Şimdi Ara

Edebiyat önemli Yazar-Eser tekrarı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
21
Favori
2.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Notlar, hap bilgiler kısmındaki bazı terimlerin tanımları dışında bana ait. Kopyala yapıştır yapıp, bir yere atıp "bUnu bEN yZdm" demedikçe istediğin şekilde kullanabilirsiniz.

Umarım işinize yarar.

-Noktalı virgülü bazı yerlerde görevi dışında kullandım :)-

Tekrar belirteyim. Aşağıdaki yazarların en önemli eserlerini yazdım. Denemelerde karşıma gelmeyen, ayrıntı eserleri yazmaktan kaçındım.

DİVAN EDEBİYATI, 2018'DE SORULMAMIŞ, 2019'DA TEK BAŞINA KENDİSİYLE ALAKALI SORU ÇIKABİLECEK ŞAİRLER

Nabi-> HAYRabad, HAYRiyye; Hikemi gazel diyince yapıştırın Nabi'yi (aşağıda hap notlarda tanımı var)

Ahmet Fakih -> Çarhname (Fakih Çarhnamesi diye aklımda tutuyorum, niyeyse çok kalıcı oldu)

Süleyman Çelebi -> Vesiletü'n-Necat (Mevlid)

Ali Şir Nevai -> Muhakemet'ül Lügateyn (Türkçenin Farsça gibi zengin bir dil olduğunu kanıtlamaya çalışır), Mecalisü'n Nefais (İlk tezkire yani biyografi örneği). Aynı zamanda bu şair ilk hamse sahibi -5 mesnevi yazmış- şairdir.

Aşık Paşa -> Fakrname, Garipname (Divan edebiyatında Türkçe dil özellikleriyle alakalı bir eser diyorsa yapıştırın Garipname'yi) *Bir de bu şairin eserleri kolay kodlanabilir: Garip ve fakir aşık diye

CUMHURİYET DÖNEMİ

Oktay Akbal-> Suçumuz İnsan Olmak, Garipler Sokağı (roman); Önce Ekmekler Bozuldu (öykü); Hiroşimalar Olmasın (gezi)

Nazlı Eray(fantastik öykü)-> Ah Bayım Ah (öykü); Aşkı Giyinen Adam (roman)

Latife Tekin-> Sevgili Arsız Ölüm (öykü); Berci Kristin Çöp Masalları (roman)

MİLLİ EDEBİYAT ZEVK VE ANLAYIŞI

Ömer Seyfettin-> Efruz Bey, Yalnız Efe (roman); Yüksek Ökçeler, Bomba, Falaka, Pembe İncili Kaftan (öykü)

Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanları (kronolojik)-> Nur Baba (Tekkelerin yozlaşması), Kiralık Konak (Nesil çatışması), Bir Sürgün (Avrupa'ya kaçan Jön Türkler), Hüküm Gecesi (2. meşrutiyet yılları siyasi çekişmeler), Sodom ve Gomore (Mütareke yılları ahlaki yozlaşma), Yaban (Kurtuluş Savaşı, halk-aydın çatışması), Ankara (Cumhuriyet sonrası siyasi gelişmeler), Panaroma I-II (Cumhuriyet sonrası)

Refik Halit Karay-> Bugünün Saraylısı, İstanbul'un İç Yüzü, Yezid'in Kızı, Sürgün, Nilgün (roman); Memleket Hikayeleri, Gurbet Hikayeleri (öykü); Kirpinin Dedikleri (Hiciv)

Reşat Nuri-> Çalıkuşu, Acımak, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü, Miskinler Tekkesi, Dudaktan Kalbe (roman); Anadolu Notları (gezi yazısı)

Halide Edip Adıvar-> Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye, Handan, Sinekli Bakkal, Seviye Talip, Yeni Turan (roman); Mor Salkımlı Ev, Türk'ün Ateşle İmtihanı (anı)

Mithat Cemal Kuntay-> Üç İstanbul (roman)

Emine Işınsu-> Azap Toprakları (roman)

TOPLUMCU GERÇEKÇİLİK

Aziz Nesin-> Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Zübük (roman); Toros Canavarı, Fil Hamdi (öykü)

