Şimdi Ara

dün yaşadığım ezoterik olay: yokuşta fren tutmadı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
1
Favori
5.896
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • dün akşam saatlerinde ayrancı, kavaklıdere caddesi'nden bulvar'a (kuğulu park göbeğe) inmek için yokuştan aşağı düşük hızla doğru ilerliyordum. bilirsiniz o yolun rampası epey diktir.

bize kırmızı lamba yandığı için frene bastım fakat fren tutmadı. 3-4 kez bastım fakat pedal dibine kadar inmesine rağmen araç durmuyordu. lambalara doğru ilerliyordum ve hızım artmaya başladı. önümde araç yoktu ama mavi ok ile gösterdiğim kızılay-atakule yönündeki araçlara yeşil yanmıştı. büyük bir şans eseri yeşilde kalkış halinde olan araçlar bana vurmadan aracı polonya büyükelçiliğinin önündeki kaldırımın kenarına doğru sürdüm ve el frenini tek diş şeklinde çekerek durdurdum.

epey paniklemişim. araçlar yolun ortasında olsaydı onlara bodoslama girebilirdim. müthiş bir kaza olurdu. ben yolun ortasındayken birkaç araç bana vurabilirdi ki, zaten kornalar eşliğinde kılpayı karşı yola geçebildim. kırmızıya gelirken önümde hiçbir araç olmaması ise bambaşka bir şans.

neyse. kontağı kapatıp sakinleştikten sonra arabayı çalıştırdım ve ilk iş olarak freni kontrol ettim. fren taş gibi tutuyordu! acaba sağ ayağımla fren yerine en soldaki debriyaja mı bastım diye düşündüm. araba sürmek güdüsel bir durum. bir insan debriyaja mı, gaza mı basayım diye araba süremez zaten. refleksleriyle araç kullanır. yani sol ayakla frene veya sağ ayakla depriyaja basamaz. bu mümkün değil. yine de sağ ayakla debriyaja basmayı denedim ve pedalların ergonomisi nedeniyle sağ ayakla debriyaja basmanın oldukça zor olduğunu gördüm.

şu an fren pedalı taş gibi. sorun nedir arkadaşlar. fren nasıl böyle boşaldı. ne yaptım, ne oldu, inanın çözemiyorum
     dün yaşadığım ezoterik olay: yokuşta fren tutmadı!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boombip -- 29 Temmuz 2015; 11:52:56 >

• Kitap okur gibi okudum valla

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Frenleriniz ısınmışsa tutmayabilir. Havalar sıcak malum, biraz da kullanım sonrası tutmayabiliyor.
  • Yokuş aşşarı inerken aracı boşa aldığınızda frende boşalma olabiliyormuş tvde bir programda böyle duymuştum.
    Tabi sizin araç vitestemiydi onu bilmiyorum da.
    Eğer el freni çok sert değilse frenin tutmadığını anladığınızda bir diş çekerek arabanın hızlanmasını engelleyebilirdiniz yada el frenini hareket ettirerek
    Geçmiş olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reodentreomantik -- 29 Temmuz 2015; 11:57:26 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: goodorevil

Frenleriniz ısınmışsa tutmayabilir. Havalar sıcak malum, biraz da kullanım sonrası tutmayabiliyor.

araç trafiğe çıkalı 20-30dk civarı olmuştu.
  • Ciddi bir sıkıntı oldugu kesin. Bu isin pesini birakmayin frenlere guvenip

• quote:

Orijinalden alıntı: boombip

quote:

Frenleriniz ısınmışsa tutmayabilir. Havalar sıcak malum, biraz da kullanım sonrası tutmayabiliyor.

Bol frenli kullanımda diskler kendini soğutamayabilir. Isınması bir frene bakar, kendisini soğutamadan arka arkaya frene maruz kalırsa da tutunmayı kaybedebilir.

Isınıp tutunmayı kaybeden fren diskine bir örnek.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

Bol frenli kullanımda diskler kendini soğutamayabilir. Isınması bir frene bakar, kendisini soğutamadan arka arkaya frene maruz kalırsa da tutunmayı kaybedebilir.

Isınıp tutunmayı kaybeden fren diskine bir örnek.

Alıntıları Göster
    Bence servise gösterin hocam bu konuda risk alınmaz.

• Okurken heyecanlandım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Direk çekiciyke servis - sanayiye çekin allah korusun başkalarınada zarar verebilirsiniz
    Bu arada debreaj ile karıltırmış olabilirm yorsunuz ne zamandır araba kullanıyorsunuz aktif olarak birde araba ne kaç model?

