Şimdi Ara

DSLR ve Macro lens önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.082
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar, bir süredir mesleğim için kullanabileceğim bir dslr makine arayışındayım. Diş hekimi olduğum için ağız içi fotoğraf çekimi yapabileceğim bir makine aramaktayım. Fotoğraf makinelerinin detaylarından çok anlamadığım için önerilerinizi beklemekteyim.


    100mm macro lens ve twin flash ile kullanacağım.


    F22, shutter speed : 1/200, ISO : 200. - Genelde diş hekimliğinde çekim yapmak için önerilen ayarlar bu civarlardadır.


    Sizden ricam bu ayarlar çevresinde iyi sonuçlar verebilecek, fiyatı çok yüksek olmayan cihazlar önermeniz.


    Araştırmalarım sonucunda Canon rebel T7i (800D), Nikon D6500, Nikon D7500, Nikon D610 cihazları arasında kalmış bulunmaktayım.


    Macro lens olarak ise ; Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro veya Tokina AT-X 100mm AF f/2.8 Macro Pro D Lens arasında kalmış bulunmaktayım.


    DSLR ın kendisi için yurtdışından 0 ya da istanbulda 2.el alacağım, bu cihazlar arasından yorumlarınızı ya da varsa başka makine tavsiyelerizi bekliyorum.


    Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.








  • Selamlar, 


    Bugün fotograf çekmek eskiye göre o kadar kolay ki, bütün versiyonlarla iş kolaylıkla yapılabilir, sonuç hemen göründüğü için deklaşöre korkmadan defalarca basabiliriz, her kombinasyona alışabiliriz. Bugün bu objektifi bu makinayı alma da öbürünü al demek benim için kolay değil.


    Bugün tekniğin zorlandığı asıl yer bence  kimse fotograf için beklemiyor, durun fotograf çekiyorum diyemiyorsunuz kimseye...



    İş akışı içinde düşünürsek tıp, ziraat mühendisliği, kalite kontrol, jeoloji gibi alanları fotografçılıktan biraz ayrı görüyorum. Bu işlerde dökümantasyon, tekrar edilebilirlik, hız daha öne çıkıyor ve farklı tavsiyelerde bulunuyorum.


     * * *


    Seçtiğiniz modellere ulaştığınıza göre muhakkak bir araştırma yapmışsınız. Fotograf makinaları ise zaten, verdiğiniz ayarlardan kat kat fazlasını verebilir, ihtimal, halihazırdaki mevcut operasyon ışıklarınızla bile flaşa ihtiyaç duymadan çekim yapabilme imkanları olabilir. Bugün 200 ISO pratik olarak en düşük duyarlılık, 1600 ISO'ya kadar kumlanmadan çıkılabiliyor. Flaş yardımı ve yüksek ISO ile eğer diyaframı 32'ye kadar kısabilen bir objektif olursa (Canon) daha da geniş bir alanda netlik elde edilebilir. 


    Çok temelsiz bir tavsiyede bulunmamak için biraz fiyatlara da baktım. Malum, modeller, versiyonlar, fiyatlar hergün değişiyor. Verdiğinz objektiflerin iki üç versiyoru varmış mesela. Tokina optik olarak harika olmasına rağmen Nikon 3000 ve 5000 serileriyle otomatik odaklama yapamıyormuş. En azından bazı versiyonları. Sigma ise Nikon versiyonunda fiziksel diyafram ayarı varken, Canon'da makinadan ayarlamak gerekiyor.


    Makro zor bir çekim, netlik alanı kısıtlı olduğundan hem çok iyi kontrolü gerekiyor hem de her harekette odak hemen etkileniyor. Özellikle üstten çekimlerde bunları kontrol etmek zordur. Hem Tokina, hem de Sigma optik olarak iyi objektifler olmalarına rağmen Tokina'da uyum riskleri var, odaklaması yavaş ve başarım yüzdesi iyi değil, Sigma ise özneye sadece 40 santim yaklaşabiliyor. Makro için bu iyi bir değer değil.


    Bu zor çekimlerde çok etkisi olan yeni bir şey, görüntü sabitleme (veya imaj sabitleme, optik sabitleme, modellerde IS ve OS gibi kodları olur). Bu özellike hem makinada hem de objektifte olursa ve birbirleriyle de haberleşebiliyorlarsa sinerjik etkisi oluyor. Bu seçtiğiniz gövdelerde yok, obektiflerden Sigma'da var. 