Yaşar Kemal-> İnce Memed, Çakırcalı Efe, Yer Demir Gök Bakır, Demirciler Çarşısı Cinayeti (Roman); Çukurova Yana Yana (Röportaj)

Orhan Kemal'in-> Baba Evi, Avare Yıllar, Cemile, Dünya Evi (otobiyografik romanlar); Bereketli Topraklar Üzerinde, Hanımın Çiftliği, Eskici ve Oğulları, Murtaza (roman); Ekmek Kavgası, 72. Koğuş (öykü)

Sabahattin Ali-> Değirmen, Kağnı, Ses (öykü); Kuyucaklı Yusuf, Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan (roman)

Kemal Tahir-> Devlet Ana, Yorgun Savaşçı, Esir Şehrin İnsanları, Kurt Kanunu, Yol Ayrımı, Rahmet Yolları Kesti, Sağırdere, Körduman (roman)

Samim Kocagöz-> Kalpaklılar, Doludizgin, Bir Çift Öküz (roman)

Kemal Bilbaşar-> Cemo, Memo (roman)

Mahmut Makal-> Bizim Köy (anı)

Talip Apaydın-> Susuzluk (şiir); Yarbükü, Sarı Traktör, Tütün Yorgunu, Toz Duman İçinde, Vatan Dediler

Necati Cumalı-> Kızılçullu Yolu (şiir); Tütün Zamanı, Acı Tütün, Yağmurlar ve Topraklar (roman); Susuz yaz (öykü); Boş Beşik (tiyatro)

Fakir Bayburt-> Yılanların Öcü, Irazca'nın Dirliği, Kaplumbağalar, Tırpan, Onuncu Köy (roman)

Sadri Ertem-> Çıkrıklar Durunca (roman)

Dursun Akçam-> Kanlı Dere'nin Kurtları (roman)

Abbas Sayar-> Yılkı Atı, Çelo (roman)

Faik Baysal-> Drina'da Son Gün (roman)

Halikarnas Balıkçısı-> Aganta Burina Burinata (roman); Mavi Sürgün (anı)

BİREYİN İÇ DÜNYASINI ESAS ALANLAR

Peyami Safa-> Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Bir Tereddütün Romanı, Fatih Harbiye, Matmazel Noralya'nın Koltuğu, Sözde Kızlar, Biz İnsanlar, Yalnızız (Roman)

Tarık Buğra-> Osmancık, Küçük Ağa, İbiş'in Rüyası, Firavun İmanı, Siyah Kehribar (roman); Yarın Diye Bir Şey Yoktur (öykü)

Memduh Şevket Esendal-> Otlakçı, Mendil Altında (öykü); Ayaşlı ve Kiracıları (roman)

Ahmet Hamdi Tanpınar-> Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Huzur, Sahnenin Dışındakiler, Mahur Beste (roman); Abdullah Efendi'nin Rüyaları (öykü); Beş Şehir (deneme)

Abdülhak Şinasi Hisar-> Fehim Bey ve Biz (roman); Geçmiş Zaman Köşkleri, Boğaziçi Yalıları, Boğaziçi Mehtapları (anı)

Mustafa Kutlu-> Yokuşa Akan Sular, Yoksulluk İçimizde, Ya Tahammül Ya Sefer, Uzun Hikaye (hikaye)

Selim İleri-> Her Gece Bodrum (roman); Pastırma Yazı (hikaye)

Samiha Ayverdi-> Mesihpaşa İmamı, İbrahim Efendi Konağı, Aşk Bu İmiş (roman)

POSTMODERNİST YAZARLAR

Orhan Pamuk-> Cevdet Bey ve Oğulları, Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Masumiyet Müzesi, Sessiz Ev (roman)

Oğuz Atay-> Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Bir Bilim Adamının Romanı (roman); Korkuyu Beklerken (öykü)

Sait Faik Abasıyanık-> Medar-ı Maişet Motoru, Kayıp Aranıyor (roman); Semaver, Sarnıç, Alemdağ'da Var Bir Yılan, Lüzumsuz Adam, Mahalle Kahvesi (öykü)

