Arkadaşlar, dışarıdan aldığımız ekmeklerden memnun kalmayınca evde kendi kepekli ekmeğimizi yapmaya başladık. 7 aydır da yapıyoruz, çok güzel oluyor. Evde kendi ekmeğini yapmak isteyenlere kendi tarifimizi paylaşmak istiyorum. Biz tek seferda çokça yapıyoruz dilimleyip dondurucuya koyuyoruz, bu malzemelerin yarısı kullanarak da deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
*3 kg beyaz un *500 gr kepekli un *250 gr mısır unu *250 gr çavdar unu (arpa da olabilir) *2 paket yaş maya *2-3 yemek kaşığı zeytin yağı *tuz (1 veya 2 tatlı kaşığı, damak zevkinize göre) *su (bu orandaki malzemeye göre yaklaşık 4 litre su gidiyor)
Yapılışı:
Unları bir kabın içine eleyerek koyuyoruz. Tuzu ve zeytin yağını da ekliyoruz. Mayayı az miktarda ılık suda eritip una ekliyoruz. Sonra suyumuzu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlıyoruz. Ele çok yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Klasik tabirle kulak memesi kıvamında bir hamur olacak, hamur özleşip toplanacak. Yoğurma işlemi bitince hamurun üzerine az miktar un serpip üzerini öreterek 1 veya 1,5 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Kepekli unu çok koyarsanız ekmeğiniz dağılıp dökülür, bu da bilgi olsun.
Gelelim pişirmeye. Şimdi herkesin fırını ve pişirmesi farklıdır. Ben elektroturbo bir fırın kullanıyorum yani alt-üst ısıtıcı+fan sistemi bulunan bir fırın. Fırını fanlı modda 150 dereceye ayarlayıp açıyorum bu ayarda 40-50 dakikada pişiyor. Sadece turbo ısıtmaya sahip fırını olanlar 140 derece yapabilir. Alt üst ısıtıcılı fırını olanlar da 150-160 dereceye ayarlayabilir. Açık-koyu kahverengi arası bir renk alınca pişmiş demektir.
Fırını açtıktan sonra hamuru tepsiye istediğiniz şekil ve büyüklükte yerleştirebilirsiniz. Biz tabak boyutunda yuvarlak yapıp koyoruz. Tepsinizin boyutuna göre sığdırma durumunuz da değişir.Tepsiye koymadan önce hamurların altına az miktar sıvı yağ sürmemiz gerekiyor. Bu verdiğim tarife göre 2 tepsi ekmek çıkıyor. Turbo fırına sahip kullanıcılar aynı anda 2 tepsi pişirebilir ama güzel kabarmıyor en güzeli tek tek pişirmek. Tek tek pişirecekseniz diğer tepsiyi hazırlamayın hamur kapta beklesin pişireceğiniz zaman tepsiye yerleştirin yoksa tepsi mayası fazla geliyor ve çok kabarıp fırının kenarlarına yapışabiliyor. Hamurları tepsiye koyduktan sonra üzerlerine elimizle su sürüp bıçakla çentik atıyoruz artık fırına vermeye hazır, isteyen pişirmeden önce 10 dk kadar tepsi mayası getirebilir. Dediğim gibi açık-koyu kahverengi arası bir renk alınca pişmiş demektir. Fırınınızı siz biliyorsunuz ona göre takip edersiniz.
Ekmekler pişince fırından alıyoruz, tepsiden hemen çıkarmıyoruz üzerine bir bez örtüp 15 dakika kadar bekletiyoruz daha sonra ekmekleri çıkarıp fırın telinin üzerine alıyoruz ve yine üzerini örtüyoruz 10 dakika kadar beklese yeter, buradaki amaç içindeki fazla nemim gidip hamurlaşmasını önlemek. Sonrasında da yiyebilirsiniz. Afiyet olsun
Bir dahakine resim eklemeyi düşünüyorum. Bir de Dr Oetker'in ekşi mayası çıkmış onunla da yapmayı düşünüyoruz.
Ekşi mayalı ekmek yapımı tarifine ulaşmak isteyenler buradan bakabilir.http://lezzetlipratiktarifler.blogspot.com.tr/2015/07/eksi-tarhanal-ekmek.html