Şimdi Ara

Düşünsenize; 1. Dünya Savaşı öncesi ve devamında Padişah, 5. Mehmet değil de Atatürk olsaydı... (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
2.181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkiye derken Osmanlıyı kastediyor orada, Mondros Barış Anlaşması sonundaki süreci anlatıyor. O süreç barış süreci. İstanbul ile İngiltere barış anlaşması imzalamış bu anlaşmaya uymayanlar zaten Atatürk ve silah arkadaşları. Ayrılıkçı dediği onlar.

Sen videonun tamamını izlememişsin belli ki. Mevzuyu da anlamamışsın.

Ama bu şekilde ne anlatığı belli olmayan kırpılmış, kesilmiş videolarla tarih öğrenilmez kardeş. Aç izle videonun tamamını.

Haa diyorsan ki yok ben böyle mutluyum, gerçekler beni rahatsız ediyor,

O zaman da ahkam kesmeyeceksin buralarda.

Orijinalden alıntı: Roumiruez

Senin videonun tamamını izlemediğine kalıbımı basarım 

Ama bu şekilde ne anlatığı belli olmayan kırpılmış, kesilmiş videolarla tarih öğrenilmez kardeş. Aç izle videonun tamamını.

Haa diyorsan ki yok ben böyle mutluyum, gerçekler beni rahatsız ediyor,

O zaman da ahkam kesmeyeceksin buralarda.

Sen o programın tamamını nerenle izledin merak ettim:))

Senin o "izledim" dediğin programda söyledi al bak;

"İngilizler burda bir rejim şaaapıp gitti ne yapacaklar İstanbul'da" diyor. Bakalım buna ne kılıf uyduracaksın fetocu vatan haini Yunan ngiliz tohumu yobaz ESG :)))

https://el-aziz.com/videogaleri/6487/ingilizler-istanbuldan-neden-tek-mermi-sikmadan-ayrildi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Qtrone denen zatla muhatap olmayın. Yazdığınıza değmez

• Dakika 45:34 ten itibaren izle insanı yorma. Yarım yamalak kırpılmış videolarla. Adamın dediğini anla önce. Rejim derken kastettiği öncekilerin gidip, damat ferit hükümetinin gelmesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Roumiruez -- 20 Kasım 2020; 14:55:26 >

Cumhuriyet İngilizler gittikten SONRA ilan edildi.

Orada defalarca açıklıyor zaten, ittihatçıları, Damat Ferit hükümeti ile değiştirdiler diye.

ESG nin konuşma tarzı hızlıdır. Arada laflar birbirine girer. Laf aralarındaki nüanslardan mı ekmek çıkaracaksınız kendinize.

Adamın görüşü belli, anlattı mevzu bellidir. 2 saat anlatmış her şeyi. 2 saat boyunca anlattıklarını dinlemeyip 2 saniyelik lafı cımbızlamaya devam et.

Orijinalden alıntı: Roumiruez

İngilizler burada rejim şeeeey yapıp gitmiş derken Cumhuriyeti mi anladın.

Cumhuriyet İngilizler gittikten SONRA ilan edildi.

Orada defalarca açıklıyor zaten, ittihatçıları, Damat Ferit hükümeti ile değiştirdiler diye.

ESG nin konuşma tarzı hızlıdır. Arada laflar birbirine girer. Laf aralarındaki nüanslardan mı ekmek çıkaracaksınız kendinize.

Adamın görüşü belli, anlattı mevzu bellidir. 2 saat anlatmış her şeyi. 2 saat boyunca anlattıklarını dinlemeyip 2 saniyelik lafı cımbızlamaya devam et.

Yok rejim derken damat ferit biraz kiloluydu İngiltere damat ferit'e rejim şaapmış yani biraz rejim yap demiş diet programı vermiş onu diyor aslında ESG ben yanlış anladım kusura bakma zaten programın tamamını izleyince damat ferit'in kilolu olduğu da anlaşılıyor  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 20 Kasım 2020; 19:52:21 >

• Birşey soracağım . Kurtuluş savaşı sırasında Türk ordusu Suriye ve Irak'ta girmeli( 2000 km üzerinde yol yürüyüp Mekke'ye girmeli mi ?). Üstüne ateşkes halinde bulunulan İngilizlere ateş açıp uluslararası kamuoyunda savaşı başlatan taraf mi olmalıydı.

