Şimdi Ara

Ekran kartlarının Performans Kriterleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
609
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ekran kartlarının Performans Kriterleri

    Günümüzde ekran kartları bilgisayar donanımları arasında en hızlı gelişen ve en hızlı eskiyen parçalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Durum böyle olunca ekran kartı almak daha da büyük bir özen istiyor. Dahası kullanıcıların aklını karıştıran onlarca değişik terim de bu zorluğa katkı yapan bir etmen olarak karşımıza çıkmakta. Kullanıcılar bütçelerine en uygun fiyatta en performanslı kartı seçmekte çok zorlanıyorlar. Peki ekran kartlarında asıl performans kriteri nedir? Kartların fiyatlarının 50$ ile 750$ arasında olmasına ne neden oluyor? Bu yazımızda hep beraber inceleyelim.

    Öncelikle temel olarak ekran kartlarını oluşturan ve performansa etki eden parçalara bir göz atalım.
    ·Bellek miktarı
    ·Bellek hızı
    ·Grafik işlemcisi
    ·Veri yolu ( Bellek arabirimi )

    Bellek Miktarı: Ekran kartlarında kullanılan bellek günümüz satış stratejisinin temelini oluşturmaktır. Tüketicinin aklına “yüksek bellek miktarı yüksek performanstır” cümlesinin oturması maalesef ekran kartlarının performansı konusunda kullanıcıları büyük yanılgılara düşürebilmektedir. Grafik belleği ekran kartı üzerinde grafik işlemcisinin görüntüyü yaratabilmesi için, işlemesi gereken verilerin depolandığı yer olarak tanımlanabilir. Kısacası Bir bilgisayarda sistem belleği yani RAM ne işe yarıyor ise ekran kartı belleği de aynı görevi üstlenmektedir. Peki, bilgisayarı alırken en çok dikkat edilen parça nedir? Listemizi oluştururken ilk sırada genelde hangi donanım yer alır? Elbette ki işlemci. O zaman neden ekran kartları için grafik işlemcisi üzerinde bu kadar durulmuyor? Bilgisayarınızın çok hızlı olması için çok miktarda bellek mi alırsınız yoksa iyi bir işlemci mi alırsınız? Elbette ki işlemci tercih edersiniz. Grafik kartlarındaki durum da bundan pek farklı sayılmayacaktır. Bellek miktarı önemli olmakla birlikte, arttıkça performansa getirisi azalmakta hatta hiçbir katkısı bulunmamaktadır. İş yükü bu noktada o belleği yönetmek ve doldurmakla görevli grafik işlemcisinin üzerindedir. 1024x768 piksel ebatlarında ve 16 bit renk derinliğindeki bir görüntü yaklaşık olarak 1.5 MB yer tutuyor ise giriş seviyesindeki bir ekran kartında 512mb bellek kullanımının performansa ne kadar bir katkısı olabileceğini sizler tahmin edebilirsiniz.

    Bu noktada konunun daha kolay anlaşılması için bir örnek hikâye yaratılabilir.

    Sürekli kullanılan bir depomuz olduğunu düşünelim. Deponun etkin ve verimli kullanımı için gerekli olan nedir? Depo büyüklüğü mü? Yoksa çalışan işçi sayısı mı? 1000m2’lik çalışma alanımız olduğunu ama 10 işçiye sahip olduğumuzu düşünürsek, zaten depomuzun büyük bir kısmını kullanamayız, çünkü çalıştırabilecek iş günümüz, işlem gücümüz maalesef yok. Buna karşın 200m2 depo alanına ama 25 işçiye sahip olduğumuzu düşünelim. Deponun her cm2’si çok etkin ve verimli şekilde kullanılabilir. Bunu ekran kartlarına indirgersek, çok yavaş bir grafik işlemcisine sahip kartın 512mb ekran belleğine sahip olmasının pek bir anlamı yoktur. Çünkü o bellek etkin kullanılamayacaktır. O belleği dolduracak veriyi birim sn’de işleyebilecek güç yoktur. Buna karşın 128mb belleğe ama daha hızlı grafik işlemcisine sahip bir ekran kartı bellete ki daha fazla performans verecektir. Yüksek bellek miktarının ancak yüksek işlem gücü olan bir grafik yongası ile iyi işler yapabileceğini öğrenmiş olduk.

