Şimdi Ara

Eğitim Sebebiyle Kaç Defa Tecil Hakkım Var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.253
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, sorumu kısa tutacağım:


    Lise mezunu olarak askerliğimi 3 yıl tecil ettirdim. Bu 3 yıl bitmeden üniversite kazanıp kaydolursam (yani eğitim sebebiyle) yine tecil ettirebilir miyim? Yoksa tecil hakkı sadece 1 seferlik ve ben onu lise mezuniyeti sebebiyle tecil ettirerek kullandım mı? Eğitim sebebiyle yeniden tecile hakkım kalmadı mı?


    Bu arada üniversitenin çeşidine göre değişir mi? Lisans/önlisans ya da örgün/açık öğretim olmasına göre bu tecil hakkı/durumu değişir mi?


    Cevaplarınızı bekliyorum, soruyu uzun tutmamak için tarihlerle kafanızı karıştırmak istemedim ama gerekirse yazabilirim, teşekkür ederim.




  • https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/ogrenci-erteleme-islemleri

    Öğrenciler için erteleme şartlarına bakabilirsiniz. Eğitim durumunuza göre ayrı ayrı tecil haklarından faydalanabilirsiniz. Bunlar için belli yaş limitleri ve şartlar var. Onlar da linkte yazıyor.

    Açık veya örgün farketmez, hepsi erteleme hakkı sağlar.
    Örneğin lisans mezunu olduysanız başka bir lisans bölümü okuyarak tecil alamazsınız. Aynı durum önlisans, yüksek lisans, doktora için de geçerli.

    Mesela tezsiz yüksek lisanstan mezun oldunuz. Üstüne tezli yüksek lisansa kaydolsanız da tecil alamazsınız. MSB, ikisini de eşdeğer görüyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Hocam, attığınız linkten sorularımla ilgili 2 tane açıklayıcı madde buldum:


    5. Yükümlülerin bitirdikleri okulun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okula kayıt yaptırmaları ya da aynı seviyede birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken bunlardan herhangi birisinden mezun olmaları halinde aynı seviyede devam eden diğer öğrenimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez.


    3. Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenir.


    Açıkça anladım ki lise mezuniyeti sebebiyle erteleme içerisindeyken (yaş limiti göz önüne alınarak) üniversite kazanırsam (açık/örgün fark etmeksizin) üniversite öğrencisi olacağımdan dolayı tecil hakkı kazanıyorum.


    Son soru olarak; hani açık/genel lise için "22 yaş yılı sonuna kadar" ve önlisans/lisans için "28 yaş yılı sonuna kadar" diyor ya, 22 yaş yılımın içinde üniversiteli olunca gerçekten tecil 6 yıl hoop diye uzuyor mu? Tecilim 01.01.2025'e kadar ama 31.12.2025 tarihine kadar yoklama sürem olduğu için bu iki tarih arasında üniversiteli olursam tecil olacağım, bu bilgi doğru mudur?


    Bu bilgiyi "Askerliğim" için yayımlanan resmi kılavuzdan kendime uyarladım, umarım doğrudur, sizce?


    Eğer bu bilgi doğruysa, orada yazan tarihe hemen 6 yıl eklenip yeni yoklama için son tarihim 31.12.2031 mi olacak? Çok kesin sorduğumun farkındayım ama kafamda canlandırabilmek adına soruyorum, umarım sorabilmişimdir.





  • Mevcut yasa ve düzenlemelere göre konuşuyorum. 3-5 sene sonra ne olur bilemem.

    Askerlik durum belgenizde 1.1.2025 tarihi varsa 2024 veya 2025'te ünv'ye kayıt olup tecil alabilirsiniz.

    Erteleme, 28 yaşınızı doldurduğunuz yılın sonuna kadar yapılır. Ama bu durum öğrenciliğiniz devam ettiği sürece geçerlidir.
    Öğrenciliğiniz bir şekilde sona ererse (mezun olma, ilişiğin kesilmesi, kaydınızı sildirmeniz gibi) o tarih daha öne çekilir.

    Önlisans mezunlarına 2 yıl,
    Lisans mezunları veya terk durumu olanlara da 2 yıl tecil veriliyor.

    Geçenlerde açık öğretim ile ilgili bir tebliğ çıkmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam üst üste 4 yarıyıl harç yatırmazsanız kayıt siliniyor. Ona bir bakarsınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Tamamdır teşekkür ederim.


    "o tarih daha öne çekilir." demişsiniz ya, 26 yaşında mezun olunca 26 yaşımı doldurduğum yılın sonuna kadar yoklamamı yaptırmam mı gerekiyor yoksa yoklama için +2 yıl daha ekstra süre mi var? Kusura bakmayın tam anlayamadım da.


    Son olarak; üniversiteden mezuniyet sonrasında bedelli için bir sürem oluyor mu?


    26 yaşında mezun olunca, 28 yaş yılı sonuna kadardı kural; o 2 yıl içinde bedelli başvurusu yapıp parayı ödeyip bedelliye gidebiliyor muyum?

  • Öğrenciyken ayrı mezunken ayrı tecil hakkı tanınıyor. Mezun olduktan sonra ister mezun tecil hakkınızı sonuna kadar kullanırsınız. İster arada bozup askerlik başvurusu yaparsınız.

    Mevcut uygulamada yıl sonuna kadar yoklama yaptırmak için süre tanınıyor. Muhtemelen o zaman da devam eder.

    Mevcut düzende yoklama kaçağı veya bakaya bile olsanız bedelli hakkı var. Kaçak geçen süre için ekstra ücret çıkıyor o kadar. İster şimdi ister mezun olduktan sonra bedelliye başvurun sıkıntı olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Tamamdır çok teşekkürler cevaplarınız için, iyi günler dilerim. :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.