Şimdi Ara

Dota2 Mid Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
2
Favori
6.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar ben 6 yıllık dota geçmişine sahip bir oyuncuyum. Hazır Dota2 yle birlikte dota bir çok yeni oyuncu çekmişken ve ben de yaz tatilinde sıkıntıdan ölürken bu rehberi hazırlamaya karar verdim . Yazacağım bilgiler şuana kadar oynadığım oyunlar izlediğim replayler ve okuduğum rehberlerden yola çıkarak yazılmıştır. Çok üst seviye bilgilere girmeyeceğim isteyen olursa ayrı bir rehber hazırlayarak daha detaylı ve üst seviye bilgi içeren bir rehber daha hazırlayabilirim.

    Mid Oynamanın Avantajları ve Dezavantajları
    +Publarda train atması kolay. Her oyun bir mid olur ama her oyun offlane oynayamayabilirsiniz.
    +İyi oynayarak takımınızı taşıyabilirsiniz.
    +1v1 heroları zevkli
    +Oyun ortalarında en güçlü hero olabilirsiniz

    -Midi kaybederseniz karşıya çok güçlü bir hero vermiş olursunuz.
    -Birçok şeyi aynı anda yapmak zorundasınız.(Lh, minimap, rune kontrolü vs)
    -Çoğunlukla ruslar pudge alıp mid yazarlar ve hem pratik yapamaz hemde oyunu kaybedersiniz


    Öncelikle hangi herolar mide gider gitmeli?
     Dota2 Mid Rehberi
     Dota2 Mid Rehberi
     Dota2 Mid Rehberi
     Dota2 Mid Rehberi


    Yukarıda ki heroların hepsi mid yapabilecek herolar peki neden? Skilleriyle lanede kalabilip kasabiliyorlar, lvl a ihtiyaçları var, mid gamede oyunu taşıma potansiyeline sahipler. Tabi sadece favori herolarımı yukarıda koydum bir sürü hero midde kasabilir. Aklıma gelen diğer iyi mid herolarını sayacak olursam DK, Invoker, Tinker, Naga, OD, Viper vs.

    Midde avantaj sağlayacak hero özellikleri şuanlar
    -Lasthiti iyi olması (Damage+AS+Animasyonun iyi olması)
    -Range olması
    -Disable bir skillinin olması
    -Rune kontrolünün iyi olması(Birazdan bahsedeceğim)
    -Ganklere uyum sağlaması ve ganklerden kaçabilmesi

    Peki bu herolardan hangisini tercih etmek gerekir?

    Bunu tecrübe kazanınca kendiniz anlarsınız. Mesela karşıda OD varsa bir int herosuyla outfarm olursunuz veya karşıda viper, huskar gibi herolar varsa TA'yla çok sıkıntı çekersiniz. Bunları heroların karşısında oynayarak kendiniz de bulabilirsiniz. O yüzden detaya girmeyeceğim ama şunu belirtmek isterim eğer iyi bir oyuncuysanız mid deki counterınız olan heroyu yenebilirsiniz.

    Midin Olmazsa Olmaz Itemları
     Dota2 Mid Rehberi

    Bottle çoğunlukla almanız gereken ilk itemdır. Runeları saklama, nuke'unzu spamlıyıp creep alma/harass atma ve harassa karşı korunma sağlar.

     Dota2 Mid Rehberi
    Boots of speed i bottledan sonra alıyoruz bu kill alabilmemizi, rune kontrolümüzü ve kaçışlarımızı kolaylaştırıyor.

     Dota2 Mid Rehberi

    Observer wardı supportların alması gerek. Sanırım 4-4.5k mmra ulaştığınızda bunları görebiliyorsunuz. Rune'un nerde çıktığını anlamak için ve ganklerden korunmak için önemli.