    Bellek Hızı; Ekran kartı belleklerinin de normal RAM’lar gibi bir çalışma hızları vardır. Ne kadar hızlı çalışırlarsa o kadar yüksek performans sağlayabilirler. Grafik işlemcisi işlediği verileri çok daha hızlı şekilde depolar veya sevk eder. DDR,GDDR3 hatta son nesil kartlarda DDR4 belleklerin kullanılması grafik performansına doğrudan etki etmektedir. Günümüz grafik bellekleri 333mhz’den 1200mhz’e kadar farklılık göstermektedir. Tahmin edildiği gibi ne kadar yüksek çalışma hızı o kadar yüksek performans getirecektir. Bellek hızının yanında aynı sistem belleğin olduğu gibi gecikme süreleri de önem kazanmaktadır. Gecikme süresi işlemcinin bir veriyi bellekten almak istemesi ile aldığı an arasında geçen süredir diyebiliriz. Gecikme süresi ne kadar az ise grafik performansı o kadar yüksek olacaktır.

    Grafik işlemcisi; Bu nokta performansa etki eden en önemli ayrıntılardan birisi olarak karşımıza grafik işlemcisi çıkıyor. Günümüzde en yaygın olarak iki tane üreticinin grafik işlemcilerinin kullanmaktayız. ATI ve Nvidia, çok farklı kategorilerde çok farklı ürünleri olan bu üreticilerin kafa karıştıran birçok modeli olduğunu görmekteyiz. Fakat aslında performansa bu işlemciler etki ediyor ise bu modelleri ve özelliklerini, yeri geldiğinde uzantılarını bilmemiz gerekiyor. ATI cephesini çok genel bir tabirle şu şekilde sıralamak mümkün:
    X1950, X1900, X1800, X1650, X1600, X1550, X1300, X1050, X850, X800, X700, X600, X550, X300, 9800, 9700, 9550, 9500, 9250, 9200, 9000, 8500, 7500, 7200, 7000
    Nvidia ise;
    Geforce 5,6,7,8 serisi olarak dört aşamadan oluştuğunu söyleyebiliriz.
    Geforce 5 serisi; 5200, 5500, 5600, 5700, 5900
    Geforce 6 serisi; 6100, 6200, 6600, 6800
    Geforce 7 serisi; 7100, 7300, 7500, 7600, 7800, 7900
    Geforce 8 serisi; 8800 (dx10)
    Ekran kartlarının grafik işlemcileri çok genel hatları ile bu şekilde sıralanmaktır. Yukarı yazmış olduğumuz kategoriler içerisinde da pek çok farklı ürün bulunmaktadır. Bu farklılığı da uzantılar belirlemektedir. ATI ve Nvidia cephesinde ekran kartları isimlendirilmesinde olduğu gibi uzantılarda da farklılık söz konusu.

    ATI cephesinde ekran kartı uzantıları;
    HM: Hiper Memory anlamına gelen bu kısaltma yalnızca bazı modellerde mevcuttur. Ekran kartı belleğinin sistem belleği ile paylaşıldığı anlamına gelir.
    LE: Light Edition, hafif sürüm anlamındadır. Aynı seri içerisindeki diğer kartlardan daha düşük performans gösterir ama daha hesaplıdır.
    SE: Second Edition ise orijinal sürüme göre iyileştirmeler içerir. Nispeten daha fazla performans sunar.
    PRO: SE sürümüne karşın biraz daha fazla performans sunan kartlarda yer alır.
    XT: Çok daha yüksek bir performans göstergesidir. Pro serisinden daha iyi başarım verir.
    XTX: ATI ailesindeki amiral kartlarının aldığı rütbedir.

    Nvidia cephesinde uzantılar:
    TC: Turbo Cache anlamına gelen bu özellik ATI deki HM’nin aynısıdır. Paylaşımlı bellek kullanan kartları işaret eder.
    XT: ATI cephesinin aksine özelliği kısıtlanmış fiyatı daha uygun hale gelmiş kartlarda kullanılan bir uzantıdır.
    LE: Light Edition da hafif sürüm anlamındadır.
    GS: Nvidia kartlarda aynı aile içerisinde özelliği yükseltgenmiş modellerde kullanılmaktadır.
    GT: GS den daha fazla yükseltgenmeyi ifade eder. Performanslı kartların aldığı bir ektir.
    GTX: Nvidia’nın en yüksek performans veren kartlarının hak ettiği bir rütbedir.

