Şimdi Ara

DSLR Makinelerde Optik Zoom

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
7.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhabalar. Ben sony hx200v like sinifi makine almayi planliyordum profesyonel bir fotografci bana nikon d5100 dslr onerdi. sony olan 30x zoom yapiyordu fakat nikonun lensi 18 55mm yani 3x zoom yapiyor. Telezumlara bile baktigimda en fazla 15x gorebiliyorum bunun sebebi nedir? 18 55 lens gercekten 3x mi oluyor? Tesekkur ederim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• olay x meselesi değil mm meselesi.Örneğin 300mm sabit bir lens alsan senin mantığa göre 1x oluyor zoom ama yakınlık olarak bakıldığında gayet iyidir.Telezoomlarda bile 15x olmaz.Genelde zoom lens diye geçenlerde 75-300 70-300 70-200 dür ve 300/75=4x zoom vardır o mantıkla.önemli olan mm değerinin büyüklüğüdür.
  • X kavramını SLR sisteme uyarlamak bana hep ters gelmiştir. Zoom demek geniş açıdan teleye 2 farklı değer aralığına sahip olduğunu belirtir. 18-200 10x zoom aralığına sahiptir mesela fakat gel gör ki 4X zoom aralığına sahip 70-300 bir objektif daha yüksek bir tele değerine sahip olduğundan daha fazla yakınlaştırma yapar.

1200mm prime bir objektif zoom yapamaz mesela, sabit bir lenstir fakat açı olarak bakıldığında...
  • anladim. Simdi normal bir kompakt makineden 10x zoom elde etmek icin kac mm olmasi lazim dslrde?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 18-55 lens 3x zuma denktir denilir, evet.

Fotoğrafın kalitesinin pek önemli olmadığı makine ve bunları tercih eden kullanıcılar için böyle yüksek zumlu makinalar üretiliyor. Aşağı-yukarı kaba bir hesapla karşılaştıracak olur iseniz d-slr için normal bir zum lensin fiyatı bu d-slr like makinelerin fiyatını geçiyor. Şimdi bihaber vatandaş mantığı ile düşünürsek neden d-slr'lar için lensler de üreten bir şirket böyle bir makina üretip 20-30 da zum koyup kendi kuyusunu kazsın !? İşte, optik kalite, fotoğraf kalitesi için çok yüksek zum oranları durumu kötüleştirir. Zaten sensörü sebebi ile pek iyi imaj kalitesi veremeyen d-slr like makine bir de bu yüksek zumu sebebi ile olumsuz etki altındadır. Fakat bu modelleri tercih eden kullanıcılar için bu detaylar pek önemli olmadığından üretilir, satılır, hatta fanatikleri olup forumlarda "bu gibi makinalara bu kadar para bayılmayın, yazıktır" diyenlere aşırı dozlarda saldırırlar !

Evet, 14-16 megapixel 18-30x zumlu bir dslr makina alıp çektiği fotoğrafları 2 yada 3 megapixel olarak açtığınızda iyi görürsünüz. ISO'yu 200'den yukarı çıkartamazsınız. Böyle bir makinaya 20x falan zumu var diye onca para verebilirsiniz fakat 16 megapixelin 2'sini kullanıyorsunuzdur aslında yani bu size eder %30'unu kullanmak. Yazıyor orada 100,200,400,800,1600,3200,6400,12.800 ISO !!! Siz haydi diyelim 400 ISO'ya kadar kullanabiliyorsunuz, o da eder size %40'ı kadar verim alabiliyorsunuz. E ne oldu şimdi ? Size 1200-1500 liraya makina sattılar aldığınız verim size kağıt üzerinde sunulanın %40'ını anca buluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 6 Ağustos 2012; 21:52:39 >

• Zaten genelde alınan lensler 75-300,70-300,55-250 ve 70-200 dür.İlk etep için tabi daha yüksek değerli tele lensler de var
  • quote:

Orijinalden alıntı: ekoman245

anladim. Simdi normal bir kompakt makineden 10x zoom elde etmek icin kac mm olmasi lazim dslrde?

Dslr sistemlerdeki zoom olayını, elinize bir dslr makine almadan anlamanız pek kolay değil.