     Dota2 Mid Rehberi

    Tabi bu itemları getirtmek için bir courier a ihtiyacımız var. Kimse almıyorsa siz alın kimse uçurmuyorsa siz uçurun.
    Başlangıç Itemları

    Türkiye kanalında attığım bir kaç vsnin sonunda başlangıç itemlarına değinmem gerektiğini anladım. Birçok oyuncu bot+pot la başlayıp mide geçiyor veya basilus recipe falan gibi itemlarla başlayanlar var. Bu bölümde birkaç başlangıç tekniklerinden bahsedeceğim
    1- Hızlı bottle tekniği
     Dota2 Mid Rehberi
     Dota2 Mid Rehberi

    Bu başlangıçta olabildiğince az item alıyoruz böylece gold artıyor ve hızlı bottleımızı getiriyoruz. Örneğin 3 branch +1 tango. Bu TA gibi lh'de itema ihtiyacı olmayan herolar için daha uygun. Eğer karşıda yüksek damageli hero varsa yanına heronun özelliğine göre +3 stat veren item da almanız iyi olur.
    2- Yüksek sağ click damage'i
     Dota2 Mid Rehberi

    Bu başlangıçta ise daha çok rakibi lasthit de geçmeye çalışıyoruz. Heronun türüne göre WB, Null Talisman alıp eğer support 2 tango verirse 3branch vermezse tango alıp lane e gidiyoruz.
    3- Meele herolar için başlangıç
     Dota2 Mid Rehberi

    Meele herolarda genellikle tango pot stout shield ve 2branchla başlanır. Lanede kalmayı sağlar bence kullanışlı.

    Creep Block
    Başlangıç itemlarını aldıktan sonra rune'a değil creep blocka gidiyoruz. Creep blocku şu şekilde ayarlamalıyız
    http://www.team-dignitas.net/uploads/tinymce/images/optimized-dota_creep_block_1.png
    Eğer bunu yaparsanız rakip creeplere altta kaldığından miss atacak ve siz yukardan rahatça creepleri kesebileceksiniz. Ayrıca creepler sizi görmediğinden rakip creepleri kendine çekemeyecek.(bunu altta anlatacağım)

    İlk Lasthitler
    Creep blocktan sonra yapacağınız ilk iş rakibin inventorysini kontrol etmek. Bunu her dakika yapın. İlk lasthitler genelde midin nasıl gideceğini gösterir. Eğer creep blocku yukardaki gibi yapabildiyseniz hem lasthitleri hemde denyları alın. Eğer creepler ortadaysa önce lasthiti alın sonra deny atmaya çalışın. Creepler ortadaysa ve puck gibi nuke u olan bir hero oynuyorsanız ilk denyı atıp daha sonra nuke la creebinizi alabilirsiniz.

    Rune Kontrolü
    Rune kontrolü mid herosundaki en önemli özelliklerdendir. Her iki dakikada bir rune çıktığından çıkmadan 5-10 saniye önce lane'i itmemiz gerekir. Böylece creepler rakibin tarafında olduğundan lasthit ve exp kaybetmeyiz ayrıca rakipde rune a bakmaya gidemez. Rune kontrolü iyi olan hero lane i çabuk itendir. Mesela SF 2 raze atarak creepleri temizleyebilir. Eğer rune'da ward yoksa ilk üst rune a bakın çünkü daha yakın. Lane'de eziliyorsanız alt runeda rune bekleyebilir veya bottle crow yapabilirsiniz. Bottle crow kısaca boş bottleı kuryeye koyup base'e göndermek ve dolu bir şekilde geri getirmek.