• Keske marka model de yazsaydiniz

• quote:

Orijinalden alıntı: APPY038

Direk çekiciyke servis - sanayiye çekin allah korusun başkalarınada zarar verebilirsiniz
    Bu arada debreaj ile karıltırmış olabilirm yorsunuz ne zamandır araba kullanıyorsunuz aktif olarak birde araba ne kaç model?

yazıyı iyi okumadınız galiba. ben olasılıkları saydım. karıştırmış olabilir miyim dedim hatta "karıştırmış olamam bu zaten pedallara basmak güdüsel bir olay ve fren yerine debriyaja basmak ergonomik olarak mümkün değil" diye de belirttim
  • quote:

Orijinalden alıntı: reodentreomantik

Yokuş aşşarı inerken aracı boşa aldığınızda frende boşalma olabiliyormuş tvde bir programda böyle duymuştum.
    Eğer el freni çok sert değilse frenin tutmadığını anladığınızda bir diş çekerek arabanın hızlanmasını engelleyebilirdiniz yada el frenini hareket ettirerek
    Geçmiş olsun.

yokuş aşağı inerken genellikle ivmeyi yükseltmek için vitesi boşa almak gibi kötü bir huyum var. 8 yıldır aktif araç kullanıyorum. ilk kez başıma böyle bir şey geliyor.
  • Fren hidroligini kontrol ettirin,sakaya gelmez

• quote:

Orijinalden alıntı: cbascan

Keske marka model de yazsaydiniz
    Uzun bir yokuş frenle hiç ara verilmeden inildiyse tekerlek tarafı silindirlerde kaynama olmuştur. Fren hidroliğini değiştirmek gerekir. Uzun inişlerde fren ara ara kullanılmalı ve/veya motordan yardım alınmalı. Fren daha sert ama aralar vererek kullanılmalı.

Eski bir arabaysa, veya yanlış/kalitesiz fren hidroliği kullanıldıysa merkez siilindir contası ters dönüyor olabilir. Yalnız bu durumda genelde ikinci üçüncü pompalamalarda basınç geri gelir. Daha büyük ihtimalle fren hidroliğinde su var, bunun için değiştimek gerkiyor.

Balata ısınması böyle bir çeşit kayıp yapmaz. Fren etkisinde azalma olur ancak şehir içi hızlarda her halükarda durur. Aşırı ınımada kampanalar kilitlenebilir. Kaçak olsa ikinci devre çalışır, dururdu. Takviye kaybolsa fren pedalı 3 kat kadar serleşir, fren mesafesi aynı oranda uzar, yine dururdu.

• quote:

Orijinalden alıntı: ***Leopard***

Fren hidroligini kontrol ettirin,sakaya gelmez

arabanın 1 hafta önce triggeri değişmişti. bu işlemde hidrolik de kısmen boşalıyor diye biliyorum. emin değilim. aklıma direkt hidrolik geldi ama foruma danışayım dedim.

not. malum, foruma danışmadan ustaya gidince nasıl öpeceğini (!) bilemiyor
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: reodentreomantik

Yokuş aşşarı inerken aracı boşa aldığınızda frende boşalma olabiliyormuş tvde bir programda böyle duymuştum.
    Geçmiş olsun.

yokuş aşağı inerken genellikle ivmeyi yükseltmek için vitesi boşa almak gibi kötü bir huyum var. 8 yıldır aktif araç kullanıyorum. ilk kez başıma böyle bir şey geliyor.

Yokuş aşşarı aracı boşa almak frenlerin boşalmasına neden olabiliyormuş aman hocam boş yere canınız sıkılır viteste inmek en iyisi :)

• Frene bastığında normal fren baskısı alıyor ama fren tutmuyorsa bu frenlerin ısınmasındandıt. Büyük ihtimalle daha önce bir kaç sert veya uuzn fren ypmışsımızdır, frenler ısınıp kaçırmıştır...

Yok eğer frene bastığınızda giçbir baskı hissetmiyor sadece boş pedal var ise o zaman iş ciddi, durduk yere neden boşalıp tekrar dolsun?

• quote:

quote:

arabanın 1 hafta önce triggeri değişmişti. bu işlemde hidrolik de kısmen boşalıyor diye biliyorum. emin değilim. aklıma direkt hidrolik geldi ama foruma danışayım dedim.

Hocam triger degisimi ile fren hidroliginin hic alakasi yok.

Eger kapsamli genel kontrol varsa belki bakmislardir ancak cogunlukla yogunluktan bakmiyorlar.

Fren tutmamasinin isinma vs ile alakasi yoktur.Yukarda diyenler olmus.Frenleme performansi isinma ile zayiflar,evet dogru.Ancak hic tutmama durumu yapmaz.

Balatalar bitse zaten arac (bizim 99 model eski clio da bile vardi)uyari isigi yakar seyir halinde,el freni seklinde.

Diskler yamuk olsa bile hic tutmama yapmaz,sadece fren dozaji degisken olur, fren performansi duser,arac stabil frenleme yapmaz.

Siz oncelikle hidrolige baktirin

• quote:

quote:

quote:

Hocam triger degisimi ile fren hidroliginin hic alakasi yok.

Eger kapsamli genel kontrol varsa belki bakmislardir ancak cogunlukla yogunluktan bakmiyorlar.

Fren tutmamasinin isinma vs ile alakasi yoktur.Yukarda diyenler olmus.Frenleme performansi isinma ile zayiflar,evet dogru.Ancak hic tutmama durumu yapmaz.

Balatalar bitse zaten arac (bizim 99 model eski clio da bile vardi)uyari isigi yakar seyir halinde,el freni seklinde.

Diskler yamuk olsa bile hic tutmama yapmaz,sadece fren dozaji degisken olur, fren performansi duser,arac stabil frenleme yapmaz.

Siz oncelikle hidrolige baktirin

Alıntıları Göster
    Çok geçmiş olsun Allah büyük bir kazadan korumuş sizi..

Marka model ne bu arada

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.