Mesela sony hx200v zoom yapılmadığında görüş açısı 27mm, full zoom yapıldığında görüş açısı 810mm 810/27 =30x

Lenslerde de aynı hesap. Tek fark lensin geniş açıda kaçmm den başladığı. 18-55 de 3x yakınlaştırma yapar, 70-200 de 3x yakınlaştırma yapar. Ama 70-200 zaten 70mm den başladığı için çok daha fazla yakınlaştırma yapar. Bu 18mm,55mm,70mm nin fotoğrafa etkisini anlamak için aşağıdaki linke bir göz atın.

http://www.tamron.eu/en/lenses/focal-length-comparison.html

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Canon 600D Fotoğraf Makinesi
    2 yıl önce açıldı
    Canon 550d Lcd Ekran Sorunu !!!
    12 yıl önce açıldı
    Fuji 50 230 OİS Zoom Lensi
    6 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • cevaplarınızı okudum ve evet elime almadan anlamam zor ama bana fotoğrafçının önerdiği 18-55mm hiç uygun değil diye düşünüyorum. kimi zaman makro kimi zaman yüksek zoomlu çekimler yapıyorum

edit: benim istediğime uygun olan bir lens kaçla kaç aralığında olmalı? hem zoom hem makro.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekoman245 -- 7 Ağustos 2012; 1:28:17 >
  • 18-55 başlangıç için çok uygun bir aralıktır. SLR sistemde tam anlamıyla her isteğe karşı gelecek lens yok malesef.
  • s 3stoptan fazla olan objektiflerin görüntü kalitesinde bozulmaalr yamulmalar olmakta zoom olayına fazla takmayın odak uzaklığı sabitler daha iyidr prime objektifler yani 600mm canon f4 is2 olsa ne kuş çekilir mesela:)
    ama nikonun yeni çıakrdığı 18-300 diye bir objektif var yanına bile yaklaşmayın gerçi daha pazara girdi mi tam bilmiyorum
  • quote:

cevaplarınızı okudum ve evet elime almadan anlamam zor ama bana fotoğrafçının önerdiği 18-55mm hiç uygun değil diye düşünüyorum. kimi zaman makro kimi zaman yüksek zoomlu çekimler yapıyorum

edit: benim istediğime uygun olan bir lens kaçla kaç aralığında olmalı? hem zoom hem makro.

O zaman sizin dslr ile işiniz olmaz. Makro için makro lens, zoom için tele lens almanız gerekir. Bunlarda kalitesine göre fiyatlandırmaya sahipler. Ama illa dslr alacağım diyorsanız direk 18-55,18-135 yada sigma 17-70 gibi bir lens alın.
  • quote:

cevaplarınızı okudum ve evet elime almadan anlamam zor ama bana fotoğrafçının önerdiği 18-55mm hiç uygun değil diye düşünüyorum. kimi zaman makro kimi zaman yüksek zoomlu çekimler yapıyorum

bir lens hem zoom hem macro,
    fakat bazı dslr-like makinelerde zoom lensin içine ayrı bir eleman koyularak macroya yakın fotoğraflar da çekmeye olanak sağlıyor.
    Fakat siz DSLR sistemlerde bunu unutun, çünkü yok böyle bir lens.
    macro için ayrı, aralıklı zoom için ayrı lens almak durumundasınız.

yazdığınız herşeyi okudum. size tavsiyem 18-135mm lens olur.
    hem geniş açı hem de güçlü sayılabilecek zooma sahip olursunuz.
    o da kesmez belki zamanla 70-300 ya da daha kaliteli bir lens edinirsiniz.

• arkadaşlar karar verdim nikon d5100 18-55 alacağım başlangıç için, eğer zoom yeterli gelmezse 75-300 lens alacağım sorun çözülecek
  • quote:

arkadaşlar karar verdim nikon d5100 18-55 alacağım başlangıç için, eğer zoom yeterli gelmezse 75-300 lens alacağım sorun çözülecek

zoom önemliyse 18-135 sizin için daha uygun.
    70-300 ü her an lazım olabilir diye sürekli yanınızda taşımak zorunda kalabilirsiniz. 18-55 yeterli gelmezse onu çıkarıp diğer lensi takmak zor gelebilir.
  • bence sana en uygun seçim tak gez lensler olacaktır 18-135 al ilk baştan kafan rahat olur en azından diğer türlü yanında büyük ekipman taşımak zorunda kalacaksın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.