Irak ve Suriye'e girip üstüne Marmara'da İngiliz askerlerine ateş açtıktan sonra Osmanlı'nın Mondros öncesi tüm topraklarını almış olacağımızı ve İngilizleri savaşarak yenecegimizi mi dusunuyorsun ?

İkinci sorum ise şu. Ülkenin bir hanedan tarafından yönetilmesi ve bir padişahın olması sence Cumhuriyet adlı halkın yoneticisini seçtiği rejime göre daha tercih edilmesi mi ? Yani bir padisahlik rejimi mi tercih edersin Cumhuriyet rejimi mi ve neden ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 21 Kasım 2020; 8:53:48 >

Orijinalden alıntı: Periah

Birşey soracağım . Kurtuluş savaşı sırasında Türk ordusu Suriye ve Irak'ta girmeli( 2000 km üzerinde yol yürüyüp Mekke'ye girmeli mi ?). Üstüne ateşkes halinde bulunulan İngilizlere ateş açıp uluslararası kamuoyunda savaşı başlatan taraf mi olmalıydı.

Irak ve Suriye'e girip üstüne Marmara'da İngiliz askerlerine ateş açtıktan sonra Osmanlı'nın Mondros öncesi tüm topraklarını almış olacağımızı ve İngilizleri savaşarak yenecegimizi mi dusunuyorsun ?

İkinci sorum ise şu. Ülkenin bir hanedan tarafından yönetilmesi ve bir padişahın olması sence Cumhuriyet adlı halkın yoneticisini seçtiği rejime göre daha tercih edilmesi mi ? Yani bir padisahlik rejimi mi tercih edersin Cumhuriyet rejimi mi ve neden ?

7 düvelle savaştık demiyorlar mı, Fransa, İtalya, Ermenistan, hele hele İngiltere gibi bir ülkeyi yendik demiyorlar mı?

E biz bu 7 düveli yendik madem, demek ki onlardan çok güçlüyüz, güçlü olmasak yenemezdik, bu savaşlarda böyle değil midir, savaşta güçsüz güçlüyü yenebilir mi? Madem biz 7 düveli yendiysek güçlüysek neden Musul Kerkük verdik, Batı Trakya'yı verdik, güçlüsün savaşta hepsini ipe dizdin lafa gelince denize döktün, yanlış mıyım ortada bir tuhaflık yok mu sence? Bende sana sorayım.

Padişahlık cumhuriyet..bana göre çok fark yok, şimdi de insanlar parti liderlerine tapıyor, cumhuriyet rejiminde çözüm süreci ülke elden gitmiyor muydu? Şu an muhalefet teröristlerle kol kola değil mi, bunlar cumhuriyet rejiminde olan işler değil mi?

Yukarıda yazdım İspanya, Danimarka, İsveç, Norveç, İngiltere hepsinin orjinal ismi Krallık. İspanya Krallığı, Danimarka Krallığı, Birleşik Krallık vs.

Bizde de kalsaydı, bizdeki padişah yobaz oluyor da onlardaki krallık Vatikan papa yobaz değil mi neden islamın değerleri sökülüyor da hıristiyanlığın değerleri sökülmüyor? Bu işler normal işler mi benn de sana sorayım hep sen sorma:))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 21 Kasım 2020; 10:14:36 >

• Fransızlar ile savaştık , Ermeniler ile savaştık , Yunanlılar ile savaştık.

İngilizler - İtalyanlar - Ruslar - Fransızlar ile diplomasi yürüttük. Türkiye'nin sömürge imparatorlukları ile savaşa girip kazanma şansı yoktu. Sence kurtuluş savaşında İngilizlere saldirmamiz mi gerekiyordu ?

Tekrar soruyorum sana Marmara bölgesinde müzakereler ile İstanbul ve Trakya'nin alınması yerine İngiliz ordusuna ateş acmamuz mi gerekiyordu ? İngiliz ordusuna onlar bize saldirmadigi halde saldirmamiz gerektiğini mi savunuyorsun ?

Kurtuluş savaşı ordusunun Suriye ve İrak'i, 2000 km güneyde mekkeyi almak için savaşı surdurmemesi bir hata miydi ?

