Şimdi Ara

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
706
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese Selamlar ve Sevgiler.
    Ben Deri Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerinden Cihan Ceylan. Sevgili sınava girecekler arkadaşlar; öncelikle hepinize başarılar diliyorum. YGS'niz umarım beklediğiniz gibi geçmiş, LYS için son düzlüklere emin emin ilerliyorsunuzdur. 10 yıl sonra tekrardan Donanımhaber'e üye olup sizlere 2 kelime bir şey anlatmanın heyecanı içerisindeyim. Sözü sizlere getirmeden, buradan sınav adaylarını ve anne-babaları da ele alan bir konu olduğunu belirtmek isterim.
    Kendimden kısa bir bahsedeyim. Ben 1992 Ankara doğumlu 4 yıllık liseyi "zar zor" lise sona kadar Ankara'da; lise sonu İstanbul'da okuyan pek çalışmayan; hayatı Metin2 ve bilgisayar oyunları üzerine kurulan ve 2011 yılında hayatı %100 değişen biriyim.
    2011 de sınava 2.kez girişim; bende hem ufak tedirginlikler hem de ufak heyecanlara yol açmıştı. Babamın artık 3. bir şansımın olmadığını söylemesi bir yandan; sürekli üniversite hayalleri kuran ve heyecanlanan biri olarak söylemeliyim ki bunu avantaja çevirmeyi başardım. Mühendislikti hayalim ve sayısalı da bu yüzden seçtim ancak doğruları konuşalım. Bizim zamanımızda şimdikinin TEOG sınavı yerine OKS vardı. Hadi ona çalışmadım, düümdüz bir liseye gittim. Lisede de sürekli bilgisayar, oyun, futbol yani -ders haricinde ne varsa- yapılacak temelini oluşturacağın bir dönemde bomboş vakit geçirmem bana nasıl bir "mühendislik" kazandıracaktı?
    İşte 2011'de bunu es kaza elde ettiğim puanım ile öğrendim. "Çalışmadan olmuyormuş." Kafamda hala mühendislik hayaliyle yanıp tutuşurken tercih listemi kendim oluşturmaya karar verdim. Öncelikle Fen ve Edebiyat gibi bölümleri eledim. Ailede okumuş yazmış bir kaç kişiye danıştım puanımın yetebildiği mühendisliklerin her hangi bir bölümden daha yararlı olacağına karar kıldım. Öncelik hakkı iyi bir üniversite ve şehirdi. Yani girebileceğim bölümleri sizler de tahmin edebiliyorsunuzdur. Bakın kesinlikle kötü! bölümden bahsetmiyorum. Sadece puanı düşük bölümlerden bahsediyorum. Maden, Malzeme, Jeoloji, Su ürünleri gibi gibi pek çok bölümü sıraladım, artık babam ile son kontrolleri yapıp başvuruyu gönderecektik. Babam ile dizlerimiz yerde notlarımız koltukta bölümleri hangi sıraya koysak diye düşünürken o sırada sessiz olan TV'mize gözümüz takıldı. Eski Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz benim şu an ki okuduğum bölümüm "Deri Mühendisliği" hakkında bilgi veriyor. Bölümün "Türkiye'de TEK" olması, EGE'de Olması ve "MÜHENDİSLİK" olması benim için resmen biçilmiş bir kaftandı. Babamla tek kelime etmeden saniyelik bakışmamız sonucunda tüm tercih listesini değiştirip ilk sıraya "Deri Mühendisliği"ni ekleyerek başvurumu anında gönderdim.
    Sonuç olarak önce bölümüm sonra üniversitem sayesinde dolu dolu bir öğrencilik hayatı yaşadım. Bölümümün bana kazandırmış olduğu pek çok şey sayesinde artık mezun olmanın gururuna erişmeme az kaldı. Şimdiden Türkiye'de tek bir bölümden belli sayıdaki mezunlardan biri olacağım için heyecanımı sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
    Eğer soru sormak isteyen olursa da seve seve cevaplayacağımı bilmenizi isterim.
    Teşekkür ediyorum..