Yusuf Atılgan-> Aylak Adam, Anayurt Oteli (roman)

Haldun Taner-> Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu, On İkiye Bir Var (öykü); Keşanlı Ali Destanı, Fazilet Eczanesi (tiyatro)

Bilge Karasu-> Troya'da Ölüm Vardı, Göçmüş Kediler Bahçesi (öykü); Gece (roman); Ne Kitapsız Ne Kedisiz, Narla İncire Gazel (deneme)

Adalet Ağaoğlu-> Bir Düğün Gecesi, Ölmeye Yatmak (roman)

İnci Aral-> Mor, Ölü Erkek Kuşlar, Hiçbir Aşk Hiçbir Ölüm (roman)

Füruzan-> Gecenin Öteki Yüzü, Parasız Yatılı (öykü); 47'liler (roman)

Nezihe Meriç-> Bozbulanık, Topal Koşma (öykü); Korsan Çıkmazı (roman)

Rasim Özdenören-> Çok Sesli Bir Ölüm, Gül Yetiştiren Adam (roman); Çözülme, Denize Açılan Kapı (öykü)

Vüsat O. Bener-> Dost (öykü); Buzul Çağının Virüsü (roman)

Ferit Edgü-> O (öykü); Çığlık (roman)

İhsan Oktay Anar-> Puslu Kıtalar Atlası (roman)

ÇIKABİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜM ESERLER VE İÇERİKLERİ

Sergüzeşt (Samipaşazade Sezai)-> Kölelik ve Cariyelik. Ana karakter: Dilber

İntibah (Namık Kemal)-> Mirasyedilik, alafrangalık -Araba sevdası ile benzer bir roman-, Ana karakterler: Ali Bey ve Mahpeyker

Kırık Hayatlar (Halit Ziya Uşaklıgil)-> Yasak aşklar vs, Ana karakter: Ömer Behiç

Çalıkuşu (Reşat Nuri Güntekin)-> Öğretmen Feride

HAP BİLGİLER KARIŞIK

*Mesnevi yazmayan şairler: BAki NEdim NEfi (BANENE diye kodlanabiliyor)

*2018'de Fuzuli sorusunda şıklarda bulunan diğer gazel çeşitleri, bu sene çıkabilir bunlardan biri:

Âşıkane Gazel: Aşk ile alakalı keder, yakarma, acı gibi içsel duyguların bahsedildiği gazel türlerine âşıkane gazel adı verilir. Âşıkane gazellerde Fuzuli usta isimdir.

Rindane Gazel: Dünya malları, şöhret, yaşamaktan zevk almak konusundan bahsedilmiş gazellere rindane gazel adı verilir. Rindane gazelin en iyi örnekleri Baki’ye aittir.

Hikemi Gazel: Özlü sözler içeren, hayat dersi veren ve ahlaksal öğeler içeren gazellere hikemi gazel adı verilir. Bu gazeller didaktik gazellerdir ve en iyi örnekleri Nabi tarafından verilmiştir.

Şuhane Gazel: Sevgi, aşk gibi zevkleri çapkın bir dille ifade eden gazellere şuhane gazel adı verilmiştir. Bu tür gazellerin ustası Nedim’dir.

*Yine 2018'de, Pendname (öğüt veren gazeller) sorusunda diğer şıklarda şunlar vardı:
    Surname: Sünnet düğünleri/önemli düğünler anlatılır
    Kıyafetname: Birinin dış görünüşüne bakarak karakteriyle ilgili çıkarım yapma, isminden akılda kalır
    Gazavatname: Seferler, savaşlar anlatılır; isminde geçen "gaza"dan çıkarılabilir
    Seyehatname: Gezi yazıları

Konuyu güncellemeye devam ederim büyük ihtimal. Eklemek istediğiniz çok ayrıntı olmayan eserleri yazın yoruma, çok ayrıntı değilse eklerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Just_brtsh -- 12 Haziran 2019; 14:47:42 >

• <3333 Bu adam bir harika
  • Teşekkürler hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @SerKrc <3