Mondros ateşkes anlaşması ve hatta birinci dünya savaşı öncesi elde ol.ayan Bati Trakya için boğazları nasıl Türk ordusu asabilirdi i filiz donanmadini geçip ? Boğazları elimizde gemi olmadan veya sandallarla gizlice geçip Yunanlılara Yunanistan'da saldirmamak mi hataydı ?

Kısacası Atatürk'ün hatası sence neydi ?

Atatürk Marmarayi müzakere ile alarak hata yaptı İngilizlere ateş mi acmaliyfi diyorsun ?

Atatürk Anadolu'daki zaferin ardından Suriye Irak'ı almak için Ortadoğu'ya girmeyerek hata mı yaptı diyorsun ?

Padisahlik rejimi kalmaliydi. Türkiye bugün İspanya gibi İngiltere gibi saltanatla yonetilmedigi için hata mı etti diyorsun.

Bana nerede hata yaptığımızı söylersen sağlıklı bir biçimde tartışalım. Sevr anlasmasindan Lozan anlasmasina geçilmesi bizim için bir bozgun müdür ?

Bir temeli oturtalim öyle tartışalım.

• quote:

Fransızlar ile savaştık , Ermeniler ile savaştık , Yunanlılar ile savaştık.

İngilizler - İtalyanlar - Ruslar - Fransızlar ile diplomasi yürüttük. Türkiye'nin sömürge imparatorlukları ile savaşa girip kazanma şansı yoktu. Sence kurtuluş savaşında İngilizlere saldirmamiz mi gerekiyordu ?

Tekrar soruyorum sana Marmara bölgesinde müzakereler ile İstanbul ve Trakya'nin alınması yerine İngiliz ordusuna ateş acmamuz mi gerekiyordu ? İngiliz ordusuna onlar bize saldirmadigi halde saldirmamiz gerektiğini mi savunuyorsun ?

Kurtuluş savaşı ordusunun Suriye ve İrak'i, 2000 km güneyde mekkeyi almak için savaşı surdurmemesi bir hata miydi ?

Mondros ateşkes anlaşması ve hatta birinci dünya savaşı öncesi elde ol.ayan Bati Trakya için boğazları nasıl Türk ordusu asabilirdi i filiz donanmadini geçip ? Boğazları elimizde gemi olmadan veya sandallarla gizlice geçip Yunanlılara Yunanistan'da saldirmamak mi hataydı ?

Kısacası Atatürk'ün hatası sence neydi ?

Atatürk Marmarayi müzakere ile alarak hata yaptı İngilizlere ateş mi acmaliyfi diyorsun ?

Atatürk Anadolu'daki zaferin ardından Suriye Irak'ı almak için Ortadoğu'ya girmeyerek hata mı yaptı diyorsun ?

Padisahlik rejimi kalmaliydi. Türkiye bugün İspanya gibi İngiltere gibi saltanatla yonetilmedigi için hata mı etti diyorsun.

Bana nerede hata yaptığımızı söylersen sağlıklı bir biçimde tartışalım. Sevr anlasmasindan Lozan anlasmasina geçilmesi bizim için bir bozgun müdür ?

Bir temeli oturtalim öyle tartışalım.

7 düvelle savaştık laflarından şimdi "diplomasi yürüttük"'e evrilen bir süreç:)

Evet doğru gerçek bu, biz onlarla anlaştık senin deyiminle "diplomasi yürüttük" öyle çekip gittiler, neler karşılığı gittiler, o diplomasi de neler oldu, ben bu kadar yazabiliyorum daha fazla yazmam mayınlı arazi diyorlar ya cumhuriyet demokrasi ifade özgürlüğü var ya lafa gelince.. o mayınları da sen araştır bir zahmet.

İngiliz ordusuna ateş mi açalım demişsin, ben bunlara cevap verdim, onlardan güçlü isek neden ateş açmadık? Güçlü değilsek o zaman gerçekleri söyleyelim bu ülkeye.

Padişahlık sembolik de olsa durabilirdi, biz batıya heves etmedik mi, neleri var neleri yok almadık mı, eee şu anda bile Danimarka İspanya kralı var yerinnde duruyor nefes alıyor hocam, bizde 600 yıllık dünyaya hükmetmiş bir makam da durabilirdi yanlış mıyım?