    Şimdi birkaç örnek vermek ve pekiştirmek gerekir ise;
    Nvidia GeForce 6600 ekran kart ile 6600GT arasında nasıl bir fark vardır?
    AtI Radeon X1600PRO ile X1600XT arasında nasıl bir fark vardır?
    Yukarıdaki uzantılar açıklamalarından anlaşılacağı gibi Nvidia kartlarında GT olan kart daha yüksek performans verirken ATI de ise XT uzantılı kart yüksek performansa sahiptir. Grafik yongaları aynı olmasına rağmen uzantıların bazen ciddi performans farkı yarattıklarını unutmayalım. Ayrıca ekran kartı aileleri içerisinde genelde yüksek rakamla ifade edilen kart diğerinden daha performanslı diyebiliriz ama bu bazı noktalarda sorun teşkil edebiliyor. Her seriyi kendi içerisinde değerlendirmek kaydı ile bu geçerli olabilir. Geforce 6800GT Geforce 7300’den daha kötüdür diyemeyiz. Fakat 6 serisi veya 7 serisi içerisinde bu kıyas doğru olabilir. Grafik işlemcilerin modellerinden bahsettikten sonra birazda grafik işlemcisinin hızına deyinelim. Yukarıda modellerin tümü farklı grafik hızını sembolize etmektedir. Kısacası eğer model isimlerini öğrenerek bir sonuca ulaşamıyorsanız en azından grafik işlemcisinin çalışma frekansını kıyaslayabilirsiniz. Ne kadar yüksek çalışama frekansına sahip ise o kadar yüksek grafik performansına sahiptir. Böylece o bellek de o kadar etkin kullanılabilmiş olacaktır. Günümüz grafik işlemcilerinin hızları 200mhz ile 1ghz arasında olmakla beraber sıra dışı modellerde 1000mhz’de aştığını görmekteyiz.

    Veri Yolu: Veri yolu kart üzerindeki bileşenlerin birbirleri ile etkileşim hızlarını belirler. Bit cinsinden ifade edilen veri yolu hızı ne kadar yüksek olur ise performansa katkısı da o kadar fazla olacaktır. Eski ekran kartlarında 64bit olan veri yolu günümüz standart kartlarında 128bit, performans kategorisinde ise 256bit’e kadar ulaşmıştır.

    Her şeyden önce yukarıda bahsettiğimiz değişkenlerden başka performansa etki eden bazı ayrıntılar olduğunu unutmamak lazım. Örneğin Geforce 6 ailesi ile 7 ailesi arasında da vertex ve iş hattı sayıları açısından fark olduğu için performans farklıları daha farklı olacaktır.

    Umarız bu çalışma ekran kartları seçiminde sizlere daha seçici olmanız konusunda yardımcı olacaktır.
    Bol FPS’li oyunlar.

    ALINTIDIR...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M 9 -- 27 Nisan 2007; 21:53:04 >







  • gayet güzel olmuş biraz daha eklentiyle üst topic olur
  • açıklamalarınız için teşekkürler bilgilendik fakat yinede tercih yapmakta zorlanıyoruz en azından bi performans ürünü kart önerebilirmisiniz ileriye dönük
  • alıntı olarak belirtmen iyi olmuş fakat nereden olduğunu da eklersen iyi olur.

    bir de nvidia kartlarda yazılmış olanlara ek olarak gts ve ultra uzantilari var bunlarin ne olduğunu da ekle istersen. bişeyler öğrenmek isteyen kullanicilar için yararli bir yazı.
  • Bilgi için çok teşekkür ederim arkadaşım..Epeyce faydalandım..
    Saygılar..
  • quote:


    ...
    ATI cephesinde ekran kartı uzantıları;
    ...
    SE: Second Edition ise orijinal sürüme göre iyileştirmeler içerir. Nispeten daha fazla performans sunar.
    ...