    Double Wave
    Bu anlatacağım taktiği kullanmanız için heronuzun range karşının ise meele olması gerekiyor. Yapacağınız şey creepleri blockladıktan sonra eğer size gank atabilecek kişiler minimapte gözüküyorsa (gank yemeyecekseniz) rakibin önce range creep'ini kesiyorsunuz böylece sizin creepleriniz ölmüyor. Sonrasında arkadan gelen creeplerin yetişebilmesi için sadece lasthit yapıyorsunuz.(lane i pushlamamak için normal vuruş yapmıyorsunuz) Böylece arkadan gelen creeplerle birlikte 6-7 creepe rakip kule altında last hit atmak zorunda kalıyor meele olduğu için bir çoğunu kaçırıyor ve can kaybediyor. Rakip last hit atmaya çalışırken deny ve harass atmayı unutmayın. Bu taktiği videoyla göstermek istedim daha iyi anlayabilmeniz için ama cracklenmiş fraps bulamadım umarım anlatabilmişimdir.

    Tp taşımanın Önemi
    Tp mid oyuncusunun 6lvl olduktan sonra sürekli taşıması gereken bir itemdır. Eğer rakip takım sizin kulenizin yanında takım arkadaşlarınızı kesmeye çalışırsa bir tp ile onları koruyabilir hatta birçok kill alabilirsiniz.

    Ganklerden Korunmak
    Ganklerden korunmak için takım arkadaşınızın Miss vermesi yerine minimape dikkat edin. Miss zaten public oyunlarda gereksiz bir şey kendiniz stunı olan ve gank gelebilecek heroları oyun başında belirleyin. Örneğin venge sarı renkte. Her 4-5 lh aldıktan sonra mape bakın ve sarı renk gözükmüyorsa biraz geriye çıkın. Bunu alışkanlık haline getirirseniz bir daha why no miss cyka yazmanıza gerek kalmaz.

    Creep Aggrosunu Çekmek
    Creepler rakibe daha yakın olduğunda mesela o iyi blocku rakip attığında yapmanız gereken şey creeplerin yanına gidip rakibe tıklayıp geri çıkmak. Böylece creepler size doğru gelip lh almanızı kolaylaştıracak. Bunu alışkanlık haline getirmek için sürekli kullanın. Aggro nun range i 500dür. Yani creepleri çekmek için creeplere uzaklığınız en az 500 range olmalıdır.

    Gank Atmak
    Öncelikle her mid herosu gank atmaz ve atması da gerekmez. Ama atabilen bir heroyla ve iyi bir runela kill alabilecekseniz atmalısınız. Mesela invokerla Quas Wex oynuyosanız rahatça gank atabilirsiniz ama Exort oynuyorsanız zaten lanede kalıp lasthit ve exp almanız lazım o yüzden sadece sunstrikela yardım edin. Burda önemli olan karşıdaki lane'in ilerde olup olmaması, agresif bir rune(invis haste dd olabilir), sizin heronuz ve karşıdaki herolar.

    Last Hit ve Deny Geliştirmek
    Bunun için sürekli 1v1 atmanız gerek. 1v1 kanalı veya türkiye kanalından kendi seviyenizde bir rakip bulabilirsiniz. Dota 1v1 oyunu değildir diyenlere aldırmayın onlar 5v5'i de oynayamıyordur zaten. Midde karşıdaki heroyla 1v1 atarsınız o yüzden 1v1 de train atmak gelişmenize yardımcı olur.

    Şimdilik bu kadar yazacağım umarım yardımcı olur. Resimleri düzgün koyabildiğimde edipleyip daha renkli bir rehber yapacağım. Umarım bu haliyle sıkıcı olmamıştır. Sorularınızı tavsiyelerinizi yorumda görmek isterim. Herkese iyi günler ve oyunlar.

    Midin Dominant Herolarına Karşı Oynamak
    Obsidian Destroyer: OD ye karşı 3lvl dan sonra int herolaryla pek birşey yapamazsınız. Ancak kunkka, razor, lone druid gibi herolarla karşısında durabilirsiniz. OD ye karşı diğer herolarla oynarken exp almaya ve rune u kontrol etmeye çalışın. Eğer uzaktan nuke atabilen bir heroyla oynuyorsanız (PA, Puck) gibi 2. skill yemeden uzaktan nuke la kasmaya çalışın. İyi bir runela OD yi veya başka bir lane deki heroları kesebilirsiniz.

