Şimdi Ara

'Dün yarın olsaydı bugün perşembe olurdu' diyen birisi? (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
420
Cevap
1
Favori
174.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki

"Dün yarın olsaydı bugün perşembe olurdu" diyen birisi?

(En Son Oy Tarihi: 5.1.2021)
Giriş
    diyenlerdenim bende
    ama mantikli dusununce sali gibi geldi
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kivanc1Mac

cumartesi

• quote:

Orjinalden alıntı: imparator_724

quote:

Orjinalden alıntı: Kivanc1Mac

cumartesi

Cumartesi
  • Şimdi salı günü için :
    Dün=pazartesi
    yarın çarşamba

Dün=(yarın)=çarşamba olsaydı
    bugün perşembe olurdu

Ama farklı açıdan bakacak olursak

Bugünün cmt. olduğunu varsayarak

Dün=cuma
    Yarın cuma olacaksa bugün salıdır

Nasıl anladığımıza bağlı. Ben şahsen ilk okuduğumda birincide yazdığım şekilde anladım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Frick! -- 10 Şubat 2009; 19:08:36 >
  • Salı.

düzeltme: Nası bi fikirle salı dediysem dün yarın olsaydı bugün perşembe olurdu yani bugün cumartesiyse dün cuma. Buna göre dün yarın olursa yani yarın cuma olursa bugün perşembe olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Illustrious -- 10 Şubat 2009; 22:52:11 >
  • Gol olur.
  • çok basit. 10 saniyede cevap. cumartesi.
  • SALI DİYENLER:

eğer bu sözü salı günü söylemişse sağlamasını yapalım:

SALININ dünü PAZARTESİ olur. PAZARTESİ yarın olucaksa bugün PAZAR olur. ama o günün PERŞEMBE olması gerek bu yüzden olmaz.

CUMARTESİ DİYENLER:

eğer bu sözü cumartesi söylemişse sağlamasını yapalım:

CUMARTESİNİN dünü CUMA olur. CUMA yarın olucaksa bugün PERŞEMBE olur.

DOĞRU CEVAP CUMARTESİ
  • dün yarın olsaydı derken "yarın" kelimesiyle dünün yarını mı yoksa bugünün yarını mı kast ediliyor

buna bağlı olarak değişir cevap

o yüzden boşa uğraşmayın
  • quote:

Orjinalden alıntı: YrkndrY

Arkadaşım açıklamasını yazmış,üyeliği yok diye foruma ben yazıyorum alın okuyun

Bakın arkadaşlar. Öncelikle Türkçe' nin yapısı sonucu cümlede bir anlam bozukluğu var. İki farklı cevap doğrudur. Üç şekilde anlam bulanıklığını anlatacağım:

Farklı anlamlara örnek: Çarşamba gününde olan birisi "dün yarın olsa" diyor.
    Şimdi, yarın olan günü, yani perşembeyi dün yaparsak, yeni gün cuma olur (çünkü "dün perşembeydi").
    Bunun yanı sıra, dün olan günü, yani salıyı yarın yaparsak yeni gün pazartesi olur (çünkü "yarın salı").

Gerçekten de iki anlam da çıkarılabiliyor.
    Başka değişlerle de anlatayım:
    Dün olan günü sayı değeri gibi alıp yarın konumuna koyabiliriz.
    Ya da yarın olan günü sayı değeriymiş gibi alıp dün konumuna koyabiliriz.

Ve üçüncü anlatma çabası:
    "... dün yarın olsa ..." ifadesinde gerçekten de hangi "konumdaki" (yarın/dün) "gün değerini" (pazartesi, salı felan) diğer "konuma" (dün/yarın) koyacağımızı belirtmemiş.
    Ne de olsa günlerden bahsediyoruz ve bu yüzden iki günün yerini değiştirmek gibi bir şey söz konusu değil. Bir "gün değeri" bir "konuma" yerleştirildiğinde diğerleri de etrafında konumlanır.
    Yani basitçe dün ve yarının yerini değiştirmiyoruz ve iki farklı seçenek var onun yerine.

Sanırsam anlam bulanıklığı anlaşıldı şimdi? Bu zamana kadar bunu tam olarak anlamadıysanız yukarıdaki üç anlatım biçimlerini tekrar deneyiniz bir zahmet. Yoksa çıkamazsınız işin içinden.

Şimdi asıl olaya gelelim.

İki seçenekten yola çıkarak iki farklı sonucu da açıklayacağım.

Ayrıca, bu zamana kadar yola çıktığımız gün belli idi (mesela ilk "anlatımda" çarşambayı direk söyledim) ama bu sefer bilinmeyen konumunda ve bize sadece "yeni gün" verilmiş.
    Bu yüzden aslında cevaptan yola çıkmak en iyisi. Bize sonuç verilmiş. Sağlama yapacağız yani şimdi.

İki cevap salı ve cumartesidir arkadaşlar. İkisinden de yola çıkarak, fakat farklı "anlamları" kullanarak ikisinden de perşembeye varacağım.

Günümüz cumartesi.
    Dün yarın olsa...
    Dün olan gün ne? Cuma.
    Dünü, yani cumayı yarın yaptık.
    Eee, yarın cuma ise bugün de perşembe tabi.
    Yani cumartesi günündeyken dün yarın olsa idi bugün perşembe olurdu.