    Emin misiniz böyle olduğuna? Ben SE sürümlerinin düz modellerden daha kötü olarak biliyorum.

    EDIT:

    quote:


    http://www.darkhardware.com/st.php?u=reviews/asus-radeon-03

    Tabii unutmamak gerek ki 9600SE serisi ekran kartları, ATI'nin en düşük performanslı ve en uygun fiyatlı DirectX 9 destekli ekran kartları haline geliyor. Bu durumda, 9600SE'nin teknoloji ve pazardaki konum olarak olarak NVIDIA GeForce FX 5200 serisi kartların karşılığı olduğunu düşünebiliriz, özellikle de FX 5200'ün 64-bit bellekli modellerinin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olivier_kahm -- 27 Nisan 2007; 22:43:34 >




  • Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Eğer biraz daha bilgi bulabilirsem bu konu altında paylaşırım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Onboard ekran ile performans
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Veri Yolunu da 256bit e kadar ulaşmıştırdan, 512bit e kadar ulaşmıştır yaparsan daha doğru olacaktır illa orjinalini yazman gerekmiyor sonuçta.

    Bir de alıntı yaptığın yeri belirtirsen daha doğru olur.

    Ayrıca Ge Force 8 serisine 8600 8500 gibi modelleri de eklemen gerekecek.

    Yine NVidia tarafında uzatılara GTS yi eklemen gerekecek. (Gerçi GTS nin tam bir karşılığı yok. 8800 lere bakıp üst modelin kırpılmışı desek olmaz karşısına 8600GTS çıkar.)

    SE uzantısı biraz eski kaldı hatırlattığın iyi oldu valla. Ah 9800SE, ahhh ne kattı be. Eeee ati işte yap şu eski kartların gibi bir şeyler. Yanlız ama dikkat et fazla ısınıp bizi yakmasın.

    Ulan, AMD ye ne demeli şimdi, gerizekalı, aptal politikaları (En başta intele kafa tutmak) ile ATI yi de zor duruma düşürdüler. AMD den önce ATI çok güzel gidiyordu. AMD gelir gelmez önce hayalimiz olan aylarca beklenen RD600 gitti (Bi DFI var işte) sonra da GPU lar ertelene ertelene NVidia dan 1 yıl sonra çıkar duruma geldi. Valla şu yeni serisi NVidia yı sollamasın (ki hiç ukmudum yok artık. Eski ATI olsa tamam derdim ama başına AMD geçince iyice kıllandım bu işten. Adamlar takmış 4x4 e. Ulan sizi kafanızda 4 e 4 lük kalas kırmak lazım ya neyse. Ya önce bir orta segmenti kapın. NVidia 6600 lerle 7600 lerle şimdi ise 8800 lerle sildi süpürdü piyasayı uyan artı uyaaaaaaan) ağzıma ne gelirse bir mesaja toplayıp ana merkeze mail olarak atacağım.




  • SE : second Edition LE gibidir PİPE'lar falan kapalıdır tam olrak testleri geçemiyen GPu'ları Casper gibi firmalara vererek kullanıcıya kakalar
  • Valla kakalamak değil o. Zamanında ne güzel 9800SE leri alıp kapalı hatları açabiliyor böylece baya kara geçebiliyorduk.

    Ama gerçekten insan heyecanlanıyordu. Ahhh ahhh şeytan diyor git bul bir yerden eski günlerin hatrına bir sistem topla. Acaba 9800 leri şimdikiler ile kıyaslasak aradaki fark ne olur.

    He tabi 9800 başkaydı, diğerlerinde kakalama mevzusu doğrudur. Kart üreticiler ATI den bu GPU ları mezar satışı misali alıyor ve bizim firmalar da bu kartları üreticilerden gene piyasaya göre mezar fiyatından alıyor ve kullanıcıya 5 misli fiyattan satıyor. (Valla yalan olmasın Vestel de galiba bir bilgisayar gördüm 1800YTL işlemci iyiydi ama ekran kartı tam faciaydı. Zaten anakartın ne olcağı belli. 1GB ta ram vardı sanırım. Yuhh dedim de başka bir şey demedim )




