Şimdi Ara

Dünden Bu Güne Fotoğrafçılık 'Bir zamanlar'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.109
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bir sanat dalı olan fotoğraf pin hole denilen ve bize derste defalarca anlatılmasına rağmen benim ve arkadaşlarımın pek sallamadığı bir şekilde çok uzun süre pozlamak süretiyle bir kare çekilmesi ile başlıyor. Pine hole tekniği karanlık bir odanın yada kutunun bir tarafına bir delik açılarak diğer taraftaki gümüş nitrat bileşiğine yansıtılması falan fistan gibi şeylerdi yanlış hatırlamıyorsam.
    Neyse sevgili okur tarih dersine burada ara verelim. Filmli makinelerden dijital makinelere geçiş yaptığımız şu günlerde hala eski analog Dsr makinesini özenle saklayan ve arada çekimler yapan biri olarak sizlere bu meşkalenin çilelerinden bahsedicem ki `Fotoğraf sanattır, aşktır. Hele bir de harbi becerebiliyorsan bu işi hayatında edinebileceğin en güzel hobidir.

Eski analog yada filmli makineler varken bu hobi çok yaygın değildi. Bir çok amatör fotoğrafçı karanlık odalarda yanlış kimyasalları birbirine karıştırdıgı için zehirlenip telef olmuştur. Zaten filmdi banyosuydu basımıydı bir sürü para gidiyordu ki zaten fotoğrafçı arkadaşlar bilirler 1 makara= 36 poz. ki o 36 pozu sanat yapacam diye çektiysen o 36 pozun %60'ı kadraj, ışık ya da pozlama hataları nedeniyle telef olmaktaydı kalan %40'lık bölümde ise ancak 1-2 poz off beaa diyebileceğimiz güzellikte ya olur ya olmazdı..

Sonra hayatımıza DSLR diye bi kavram girdi. bu dijital profesyonel makineler hem pahalı hemde kullanımı kolaydı. Ayrıca baskı maliyetleri de bir hayli düşüyordu çektiğimiz pozu anında görmemizle. İlk dijitallim Nikon D50 oldu ve sonraları değişe değişe çok profesyonel makinelere terfi ettim. Sonra kendime en uygun orta sınıf makineyi aldığımda hocam beni mevzuya uyandırmıştı. Hadise Body değil lensti.. Hemen o orta sınıf makineye yatırdığım paranın kat ve katını lenslere yatırmıştım.. Bir iki işimde yayınlandığında benden mutlusu yoktu.. Fotoğrafçı arkadaşlar bilirler o duyguyu sevgili okur.. Bir insan evladı poposunun görebileceği en yüksel yerdir orası. O popoyu orada bırakmamalı ama hemen indirmeli olması gereken seviyeye yoksa o yükseklikten çekilen fotoğraflar bir bka yaramıyor sevgili okur.

Fotoğraf çekmek kimine göre kolay görünse de sadece bak-bas-çek işi değildir bir ton teferruatı, ayarı, kılı ve yünü vardır ki zor zenaattir. Ha şimdi ne oldu? Yolda her gördüğün adamın elinde en pahalısından bi DSLR hadise ne? Ben fotoğrafçıyım.. Kızlar bana hasta... Bir de bu dallamalar klasik türk mantığı ile pipisi ile orantılı düşünerek ne kadar büyük lens o kadar profesyonel gösterir diye düşünür ve bu grizklı insanlar Canon 5D 7D nikon D300 yada 700 gibi güzelim makinelere taktıkları dar açı 70-300 yada 75-250mm gibi aslında yerinde kullanılırsa harika işler çıkaran lensler ile sahilde kız arkadaşlarına hava atarlar. Şahit olduğum muhabberler ise: ``kızım bu lensle maçlarda fotoğraf çekiliyor işte.`` ya da `` Bu lens en baba fotoğrafçıların kullandığı lens kızıım!`` Ve sonunda iş fotoğraf çekmeye gelir ve grup fotoğrafı çekilmek istenmektedir ancak lens dar açı bir lens olduğundan yurdum ayısı arkadaşlarını kadraja sığdırmakta zorlanmaktadır. Arkadaşlarının sordugu `` daha ne kadar geri gitçeeenn Berkcaannn??`` sorularına ise: ``Profesyonel lensler böyle abi durun!`` diye cevap verilir.