    Skywraith Mage: Midde en çok kill alan herolardan birisi. Karşısında durmak için eğer hızlı bottle alamazsanız bottledan önce salve getirebilirsiniz. Çok vurmasına rağmen çok dayanıksız bir hero nukelayarak veya gankle kurtulabilirsiniz. Ayrıca creep kesmesi de zor bir hero. Genelde arcane bolt kullanarak creep kesiyor ama hepsine atamayacağı için range heroysanız deny a yüklenip lvlda geçmeye çalışabilirsiniz.

    Batrider: Midin en pislik herolarından. Hızlı bir magic stick ve bot şart. Sticky napalm yüzünden tüm animasyonlar çok uzun sürüyor hero geriye dönemediğinden ve skillden dolayı çok vurduğundan tüm tradeleri kaybediyorsunuz. Ayrıca creeplere de çok vurduğundan deny atmanızda imkansız gibi. Genede base damagei düşük olduğundan deny atamaz. 3 stack yedikten sonra kaçmalı asla hit trade e girmemelisiniz. OD, QoP, Puck gibi escape li herolarla daha rahat karşısında oynayabilirsiniz.

    Bazı Ünlü Oyuncuların Dotabuff Linkleri
    Tabi ki oyununuzu geliştirmek için bir sürü replay izlemelisiniz. Bunun için ya lig veya turnuvalara bilet almalı ya da oyuncuların pub maçları izlemelisiniz. Aşağıda dotabuffını paylaştığım oyuncular bazı dünyaca ünlü mid oyuncularıdır. Diğerlerine göre daha çok pub oynadıkları için onları koydum. İstediğiniz oyunun Match ID sini Dota2 nin "İzle" kısımından "Son Oyunlar" bölümündeki "Match Id" yerine yazarak replayi indirip izleyebilirsiniz. 7 gün geçmiş replayler indirilemez.

    s4:http://www.dotabuff.com/players/41231571
    Dendi:http://www.dotabuff.com/players/70388657
    Super!:http://www.dotabuff.com/players/90882159
    420:http://www.dotabuff.com/players/88585077



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kahlan312 -- 25 Eylül 2014; 22:43:10 >







