Şimdi Ara

Elden Ring fps'in aniden düşmesi ve öyle kalması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elden Ring'de normal şartlarda 57-60 fps alıyorum orta ayarlarda. Ancak bazen (özellikle son 2 gündür arttı) aniden fps'im 10-15 civarına düşüyor ve oyunu kapatıp açana kadar düzelmiyor. Kapatıp açınca da 45-50 dakika sonra aynı şey.

Bu durumdayken GPU kullanımı %30'a kadar düşüyor. CPU ve GPU sıcaklığı çok yüksek değil. Mesele sadece Elden Ring'de de değil, benzer bir sorunu RDR 2'de de yaşamıştım ama bu kadar sık değildi. Yani anlaşılan özellikle yüksek güç gereksinimi olan oyunlarda ortaya çıkıyor.

Bunun nedeni ve çözümü ne olabilir yaşayan veya tahmini olan var mı?

Sistem Özelliklerim (Laptop):

GTX 1650

16 gb RAM

i5 9300h

• notebook için ayrı bölüm var ama bu sıcaklarda suçluyu tahmin etmek zor değil. var mı altında notebook soğutucu? yoksa al bence iyisinden.

• Jake Lockley kullanıcısına yanıt

Hocam soğutucu kullanıyorum, undervolt da var. Yani sıcaklık böyle bir durum yaratacak kadar yükselmiyor. İşlemcimin max temp'i 95, oyun 90 derecede çalışıyor, ekran kartı da 80 derecede. İdeal sıcaklıklar kısacası, ayrıca durum yaşandığında sıcaklık değerleri aşağıdaki gibi oluyor.

Elden Ring fps'in aniden düşmesi ve öyle kalması
  • Funkyoyunic F kullanıcısına yanıt

şu dediklerinden soğutma konusunda bir yanlışın yok gibi tabi bizim için bu değerler normal değil ama sen öyle diyorsan öyledir. yine de istersen servisine verip baktırabilirsin temizletebilirsin ya da önce yazılımsal sorun ara beleş olarak. windows'u sıfırla mesela baştan kurmak yerine. son iki gündür deyince ben hani sıcaklık mı dedim yanıyoruz malum son günlerde. garantisi bittiyse kendin de açıp bakabilirsin. ramin de az değil açınca iyi sonra düşüyor kapatıyorum düzeliyor ya ram ya sıcaklık ikisi de değilse belki virüs falan da olabilir yani ben öncelikle yazılımsaldır umarım diyorum. gerekirse yak gemileri komple dal baştan kur her şeyi. yarın serinleyecekmiş burası(konya) belki sizin orası da öyle olur ve 90'a çıkmaz 80'lerde de fps düşmez? hayatımda notebook sahibi olmadığım için masaüstü mantığı ile bir şeyler demeye çalıştım. önemli olan senin fikrinin değişmesi ya da fikir verebilmem çünkü kesinlikle bundan değil dememelisin her şey olabilir. çok basit bir program veya ayar da olabilir işlemciyi yoran. 30 40 dakika sonra etki eden, devreye giren? altta ne varsa kapat gir mesela? notebook bölümüne baktım hep tavsiye istiyorlar bakan çeken yok.

https://support.microsoft.com/tr-tr/windows/windows-ta-kurtarma-se%C3%A7enekleri-31ce2444-7de3-818c-d626-e3b5a3024da5#bkmk_reset_pc

• Jake Lockley kullanıcısına yanıt

Hocam, görev yöneticisinden iyice durumu analizleyince bu durum yaşandığında işlemcinin temel hızının 2.88GHz olması gerekirken 0.79GHz gibi komik bir değere düştüğünü gördüm. Yüksek ihtimalle bu hızdayken de darboğaz olduğundan ekran kartı kullanımı ve fps düşüyor. Yani suçlu işlemciyi güç tasarrufu moduna alan şey, yüksek ihtimalle Lenovo'nun dandik bir yazılımı sebebiyet veriyor buna. Bulduğumda sorun da çözülmüş olacaktır, teşekkür ediyorum yardımınız için.

Edit: Ayrıca dediğiniz gibi havalar ısındığından da oluyor olabilir bu durum, Boss bir saldırı yaptığında vs. bir anlığına da olsa 96 derece gibi bir sıcaklığa çıkıyorsa işlemciyi korumaya alıyor olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Funkyoyunic -- 8 Temmuz 2023; 19:18:3 >
  • Funkyoyunic F kullanıcısına yanıt

rica ederim. intel'in bu güç tasarruf ayarlarından ben de müzdariptim 11700k takılıp duruyordu gow'da en sonunda kapattım kurtuldum. biosta varsa speed step ve speed shift kapatabilir ve windows güç ayarını dengeli falansa yüksek performans seçebilirsin nasılsa şarjda oynuyorsun gerek yok tasarrufa işte bu düşürüyor 0.79'a da işte ben de sıcaktan mı düşüyor ki dedim en başta? ondan soğutucu dedim. halledersin sen gerisini sorunu bulmuşsun zaten.

• Bu arada aynı sorunu yaşayıp çözümü arayanlar için yazayım. ThrottleStop programında speed shift'i 128'den 32'ye düşürüp "Disable Turbo"yu açınca sorun çözüldü. Ancak bu programı araştırmadan kafanıza göre kurcalamayın, yanlış bir şey yaparsanız kalıcı zarar verirsiniz cihazınıza.

Edit: Bunu yaptığınızda ortalama fps'iniz düşecek tabii ki ama en azından bu sorun yüzünden oynanamayacak hale girmeyecek hiçbir zaman.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Funkyoyunic -- 11 Temmuz 2023; 10:25:57 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • vram yetmemesi gibi geldi bana. grafik ayarlarını düşür. texture quality ve resolution özellikle. "shader" ibareli seçeneklerde de düşük ayarlara git.

EDIT: yorumları sonradan okudum da, 90 derece işlemci sıcaklığı normal değil, çok fazla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shruikan -- 11 Temmuz 2023; 10:35:22 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.