x8 x16 acaba bunlar ekran kartında neyi fark eder ?
Ayrıca ekran kartıda anakartta desteklemesi gerekiyor deil mi ? pci express en son x16 var sanırım pci exp. 2.1 farklı heralde o versionu olsa gerek
Gigabyte GA-880GA-UD3H bu anakart x16 destekler mi ? ve nereden anladım destekleyip desteklemediğini ? GTS 250 Ekran kartı x16 mıdır ?
BENİ AYDINLATIR MISINIZ
1) X8 ve X16 soketin aktarım hızlarını ektileyen parametrelerdir. Biraz araştırma yaparsanız internette, aradaki farkı gösteren testler mevcut. Genelde çift ekran kartı birleşimlerinde (CrossFireX ya da SLI) farklılıklar ortaya çıkar. X8 ya da X4 ibarelerini o zaman görürsünüz. Bir nevi çalışma hızı da denebilir. Ancak fiziksel olarak farklı soket tipinde de bu değerleri görebilirsiniz yine. PCIe hakkında detaylı bilgi için bakınız Wiki...
PCI-e arabirimine ait soket tipi örnekleri.
2) Ekran kartının anakartta desteklenmesi şöyle bir durum, AGP 8x bir ekran kartını, bu anakarta takamazsınız. Yine aynı şekilde PCIe X16 ekran kartını AGP destekli bir anakarta takamazsınız. Onun dışında destekleme ile ilgili, sorun teşkil edecek bir durum yok. 3) PCIe 2.1 standardın sürümüdür. Fiziksel soket tipinde hiçbir değişiklik yoktur. Yani PCIe 1.0 ile 2.1 arasında fiziksel soket farklılığı yoktur. Sadece bant genişliği ve güç farkları vardır. Bunları yine internette yapacağınız bir araştırma ile rahatça görebilirsiniz. 4) Bahsettiğiniz anakart AM3 soket tipindeki güncel anakartlardan biri. Üreticilerin PCIe X16 soket tipine geçmeleri hayli uzun zaman önce gerçekleşti. Tek ekran kartı takıldığında hemen hemen hepsi (hatta hepsi) X16 hızında çalışır. 5) Bahsettiğiniz anakartın resmî sitesinde belirtiliyor zaten... Bakınız...
PCI-E 2.0 8X = PCI-E 1.0 16X
arkadaşım o x8, x16 gibi şeyler kartın veri aktarım hızıdır
AndryTr tmm dediklerini okudumda o resimdeki yazdıklarınla zıt gibi geldi agp ekran kartları x6 oluyosa o resimdeki x8 e nasıl sıgıcak ayrıca agp slotunu pci lerle karıştırmıssın onu anlayamadım,
LeBroN'un dediği gibi x8 x16 veri aktarım hızıysa AndryTr nin ekledigi resimde tam tersi x8 x16 sanki slot ismi farklı uzunluklarda