Günümüz salı.
    Dün yarın olsa...
    Yarın ne? Çarşamba.
    Dün, yarınki gün olacak. Yani dünü çarşamda yaptık.
    Eee, dün çarşamba ise bugün de perşembe tabi.

Dikkat edin, birinde dün olan günü (cuma) yarın yaptım ve "yarın cuma" demiş oldum. Diğerinde dünü yarınki gün (çarşamba) yaptım.

Bir şeye daha dikkat edin. Ek bilgi gibi: Dün ve yarın arasında iki gün farkı var. Yani birindeki günü diğer konuma getirirsek iki günlük geçiş yapmış oluyoruz. İleri ya da geri olması ise cümleyi nasıl algıladığınıza, hangi anlamı kullandığınıza bağlı.

Sorunun 2 cevabı yok,tek cevabı var...

Bu yazdığın şeyleri herkes düşündü.Ankettende belli oluyor.Bence bu ankette cuma diyenlerin niçin dediğini bilmek lazım.

Bu soruyu soran kişiden cevabı almak lazım.En doğrusu bu olur.

Çok karışık bir soru.Senin yazdığın şeylerde doğru gibi gözüksede daha farklı bir cevabıda olabilir diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asil Türk Kanı -- 10 Şubat 2009; 20:36:52 >

• quote:

Orjinalden alıntı: .ceylan.

dün yarın olsaydı derken "yarın" kelimesiyle dünün yarını mı yoksa bugünün yarını mı kast ediliyor

buna bağlı olarak değişir cevap

o yüzden boşa uğraşmayın

bugünün dünü ve bugünün yarını belirtiliyor.

Dünün yarını olamaz zaten.(Dünün yarını dersek şu anlam çıkar;Bugün olsaydı bugün perşembe olurdu.)

Ben cuma dedim,açıkalamasınıda yaptım zaten.

(Bugün)sözcüğü yanıltmacadan ibarettir.Perşembe'ye takılmayın sadece,soruyu genel olarak görün.

Sözcüklerdeki ekler sorunun cevabını veriyor.Ancak bunlara takılmazsanız sorunun cevabı cumartesi çıkıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asil Türk Kanı -- 10 Şubat 2009; 20:22:16 >

• Cevabı 3. sayfada.
  • delinin biri kuyuya tas atmis kırk akıllı çıkaramamış
  • quote:

Orjinalden alıntı: PHI

quote:

Orjinalden alıntı: rizabardakci239

phı hocam sen konyada nerdesin ??? yerini söyle geliyorum bu nasıl bi sorudur yaw herkesten mantıklı cevaplar geliyor

Üni'de görüşürüz.

yarın , cuma , cumartesi , pazar ordayım ondan sonra zaten okul başlıyor kesinlikle görüşelim hangi bölmdesin bana pm le bilgilerini yolla

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: PHI

quote:

phı hocam sen konyada nerdesin ??? yerini söyle geliyorum bu nasıl bi sorudur yaw herkesten mantıklı cevaplar geliyor

Üni'de görüşürüz.

yarın , cuma , cumartesi , pazar ordayım ondan sonra zaten okul başlıyor kesinlikle görüşelim hangi bölmdesin bana pm le bilgilerini yolla

Büt mü var? Bende yok. Resmi gününden de 1 hafta sonra başlamayı düşünüyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: lasguard

baba sizin derdiniz nee bu nası bi soru yaa.

• Arkadaşlar Ben Çözdüm Galiba Eminim Diyyorum.

Hepiniz Soruyu Çözmeye Yanlış Yerden Başlamışsınız Ben Tersden Başladım Ve Mantıklı Bir Çözüm Buldum İnş Kanıtlayabilirim.Soru Gayet Açık Tek Sorun Kelime Oyunu Var.

Deniyor Ki Dün Yarın Olsaydı Bu Gün Perşembe Olurdu.

Yarını Dün Yapmışlar Ve Bu Gün Perşembe Olmuş.Yani Dün Neymiş Çarşamba O Dün Yarınmış Gerçekte Ve Yarın Çarşamba İse Cevap Salı
  • çarşamba ya. Bakın ne diyor.. " Eğer dün yani perşembe gününden önceki gün. (çarşamba) yarın olsaydı perşembe olurdu. Fakat daha yarın olmamış. buda ne demek oluyo? yarın perşembeyse. bugün çarşamba
  • Arkadaşlar biraz mantıklı düşünseniz çok basit bi soru ya bakar bakmaz görünüo zaten düşünmeye gerek bile yok !!!!!!

Dün yarın olsaydı bugün perşembe olurdu burda bugünü perşembe varsayın yarın cuma olur çünkü perşembeden sonra cuma gelir bunu söylediği günde

yarını dün olarak gösteriyor buda söylediği günün cumartesi olduğunu gösterir arkadaşlar biraz mantık ya lütfen !!!!

Hangi günün dünü perşembedir ya biraz düşünün bunun mantığını... bunun sonucunu matematik falan vermez ayrıca matematikte gösterilen mantıkla burdaki sorulan mantık çok farklı dikkat edin biraz !!!!
  • Zıkkımın kökü. Bu ne biçim soru?

SALI
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.