eem her ünide var ve mezunu fazla. Elektrik müh ise 3 ünide var ve çok az mezun veriyor. Devlete girmen çok daha kolay.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ArkandayIM

Ayrıca hemen hemen eem her ünide var ve mezunu fazla. Elektrik müh ise 3 ünide var ve çok az mezun veriyor. Devlete girmen çok daha kolay.

yav madem tamam da elektirk/elektronkte alan seçimi olması ve elektronik iblgisi olması daha avantjlı değil mi?bu millet keriz mi elektronk okuyanlar?harbi keriz muamlesi yiyorlar yaa
  • quote:

Orijinalden alıntı: bay_alim

quote:

Ayrıca hemen hemen eem her ünide var ve mezunu fazla. Elektrik müh ise 3 ünide var ve çok az mezun veriyor. Devlete girmen çok daha kolay.

yav madem tamam da elektirk/elektronkte alan seçimi olması ve elektronik iblgisi olması daha avantjlı değil mi?bu millet keriz mi elektronk okuyanlar?harbi keriz muamlesi yiyorlar yaa

Ne sormak istediğini anlamadım ki. Anladığım kadarıyla hem elektrik hem elektronik biliyor diyosun eem okuyanlar. Elektrik mühendisi okuyanlar daha da iyi biliyor elektrik alanında ve devlet ' Elektrik mühendisi ' adı altında alıyor. Ayrıca bir firma elektrik mühendisi varken neden eem alsın ki. Elektrik müh daha hakim elektriğe.

• quote:

quote:

quote:

Ne sormak istediğini anlamadım ki. Anladığım kadarıyla hem elektrik hem elektronik biliyor diyosun eem okuyanlar. Elektrik mühendisi okuyanlar daha da iyi biliyor elektrik alanında ve devlet ' Elektrik mühendisi ' adı altında alıyor. Ayrıca bir firma elektrik mühendisi varken neden eem alsın ki. Elektrik müh daha hakim elektriğe.

hocam sormak istediğim şey eem okuyanlar bi haber mi elektrikten?yani devlette hiç mi işe yaramıyor ben akdeniz üniyi düşünmüştüm bide osmangaziyi şartlar gereği akdenizin sitesinde elektrik müh için belge kursu fln yazıodu sitesinde o açıdan insan ikilemde kalıyor hakverirsiniz.kesin bu sene gidecem bekleme gibi niyetim yok çok kritik yani.EEM okuyanlar yada eemler bu durumdan haberi yok mu?yada elektirk müh doğrusu mu eem bizdeki uydurma bi bölüm mü?neden devlet kabul etmiyor eemleri?

• quote:

hocam sormak istediğim şey eem okuyanlar bi haber mi elektrikten?yani devlette hiç mi işe yaramıyor ben akdeniz üniyi düşünmüştüm bide osmangaziyi şartlar gereği akdenizin sitesinde elektrik müh için belge kursu fln yazıodu sitesinde o açıdan insan ikilemde kalıyor hakverirsiniz.kesin bu sene gidecem bekleme gibi niyetim yok çok kritik yani.EEM okuyanlar yada eemler bu durumdan haberi yok mu?yada elektirk müh doğrusu mu eem bizdeki uydurma bi bölüm mü?neden devlet kabul etmiyor eemleri?

Bihaber değil tabiki ama ben elektriği 5 biliyorsam onlar 3 biliyor. Devlet eemleri kabul etmiyor diye birşey yok. Onlar da girebiliyor. Ama eem mezunu çok olduğu için rakibin de azalıyor. Elektrik üzerine iş yapan bir firma mesela elektrik mühendisi dururken yani elektriği daha iyi bilen dururken neden eem alsın işe. Ama elektrik-elektronik mühendislerinin de elektronik bilgisi yüksektir. Bu yönden elektrik mühendisinden daha avantajlı. Yani şöyle birşey düşünme. Devlet elektrik -elektronik mühendisi almıyor diye düşünme. Ama dediğimiz gibi mezun sayısı ne kadar az olursa şansın o kadar fazla olur. Bu durumda ben elektrik müh derim yani.

• quote:

quote:

Bihaber değil tabiki ama ben elektriği 5 biliyorsam onlar 3 biliyor. Devlet eemleri kabul etmiyor diye birşey yok. Onlar da girebiliyor. Ama eem mezunu çok olduğu için rakibin de azalıyor. Elektrik üzerine iş yapan bir firma mesela elektrik mühendisi dururken yani elektriği daha iyi bilen dururken neden eem alsın işe. Ama elektrik-elektronik mühendislerinin de elektronik bilgisi yüksektir. Bu yönden elektrik mühendisinden daha avantajlı. Yani şöyle birşey düşünme. Devlet elektrik -elektronik mühendisi almıyor diye düşünme. Ama dediğimiz gibi mezun sayısı ne kadar az olursa şansın o kadar fazla olur. Bu durumda ben elektrik müh derim yani.

eyvallah anladım hocam biraz;)

• özelde imza yetkisi var eğer son sınıfta enerji branşını seçtiysen

ama devlete girmek istiyorsan elektrik müh çok çok daha avantajlı
  • İmza yetkisi bakımından asansör sitemleri ve 1kV altında ikisi de aynı tamam da benim anlamadığım bir nokta var. Ya 1k üstü için imza yetkisi konusunda hangisi daha avantajlı. Hiç bir ek kurs almadan ya da ek ders almadan elektrik mühendsiliğini bitiren birisi direk 1k üstü ve altı imza yetkisi alabiliyor mu_?

