Şimdi Ara

Ekmek Yapma Makinası (65. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
2.824
Cevap
62
Favori
607.062
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn

    Bu arada ekleyeyim. Yağ ve şeker koymadan yaptığım ekmekler çok leziz oluyor. Benim tek sorunum ekmeğin çabucak kırıntı olması.

    bana göre bunun sebebi yağ kullanmamanuz. Yağsız ekmek çabk ufalanıyor ve çabuk bayatlıyor. Ben hiç yağsız ekmek yapmadım. Ama az yağ koydugum ile çok yağ koydugum ekmk arasında bu açıdan epey fark oluştu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn


    Afiyet olsun

    Ekmek, hacim olarak güzel olmuş. Mayayı biraz daha az kullansaydınız güdük bir ekmek ortaya çıkmaz mıydı? Bu miktar maya ile anca makul bir kabarma sağlanmış görünüyor. Tam buğday ekmeği programı ile yaparsanız, o 30 dakikalık bekleme süresinde hamur yumuşatılıyor (ısıtılarak) ve maya için de yeterli zaman kazandırılmış oluyor. Daha önce de belirtmiştim.

    Bu fotoğraflarını gördüğümüz ekmekte bir sıkıntı var yalnız. Renk. Ekmeğin rengi beyaza yakın. Şeker, bu rengin biraz daha koyulaşmasını sağlayabilirdi. Veya pekmez.

    Bu kadar beyaz bir ekmek bende iştahımı açacak bir etki yaratmıyor doğrusu. Şeker, ekmeğin asli bir unsuru değil, doğru ama avantajları da fazla. Son uyguladığınız tarife az bir miktar, mesela 1 KK toz şeker ve 1 BK sıvıyağ ekleyerek denemenizi öneririm.

    Not: Fotoğraflarını gördüğümüz ekmekte kırıntı durumu nedir? Gene ufalanma sorunu var mı?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn


    Afiyet olsun

    Ekmek, hacim olarak güzel olmuş. Mayayı biraz daha az kullansaydınız güdük bir ekmek ortaya çıkmaz mıydı? Bu miktar maya ile anca makul bir kabarma sağlanmış görünüyor. Tam buğday ekmeği programı ile yaparsanız, o 30 dakikalık bekleme süresinde hamur yumuşatılıyor (ısıtılarak) ve maya için de yeterli zaman kazandırılmış oluyor. Daha önce de belirtmiştim.

    Bu fotoğraflarını gördüğümüz ekmekte bir sıkıntı var yalnız. Renk. Ekmeğin rengi beyaza yakın. Şeker, bu rengin biraz daha koyulaşmasını sağlayabilirdi. Veya pekmez.

    Bu kadar beyaz bir ekmek bende iştahımı açacak bir etki yaratmıyor doğrusu. Şeker, ekmeğin asli bir unsuru değil, doğru ama avantajları da fazla. Son uyguladığınız tarife az bir miktar, mesela 1 KK toz şeker ve 1 BK sıvıyağ ekleyerek denemenizi öneririm.

    Not: Fotoğraflarını gördüğümüz ekmekte kırıntı durumu nedir? Gene ufalanma sorunu var mı?

    Belirttiğim gibi tüm malzemeler tarifteki ile eşit. Sadece mayayı oradaki miktarın yarısı kadar kullandım. Yine de kapağa kadar kabardı ekmek...

    Demin de söylediğim gibi tam buğday programı hamuru değil anca unu yumuşatabilir. Zaten 1 ölçüye 3 ölçü un olduğu için unun tamamı ıslanmıyor bile. En başta yarım saat beklemesi bana mantıksız beliyor. Zaten yaptığım zaman da beyaz un programınkinden daha farklı bir sonuç çıkarmadı ortaya.

    Ekmeğin rengi açısından benim sorunum yok güvenerek yiyorum çünkü. İçi, kabuğun üstü kadar beyaz değil zaten. Tam buğday ekmeği sonuçta. Ekmekte tatlı şeyler sevmediğim için şeker koymuyorum. Ama sıvı yağ olayı dikkatimi çekti, eklemeyi düşünüyorum. Dediğiniz gibi 1 kk şeker de ekleyebilirim. Pek tat olarak fark edilmez sanırım. Ama bk ile ekleyince fark ediyordum...

