Şimdi Ara

EE EI CORE Nüvelerim var !!! İş Görürmü ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
1.955
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam arkadaşlar bugün şu zamana kadar toparladığım EE EI Nüveli trafoları bir araya getirdim.

İşte resimler burada

3 adet 3000 watt ups ten çıkma İNVERTER ŞOK TRAFOLARINI söktüm.

Nüvelerin ikisi çıkarırken kırıldı japonla yapıştırdım.

Bu en büyük nüvelerin eni 6.5 cm genişliği 6.5 cm derinliği ise 2.5 cm geliyor bundan toplam 4 adet var bobin sarıp
    çok güçlü inverter smps devreleri vs yapılır diye düşünüyorum.

EI 28 adlı miniminnacık trafo bile 150 watt güç verebiliyorsa bu bahsettiğim nüveler kaç wattlıktır çok merak ediyorum.

işte resimleri yüklüyorum

Ayrıca elimde ETD 39 ve ETD 49 Nüve var.

Malisert32 kenakord08 ve diğer değerli üstadlarım öneri ve görüşlerinizi bekliyorum...

• işte nüve resimleri !!!
     EE EI CORE Nüvelerim var !!! İş Görürmü ??? EE EI CORE Nüvelerim var !!! İş Görürmü ??? EE EI CORE Nüvelerim var !!! İş Görürmü ??? EE EI CORE Nüvelerim var !!! İş Görürmü ??? EE EI CORE Nüvelerim var !!! İş Görürmü ??? EE EI CORE Nüvelerim var !!! İş Görürmü ???

• Vay be!

Ağzım sulandı.
  • evet arkadaşlar yokmu yorum yapacak olan ??
  • Soldaki EE nüvesinin ortasında ne kadar boşluk var öle ?

Öncelikle şunu söliyim, eğer Bmax 1600G, frekans 50kHz ve akım yoğunluğu 3.94A/cm^2 seçilirse ETD 39 dan max 349W, ETD49 dan ise max 915W alırsın. Fakat topoloji olarak sizde çok sık gördüğüm için push pull dan hesapladım. Eğer half bridge yada full bridge olursa biraz daha fazla olacaktır.

Diğer metrajını verdiğin nüvelerde kolay bi şekilde hesaplanır. Sadece 6.5 eni ve 6.5 boy derken iki nüvenin birleşimini kastediyorsunuz sanırım. O zaman o en büyük olan E65 nüvesidir büyük ihtimalle.

Onuda hesaplıcak olursak yine aynı özelliklerle ondan da max 3.76kW alırsınız.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 23 Şubat 2014; 22:12:00 >
  • Maşallah hocam
  • Hadi smps yapalim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: wolf351

Soldaki EE nüvesinin ortasında ne kadar boşluk var öle ?

Öncelikle şunu söliyim, eğer Bmax 1600G, frekans 50kHz ve akım yoğunluğu 3.94A/cm^2 seçilirse ETD 39 dan max 349W, ETD49 dan ise max 915W alırsın. Fakat topoloji olarak sizde çok sık gördüğüm için push pull dan hesapladım. Eğer half bridge yada full bridge olursa biraz daha fazla olacaktır.

Diğer metrajını verdiğin nüvelerde kolay bi şekilde hesaplanır. Sadece 6.5 eni ve 6.5 boy derken iki nüvenin birleşimi kastediyorsunuz sanırım. O zaman o en büyük olan E65 nüvesidir büyük ihtimalle.

Kolay gelsin.

hocam 3.76 kw en çok dikkatimi çeken yazı oldu ne yalan söyliyim

o soldaki nüve dediğiniz nüve oluyor 2 adet E yi birleştirince 6.5 cm x 6.5 cm 2.5 cm genişliğinde bir nüve ve bundan tam 4 adet var yani resimlerde görüldüğü üzere bir trafo orjinalinde 4 adet EE EE nüveye sahipti ama arasında boşluk vardı yarım santim kadar. bu boşlukta kağıt vardı bir nevi sıkıştırma yapılmış gibi

Diğer trafolardan plaka şekilde 10 mt uzunlukta 4 cm genişlikte tahmini 0,60-70 mm civarı bakır folyo sarılıydı ilk defa böyle bir trafo sökmüş oldum ömrü hayatımda

bu nüvelerden toplam 6 adet var ve bir an önce inverter veyahut smps yapmak için sabırsızlanıyorum

bu nüvelerden 2 tanesini çıkarırken kırdım fakat japonla bir güzel yapıştırdım eskisi kadar sağlam olmasa da yine iyi duruyor. sıcakta kendini bırakırsa bilemem artık acaba sorun olurmu ?? birde bu hesapları nasıl ve neye göre yapabiliriz hocam yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: tda 1562q

quote:

Diğer metrajını verdiğin nüvelerde kolay bi şekilde hesaplanır. Sadece 6.5 eni ve 6.5 boy derken iki nüvenin birleşimi kastediyorsunuz sanırım. O zaman o en büyük olan E65 nüvesidir büyük ihtimalle.