  • arkadaşlar pixel shaders lardanda bahsedelim.
    örnek olacaksa;
    550gpu 1000mhz gddr3 (4 pixel shader) mü yoksa 550gpu 800mhz gddr2(8 pixel shader) mi ??
  • Evet tüm niteliklerin yer alacağı yeniden düzenlenmiş bir yazı çok daha aydınlatıcı olur. Umarım herkes bilgilerini paylaşarak bu paylaşımı tam hale getirir ve üst topic olarak sitedeki yerini alır
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SorrowOcean

    Evet tüm niteliklerin yer alacağı yeniden düzenlenmiş bir yazı çok daha aydınlatıcı olur. Umarım herkes bilgilerini paylaşarak bu paylaşımı tam hale getirir ve üst topic olarak sitedeki yerini alır




    Birçok değişik modelin bulunduğu ekran kartı piyasasında, nVidia ve ATI kartlarda kullanılan GT, XT, PRO vb. kısaltmaların ne anlama geldiğini bilemeyen kullanıcılar için faydalı olacağını düşündüğüm bu konuda, kısaltmaların ne anlama geldiğini anlatmaya çalışacağım

    Kısaltmaların sıralaması bu kısaltmaları taşıyan kartların hızaşırtma (overclock) yapılmadan sergiledikleri performansa göredir.
    Kısaltmalar önündeki 6600, 7800, x1600, x1900 vb. rakamlar, kartın hangi seride olduğunu belirtip kısaltmalar ile birleştiğinde o seriye ait performans sıralaması oluşur.
    Kısaltmaların performans sıralamasına bakılırken kartların bulunduğu seri de göz önünde bulundurulmalıdır. Yani değerlendirilmesi yapılan kartlardan biri diğerine göre üst seride olabilir ancak, GT kısaltmasını taşıyan alt seri ekran kartı kendinden üst seride bulunan normal versiyon bir ekran kartından daha performanslı olabilir.

    nVidia Ekran Kartları

    TC : Turbo Cache teriminin kısaltmasıdır. Bu tip ekran kartları giriş seviyesi ekran kartları olup paylaşımlı hafıza kullanırlar. Ekran kartı üzerindeki hafıza yetmediğinde sistem belleğinin bir kısmını kullanarak, performansta artış sağlanması yoluna gidilmiştir. Daha çok ofiste kullanılacak makinelerde düşünülmelidir. Performansları standart bir bütünleşik (onboard) ekran kartından biraz daha iyidir. Bu özellik 6200 ve 7300 serisi ekran kartlarında bulunmaktadır.

    LE : Light Edition kısaltmasıdır. Bu tip ekran kartları da bulunduğu serinin giriş seviyesinde kabul edilir. Bulundukları serinin normal versiyonundan (kısaltma taşımayan düz versiyon) düşük özelliklere sahiplerdir. Kapalı olarak gelen Pixel Shader ünitelerinin açılarak performansın artması ihtimali vardır.

    XT : LE tip ekran kartları gibi normal versiyonların özelliklerinden kırpılmış halleridir. LE ile normal versiyon arasında bulunurlar. Hızaşırtma performansları oldukça iyidir. Bulundukları serinin ortasına yakın bir sırada yer alırlar.

    GS : Özellik olarak normal versiyonun üstünde kabul edilir. Yani bulunduğu serinin ortalama üstü kartıdır. Oldukça iyi hızaşırtma performansları vardır. Çokça oyun oynayanların tercih edebileceği fiyat performans kartlarıdır.

    GT : Özellikleri GS'den daha iyidir ve gayet performanslı kartlardır. Sınırlara yakın çalıştıklarından çok fazla hızaşırtma yapılamayabilir. Oyuncuların en çok tercih ettikleri kartlardandır. Nispeten alınabilir fiyatlarda olmaları bunun en büyük sebebidir.

    GTS : Kısaltmalar arasına GeForce 8 jenerasyonu ile katılmıştır. GTX kodu taşıyan kartların özellikleri kırpılarak piyasaya sürülen versiyonu olarak düşünülebilir.

    GTX : nVidia'da bulundukları seride en performanslı ve üst seviye kartlar bu tip kartlardır. Ancak fiyatları oldukça fazladır.