• Trollere harcadığınız zamana değmez. Bloklayıp geçin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

İngilizlerden müzakereler ile tüm Marmara'yi geri aldık. Bunun yerine İngilizler bize ateş acmamisjen İngilizlere ateş açarak dünyada savaş isteyen taraf imajına mi sahip olmaliydik.

Marmara'da İngiliz ordusuna ateş mi acmaliydik. Sadece bu soruma cevap ver Atatürk İngiliz ordusuna ateş mi acmaliydi ?

2 - Atatürk Anadolu'da zafer elde ettikten sonra barış imzalamayio Anadolu ordusunu alarak Irak - Suriye ve Mekke'ye almak için 2000 km'lik bir sefere mi cikmaliydi ?

3 - 1. Dünya Savaşı'ndan önce kaybedilmiş Batı Trakya'yi geri almak için askerleri , topları ve silahları İngiliz donanmasının denetimindeki boğazlardan geçirip Atatürk tüm orduyu artık nasıl yapıyorsa Yunanistan'a mi sokmaliydi ?

Yani Atatürk'ün hatası neydi ?

İngilizlere mi saldirmaliydi ?

Elimizde gemi dahi olmadan orduyu boğazlardan geçirip nasıl ikmal yapacagimizi zerre kadar bilmeden Yunanistan'a mi saldirmaliydi ?

2000 km güneydeki Mekke'ye mi yurumeliydi ?

Saltanat rejimini kaldırması benim hoşuma gidiyor. Benim vergilerinde burtakim herifler sırf babası padişah oldu diye neden lüks içinde yaşayıp saraylarda otursunlar ? Sen saltanat altında yasa ben Cumhuriyeti destekliyorum.

Çok seviyorsan ülkeyi bir hanedanın mali yapmak için parti kurup siyasi çalışmalar yapabilirsin. Avrupa'dan iki üç Osmanoğlu bulup başına bir taç geçirip, en güzel saraylarimizi verip onun senin vergimle lüks içinde yaşamasını isteyebilirsin. Ama ben istemiyorum.

Şimdi Atatürk'ün hatası nedir . Gel konuşalım. Dediğim gibi Boğazları geçip Yunanistan a mi saldirmaliydi. İngilizlere ateş mi acmaliyfi, Suriye ve İrak'i fethedip Mekke'ye mi yurumeliydi ?

Cumhuriyet rejimi yerine Osmanlı hanedanı devirip kendisi mi padişah olmalıydı ?

Neyi hatalı yaptı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 21 Kasım 2020; 12:14:12 >

• quote:

Neden lafı ceviriyorsun. Basit sorular sordum basit yanıtlar bekliyorum. Fakat aldığım teksey demogoji.

İngilizlerden müzakereler ile tüm Marmara'yi geri aldık. Bunun yerine İngilizler bize ateş acmamisjen İngilizlere ateş açarak dünyada savaş isteyen taraf imajına mi sahip olmaliydik.

Marmara'da İngiliz ordusuna ateş mi acmaliydik. Sadece bu soruma cevap ver Atatürk İngiliz ordusuna ateş mi acmaliydi ?

2 - Atatürk Anadolu'da zafer elde ettikten sonra barış imzalamayio Anadolu ordusunu alarak Irak - Suriye ve Mekke'ye almak için 2000 km'lik bir sefere mi cikmaliydi ?

3 - 1. Dünya Savaşı'ndan önce kaybedilmiş Batı Trakya'yi geri almak için askerleri , topları ve silahları İngiliz donanmasının denetimindeki boğazlardan geçirip Atatürk tüm orduyu artık nasıl yapıyorsa Yunanistan'a mi sokmaliydi ?

Yani Atatürk'ün hatası neydi ?

İngilizlere mi saldirmaliydi ?

Elimizde gemi dahi olmadan orduyu boğazlardan geçirip nasıl ikmal yapacagimizi zerre kadar bilmeden Yunanistan'a mi saldirmaliydi ?

2000 km güneydeki Mekke'ye mi yurumeliydi ?

Saltanat rejimini kaldırması benim hoşuma gidiyor. Benim vergilerinde burtakim herifler sırf babası padişah oldu diye neden lüks içinde yaşayıp saraylarda otursunlar ? Sen saltanat altında yasa ben Cumhuriyeti destekliyorum.