Hocalarımında söylediği gibi: ``artık her hanımevladının elinde bir profesyonel makine var ve artık her birey fotoğrafçı.. Küçük baskı makineleriyle vesikalıklarını evde yapan insanlar tanıyorum. Fotoğrafçılık ölür mü bilmem ama bir sürü zekalı fotoğrafçıyım diye gezerek bu sanatı lekeleyecektir...``
    Sevgiyle kalın, Işıgınız bol olsun :)

Üslup yanış ise Uyarın Silelim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi root 1987 -- 10 Nisan 2011; 23:13:57 >

• bende amatör fotoğraflar çekiyorum.. bende mi yurdum ayısı oluyorum yani...

imzada fotoğrafları görebilrsiniz... Amatörce eğlece olsun diye çekiyorum...
    Makinada samsung s60 200 liralık alet...

Orijinalden alıntı: KNTLG

bende amatör fotoğraflar çekiyorum.. bende mi yurdum ayısı oluyorum yani...

orası bir imamtiye(serzeniş) oraya takılma ayı dediysem aycık (sevimli ayı , şirin ayı, tatlı ayı )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi root 1987 -- 10 Nisan 2011; 23:15:19 >
  • Haklısın ne diyelim. Artık hobi olarak fotoğrafçılık yapmayı eline fotoğraf makinesi alıp fotoğraf çekilmek olarak görenler var. Ayrıca fotoğrafta kompozisyon olayını anlamamış insanlar var hala. Fotoğraf çekmenin sanat olduğunu bilip sadece fotoğraf çekmek için eline makine alıyor herif ki böyleleri de en uyuz edicileri. Ne ifade etmek istedin diye soruyorsun hiç sadece hoşuma gitti çekeyim dedim diyenler de var tabii ki. Ama öyle adamlar da var ki fotoğraf makinesi olmasa bile telefon ile güzel kompozisyonlar çıkarabilen kişiler. Ve en azından soru sorduğunda neden çektiğini açıklayabilen tipler. Tarihi mekanlarda genelde çok oluyor anlattığın tiplerden. Bir şey ifade etmeyecek basit şeyleri güzelim fotoğraf makinesi ile çeken, gidip güneşi çekmeye çalışanlar...

• Yaşlı vatandaş fantezisi var birde bizim halkta.nerede bir yaşlı insan doğrultuyorlar direk kamerayı
  • Katilmamak elde değil.. Maalesef her fotoğraf makinesini eline alan kendisini profesyonel fotoğraci olarak görmekle birlikte fotoğraf makinasinin ismini kirletiyorlar.. Yarı profesyonel yada tam pro kameralar ile çekim yapan insanlarin sistemi sadece otomatik ayarda ve bas-cek modunda.. O makine ile bas-cek sistemini kullanan mantigin, "bu lens statlarda kullanilan" demesi ile aynı kategoriye girmektedir.

İşin kötü bir yanı ise, bu işi gerçekten yürekten ve meslek haline getirmiş insanların çalışmalarına "aslında basit bir cekim.. şu bu ayari yapinca ortaya cıkar" sözünü dile getirmesidir. Saygı kavramın sıfır oldugu, her insan kendisini profesyonel bir fotoğrafci haline gelmesi gercekten üzücü..

Yıllardir fotoğraf işi ile uğraşirim ama hicbir zaman profesyonel fotoğrafci sözünü kendime layık göremedim. Çünkü bu işte sınır yoktur ve bu işi meslek haline yani para kazanma noktasina getirmiş insanlara saygısızlık yaptigimi düşünürüm..

Cok güzel yazi @~ Dağcı ~, teşekkürler
    "yada" Doğrusu "ya da" || "herkez" doğrusu = "herkes" || "birşey" doğrusu = "bir şey" || "herşey" doğrusu = "her şey" || orjinal" doğrusu = "orijinal" || "direk ifade.." doğrusu =&gt; "direkt" -- Lütfen dil kurallarına özen gösteriniz.

Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz. M.K.Atatürk

However rich or prosperous it may be, a nation deprived of independence can deserve no better treatment than being the servant of civilized humanity. M.K.Atatürk

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bende hobi olarak fotoğraf çekiyorum ama hiçbir zaman topluluğa çıkarmadım makinamı. hava atmak amqacım değil çünkü. gezilere gittiğimde götürüyorum zaten klup ile gittiğimizden herkesde var makina :)
  • ben gazetecilik okuyorum. ilk fotoğrafçılık dersinde hoca alın bir tane siyah çanta koyun makinanızı lazım olunca çıkarın çekin resminizi diyordu. millet o kadar abartıyorki, nikon yelek mi dersin, boynuna eşşek kadar objektif asan mı dersin. ne yapcan o kadar objektifi spor müsabakası mı çekeceksin. altı üstü vapurda martıları çekeceksin.

arkadaşlar hevesli olun fotoğraf çekin, güzel şey ama vapur kıçı fotoğrafçısı olmayın

• Hocam, ben de amatör fotoğrafçılığa merak sarmış bir liseliyim. Anlattığınız tiplere giriyor muyum, girmiyor muyum bilmiyorum ama anlattığınız tipler yüzünden makinemi çantamdan çıkaramaz oldum. Ne zaman çıkarsam "vaay artiste bak, fotoğraf makinesiyle hava yapıyor" tepkisi alıyorum. Özellikle "apaçi gençler" çok fazla laf atıyorlar. Analog fotoğrafçılıkla da ilgileniyorum ki bana dijitalden daha fazla zevk veriyor. Çünkü çekebileceğiniz kare sayısı sınırlı, bu sebeple çok daha ince ayar yapmak zorundasınız ve her kare bir diğerinden değerli.

Umarım anlattığınız tiplerden değilimdir. Umarım...

Orijinalden alıntı: mayonezlitonbaligi

Hocam, ben de amatör fotoğrafçılığa merak sarmış bir liseliyim. Anlattığınız tiplere giriyor muyum, girmiyor muyum bilmiyorum ama anlattığınız tipler yüzünden makinemi çantamdan çıkaramaz oldum. Ne zaman çıkarsam "vaay artiste bak, fotoğraf makinesiyle hava yapıyor" tepkisi alıyorum. Özellikle "apaçi gençler" çok fazla laf atıyorlar. Analog fotoğrafçılıkla da ilgileniyorum ki bana dijitalden daha fazla zevk veriyor. Çünkü çekebileceğiniz kare sayısı sınırlı, bu sebeple çok daha ince ayar yapmak zorundasınız ve her kare bir diğerinden değerli.

Umarım anlattığınız tiplerden değilimdir. Umarım...

benim arkadaş vardı öküzün önde gideni, fotoğraf ı çekmek için değil milletin gözüne sokmak için çekerdi. Bir gün okula elekto gitarı getirdi sınıfın kapısını açtı kapının önüne kuruldu gelen geçen bunu görsün diye kişiliksiz öküz, şimdi aklıma geldikçe gülüyorum

• quote:

hocam fotoğraflara baktım da foto tamamen orjinalmı yoksa efekt vs varmı
    eğer tamamen orjinalse makinayı coşturmuşsun valla helal olsun
    bende amatörüm ama manuel ayarda neler yapıyosun mesela açıklayabilirmisin biraz

Dünden Bu Güne Fotoğrafçılık  'Bir zamanlar'

BURASI NERESİ? VE BUU HALE HANGİ PROGRAMLA GETİRDİN FOTOYU

• benim arkadaşımdada d90 var ve bazen ben kullanıyorum. özentilik değil ama kaliteli resim çekmeyi seviyorum ayarlarını pek bilmem ancak bir dslr makina ile normal bir makinaın çektiği kalite bir değildir genelde auto da kullanıyorum bu şimdi ayılık mı oluyor.

Orijinalden alıntı: şey sadece üye?

quote:

Dünden Bu Güne Fotoğrafçılık  'Bir zamanlar'

BURASI NERESİ? VE BUU HALE HANGİ PROGRAMLA GETİRDİN FOTOYU

Beğendiğinize sevindim

Dynamic photo HDR isimli programla yapıyorum..
    Fotoğrafdaki yer: Ankara/Çubuk da bir köy...

Benimkiler amatör pek güzel değil..
    Google veya Deviant'a HDR yazarsanız çok güzel fotolar bulabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KNTLG -- 17 Mayıs 2011; 1:26:57 >

• Haklisiniz.
  • Fotoğraftan para kazanan bırı olarak soyleyebılırım kı ucuz yollu dslrler ıle bırlıkte herkes bırer mini fotografcı oldu.Gelgelelım ısın püf noktalarını , altın kurallarını bılmedıklerı ıcın cektıklerı fotolar yetersız oluyor.Fotografı ozentılık boyutuna getıren gencler de var.Bunlara bırsey demıyorum.Hevestır gelır gecer.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.