    İş akışını bölmemek için sorunsuzluk isteniyorsa bir makina ve objektif tam uyumluğu garanti olacak şekilde seçmek bence tercih nedenidir. Yani Canon için Canon USM lens (çok iyi bir odaklaması vardır, 100 pozdan 99'u net gelir), veya Nikon için bir Nikkor lens. Malesef Nikon makro çekim yapmak isteyenleri bırakmış gibi... optik başarısı harika olan Nikkor objektifleri güncel makro ve otofokus modellerinde fiyatlarına göre kötü. Bunların arasında kendi tercihim IS'li Canon 100mm makro olurdu. Tabii, fiyat onbinin üzerine çıktı.


    Ben olsam çok daha küçük, pozisyonlaması, yukardan çekimlerde çok daha kolay idare edilbilecek aynasız iki küçük alternatif üzerinde dururdum:

     

    1. Sony alfa 6000 + Sony FE 90mm macro-G objektif. Bu pahalı olan seçenek ama optik olarak iyi ve odaklama olarak daha hızlıdır. IS, yani sabitleme, objektiftedir. Sony'nin avantajı kenardaki vizörü. Makronun istediği detaylı odaklamada bu vizörü kullanmak kolay, vizöre daha kolay yaklaşılabiliyor.


    2. Olympus OM-D mark III + Olympus-Zuiko 60mm makro objektif. IS gövdededir. Bu da odaklama hızı Sigma seviyesinde olmakla beraber en yetenekli makro obkektiflerden biridir. Micro 3/4 olduğu için tam formatta 120mmm gibi davranır (ASP-C gövdeler ve 100mm, tam formatta 150mm gibi davranacak, yani sonuçta oran 150'ye karşı 120 gibi). Yalnız Olympus ~20 santime kadar yaklaşabiliyor. Bu sebeple ihtimal, en büyük görüntüleri çekecektir. Olympus 20 Mp, Canon, Nikon ve Sony ise ~24. Hesap yapmadım ama her şeyi bütün olarak değerlendirince küçük bir marjinle de olsa en büyük anlamlı data Olympus + 60mm'den alınır diye düşünüyorum. Olympus micro 3/4. Başka sebeplerden dolayı eleştiri alan micro 3/4 formatı makro için büyük bir avantaj. Olympus-Zuiko objektifleri berraklık ve renk aktarımı yönünden bence kaliteli merceklerdir.


    Bu maknalar, özellikle Olympus daha küçük, yaklaştırmak, makro için odaklamak pratikte çok daha kolay olacak, özellikle plan, üstten çekimlerde pratik olarak daha iyi sonuç verecekler diye düşünüyorum.


    Eğer röntgen için büyük monitör kullanıyorsanız, kamerları da o monitörden veya başka harici bir monitörden görüntü verecek şekilde bağlamak mümkün. Bu, netliği takip etmek için stüdyo standartlarında kolaylık sağlar. Tabii, bir kablo olacak. Bunu havadan yapabilenler veya böyle vericili adaptörler de olabiliyor. Bu konu da bence dikkate almaya değer. 20 santime yaklaşabilen ojektifte objekif üzerine takılabilien LED'li makro flaşları da değerlendirmeye değer. Ama çeşitli çekimlerin isteyecği şey yaratıcı çözüm olduğundan kesin bir fikir olarak yazmıyorum.


     * * *


    Toparlamak gerekirse, 


    Elde çekim yapılacaksa görüntü sabitleyici, çok büyük fark gösterecektir. Gövdede veya objektifte mutlaka tavsiye ederim.



    Kameranın kendi objektifleri odaklama/fotometri/diyafram ayarları/görüntü sabitleme... birinde değilse diğerinde daha iyi/uyumlu veya hızlı çalışır. 


    Görüntü sabitleyicisinden dolayı Sigma, Canon veya Nikon'la tercih edilebilir fakat bence en yakın 40 santimlik çekim mesafesi makro çekimler için bir dezavantaj.




    Macro Lens Group Test: Canon, Nikon, Sony, Laowa, Sigma, Tamron all compared!:


    Is Olympus 60mm F2.8 The Best Macro Lens for Micro Four Thirds?:





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.