Şimdi Ara

Dünya dışı yaşam araştırmalarıyla ilgili??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    bunca yildir nedendir bilinmez blimadamlari bizim gibi oksijen soluyan
    yasam formlarini bulmaya odaklanmisti. ve bu tip yasam formlarinin
    bizim gezegene yani dunyaya benzeyen bir gezegende
    yani büyük ölçüde sudan oluşan bi gezegende olabilecegini düsündüklerinden
    uzaydisi yasam arastirmalarinda hep dunyaya benzeyen gezegenler aranıldı öncelikle..
    peki ama neden daha önce bizle hiç alakasi olmayan sözgelimi su yerine nitrik asit içerek hayatta kalabilen
    veveya oksijen yerine sözgelimi karbondioksit soluyarak hayata kalabilecek degisik yasam formlarinin
    olabilecegi acaba neden düsünülmedi? belki düsünüldü mhtemelen düşünülmüştür
    ama bu yönde bi bulguya raslayamadım şimdiye kadar...

ve ayrıca zaten dünyada daha önce hiç yaşam olmaz denilen ortamlarda ekstremofil canlılar bulundu
    radyoaktif, aşırı sıcak ve aşırı soğukta yaşayan canlılar bulundu örneğin...
    mesela bildiğim kadarıyla güneş görmeyen bi yerde yaşam olmaz diye bi öngörü vardı lakin
    bunun aksi kanıtlandı okyanusun derinliklerinde tamamen karanlıkta yaşayan canlılar bulundu örneğin...

yani şöyle özetliyeyim dünya dışı yaşamın bizim gezegen gibi suyla kaplı
    dünyadaki sıcaklıklara yakın sıcaklıkta mı olması gerekiyo örneğin
    ortalama 100 derece sıcaklıkta yaşayan 50 derecede donabilecek canlılar olamaz mı uzayda?

bi yanlışım varsa kusuruma bakmayın lütfen saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leon tr -- 24 Ağustos 2012; 18:07:28 >

• Öncelikle bir gezegende yaşam olup olmadığı araştırılırken su olup olmadığına bakılır. Çünkü aktif bir canlının yapısında protein ve su olması gerektiği kabul edilir. Protein yüksek sıcaklıkta, radyoaktivite veya asit ortamda denature olur. Bunlardan korunma yolları da ortamda su olmasına bağlıdır. Ekstrem ısılarda yaşayan canlılar basit ve genelde su canlılarıdır. Bunlar da örneğin 100 derece üzerinde aktif kalamaz ancak bakteri sporları hayatta kalabilir ki bunlar da metabolik olarak inaktiftir. Kuru ısıda bakteri sporları da canlı kalamaz. Yani canlılığın koşulu her durumda dönüp dolaşıp suya dayanıyor.
  • Uzayda bizim gibi canli kanli insanlar bekliyorsan tabiki su oksijen vs aramak sarttir. Ancak dediginiz gibi ekstrem kosullara uyum saglamis baska canlilarin olmadigini da kimse kanitlayamaz . Kaldi ki bugun arkeler bakterilerden daha cok eksterem kosullarda yasadigi icin bilim dunyasinda ayrilmistir . Termofiller , tuzu sevenler , volkanik daglarda yuzlerce derecelerde yasayanlar bile mevcut . Ancak yine protein ve su .
  • Ben Biyoloji ile ilgilenmeyi everim ve bir süre Biyoloji eğitimi aldım söylemesi ayıptır. Su olmayan bir ortamda canlılık düşünemiyorum. Genellikle bilim dünyası da böyle düşünüyor. Ama belki de bu bilimsel bir dogmadır dediğin gibi. Biz dünyada gördüğümüz kadarını biliyoruz. Aslında bir gezegende su yok ise yaşam da yoktur kriteri bana da biraz eksik geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: leon tr

merhaba...
    bunca yildir nedendir bilinmez blimadamlari bizim gibi oksijen soluyan
    yasam formlarini bulmaya odaklanmisti. ve bu tip yasam formlarinin
    bizim gezegene yani dunyaya benzeyen bir gezegende
    yani büyük ölçüde sudan oluşan bi gezegende olabilecegini düsündüklerinden
    uzaydisi yasam arastirmalarinda hep dunyaya benzeyen gezegenler aranıldı öncelikle..
    peki ama neden daha önce bizle hiç alakasi olmayan sözgelimi su yerine nitrik asit içerek hayatta kalabilen
    veveya oksijen yerine sözgelimi karbondioksit soluyarak hayata kalabilecek degisik yasam formlarinin
    olabilecegi acaba neden düsünülmedi? belki düsünüldü mhtemelen düşünülmüştür
    ama bu yönde bi bulguya raslayamadım şimdiye kadar...

ve ayrıca zaten dünyada daha önce hiç yaşam olmaz denilen ortamlarda ekstremofil canlılar bulundu
    radyoaktif, aşırı sıcak ve aşırı soğukta yaşayan canlılar bulundu örneğin...
    mesela bildiğim kadarıyla güneş görmeyen bi yerde yaşam olmaz diye bi öngörü vardı lakin
    bunun aksi kanıtlandı okyanusun derinliklerinde tamamen karanlıkta yaşayan canlılar bulundu örneğin...

yani şöyle özetliyeyim dünya dışı yaşamın bizim gezegen gibi suyla kaplı
    dünyadaki sıcaklıklara yakın sıcaklıkta mı olması gerekiyo örneğin
    ortalama 100 derece sıcaklıkta yaşayan 50 derecede donabilecek canlılar olamaz mı uzayda?

bi yanlışım varsa kusuruma bakmayın lütfen saygılar...

Aynen. Bu saçmalık beni de sinirlendiriyor. Aslında uzaylılar bizle hiçbir alakası olmayan canlılar olabilir. Yani mesela düşünme yöntemi bizden farklı olabilir ve evreni farklı yönden izliyor olabilirler(bizim asla göremeyeceğimiz türden) sonuçta bizim düşünce yöntemimiz yiyecek bulmaya göre evrimleşmiş. Belki onların farklı bir şekilde evrimleşmiştir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bence onların bir kısmı bize benziyor bir kısmı benzemiyor , günümüzdeki uzaylı araştırmaları şarlatanlıktan başka bir şey değil çünkü başta usa olmak üzere önde gelen devletler onları biliyor ve örtbas ediyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.