Çok seviyorsan ülkeyi bir hanedanın mali yapmak için parti kurup siyasi çalışmalar yapabilirsin. Avrupa'dan iki üç Osmanoğlu bulup başına bir taç geçirip, en güzel saraylarimizi verip onun senin vergimle lüks içinde yaşamasını isteyebilirsin. Ama ben istemiyorum.

Şimdi Atatürk'ün hatası nedir . Gel konuşalım. Dediğim gibi Boğazları geçip Yunanistan a mi saldirmaliydi. İngilizlere ateş mi acmaliyfi, Suriye ve İrak'i fethedip Mekke'ye mi yurumeliydi ?

Cumhuriyet rejimi yerine Osmanlı hanedanı devirip kendisi mi padişah olmalıydı ?

Neyi hatalı yaptı ?

Kardeş tüm Avrupa bizimdi sen çıkmış Trakya'yı aldık diye laf yapıyorsun:)) herifler bize savaş açarken savaş isteyen taraf İngilizler derler aman Osmanlıya savaş açmayalım demiyor, sen çıkmış ingilizce savaş açsak bize ne derler diyorsun:))))

Sizi böyle yapmışlar işte düşük düşünen Türk profili. Zamanında dünyaya hükmetmişsin şimdi Trakya'yı verdiler diye seviniyorsun, senin suçun değil seni böyle yetiştiren düzenin suçu aslında senlik birşey yok yanlış anlama, öyle yetiştirilirsen böyle düşünürsün normal.

Hadi sahada gücün yoktu, masada da batı Trakya'yı Yunana verdik, denize dökmedik mi biz Yunanı?? Biz yunandan güçlü değilsek nasıl denize döktük bir, şayet güçlüysek neden masada Batı Trakya'yı Yunan'a bıraktık iki.

Batı trakya hakkında, arap toprakları hakkında kimler neler demiş nedne verilmiş bir okusan da görsen.

Batıdaki gibi Krallık tarzı bir parti kuramıyorsun, siyasi parti kurmanın şartları var. Sen krallığı istemiyorsun benim paramla saltanat sürüyorlar diyorsun ama cumhuriyette siyasi partilerin ceplerini doldurmak için siyaset yaptığını bilmiyor musun? Hangi siyasetçi fakir? Senin oylarinla hepsi zengin oluyor dostum uyan biraz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 21 Kasım 2020; 11:34:40 >

• Kardeşim niye demogoji yapıyordun hala ?

Batı Trakya 1. Dünya Savaşı'nda mi kaybedildi ? Yunanlılar doğu Trakya'yi işgal etmişti , Mondros sonrası biz orayı geri aldık.

Sana şunu soruyorum orduyu nasıl boğazlardan gecireceksin ? Boğazları geçip Yunanistan'a mi saldirmaliydik ? Bu kadar basit bir soru soruyorum. Bir sürü boş laf. Neden bu kadar evirip ceviriyorsun ?

Ben İngilizlerden kurşun atmadan tüm Marmara'yi geri almışım zaten neden İngilizlere ateş açayım ? Manyak miyiz biz ?

İkinci olarak sana diyorum ki Suriye ve Irak i fethetmek için orduyu Ortadoğu'ya mi surmeliydi diyorum.

Birl cevap ver ne adam. 3 mesajdır niye lafı geveliyorsun. Cevap versene.

De ki Suriye Irak seferine çıksaydı , 2000 km yürüyüp mekkeyi alsaydı, boğazları geçip atinayi fethetseydi desene ? Neden demiyorsun ?

Osmanlı hanedanı devirip padişah olsaydı bizde kulu olsaydık desene ?

Senin yaptığın şey kolaya kaçmak. Ne yapmalıydı diyorum . Susuyorsun. İngilizlere mi saldirmaliydik diyorum susyorsun. Elimizde gemi ol.adan boğazları geçip Yunanistan'a mi saldirmaliydik diyorum susuyorsun. Irak'ı , Suriye'yi fethedip 2000 km ötede Mekke'ye mi gutmeliydik diyorum susuyorsun ?