Kolay gelsin.

o soldaki nüve dediğiniz nüve oluyor 2 adet E yi birleştirince 6.5 cm x 6.5 cm 2.5 cm genişliğinde bir nüve ve bundan tam 4 adet var yani resimlerde görüldüğü üzere bir trafo orjinalinde 4 adet EE EE nüveye sahipti ama arasında boşluk vardı yarım santim kadar. bu boşlukta kağıt vardı bir nevi sıkıştırma yapılmış gibi

Diğer trafolardan plaka şekilde 10 mt uzunlukta 4 cm genişlikte tahmini 0,60-70 mm civarı bakır folyo sarılıydı ilk defa böyle bir trafo sökmüş oldum ömrü hayatımda

bu nüvelerden toplam 6 adet var ve bir an önce inverter veyahut smps yapmak için sabırsızlanıyorum

bu nüvelerden 2 tanesini çıkarırken kırdım fakat japonla bir güzel yapıştırdım eskisi kadar sağlam olmasa da yine iyi duruyor. sıcakta kendini bırakırsa bilemem artık acaba sorun olurmu ?? birde bu hesapları nasıl ve neye göre yapabiliriz hocam yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

Unutmaki kontrolsüz güç güç değildir

Evet o zaman o %99 E65 nüvesi. Eğer ortasında boşluk varsa onu şok bobini olarak kullanmışlardır çünkü normal trafo olarak bende kullanmıştım E65 i ama ortasında hiç boşluk yoktu. Boşluk olması demek enerjiyi depolamak demek buda buck, boost, buck-boost, flyback ve çıkış yada EMI (series mode filter) filtresinde kullanılmış demek oluyor.

Japonla yapıştırırsan iş görür fakat boşluk olmasın ve iyice yapışsın. Sıcakta belki sorun olabilir fakat tam bilemiyorum.

Hesap derken SMPS in tüm hesapları mı yoksa sadece trafo hesabı mı ?

Geri besleme hariç hepsi oldukça kolay aslında. Ama gerçek çalışan ve stabil geri besleme yapabilmek çok zor. Ben çıkışta sadece positif voltaj olduğunda yapabiliyorum fakat - olunca işler değişiyor ve hala onun hesabı ile uğraşıyorum.

Şunun altını 50 kez çizmiştim, geri besleme sadece voltage divider ile çıkıştan istenilen voltajı almak demek değildir. Geri besleme çok başka bi dünyadır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 23 Şubat 2014; 22:31:06 >

• quote:

quote:

quote:

Kolay gelsin.

Evet o zaman o %99 E65 nüvesi. Eğer ortasında boşluk varsa onu şok bobini olarak kullanmışlardır çünkü normal trafo olarak bende kullanmıştım E65 i ama ortasında hiç boşluk yoktu. Boşluk olması demek enerjiyi depolamak demek buda buck, boost, buck-boost, flyback ve çıkış yada EMI (series mode filter) filtresinde kullanılmış demek oluyor.

Japonlar yapıştırırsan iş görür fakat boşluk olmasın ve iyice yapışsın. Sıcakta belki sorun olabilir fakat tam bilemiyorum.

Geri besleme hariç hepsi oldukça kolay aslında. Ama gerçek çalışan ve stabil geri besleme yapabilmek çok zor. Ben çıkışta sadece positif voltaj olduğunda yapabiliyorum fakat - olunca işler değişiyor ve hala onun hesabı ile uğraşıyorum.

Şunun altını 50 kez çizmiştim, geri besleme sadece voltage divider ile çıkıştan istenilen voltajı almak demek değildir. Geri besleme çok başka bi dünyadır

Evet hocam çok doğru tahmin ettiniz ortasında boşluk var üstüne mini inverter şok bobini yazıyordu ve üzerine çok damarlı kablo gibi yaklaşık 2.5 mm kalınlıkta üstü naylon kaplı bir bobin vardı 5-10 mt uzunlukta

bu nüveleri biraz araştırdım şimdi bu E65 in üstünde E70 E80 Nüveler var hazırda satılıyor çokta pahalı meretler

hocam ben trafoların sarım hesaplarını arıyorum sizde varsa paylaşırsanız çok memnun olurum