  • Cihan kardeşim güzel noktalara değinmişsin. Öncelikle teşekkür ederim yazın için. Her bireyin topluma yararlı biri olma yolunda attığı yada atacağı en önemli adımlardan biri olan "Üniversitesi" yi çok güzel anlatmışsın. Yazını yada yazımı okuyacak Üniversite öğrencisi adayı arkadaşlara şunu söylemek istiyorum. Çalışmak başarmanın yarısıdır. Birileri sürekli çıkıp Size ; "Ya Üniversiteye kapağı at bir şekilde mezun olursun." Diyecek. Onlara inanmayın, itimat etmeyin. Çünkü hayatta hiçbir şey çaba, emek ve istek olmadan başarılamaz. Türkiye şartlarında Son kurduğum cümlenin önemi bir hayli artıyor. Deri Mühendisliği Bölümünü daha önce duymuştum. Şahsi görüşüm bölümün türkiye de tek bölüm olması iş imkanı açısından bir avantaj. Amacınız zaten sadece üniversite okumak ise ona diyecek bir şey yok. Unutmayın tekrar söylüyorum. Kolay bölüm yok. Her bölümün kendine göre zorluğu var. Aday arkadaşların yapması gereken sadece planlı programlı çalışmak. Her şeyin yerinin ayrı olduğunun idrakında olmak. Deri Mühendisliği hakkında biraz daha detaylı bilgi verirsen bu bölüm Hakkında onları daha iyi yönlendirmiş olursun. İyi forumlar... :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Deri mühendisliği hiç bu kadar cazip olmamıştı
    deri sektörü, sektörün daha nitelikli deri mühendislerine sahip olması için 2019/20 eğitim yılından itibaren deri mühendisliğini tercih edecek başarılı gençlere asgari ücrete varan miktarda burs vermeye hazırlanıyor.
    14.05.2019

    ege deri ve deri mamulleri ihracatçıları birliği yönetim kurulu başkanı erkan zandar, deri sektörünün her yıl en az 25 deri mühendisine ihtiyaç duyduğunu, türkiye'de deri mühendisliği eğitimi veren tek bölüm olan ege üniversitesi mühendislik fakültesi bünyesinde eğitim veren deri mühendisliği bölümü'nden sektöre bu sayıda mezun gelmediğini, deri mühendisliğini daha cazip hale getirmek için sektör olarak başarılı gençlere deri mühendisliğini tercih ettikleri takdirde burs verme kararı aldıklarını kaydetti.

    hem burs, hem de 5 yıl iş garantisi

    türkiye deri, tekstil ve konfeksiyon sektör kurullarının yüksek öğretim kurumu (yök) ile protokol imzaladığını türkiye genelinde 3 sektördeki 12 ihracatçı birliğinin katılımı ile tekstil ve deri mühendisliğini tercih edecek başarılı öğrencilere burs verileceği bilgisini veren zandar, "türkiye'nin deri mühendisi ihtiyacını izmir karşılıyor. biz de ege deri ve deri mamulleri ihracatçıları birliği olarak desteğimizi esirgeyemezdik. bu bursun toplam maliyetinin 1 milyon liraya ulaşması bekleniyor. yaklaşık 100 öğrenciye burs verilmesi söz konusu. bu proje 12 ihracatçı birliğimiz tarafından destekleniyor. deri mühendisliğini tercih edecek ilk 20 bin arasına giren öğrencilere asgari ücret tutarında burs sağlayacağız. puan sıralamasında 20 ila 60 bin arasında yer alacak olan öğrencilere asgari ücretin yüzde 70'i kadar, 60 bin ila 100 bin arasında yer alacak olan öğrenciler için ise asgari ücretin yüzde 50'si oranında burs sağlayacağız. puan ortalaması 4 üzerinden ise 2,5; 100 üzerinden ise 65 puan üzeri ortalama tutturan öğrencilere de öğretim hayatının sonuna kadar bu burs sağlanmaya devam edecek. mezun arkadaşlara 5 yıl iş garantisi sağlanacak" dedi.

    liselerde tanıtım çalışması yapılacak

    liseli öğrencilerin deri mühendisliğini tercih etmesi için rehber öğretmenlere ve liselere yönelik tanıtım çalışmaları yapacaklarını anlatan zandar, şöyle konuştu: "istanbul deri ve deri mamulleri ihracatçıları birliği ile beraber sektör kurul toplantımız sonrası rehber öğretmenler ve liselere yönelik tanıtım çalışmalarımız olacak. üniversitemiz, bütün liselere gönderilmek üzere broşürler hazırladılar. haziran ayında bir sınav olacak. bugünden bu algıyı oluşturalım istedik. bu proje bir senelik değil devamlı olacak bir proje. hedef ihracatı artırmaksa, çalışan personelin de aynı seviyede olması lazım."

    sektörde mühendis açığı var

    deri sektöründe çok fazla mühendis eksikliği olduğunu, bu sebeple bölümden mezun nitelikli mühendislerin iş bulmakta sorun yaşamayacağının altını çizen zandar, "o kadar çok eleman eksikliğimiz var ki, her iyi personelin sektörde iş bulma şansı çok yüksek. eleman bulmakta zorlanıyoruz. sektörde çok fazla talep var. modadaki değişimlere adapte olabilecek, yabancı dil bilen kişilerin bu işte çalışması lazım. duruma sadece mühendislik olarak bakmayın. bu işin bir de sanatsal kısmı var" dedi.