    GX2 : 7950GX2 olarak bilinen ve tek kart üzerinde çift grafik işlemci barındıran kartlarda kullanılır.

    ATI Ekran Kartları

    HM : Hyper Memory kısaltmasıdır. Çalışma prensibi nVidia'daki TC tipi ekran kartlarındaki gibidir. x300 ve x550 ve x1300 serilerinde mevcuttur. Ofis kullanımı için tercih edilebilir.

    SE : Slow Edition kısaltmasıdır. LE versiyon kartların, hafıza arabirimi (Memory Interface : 64bit, 128bit vb.) yarıya düşürülmüş çeşidi olarak kabul edilebilir. Zaten özellikleri azaltılmış bir ekran kartından, biraz daha özellik çıkarılarak oluşturulduğu için 3 boyut performansı beklememek gerekir. Üretim bandından çıktıktan sonra testlerde geçer not alamayan kartlar,atılmak yerine elden geçirilerek özellikleri kısılmış ve düşük fiyatla piyasaya sürülerek kullanıcılara sunulmuştur. Bu kartlar arızalı değildir. Yalnızca belli performans kriterlerini tutturamadıklarından yeniden elden geçirilmişlerdir. Bu bakımdan Second Edition kartlar olarak da tanımlanabilirler.

    LE : Light Edition kısaltmasıdır. nVidia LE ve XT tip kartlarda olduğu gibi normal versiyon kartların özelliklerinden kırpılarak oluşturulmuş kartlardır. Bulundukları serinin giriş seviyesi olarak kabul edilirler.

    GT : PRO kartların bellek ve çekirdek hızları düşürülmüş versiyonlarıdır. Bulundukları seride orta sınıf kartlardan kabul edilebilirler.

    PRO : Bulundukları serinin orta sınıfındaki kartlardır. Oyun oynamayı hedefleyen kullanıcılar en azından bu tip bir kart seçmelidir.

    GTO : nVidia kartların GS modelleriyle aynı performans aralığında düşünülebilirler. Oyunlardaki yeterli performanslarıyla göz doldururlar. Hızaşırtma performansları yüksektir. ATI'nin fiyat/performans kartları olarak değerlendirmek yanlış olmaz.

    XL : ATI'ni üst sınıf kartlarının en altında bulunur. Özellikleri kırpılmış XT olarak düşünülebilir.

    XT : XT kısaltmanın nVidia'daki kullanımının aksine, bu kısaltmayı taşıyan ATI kartlar üst seviye kartlardır. Oyun tutkunlarının tercih ettiği performans kartları bu guruptadır.

    XT-PE : Platinium Edition kısaltması olan PE elden geçirilip daha iyi özelliklerle donatılmış olan XT kartlar için kullanılır.

    XTX : ATI'ni en üst sınıf kartları bu kısaltma altında toplanırlar. Fiyatları oldukça yüksektir.

    Bu kısaltmalar dışında firmaların kendi bünyelerinde belirledikleri, xxx ed, extreme, ultra, top edition, sonic, GE vb. kısaltmalar ya da ekler, genellikle firma tarafından fabrika çıkışı olarak hızaşırtılmış ve/veya eklentiler yapılarak performansları artırılmış ürünlerde kullanılır.

    Alıntı ...

    ama daha iyi bir alıntı




  • Eline sağlık çok yararlı bir çalışma
  • çok güzel bir çalışma
  • quote:

    Orjinalden alıntı: King Ozan

    Eline sağlık çok yararlı bir çalışma



    hangisi ???
  • quote:

    Orjinalden alıntı: semih_efendi


    quote:

    Orjinalden alıntı: King Ozan

    Eline sağlık çok yararlı bir çalışma



    hangisi ???

    herikisi
  • bence konu gerçekten faydalı, üst konu olsa ilerde de insanlar görüp bişiler öğrenebilir...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SorrowOcean

    Evet tüm niteliklerin yer alacağı yeniden düzenlenmiş bir yazı çok daha aydınlatıcı olur. Umarım herkes bilgilerini paylaşarak bu paylaşımı tam hale getirir ve üst topic olarak sitedeki yerini alır


    evet herkes birşeyler yazarsa güzel ve yararlı bir topic olur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M 9 -- 9 Mayıs 2007; 23:24:36 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.