@Ariana Grande Ne demek :)
  • Efsane. Teşekkürler

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • EMEĞE SAYGI UPPPP

• @enesskrgl Sağ ol<3

@kimanuel <3
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    En iyi Matematik Hocası/Kanalı
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yararlı konu up. Ne zaman yararlı tm konuları görsem hep senden hocam

• Sağ ol hocam
  • 17 favori de iyimiş, aranızda sayısalcılar vardır şimdi :d
  • Bu notlardan çok rahat 4-5 soru gelecek gibi

• meduck kullanıcısına yanıt
    Hadi bakalım
  • samiha ayverdi çıkabilir. tasavvuf vs. işliyor baya seviliyor bu dönem. onun dışında makta , matla kavramları da önemli bence çıkabilir.
  • Kemal Bilbaşar - Cemo, Memo (Roman)

Orhan Kemal - Bereketli Topraklar Üzerinde (Roman)

Oktay Akbal - Suçumuz İnsan Olmak, Garipler Sokağı (Roman)
    Ayrıca Oktay Akbal hakkında ufak bir bilgi, bütün eserleri ile Orhan Kemal Roman Ödülü’nü almıştır.

Latife Tekin - Berci Kristin Çöp Masalları (Roman)

Yusuf Atılgan - Aylak Adam, Anayurt Oteli (Roman)

Nazlı Eray - Aşkı Giyinen Adam (Roman)

• Sonunda aranan yorum. Sağ ol hocam, güzel bilgiler. Ekliyorum.

Yalnız Latife Tekin'in o eserinin sorulduğunu görmedim, Sevgili Arsız Ölüm daha çok biliniyor galiba. İkisini de yazayım.
  • reis ellerine sağlık, kaydettim masaüstüne helal et <3
  • Ne olur ne olmaz, iyi yapmışsın. Helal olsun <3
  • Just_brtsh kullanıcısına yanıt
    Doğru hocam o daha öne çıkan bir eseridir, ben teşekkür ederim :)

• Sağol gral

• İlk realist roman: Recaizade Mahmut Ekrem / Araba Sevdası

İlk köy romanı: Nabizade Nazım / Karabibik

Mehmet Rauf / Eylül -Edebiyatımızın ilk psikolojik romanı-(SUAD-SUREYYA)

Acı Tütün Necati Cumalı/ferit-binnaz

Namık kemal/cezmi/intibah

Benim Adım Kırmızı Orhan Pamuk/KARA-ŞEKÜRE-ZEYTİN

Bir Bilim Adamının Romanı Oğuz Atay/BİYOGROFIK ROMAN/MUSTAFA İNAN ,JALE INAN, OGUZ ATAY

Keşanlı Ali Destanı Haldun Taner/Edebiyatımızın ilk epik tiyatrosu olması açısından önemlidir./ali-zilha

Sergüzeşt Samipaşazade Sezai/İlk realist roman denemesi/dilber-celal bey

Hüseyin Rahmi Gürpınar/"Şık", "Şıpsevdi", "Gulyabani", "Mürebbiye", "Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç"

Zehra Nabizade Nazım/İlk psikolojik roman denemesidir. Romanı aynı zamanda ilk natüralist romandır/zehra suphi

DOĞU-BATI ÇATIŞMASINI İŞLEYEN ROMANLAR

Biz İnsanlar: Orhan(Doğu), Rüştü (Batı), Peyami Safa
    Fatih-harbiye: Macit (Batı), Sinasi (Doğu), Peyami Safa
    Felatun Bey ile Rakım Efendi: Felatun Bey, (Batı), Rakım Efendi, (Doğu) Ahmet Mithat Efendi
    Mahşer: Alaaddin Bey (Batı), Nihat (Doğu), Peyami Safa
    Saatleri Ayarlama Enstitüsü: Halit Ayarcı (Batı). Muvakkit Nuri Etene (Doğu), Ahmet Hamdi Tanpınar
    Sözde Kızlar, Behiç (Batı), Fahri (Doğu), Peyami Safa
    Şimşek. Müfit (Doğu), Sacit (Batı), Peyami Safa

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.