Birde bu nüveler kullanılarak ne yapılabilir ?? Misal inverter kaynak makinası yapmak istesek yapılabilirmi ?? sonuçta bir tek nüveden 3,76 kw güç elde edebiliyoruz

Hocam aklım halen almıyor bu nüve ile sac trafo arasında ne kadar fark var yaw kocaman ap ağır 150 watt trafonun işini EI 28 trafo görebiliyor nasıl bir güç var bu ferrite core trafolarda inanılır gibi değil hocam

• Maalesef sizde yakalanmışsınız bu hastalığa Ömer bey.
    Gerekli açıklamalar zaten yapılmış,bende bakır folyo üzerine yazayım.
    Aman zayi etmeyin,10M. hiçde az değil.Gerek saç gerekse ferritlerde bu sarımlılar kaliteyi gösterir.Teoride ise;folyo sarımı boşluksuz sarım olduğundan manyetik akı kayıbı yok denilecek kadar azalır.

Bir de,büyük de olsa,büyük güçlerde(3-4 Kw) tek trafo yerine,frekansı bir miktar düşük tutup çift trafo kullanılmasını tavsiye ederim.Akım ve voltaj kontrolu için;SG3524,SG3525,SG3526,TL494 entegrelerinden birini tavsiye ederim.Ör;3526'yı çok üstün görüyorum.Gerçekten mükemmel bir entegre.Hele genlik kontrolu için biçilmiş kaftan.Ama pahalı.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Kolay gelsin.

Japonlar yapıştırırsan iş görür fakat boşluk olmasın ve iyice yapışsın. Sıcakta belki sorun olabilir fakat tam bilemiyorum.

Evet hocam çok doğru tahmin ettiniz ortasında boşluk var üstüne mini inverter şok bobini yazıyordu ve üzerine çok damarlı kablo gibi yaklaşık 2.5 mm kalınlıkta üstü naylon kaplı bir bobin vardı 5-10 mt uzunlukta

bu nüveleri biraz araştırdım şimdi bu E65 in üstünde E70 E80 Nüveler var hazırda satılıyor çokta pahalı meretler

hocam ben trafoların sarım hesaplarını arıyorum sizde varsa paylaşırsanız çok memnun olurum

Birde bu nüveler kullanılarak ne yapılabilir ?? Misal inverter kaynak makinası yapmak istesek yapılabilirmi ?? sonuçta bir tek nüveden 3,76 kw güç elde edebiliyoruz

Hocam aklım halen almıyor bu nüve ile sac trafo arasında ne kadar fark var yaw kocaman ap ağır 150 watt trafonun işini EI 28 trafo görebiliyor nasıl bir güç var bu ferrite core trafolarda inanılır gibi değil hocam

Trafo sarımı için sana özelden programı atıcam. Onu kullan. Güvenilir programdır. Fakat o programda push pull, half bridge ve full bridge trafolarını hesaplıyor. Eğer kendim hesaplamak ve tüm topolojileri hesaplamak istiyorum diyorsan onu da paylaşırız burda.

Valla inverter kaynak makinesi hiç yapmadım ama zamanında bakmıştım biraz devrelerine onun için sanırım o nüvelerle yapılmayacak bişi değil.

İşin aslı yüksek frekansı destekleyen nüveyi kullanmakta. Ferrit gibi. Frekans ne kadar artarsa güçte o kadar artar fakat nüvedeki çekirdek kayıpları da artar. Saç nüvede frekans çok düşük olduğu için olması gerektiği için aynı boyutta ferrit olandan çok çok daha düşük güç alınabiliyor.

Ferritlerin elektriksel geçirgenliği az fakat akı geçirgenliği yüksektir. Bu yüzden demir tozu olan nüvelere göre az bi sarımla daha fazla endüktans elde edilir. Gibi gibi.

• 4. resimdeki balast mı ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Maalesef sizde yakalanmışsınız bu hastalığa Ömer bey.
    Aman zayi etmeyin,10M. hiçde az değil.Gerek saç gerekse ferritlerde bu sarımlılar kaliteyi gösterir.Teoride ise;folyo sarımı boşluksuz sarım olduğundan manyetik akı kayıbı yok denilecek kadar azalır.