    Tazeyken ufalanma yok zaten. 5-6 saat geçince çok ufalanıyor. Yağ koymayı deneyeceğim bir dahaki sefere.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: emrahsnr


    quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn

    Bu arada ekleyeyim. Yağ ve şeker koymadan yaptığım ekmekler çok leziz oluyor. Benim tek sorunum ekmeğin çabucak kırıntı olması.

    bana göre bunun sebebi yağ kullanmamanuz. Yağsız ekmek çabk ufalanıyor ve çabuk bayatlıyor. Ben hiç yağsız ekmek yapmadım. Ama az yağ koydugum ile çok yağ koydugum ekmk arasında bu açıdan epey fark oluştu.

    Hiç yağ koymadan denemediniz galiba. Katı mı sıvı yağ mı koyuyorsunuz ekmeğe? Yağ belli bir süre sonra ekmeği kokuttuğu için koymuyordum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi invisible_jn -- 24 Temmuz 2012; 17:24:50 >
  • Tereyağı, zeytinyağı ayrı ayrı veya birlikte kullanabilirsiniz.
    Ben de şeker(pekmez) ilave etmenizi ve tam buğday ununu az koymanızı tavsiye ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Elektrotek

    Tereyağı, zeytinyağı ayrı ayrı veya birlikte kullanabilirsiniz.
    Ben de şeker(pekmez) ilave etmenizi ve tam buğday ununu az koymanızı tavsiye ederim.

    Tam buğday ununu az koymakla neyi kastettiniz anlayamadım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn

    quote:

    Orijinalden alıntı: Elektrotek

    Tereyağı, zeytinyağı ayrı ayrı veya birlikte kullanabilirsiniz.
    Ben de şeker(pekmez) ilave etmenizi ve tam buğday ununu az koymanızı tavsiye ederim.

    Tam buğday ununu az koymakla neyi kastettiniz anlayamadım.

    Yani karışım olsun diyor. 500 gram un kullanılacaksa 300 gram beyaz, 200 gram tam buğday unu kullanmak gibi.
  • Siz unun tamamını tam buğdaydan koyuyorsunuz sanırım. Ben beyaz + tam buğday kullandığınızı sanmıştım bu sebeple azaltmanızı söyledim.

    +
    Tam buğdayda piyasada bulabildiğiniz en düşük kül oranlı unu alıp tekrar deneyebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrotek -- 24 Temmuz 2012; 17:56:42 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn

    quote:

    Orijinalden alıntı: emrahsnr


    quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn

    Bu arada ekleyeyim. Yağ ve şeker koymadan yaptığım ekmekler çok leziz oluyor. Benim tek sorunum ekmeğin çabucak kırıntı olması.

    bana göre bunun sebebi yağ kullanmamanuz. Yağsız ekmek çabk ufalanıyor ve çabuk bayatlıyor. Ben hiç yağsız ekmek yapmadım. Ama az yağ koydugum ile çok yağ koydugum ekmk arasında bu açıdan epey fark oluştu.

    Hiç yağ koymadan denemediniz galiba. Katı mı sıvı yağ mı koyuyorsunuz ekmeğe? Yağ belli bir süre sonra ekmeği kokuttuğu için koymuyordum.

    hiç yağ koymadan denemedim. babam genelde reçetede yazandan daha az yağ koyar ve onun yaptığı ekmekler hemen ertesi gün ufalanmaya başlar ve çabuk bayatlar. ben yaparken reçetedeki ölçülere uyarım ve benim yaptıklarım daha yumuşak olur ve geç bayatlar. ufalanma ise pek görülmez çünkü o kadar süre geçmeden ekmek biter zaten

    ben genelde zeytinyağı kullanırım. bazen de mısır yağı. nadiren de tereyağı. kokutma diye birşeye rastlamadım ama ben zeyinyağını çok çok sevdiğim hatta bazen ekmeye bandıra bandıra yediğim için z.yağı tercih ediyorum.

    bu arada hsonu brioche yaptım. mükemmel birşey oldu. tarifle baya oynamak durumunda kaldım. çünkü tarife göre 600 gr un için 160 ml süt denmiş ama 2 yumurta konacağı için 160 ml.den yumurtanın hacmini çıkartın denmiş. 2 yumuta zaten 150 ml geldi. 10 ml süt ilave edince hamur bir türlü toparlanamadı. ben de büyülk kaşıkla hamur kendini toplayıncaya kadar süt ilave ettim. sanırım 100 ml falan etmişimdir. ama sonuç: pastanelerdeki açmalar halt etmiş tek dezavantajı acaip kalorili birşey....