    her yıl 20 öğrenci alıyor

    toplantıda konuşan ege üniversitesi mühendislik fakültesi deri mühendisliği bölüm başkanı prof. dr. behzat oral bitlisli de, "türkiye'de deri ve deri ürünleri sektörüne yönelik lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim ve araştırma faaliyetlerinin sadece ege üniversitesi bünyesinde sürdürüldüğünü ifade etti. bölümün her yıl sadece 20 öğrenci aldığını kaydeden bitlisli, "mezunlarımız yurt içi ve yurt dışında geniş bir yelpazede yüksek iş bulma olanağına sahip. ege üniversitesinde 40 yıla yakın bir süredir; deri üretim mühendisliği, deri konfeksiyon, deri ürün tasarımı ve üretimi, ayakkabı tasarımı ve mühendisliği konularında eğitim ve araştırma faaliyetleri sürdürülmektedir" ifadelerini kullandı.

    mezunlar dünyaca ünlü firmalarda görev yapıyorlar

    deri mühendisliği bölümünün, deri ve deri ürünleri sektörüne yönelik geniş bir fiziki alt yapıya sahip olduğunu vurgulayan bitlisli, sözlerini şöyle sürdürdü: "lisans ve lisansüstü derslerin ve ar-ge çalışmalarının yürütüldüğü 7 adet laboratuvar ve bir adet pilot fabrikamız bulunmaktadır. deri mühendisliğinden mezun mühendisler sadece ülkemizde değil, yurt dışında da özellikle uzak doğu ve avrupa ülkeleri başta olmak üzere italya, almanya, ingiltere, amerika, brezilya, meksika, çin, hindistan gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde dünyaca ünlü firmalarda görev yapmaktadır. birçok kurumsal şirket, deri ürün departmanları için mühendis ve yöneticiler aramaya devam etmektedir."

    öğrenci sayı istenen düzeyde değil

    türkiye'deki tek bölüm olan ege üniversitesi deri mühendisliği bölümünün öğrenci sayısının, tanınırlığın az olması ve meslekle ilgili bilgi eksiklikleri sebebiyle istenen düzeye ulaşamadığını dile getiren bitlisli, "ege deri ve deri mamulleri ihracatçıları birliği destekleriyle yürütülen algı yükseltmesine yönelik çalışmalar ve başarılı öğrencileri sektörümüze kazandıracak bu önemli burs imkanı, deri ve deri ürünleri sektörünün geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. yenilikçi fikirlere açık, üretim ve tasarım konularına ilgi duyan, yabancı dil bilen veya öğrenmeye istekli olan öğrencileri, ege üniversitesi deri mühendisliği bölümünde bu özel ve avantajlı mesleğin eğitimini almaya davet ediyoruz" diye konuştu. bitlisli ayrıca 20 kişilik kontenjanın yök tarafından belirlendiğini, bu yıl 20 kişilik kontenjanı doldurdukları takdirde önümüzdeki dönemlerde kontenjanın 30'a çıkartılabileceğini belirtti.

    kaynak: bültenler




  • DERİ MÜHENDİSLİĞİNDE DOLULUK ORANI YÜZDE 100’E ULAŞTI"
    İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak da deri mühendisliği kontenjanının tamamının dolduğunu ifade ederek, "Tekstil ve deri mühendisliği bölümlerinin algısını yükseltmek için el birliği ile başlatmış olduğumuz çalışmanın ilk meyvelerini aldık." dedi.

    İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz de, toplantıda yaptığı konuşmada, tekstil mühendisliğine yönelik ilginin yoğun olmasının sektörün ve ülkenin geleceği adına kendilerini son derece mutlu ettiğini dile getirdi.

    İLK 20 BİNE GİRENLERE ASGARİ ÜCRET TUTARINDA KARŞILIKSIZ BURS"
    Tekstil mühendisliğini tercih edip ilk 20 bine girenlere asgari ücret, 20 ile 50 bin arasındakilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50-80 bininci Deri Mühendisliğinde ise 60-100 bin sırada yer alanlara ise asgari ücretin yüzde 50’si oranında burs ve iş garantisi sağlayacaklarını anımsatan Öksüz, tekstil mühendisliği bölümünde ilk 50 binde 33 öğrenci, 50-80 bin arasında 56 öğrenci olmak üzere 89 öğrencinin burs almaya hak kazandığını söyledi.
    Projede birinci aşamanın büyük bir başarı ile tamamlandığını vurgulayan Öksüz, "2018 yılında kontenjanların sadece yüzde 42’i dolarken bu yıl ilk tercihlere göre bu oran yüzde 92’ye ulaştı. 2018’de sadece iki bölüm kontenjanını doldurabilmişken 2019’da 9 bölüm bu başarıyı elde etti. Tekstil mühendisliğine giriş puanları ise ortalama 100 puan artış gösterdi. 433 kontenjanımızdan 398'ini doldurduk. Bu gerçekten bizim beklentimizin de üzerinde oldu." diye konuştu.

    Kaynak Hürriyet20.08.2019 -



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Önder0668 -- 22 Ekim 2019; 21:47:50 >




  • Bilgilendirmeler İçin Teşekkür Ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.