Şimdiden çok teşekkürler çok kafam karıştı çünkü
  • özelde eem le elektrik m pek fark etmiyor diyorlar ama devlete atanmada mühendisliklerin içinden 1. çıkar elektrik m..boş kontenjan bile kalıyormuş..37 ile atanan olmuş elektrik m'den..fizik öğretmeni olup 95 alıp atanamayanlar oluyor..düşünün yani devlette süper ama özelde orta dereceli diyelim
  • Aslında Elektrik Muh. önemli kılan onların sayısının az olması. Türkiye'de çoğu üniversitede EEM bölümü varken sadece 3 universitede EM bölümü mevcut.
    Devlet eğer sadece elektrik işlerinin görülmesini istediği bir durumda doğal olarak daha fazla elektrik bilgisi olan birini almayı tercih ediyor . Diğer taraftan elektrik ve elekronik günümüzde o kadar içiçe ki EEM bölümü mezunu olmak daha da avantajlı. Fakat sayılarının fazla olması onları dezavantajlı duruma düşürüyor.

EEM bölümü mezunları, EM cilere kıyak yapılıyor düşük puanlar ile işe alınıyolar gibi bir fikir içindeler. EM bölümü diye bir bölüm olmasaydı yine arkadaşların çoğu atanamayacaktı. Çünkü EM bölümü mezunu sayısının EEM gibi kat kat fazla mezuna sahip bir bölümün atanma şansına etkisi oldukça küçük olurdu. EEM bölümü mezunları EM mezunları tarafından değil bizzat kendi bölümlerinden mezunları yüzünden devlete girmekte zorluk çekmektedir.
    Saygılar...

• quote:

Orijinalden alıntı: hymeer

quote:

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİNİN İMZA YETKİSİ

Öncelikle belirtilmesi gereken temel nokta, EMO�nun kamu personel alımları ve kamuda istihdam edilecek mühendislerde aranacak kriterleri belirleme yetkisi bulunmadığıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak olan mühendislerin Oda�ya üye olma zorunluluğu dahi bulunmamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları, EMO�nun verdiği belgelere göre değil, üniversitelerin vermiş olduğu diplomalarda yer alan unvanlara göre alım yapmaktadırlar.

Burada bahsedilecek nokta Serbest Müşavir Mühendislik - SMM belgesi ile ilgilidir. Yani kamudaki ve özel sektördeki Serbest Müşavir Mühendislik alanında olmayan hizmetleri kapsamaz. Fabrikada, ARGE merkezlerinde, Elektrik Dağıtım Şirketlerinde, Enerji Üretim ve İletim Tesislerinde vb. yerlerde çalışan üyelerimizin bu noktada SMM belgesi almasına yada bu belge için gereken şartları sağlamalarına gerek yoktur.

Elektrik-Elektronik Mühendisleri 3 tür SMM belgesi(yada genel adıyla imza yetkisi) alabilirler:

Asansör SMM belgesi
    Asansör hizmetlerinin yapılabilmesi için gereklidir. Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" Mühendisleri alabilir.
    Elektrik 1 kV Altı Tesisler için SMM Belgesi

Bu belge ile 1000 V altındaki gerilimdeki projeler sözleşmeler imzalanabilir. Örnek: İç tesisat projeleri, topraklama ölçümleri, danışmanlık, müşavirlik hizmetleri. Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" Mühendisleri alabilir.

Elektrik 1 kV Altı ve Üstü SMM Belgesi

Bu belge ile Elektrik Mühendisliğine ait her türlü proje, sözleşme ve danışmanlık, müşavirlik hizmetleri yapılabilir. Bu belgeyi alabilmek için Elektrik-Elektronik Mühendisi ünvanlı üyelerimizin transkriptlerinde yüksek gerilim tekniği", "elektrik makinaları", "elektrik tesisleri"(koruma, üretim, iletim, dağıtım�dan biri) derslerinin tamamının veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerin bulunması veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri gerekmektedir.

Bu dersler sadece üniversitelerden tamamlanabilir. Odamız bu dersleri kanun gereğince veremez. Şu anda;

Gazi Üniversitesi

KTÜ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi

Ege Üniversitesi bu dersleri sonradan tamamlamak isteyen üyelerimiz için açmaktadırlar.

Elektrik müh. avantajı devlete eem lerine göre daha rahat atanması.

Merhaba arkadaslar,

Ben gazi universitesi ele-elo mezunuyum 1kV alti ve ustu smm almak istiyorum, transkriptimde "elektrik makineleri" ve "enerji dagitimi 1" dersleri var, bu durumda sadece yuksek gerilim teknigi dersi alsam smm sartini saglamis oluyor muyum yoksa "enerji dagitimi 2" dersini ya da farkli bir dersi, koruma uretim veya iletim derslerinden birini mi almam lazim.
    tesekkur ederim

• Merhaba,
    Elektrik müh. ile elektrik elektronik müh. birbirine yakın görünsede aslında çalışma alanları farklılık gösterir. Bu durumu izah etmeye çalışayım;
    Elektrik müh. her zaman 1kV üzerindeki işlerde proje,uygulama ve sonuçlandırma pozisyonlarında görev üstlenebilirler.Bunun dışındaki spesifik işlerde çalışmazlar.
    Elektrik elektronik müh. ise 2. sınıfın sonunda opsiyonunu seçer bunlar telekomünikasyon,elektronik, elektrik tesisleri, elektrik makinaları, devreler ve sistemler seçiminize göre kuvvetli akımcı veya zayıf akımcı olunur ve geleceğini ona göre şekillendirir.
    saygılar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.