Bir de,büyük de olsa,büyük güçlerde(3-4 Kw) tek trafo yerine,frekansı bir miktar düşük tutup çift trafo kullanılmasını tavsiye ederim.Akım ve voltaj kontrolu için;SG3524,SG3525,SG3526,TL494 entegrelerinden birini tavsiye ederim.Ör;3526'yı çok üstün görüyorum.Gerçekten mükemmel bir entegre.Hele genlik kontrolu için biçilmiş kaftan.Ama pahalı.

hocam tek trafodan 10 mt ye yakın çıktı diğer trafo ile birlikte nerden baksanız 15-20 mt civarı bakır folyom var ama bir tarafı yalıtkanlı fakat çıkarırken soyuldu bazı yerleri doğal olarak

bu nüvelerle çok güzel inverter smps güç kaynağı vs devreler yapılır hocam çok tşk ederim bilgi için

wolf351 hocam programı indirdim şu an inceliyorum bana diğer programlarıda atabilirseniz çok memnun olurum iyi geceler iyice sardım ben bu smps ferrit nüve işlerine çok hoşuma gitmeye başladı nerde smps sarı nüve trafo görsem hemen alıp söküyorum

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Maalesef sizde yakalanmışsınız bu hastalığa Ömer bey.

hocam tek trafodan 10 mt ye yakın çıktı diğer trafo ile birlikte nerden baksanız 15-20 mt civarı bakır folyom var ama bir tarafı yalıtkanlı fakat çıkarırken soyuldu bazı yerleri doğal olarak

bu nüvelerle çok güzel inverter smps güç kaynağı vs devreler yapılır hocam çok tşk ederim bilgi için

wolf351 hocam programı indirdim şu an inceliyorum bana diğer programlarıda atabilirseniz çok memnun olurum iyi geceler iyice sardım ben bu smps ferrit nüve işlerine çok hoşuma gitmeye başladı nerde smps sarı nüve trafo görsem hemen alıp söküyorum

Başka kullandığım program yok. Ben trafo ve bobin hesaplarını kendim yapıyorum ve trafo hesabını bu programla karşılaştırıyorum.

Programı kısaca anlatmak gerekirse;

1) switching frequency dediği anahtarlama frekansını kHz cinsinden yaz.

2) duty cycle maximum kısmını 0.4 seç ki max süre 0.8 olsun transistörlerin kısa devre olmaması için aralık bırakmış olursun.

3) Rds on u ellleme çünkü program hata verebiliyor.

4) Winding factor sarım faktörü, onu değiştirsende sanırım program otomatik alıyor. Onu da elleme boşver =)

5) input voltage kısmı yani giriş voltajını ister ac ister dc olarak girebilirsin. ortadaki optimum en soldaki minimum ve en sağdaki maksimum değerler.

6) Birbirinden ayrı voltajlar istiyorsan 2. ve 3. gibi yazan kutulara voltaj ve akımlarını yazarsın.

7) Rated voltage kısmı çıkış voltajı rated current kısmına max çıkış akımını yaz.

8) minimal current dediği SMPS çıkışından minimum çekilecek akım miktarıdır. Bu trafo ile değil SMPS in çıkış şok filtre bobini ile alakalıdır. Aslında bu da önemlidir çünkü gereğinden az endüktans hesaplayıp gereğinden az akım çekersen SMPS in çıkış akımı süreksiz olur böylece şok filtre bobininden önceki voltaj şok filtre bobinin arkasına yani SMPS in çıkış voltajına yansımaya başlar. Bunu önlemek için şok filtre bobinini minimum çekilecek akıma göre hesaplanmalı ve atıyorum 1.4A ise minimum akım 1.4A in altında akım çekilmemeli. Şok filtre bobini için hesaba göre aralıklı ferrit nüve, yada iron powder core demir dozu kullanılan nüveleri aralık bırakmadan kullanabilirsin fakat demir tozu olanlar 100kHz e kadar verimli çalışır. eğer anahtarlama frekansı 50kHz ise çıkış frekansı 2 katı olur. Bu push pull, half ve full bridge de geçerlidir.

9) diode voltaj düşümü (drop) bunu 0.6 alabilirsin.

10) kullanmak istediğin wire size kablo kesiti AWG cinsinden yazarsan program onu kullanır. Kutucuğa tik koyman yeterli bunun için.

11) Rectification kısmı için sol üst köşede hints var oradan şemalar yardımı ile bakarsın.

12) Yukardan converter topology den topolojiyi ve sağdan nüveyi seçebilirsin.

13) Eğer zırt pırt program uyarı veriyorsa winding factor vs, küçük nüve seçmişsin demektir. Daha büyük nüve seçersen sorun ortadan kalkar.

14) Turns dediği sarımdır.

15) Kaç paralel kablo kullanacağın şöle yazar; atıyorum AWG23 x 9 yani 9 tane AWG 23 kablosunu paralel edip saracaksın demek oluyor. Aslında hepsini tek tek sarıp en son birleştirsen daha iyi olur.

16) choke inductance kısmından şok bobin endüktansını bulabilirsin gerçi 2 katını hesaplıyor program.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 24 Şubat 2014; 0:31:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: why_living

4. resimdeki balast mı ?

he balast hacı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.