Sen ne istiyorsun be adam. Çocuk gibi ağlıyorsun saatlerdir. Tartışmayı bir temele oturtalim diyorum ama ne istediğini anlayamadım ki ben.. Atatürk ne yapmalıydı , neyi yanlış yaptı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 21 Kasım 2020; 12:47:38 >

• quote:

Kardeşim niye demogoji yapıyordun hala ?

Batı Trakya 1. Dünya Savaşı'nda mi kaybedildi ? Yunanlılar doğu Trakya'yi işgal etmişti , Mondros sonrası biz orayı geri aldık.

Sana şunu soruyorum orduyu nasıl boğazlardan gecireceksin ? Boğazları geçip Yunanistan'a mi saldirmaliydik ? Bu kadar basit bir soru soruyorum. Bir sürü boş laf. Neden bu kadar evirip ceviriyorsun ?

Ben İngilizlerden kurşun atmadan tüm Marmara'yi geri almışım zaten neden İngilizlere ateş açayım ? Manyak miyiz biz ?

İkinci olarak sana diyorum ki Suriye ve Irak i fethetmek için orduyu Ortadoğu'ya mi surmeliydi diyorum.

Birl cevap ver ne adam. 3 mesajdır niye lafı geveliyorsun. Cevap versene.

De ki Suriye Irak seferine çıksaydı , 2000 km yürüyüp mekkeyi alsaydı, boğazları geçip atinayi fethetseydi desene ? Neden demiyorsun ?

Osmanlı hanedanı devirip padişah olsaydı bizde kulu olsaydık desene ?

Senin yaptığın şey kolaya kaçmak. Ne yapmalıydı diyorum . Susuyorsun. İngilizlere mi saldirmaliydik diyorum susyorsun. Elimizde gemi ol.adan boğazları geçip Yunanistan'a mi saldirmaliydik diyorum susuyorsun. Irak'ı , Suriye'yi fethedip 2000 km ötede Mekke'ye mi gutmeliydik diyorum susuyorsun ?

Sen ne istiyorsun be adam. Çocuk gibi ağlıyorsun saatlerdir. Tartışmayı bir temele oturtalim diyorum ama ne istediğini anlayamadım ki ben.. Atatürk ne yapmalıydı , neyi yanlış yaptı ?

Batı Trakya Lozan'da Yunanistan'a bırakıldı, diyorsun ki köprü mu vardı, Musul'a Kerkük'e köprü mü vardı? Oraları neden bıraktık? Mesele boğaz - köprü değil, buraları almak için hiçbir girişim olmadı, neden?

Ali Şükrü bey kimdir bilir misin? Mecliste Mehmetçiğin süngüsü ile aldığı yerleri Lozan'da verdiniz diyen ve on gün sonra ölü bulunan vekildir. Git araştır nasıl ölmüş. Bu sözlerden sonra mecliste kavgalar çıktığını silahlar çekildiğini ve meclis on gün kapandığını bilirmisin? Bilmezsin.

Hiçbir şey bilmiyorsunuz, hiçbir şeyden haberiniz yok. Gitseydik yunani denize döktüğümüz gibi Musul'da da Kerkük'te de savaşsaydık neden savaşmadan verdik? Neden arap çölleri sürekli kötülendi madem arap çölleri kötü İngiltere'nin o kötü çöllerde ne işi var? Neden daha güneye inmedik? Neden denemedik? Al sende bunlara cevap ver

• Musul'un niye alınamadığını git de Şeyh Sait'e sor. Cahil Araplara sor. Halk desteği olmadan , sürekli isyanlarla uğraşıp, bir yandan diplomasi savaşı vererek nereye alıyorsun Musul'u.

Romantik klavye şövalyesi.

Gerçek hayat senin hayallerindeki gibi değil.

Oradan Musul'a girseydi, Mekkeyi, Balkanları alsaydı, Dünyayı fethetseydi 😂

Hayalperestliğin sonu Enver Paşa gibi olmaktır.

Fazla açılırsan elindekinden de olursun.

Gerçi kime anlatıyorum, Ha duvar ha sen.

1 - Yunanistan Batı Trakya'yi kimden almıştır ?

Yunanistan Batı Trakya'yi Bulgaristan'dan almıştır. Bulgaristan ise 1. Dünya savaşı öncesinde burayı Osmanlı'dan almıştır. Dolayısıyla Mondros mutakeresi imzalandığı da Türkiye'nin elinde Batı Trakya diye bir yer yoktu.