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    quote:

    Orijinalden alıntı: emrahsnr

    merhaba.

    son yaptığımız 2-3 ekmek kabartma aşamasındayken iyice kabarıyor ama pişerken sönüyor. elmeksanati.comdaki tarifleri uyguluyorum. italyan ekmeğini en küçük boyda yaptım sorun yok. ancak, orta boyda yapınca ve tam buğday ekmeğini de en büyük boyda yapınca iyica kabarmasına rağmen pişerken indi ve o fotolardaki kabarmış kömbetli görünüm olmadı.

    kullandığım EYM esseninki. ölçüleri elimden geldiğince doğru kullanmaya çalıştım. tam buğday ekmeğinde belirtilen ölçülerde biraz kuru-sert bir hamur olunca ölçeğin küçük tarafıyla 3-4 ölçek (küçük kaşık) su ilavesi yaptım kulak memesi kıvamında olsun diye. gerçi anneme kalsa biraz daha su ilave etmem gerekiyordu ama bana normal geldi. yine de olmadı...neden olabilir ki? tüm malzemeler oda sıcaklığında bir tek mayayı buzdolabında saklıyoruz.

    bu arada ben tariflerdeli gibi tereyağ kullanmak yerine zeyinyağı ya da diğer sıvı yağlardan kullanmak istiyorum. hangi ölçülerle ikame edebilirim tereyağını? örn 30 gr tereyağ denmişse kaç ölçü zyağı kullanmak gerekir?

    ayrıca, bu sitedeki hemen her tarifte süttozu var. yerine süt de konulabileceği söylenmiş (süt tızunun 3 misli kadar). ben süttozu ya da süt kullanmak istemiyorum. bu durumda ekmeğin kabarması, kömbetli olması vs olumsuz etkilenir mi?

    teşekkürler.

    1. Ekmeğin fazla kabarması, havaların sıcak olmasından kaynaklanıyor. Hava sıcak olunca maya da coşuyor ve hızla aktifleşip hamuru şişirip sonra da sönmesine yol açıyor. Çare: a) Buzdolabında soğutulmuş su kullanın. b) Mayayı yarım ölçek azaltın. Tarifte 1.5 küçük kaşık diyorsa siz 1 kaşık koyun. Bu mevsimde ekmek yapmak hakikaten zor. Biraz az kabarsın ama yine de yenilebilsin. Çöpe gitmesin. Amacımız bu olmalı.
    2) Süt tozu tamamen opsiyonel bir malzeme. Hiç koymazsanız bir sorun teşkil etmez. Hiç kullanmamanız sorun yaratmaz. Onun yerine yumurta kullanmanızı öneririm. Yumurtanın ağırlığını tarifteki su miktarından düşmelisiniz ama. 300 ml su koymak gerekiyorsa, yumurta da 55 gram ise sizin 245 ml su koymanız gerekir. Proteinli bir ekmek yapmış olursunuz. :) c) Tereyağ kaç gram kullanılacaksa sıvıyağ da aynı oranda olabilir. Sıkıntı yok.

    sayın lektem,
    mayayı yrm kaşık azalttım ama olmadı :( acaba hem soguk su hem de az maya ile mi denemek gerekir? ikisini birden denemeye cesaret edemedim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn

    Ekmek Büyüklüğü (gr) 1000

    Su (ml) 400
    Tuz (Küçük Kaşık) 2
    Tam buğday Unu (gr) 700
    İnstant Maya (Küçük Kaşık) 0.75

    Bu ölçülerde yeniden şu anda ekmek yapma makinem çalışıyor. Mayayı senin için biraz artırdım farkındaysan Olunca resmini de koyarım. Sahurda olur inşallah sıcak sıcak

    burdaki instant maya ölçüsü, 1 küçük kaşığın 3/4'ü mü?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emrahsnr

    quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    quote:

    Orijinalden alıntı: emrahsnr

    merhaba.

    son yaptığımız 2-3 ekmek kabartma aşamasındayken iyice kabarıyor ama pişerken sönüyor. elmeksanati.comdaki tarifleri uyguluyorum. italyan ekmeğini en küçük boyda yaptım sorun yok. ancak, orta boyda yapınca ve tam buğday ekmeğini de en büyük boyda yapınca iyica kabarmasına rağmen pişerken indi ve o fotolardaki kabarmış kömbetli görünüm olmadı.

    kullandığım EYM esseninki. ölçüleri elimden geldiğince doğru kullanmaya çalıştım. tam buğday ekmeğinde belirtilen ölçülerde biraz kuru-sert bir hamur olunca ölçeğin küçük tarafıyla 3-4 ölçek (küçük kaşık) su ilavesi yaptım kulak memesi kıvamında olsun diye. gerçi anneme kalsa biraz daha su ilave etmem gerekiyordu ama bana normal geldi. yine de olmadı...neden olabilir ki? tüm malzemeler oda sıcaklığında bir tek mayayı buzdolabında saklıyoruz.

    bu arada ben tariflerdeli gibi tereyağ kullanmak yerine zeyinyağı ya da diğer sıvı yağlardan kullanmak istiyorum. hangi ölçülerle ikame edebilirim tereyağını? örn 30 gr tereyağ denmişse kaç ölçü zyağı kullanmak gerekir?

    ayrıca, bu sitedeki hemen her tarifte süttozu var. yerine süt de konulabileceği söylenmiş (süt tızunun 3 misli kadar). ben süttozu ya da süt kullanmak istemiyorum. bu durumda ekmeğin kabarması, kömbetli olması vs olumsuz etkilenir mi?

    teşekkürler.

    1. Ekmeğin fazla kabarması, havaların sıcak olmasından kaynaklanıyor. Hava sıcak olunca maya da coşuyor ve hızla aktifleşip hamuru şişirip sonra da sönmesine yol açıyor. Çare: a) Buzdolabında soğutulmuş su kullanın. b) Mayayı yarım ölçek azaltın. Tarifte 1.5 küçük kaşık diyorsa siz 1 kaşık koyun. Bu mevsimde ekmek yapmak hakikaten zor. Biraz az kabarsın ama yine de yenilebilsin. Çöpe gitmesin. Amacımız bu olmalı.
    2) Süt tozu tamamen opsiyonel bir malzeme. Hiç koymazsanız bir sorun teşkil etmez. Hiç kullanmamanız sorun yaratmaz. Onun yerine yumurta kullanmanızı öneririm. Yumurtanın ağırlığını tarifteki su miktarından düşmelisiniz ama. 300 ml su koymak gerekiyorsa, yumurta da 55 gram ise sizin 245 ml su koymanız gerekir. Proteinli bir ekmek yapmış olursunuz. :) c) Tereyağ kaç gram kullanılacaksa sıvıyağ da aynı oranda olabilir. Sıkıntı yok.

    sayın lektem,
    mayayı yrm kaşık azalttım ama olmadı :( acaba hem soguk su hem de az maya ile mi denemek gerekir? ikisini birden denemeye cesaret edemedim.

    Alıntıları Göster
    quote:


    mayayı yrm kaşık azalttım ama olmadı :( acaba hem soguk su hem de az maya ile mi denemek gerekir? ikisini birden denemeye cesaret edemedim.

    Sıcaklarda fazla kabarıp çökmeyi engellemek için kesinlikle aynı anda uygulanması gereken iki şey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrotek -- 24 Temmuz 2012; 19:34:35 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Elektrotek

    quote:


    mayayı yrm kaşık azalttım ama olmadı :( acaba hem soguk su hem de az maya ile mi denemek gerekir? ikisini birden denemeye cesaret edemedim.

    Sıcaklarda fazla kabarıp çökmeyi engellemek için kesinlikle aynı anda uygulanması gereken iki şey.





    Evet doğru. Hem soğuk su kullanabilirsiniz hem mayayı azaltabilirsiniz. Problem olmaz. Hatta yarım küçük kaşık kadar fazladan tuz da ilave edebilirsiniz. Tuz, mayayı yavaşlatır bildiğiniz gibi. Gücünü zayıflatır. Ama şimdilik tuz faktörünü kullanmayalım ve daha az maya + soğuk su faktörleriyle bir bakalım.