  • Hocam simageler olmamış linkler birbirine karışmış isterseniz onları bir düzeltin
  • biliyorum rehberde yazdım zaten şuan uğraşıyorum
  • Guzel rehber edit gelirse daha iyi olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şuan daha düzgün oldu herhalde yorumlarınız için teşekkür ederim
  • Eline sağlık çok güzel rehber. Templar Assassin en iyi mid herolarından gerçekten, sniper, pudge, puck gibi çoğu yaygın mid herosunu rahatlıkla eziyor. Özellikle Pudge, bazen hook atıp çeksin yanına diye bilerek açıkta bekleyip kill aldığım oluyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mide gang olduğunda genelde enc, chen gibi summonerlar smoke basarak rahatça midi alıyor. Tabi 0.1 saniyeyle tepki vermezseniz.
    Oyun başlarında smoke çok önemli bana kalırsa mide gang atarken, lanelerere gang atarken.
  • Mid çok önemli bi lane arkadaşlar
    lütfen yabilen gitsin sadece :D
  • Sağolun yorumlarınız için
  • Gayet güzel bir rehber olmuş. Ne zamandır bu kadar yararlı bir konu görmemiştim.
  • fena değil daha geliştirilebilir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam editlemişsiniz konuyu güzel bir lane rehberi olmuş.
  • çok güzel rehber olmuş. elinize sağlık.
  • Sağolun arkadaşlar evet dediğin gibi daha geliştirebilirim. Ama bundan sonrası detay ve bu rehberi orta seviye oyuncular için hazırladım. Daha detaylı bilgileri başka bir rehberde paylaşabilirim daha sonra.
  • Gayet başarılı bir rehber olmuş. Güzel bilgilendirmeler ve taktikler içeriyor. Elinize sağlık. Tavsiyem bazı mid hero'larının, karşısında ne varsa zorlanabileceğini yazmanızdır. Mesela: Pudge-OD, TA-Invoker, Storm-Puck vs.
  • Son zamanlarda takım olarak oyuna girmediysem mid'i kimseye bırakmam, Çünkü işi riske atmam mid 'de oynayan arkadaşlarlar (Eğer oyun late game'e gelmemişse) oyunun gidşiatına en büyük etkiyi yaparlar bu yüzden eğer mid'de çok iyi değilseniz kesinlikle gitmeyin. Arkadaşların mid hero ve taktiklerine katılmakla beraber birkaç şey söylemek istiyorum. MİD HEROLARIN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ ERKEN LVL6 OLUP GANG ATARAK KİLL ALMAKTIR GERİSİ TEFERRUAT. Genellikle mid gittiğim için tüm mid herolarını alırım ama özellikle 1 hero varki karşı takımı ağlata ağlata yenmek ayrı bir keyif verir. 'VENOMANCER' midde karşıya kim gelirse gelsin ona üstünlüğü sağlar kastırmam ve hızlı birşekilde mid tower'ı yıkıp , ultim açılır açılmaz ganga giderim. Ulti ile akıllıca yapılan bir gang dan 1 kill kesin alır %70 olasılıkla 2 kill alır oradaki towerıda yıkarım karşı takım amuda da kalksa g.tünü yırtsa durduramaz. (Arkadaşlarla iddiasına girdim 20 oyun üst üste mid gidip oyunu kazanacağım diye 18 oyun aldım fakat 2 oyunda RUS yada UKRAYNALI arkadaşlar pudge alıp mide geldiler mid'de 2 kişi kastık ve oyunu verdik.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lanete -- 19 Haziran 2014; 13:13:11 >




  • Yararlı olmuş. Şu öncelikli herolara resimlere baktım sadece. Buraya kael'thas ve pudge eklenebilir. Akashada aynı şekilde
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lanete

    Son zamanlarda takım olarak oyuna girmediysem mid'i kimseye bırakmam, Çünkü işi riske atmam mid 'de oynayan arkadaşlarlar (Eğer oyun late game'e gelmemişse) oyunun gidşiatına en büyük etkiyi yaparlar bu yüzden eğer mid'de çok iyi değilseniz kesinlikle gitmeyin. Arkadaşların mid hero ve taktiklerine katılmakla beraber birkaç şey söylemek istiyorum. MİD HEROLARIN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ ERKEN LVL6 OLUP GANG ATARAK KİLL ALMAKTIR GERİSİ TEFERRUAT. Genellikle mid gittiğim için tüm mid herolarını alırım ama özellikle 1 hero varki karşı takımı ağlata ağlata yenmek ayrı bir keyif verir. 'VENOMANCER' midde karşıya kim gelirse gelsin ona üstünlüğü sağlar kastırmam ve hızlı birşekilde mid tower'ı yıkıp , ultim açılır açılmaz ganga giderim. Ulti ile akıllıca yapılan bir gang dan 1 kill kesin alır %70 olasılıkla 2 kill alır oradaki towerıda yıkarım karşı takım amuda da kalksa g.tünü yırtsa durduramaz. (Arkadaşlarla iddiasına girdim 20 oyun üst üste mid gidip oyunu kazanacağım diye 18 oyun aldım fakat 2 oyunda RUS yada UKRAYNALI arkadaşlar pudge alıp mide geldiler mid'de 2 kişi kastık ve oyunu verdik.

    >mid
    >gang atmak

    yav he he

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Güncel, yeni bölüm eklendi.
  • lanete L kullanıcısına yanıt
    wepla...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.