Doğu Trakya Yunanistan tarafından işgal edildi , İstanbul'a girmeleri ise İngilizler tarafından engellendi. Mudanya mutakeresi sonucu Yunanlıları Doğu Trakya'yi terketti ve Türkiye Mondros mutakeresi sınırlarına yani savaş öncesi sınırlarına ulaştı.

Batı Trakya konusu mübadele anlaşmasında geçer. Bu anlaşmaya göre Türkiye Yunanlıların Batı Trakya Turklerini mübadele etmesini engellemiş karsilinda İstanbul Rumları mübadele edilmemiştir.

Türkiye 1. Dünya savaşı bozgunu sonrası artık İmparatorluğun coktugunun farkındaydı. Bizim kurtuluş savaşı amacımız Mondros mutakeresi sınırlarını korumaktır. Özellikle sadece Türklerin yaşadığı yerler işgalden kurtarılmaya çalışılmıştır. Zaten daha sonra bir ulus devlet inşa ederek Osmanlı dan beri süregelen çöküş durduruldu.

Mondros mutakeresi de elimizde olup daha sonra mlsf tek kurşun atmadan terkedilen Musul ve Kerkük meselesi Lozan'da çok hararetli tartışmalara sahne olmuştur. Sonuç olarak Lozan'da bu konu karara bağlanmamış ve sonra görülmek üzere otelenmistir.

Lozan anlaşması bir uzlasmadir . Sevr felaketi yerine kendi ayakları üzerinde durabilen Türkiye ulus devletini inşa eden ve bugün bizim Avusturya gibi küçücük bir beylik olmamızın önüne geçmiş bir anlaşmadır.

Türkiye Lozan ve kurtuluş savaşı sırasında hassas bir diplomasi yürütmüştür. Çünkü bir yandan yoğun bir savaş sürerken bir yandan da müttefiklerin iç çatışmaları ve kamuoylarindaki savaş karşıtlığında yararlanmak önemlidir. İngilizlerin bizle savaşa girmemesini nedeni birinci dünya savaşı sonrası yaşanan yıkım nedeniyle kamuoyunun yeni savaşlara tepkisidir. Eğer biz orada İngilizlere saldırmış olsaydık o ülke intikam duygusu ile kamuoyunu bize kışkırtmaya hiçbir beis görmeyecekti.

Turkiye'nin Lozan ve sonrası amaclayip da başaramadığı tek hedef Musul ve Kerkuk'tur. Mlsf gücümüz yetmedi. Fakat Hatay ve Montro anlaşmaları Lozan'daki kazanımları arttırarak başarıyı yükseltmiştir.

12 yıldır savaştan tükenmiş ülkemiz İngilizler ile her cepheden gerçekleşecek bir savaşa tutuşmak istememiştir bu açık ve net fakat diplomasi ve silahlı gücümüzle Sevr gibi bir pacavrayi yırtıp Lozan'i imzalatmak senin dusundugunden çok daha önemli bir başarıdır.

Daha çok yakın dönemde Osmanli'nin bizgunlari yüzünden Balkanlarda ve Ermeniler yüzünden Doğu'da yaşanan Türk soykirimlarini düşünürsen, Kırım daki kiyimi dusunursen. Zaferin ne kadar pamuk ipligine bağlı olduğunu ve İngilizlerle girilecek bir savaşın kaybının bize Sevr olarak dönüp bütün bu çabanın boşa gideceğinden elimizden gelenin en iyisini yaptık.

Biz Lozan ile

Egeyi kurtardık.

Doğu'da büyük Ermenistan i engelledik.

Güneyde Fransızları surduk.

İtalyan buz kazandigimiz için Antalya'yi terkett

Boğazlar , Marmara kurtarıldı.

Osmanlı'nın kanını emen kapitülasyon illerini Lozan'da kaldırdık.

Kısacası Arabistan'i fethetmek gibi aptalca hayalperest bir hareketle kendi vatanimizda kıyıma uğrama riski arasında bir seçim yapmak gerekirse biz Türklerin yaşadığı toprakları kurtarmayi seçtik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 21 Kasım 2020; 13:58:21 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.