    Önemli not: Ev yapımı ekmekler çabuk bayatlar. Bayatlamasını istemiyorsanız, dilimleyip buzdolabı poşetlerine koyun ve derin dondurucuda dondurun. Mikrodalgada ısıttığınızda (bunun için kapaklı bir borcam tencere kullanabilirsiniz) veya kendi haline bırakarak ısınmasını sağladığınızda ilk günkü kadar taze olduğunu göreceksiniz.




  • 5sene once mounileks xl modelini almistim..
    Bozulali 1sene oldu hala duruyor..
    Yapilir mi acaba??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nyhang

    5sene once mounileks xl modelini almistim..
    Bozulali 1sene oldu hala duruyor..
    Yapilir mi acaba??

    Mekanik kısımları fazla karmaşık değil bu aletlerin. Beyin kısmı bozulduysa onu bilemeyeceğim. Sizinkisi, ekmekleri bir türlü kızartamayan modeli mi? Moulinex'in böyle çok sorunlu bir modeli vardı. Naparsan yap, ekmek kızarmıyordu. Eğer o modelden ise uğraşmaya değmez. Arçelik veya Beko alın. Sinbo'yu da öneriyorlar. Benim makinem Arçelik K2710.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emrahsnr

    quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn

    Ekmek Büyüklüğü (gr) 1000

    Su (ml) 400
    Tuz (Küçük Kaşık) 2
    Tam buğday Unu (gr) 700
    İnstant Maya (Küçük Kaşık) 0.75

    Bu ölçülerde yeniden şu anda ekmek yapma makinem çalışıyor. Mayayı senin için biraz artırdım farkındaysan Olunca resmini de koyarım. Sahurda olur inşallah sıcak sıcak

    burdaki instant maya ölçüsü, 1 küçük kaşığın 3/4'ü mü?

    Aynen




  • Sn invisible_jn
    Benim bir amatör olarak size nacizane tavsiyem, denenmiş ve başarılı olduğu onaylanmış tarifleri üzerinde oynama yapmadan denemeniz. (Ör: ekmeksanati.com adresindeki 70 tarif kataloğundaki tarifler olabilir) Bu sayede hem zevkinizi, hem cihanızın çalışma prensibini vs iyice netleştirip, ustalaşıp, akabinde tariflerle oynamanız. Bence şeker koymam, yağ koymam vs diyerek hata edersiniz. Evet bunları sanayi tipi ekmeklere koymuyorlar haklısınız. Çünkü bizim kullandığımız bu doğal malzemelerin yerine kullandıkları kimyasal katkılar var.
    Saygılar...
  • Araştırdığım kadarıyla tam buğday ekmekleri yapısı gereği daha çabuk bayatlıyormuş. Ama dediğim gibi, sonuçta asırlardır ekmek yapılıyor. Köyde yapılan ekmeklere şeker yağ koyulmuyor. Bugün şeker ve sızma zeytinyağı koyarak deneyeceğim. Sonucu burada paylaşırım yine. Görüşlerini belirten arkadaşlara teşekkürler yeniden.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi invisible_jn -- 26 Temmuz 2012; 1:19:00 >
  • ekmeksanatı sitesinde "Ara yumruklama ve hamurun havasının çıkarılması, şekillendirme" diye bir yer var. Hamur eym içinde kabarmaya başladığı zaman havasını almak mı lazım acaba?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: invisible_jn

    Araştırdığım kadarıyla tam buğday ekmekleri yapısı gereği daha çabuk bayatlıyormuş. Ama dediğim gibi, sonuçta asırlardır ekmek yapılıyor. Köyde yapılan ekmeklere şeker yağ koyulmuyor. Bugün şeker ve sızma zeytinyağı koyarak deneyeceğim. Sonucu burada paylaşırım yine. Görüşlerini belirten arkadaşlara teşekkürler yeniden.

    yanıldığınız nokta asırlardan beri ya da köyde yapılan ekmejler eymde ve instant maya ile yapılmıyor. Ekşi maya kullanılıyor daga yzun mayalanma süresi veriliyor vs.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.